Bae om Carlsens tabbetrekk: – Sensasjonelt

Magnus Carlsen gjorde en grov tabbe i det femte VM-partiet, men klarte likevel å redde i land remis.

Magnus Carlsen

REMIS: Magnus Carlsen spilte remis også i parti fem.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Dette vil jeg si er sensasjonelt. Vi er i sluttspillet, Magnus’ beste fase hvor han er kjent for å være historiens fremste mester. Likevel gjør han et så svakt trekk her, utbrøt NRKs sjakkekspert Torstein Bae da Carlsen gjorde sitt 27. trekk.

Det var da Carlsen flyttet hesten fra f6 til e8 i sluttspillet at Bae sperret opp øynene. I samme sekund suste «sjakkpila» over på Nepomnjasjtsjijs side.

Torstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Hvorfor så store ord?, spurte programleder Ole Rolfsrud i studio.

Jeg kan ikke huske noen gang at Magnus, i en sånn stilling, gjør et trekk som øker motstanderens fordel på den måten. Det er en helt avklart stilling. Hvis computerens beregning er riktig, er dette en stygg feil som gjør at Jan har et betydelig overtak i dette partiet, svarte Bae.

Men til tross for det svake hest-trekket, klarte klodens beste sjakkspiller å hente seg inn igjen takket være en sterk sluttspurt.

Etter 3,5 timer og 43 trekk strakk Nepomnjasjtsjij ut armen og godtok remis.

Se trekket her:

Laster innhold, vennligst vent..

– Han sto best

Dette er den femte strake remisen til nå i VM. Dermed står begge med 2,5 poeng i sammendraget. Førstemann til 7,5 poeng blir verdensmester.

Jeg synes han gjorde et smart åpningsvalg. Jeg endte opp med en litt dristig stilling. Heldigvis er det sånn at så lenge man kan hindre stillingen i å bli enda dårligere, kan man holde ut, sier Carlsen til NRK etter partislutt.

Følte du deg truet eller hadde du kontroll?

Det er klart at han sto best. Han hadde en type fordel som ikke ga noen mot-sjanser til meg. Det kan være ubehagelig, men så er det sånn at det er mye mer behagelig å forsvare seg på stillingen 0-0 enn hvis noen leder. Jeg var innstilt på å ta meg sammen, spille rolig, ikke forvente at problemene mine kom til å gå vekk med en gang og gradvis løse dem, svarer Carlsen.

Ian Nepomniachtchi

IMPONERER: Jan Nepomnjasjtsjij har hatt få problemer mot Carlsen til nå.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Han innrømmer at det er vanskelig å finte ut VM-motstanderen.

– Spenningen stiger, det blir tydeligere og tydeligere at det vil bli vanskelig for en av oss å få et gjennombrudd. Nå kan jeg forberede meg på et hvitt parti, sier han etter spørsmål fra VG.

Sterk start av «Nepo»

Partiet fulgte en såkalt spansk åpning, og – ikke overraskende – fikk Nepomnjasjtsjij en tidlig fordel. Mens Carlsen tenkte lenge, spilte russeren lynraskt:

Gang på gang flyttet Nepomnjasjtsjij brikken raskt før han vandret bort til pauserommet. Der ble han helt til Carlsen hadde gjort sitt trekk. De mange turene til pauserommet har allerede blitt en VM-snakkis, og det spekuleres om det hele er et psykologisk spill fra russeren.

På et tidspunkt var Carlsen hele 45 minutter bak på tid, mens «sjakkpila» viste 0,7 i fordel russeren.

Pila holdt seg på russerens side gjennom hele partiet, men heldigvis for Carlsen overlevde han både klokka og Nepomnjasjtsjijs angrep.

Torsdag har spillerne igjen en hviledag i Dubai. Du kan følge fredagens parti direkte på NRK fra klokken 13.15.

SE VIDEO: Her er trekket som fikk Torstein Bae til å reagere.

Siste nytt

 • Djokovic får ikke spille Australian Open

  Den føderale domstolen i Australia opprettholder avgjørelsen om å kansellere den uvaksinerte tennisspillerens visum til Australia. Det melder flere nyhetsbyråer. Australian Open starter i morgen, og serberen får dermed ikke delta.

  Novak Djokovic var søndag i et rettsmøte og argumenterte for at immigrasjonsminister Alex Hawkes avgjørelse om å tilbakekalle visumet hans må kjennes ugyldig. Like før klokken 5 søndag morgen norsk tid var rettsmøtet over.

  Tennisstjernen ble stoppet ved ankomst til Australia for nesten to uker siden. Dagen etter ble serberens visum annullert. Nå opprettholdes denne avgjørelsen.

 • Spansk cupkamp stoppet etter skandalescener

  Den spanske cupkampen i fotball mellom byrivalene Betis og Sevilla ble stoppet etter at en gjenstand kastet fra tribunen traff gjestenes Joan Jordán i hodet.

  Den avlange gjenstanden traff Jordán mens Betis holdt på å feire Nabil Fekirs utligning direkte på hjørnespark i det 39. minutt. Noen minutter tidligere hadde Papu Gómez scoret for Sevilla.

  Jordán, som er midtbaneanker i Sevilla-laget, falt om og holdt seg til hodet. Han ble hjulpet på beina og støttet ut av banen. Rett etter ga dommeren beskjed om at begge lag skulle gå i garderoben.

  Det er uklart om kampen vil bli satt i gang igjen.

  Sevilla-derbyet er kjent som Spanias heteste byderby, og det har vært stygge scener også tidligere. I 2007 fikk Sevilla-trener Juande Ramos en flaske i hodet, kastet av en Betis-tilhenger.

  Fekir slo an tonen for lørdagens oppgjør da han sekunder etter avspark stemplet Gómez på foten. (NTB)

 • Salah-mål ga Egypt håp

  Mohamed Salah ble matchvinner da Egypt slet seg til 1-0-seier over Guinea-Bissau i afrikamesterskapet lørdag. Dermed lever håpet om suksess.

  Egypt hadde tre avslutninger i målstengene, men Salahs volley ved lengste stolpe i det 69. minutt ble eneste scoring.

  Guinea-Bissau raste da Mama Baldes kjempetreff i det 82. minutt ble annullert etter at de VAR-ansvarlige fant at scoreren brukte ulovlige midler mot Omar Kamal i forspillet. Egypt-keeper Mohamed El Shenawy måtte i aksjon på overtid for å stoppe et godt skudd fra Moreto Cassama.

  Egypt tapte 0-1 for Nigeria i sin første kamp i sluttspillet, men trenger nå bare uavgjort mot Sudan onsdag for å være garantert plass i åttedelsfinalen.

  – Det var en veldig vanskelig kamp, og vi var litt heldige med annulleringen, sa Salah etter kampen.

  Nigeria er allerede videre i turneringen etter sin 3-1-seier over Sudan. (NTB)

  Mohamed Salah for Egypt
  Foto: DANIEL BELOUMOU OLOMO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal