Her dynker bandygutta seg i vodka før kamp

Med temperaturer ned mot 30 minusgrader på banen i Sibir må de norske bandygutta bruke alle hjelpemidler under VM - noe som inkluderer både fire-fem flasker vodka og bjørnefett før kamp.

bandy

Landslagsspillerne Peter Løyning og Jan Olav Løyning dypper tærne i vodka før de skal ut i sprengkulden og spille kamp.

vodka

Vodkaen går rett i bøtten. Til hver kamp kjøper landslaget inn fire-fem flasker, som de kun bruker til å smøre inn hender og føtter.

Foto: Christer Lystad
f

På vei til kamp knipset Lystad dette bildet. Da var det 29 minusgrader ute.

Foto: Christer Lystad

– Det er forferdelig kaldt, så før hver kamp kjøper vi inn fire-fem flasker med vodka, sier Christer Lystad, forbundskaptein og trener for det norske bandylandslaget.

Vodkaen har imidlertid en ganske annen funksjon i denne sammenhengen enn den vanligvis har.

Dypper seg i vodka

– Vi heller all vodkaen i en bøtte, som alle gutta dypper føttene og hendene i. Sprit fryser jo ikke like fort som vann, så det hjelper oss til å holde varmen når det er så iskaldt, forklarer Lystad.

– Vi drikker ikke noe av den, forsikrer han lattermildt.

Bandylandslaget spiller nemlig VM i iskalde Irkutsk i Sibir i disse dager. Der kan temperaturen krype ned mot 30 minusgrader - og alle kampene spilles utendørs.

Da er man naturlig nok nødt å passe godt på så man ikke får frostskader.

Etter at tær og fingertupper er dyppet i vodkaen, smører spillerne seg inn med bjørnefett, som også hjelper med å holde varmen.

– Vi har gjort det på denne måten så lenge jeg kan huske. Det fungerer ganske bra, sier Lystad.

– Må blunke ofte så øynene ikke fryser

Bandyspillerne er ofte innom Sibir, og er derfor relativt vant til å takle kulden. De legger likevel ikke skjul på at den byr på sine utfordringer.

– Det er jo likt for alle lag, så vi klager ikke. Men man må passe på, for eksempel må man huske å blunke ofte sånn at ikke vannet på øynene fryser. En annen utfordring er at vi kan jo ikke ha for mye klær på oss når vi spiller, noe som kan være litt vanskelig å finne en god løsning på når det er så kaldt, forteller Lystad.

Norge tok seg til kvartfinalen i VM onsdag kveld, men der måtte de se seg slått 9-2 av Finland. Under den kampen var det for øvrig 18 minusgrader.

Nikolai Rustad Jensen og Christian Randsborg scoret målene for Norge.

Norge er dermed ute av medaljekampen, men skal spille plasseringskamper lørdag og søndag.

PS: Også publikum vet å trosse kulden i Sibir. Til VM-finalen er det solgt 25.000 billletter.

Siste nytt

 • Hovland slo tilbake

  Viktor Hovland avsluttet PGA-turneringen i Sør-Korea med nok en runde på 69 slag (-3), etter en svak dag med to over par lørdag. Dermed endte han totalt sju under par, og ble nummer 31. Amerikanske Justin Thomas vant, 20 under par.

  TGXsL4jtxvU
  Foto: JONATHAN FERREY / AFP
 • Stavanger med sesongens første tap

  Det skulle gå ti kamper før Stavanger Oilers avga poeng i årets eliteserie i ishockey. Etter 1-1 til full tid, og en målløs overtidsperiode, tapte siddisene til slutt 1-2 etter at hjemmelaget Storhamar hadde avgjort på straffer lørdag.

  Eliteserien ishockey, menn (12. Runde): Storhamar - Stavanger
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • City tilbake på vinnersporet

  Etter et svært overraskende tap før landslagspausen, slo Manchester City tilbake med 2-0-seier borte mot Crystal Palace i Premier League lørdag.

  Scoringer av Gabriel Jesus og David Silva sørget for 0-2 og tre poeng til gjestene.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal