NRK Meny
Normal

Hesten ingen ville ha vant Oslo Grand Prix

For fem år siden kjøpte amatøren Fredrik Solberg B.B.S. Sugarlight for bare 25 000 kroner. Nå har hesten kjørt inn over 5,4 millioner.

Fredrik Solberg feiret seieren i Oslo Grand Prix med klem fra pappa

FØLELSER: Tårene trillet da far og sønn Solberg feiret seieren i Oslo Grand Prix søndag. Sønnen i den hestefrelste familien, Fredrik, trener og er medeier i B.B.S. Sugarlight som vant det prestisjefylte travløpet på Bjerke.

Søndag vant hesten Oslo Grand Prix.

– Det er helt fantastisk. Det kan ikke bli bedre, nå blir det fest i hele Fredrikstad, sier en overlykkelig Fredrik Solberg til NRK.

Sekunder etter målgang løp han bort til sin far på nederste del av tribunen. De kastet seg om halsen på hverandre og lot gledestårene trille.

Ikke på ti år har en norsk hest vunnet det internasjonale travløpet på Bjerke, og i løpet av dets 49 år lange historie er det bare fem norske hester som har seiret.

At B.B.S. Sugarlight nå er en av dem, var det få som trodde for noen år siden.

– Han (Fredrik Solberg) er en amatør som viser at man kan kjøpe en bra hverdagshest og faktisk få en av verdens beste hester. I dag vinner han et av de største løpene som går an å vinne, sier NRKs travekspert Tormod Hynne.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

B.B.S. Sugarlight

SE VIDEO: Oppløpet til B.B.S. Sugarlight og seriersintervju etterpå.

Middelmådig unghest

Fredrik Solberg, en ordinær hesteinteressert mann fra Fredrikstad, var med på å kjøpe B.B.S. Sugarlight for 25 000 kroner i 2010 - uten konkurranse fra andre kjøpere.

– Det var faktisk ingen andre som ville kjøpe Sugarlight. Den sto til salgs for en billig slant med penger og da tenke jeg at jeg måtte prøve, sa Solberg til NRK for to uker siden.

Sugarlight imponerte ingen de første årene, og forble bare en middelmådig hest i Fredrikstad.

Men på Bjørningstad gård, der det faktisk er mest storfe, fortsatte Fredrik Solberg tålmodig å trene hesten han hentet fra Sverige.

Og i fjor begynte det å skje noe. Ved sesongslutt hadde B.B.S. Sugarlight kjørt inn over 1,8 millioner kroner.

Hverdagstraveren var i ferd med å bli en superstjerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fredrik Solberg

Teamet rundt Fredrikstad-hesten B.B.S. Sugarlight, med trener og deleier Fredrik Solberg i midten (blå jakke), jubler etter seieren søndagens i Oslo Grand Prix.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

En mesterligafinale

I april i år reiste så Solberg til Gøteborg for å delta i det prestisjetunge Olympiatravet. B.B.S. Sugarlight vant, håvet inn nesten 1,5 millioner kroner og ble for alvor sett på som en av verdens beste travere.

Da hesten for to uker siden kvalifiserte seg til det som kanskje er verdens største løp, Elitloppet, mente den tidligere svenske Fredrikstad-spilleren, Joacim Jonsson, at det ville vært det samme som om FFK gikk til mesterligafinalen.

– Vi skjønner det nesten ikke, sier far Tore Solberg om det som har skjedd denne våren.

Kjøpte vedmaskin

Steinlager

Hesten Steinlager, med kusk Per Oleg Midtfjeld, var før søndag den siste norske hesten som hadde vunnet Oslo Grand Prix. Her er hest og kusk i 2006.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Etter søndagens seier, og nye 1,5 millioner kroner i premiepenger, har B.B.S. Sugarlight nå kjørt inn totalt 5 422 881 kroner. Over 3,3 av de millionene har kommet i år.

Søndagens seier er også en revansje etter Elitloppet der Sugarlight ble stengt inne og kom i mål med mye ubrukte krefter.

– Det er så små marginer i disse løpene. Marginer som avgjør om du blir nummer én eller fem, sier Sugarlights kusk, Peter Untersteiner, etter søndagens triumf.

Om suksessen Fredrik Solberg nå opplever med hesten sier han følgende:

– Vi er et bra team, men jeg er bare en liten brikke i spillet.

En som ikke lenger er med i spillet i det hele tatt, er svensken Per Bergman. Han er mannen som i sin tid solgte Sugarlight for 25 000 kroner. Ifølge svenske Aftonbladet har han sagt at Sugarlight som liten bare så ut som en «tynn travende spurv» og at han derfor like så godt kunne selge hesten.

Ifølge Fredriksad Blad kjøpte han en vedmaskin for pengene.

Den er nok ikke like mye verdt som hesten i dag.

PS! Den forrige norske vinneren av Oslo Grand Prix var Steinlager og kusken Per Oleg Midtfjeld i 2005.

Siste nytt

 • Rangers-tap i målfest

  Mats Zuccarello var nest sist på pucken på New York Rangers' første mål, men det var ikke nok i nattens kamp mot Anaheim Ducks.

  Rangers tapte 3-6, og Zucca & co. står dermed med tre strake tap i NHL.

  Mats Zuccarello
  Foto: Jayne Kamin-oncea / Reuters
 • Sensasjonsmannen til semifinale

  Sørkoreanske Hyeon Chung (21) er bare rangert som nummer 58 i verden, men ble i natt klar for sin første semifinale i en Grand Slam-turnering.

  Han slo Tennys Sandgren (USA) i strake sett 6-4, 7–6 (7-5), 6-3,

  Hyeon Chung
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Manchester City til ligacupfinale

  Manchester City er klar for sesongen første finale etter å ha slått Bristol City 3-2 tirsdag og 5-3 sammenlagt i ligacupens semifinale. I finalen på Wembley 25. februar er det vinneren av londonderbyet mellom Arsenal og Chelsea som venter.

  Joseph Pep Guardiola
  Foto: Stuart Franklin / Bongarts/Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Norge - Sverige
EM håndball menn: Norge - Sverige
EM håndball menn: Norge - Sverige
EM håndball menn: Norge - Sverige
EM håndball menn: Kroatia - Frankrike