B-prøven til Varis positiv

B-prøven bekrefter at Kaisa Varis hadde dopet seg med EPO. Nå trekker sponsorer seg.

Kaisa Varis
Foto: CHRISTIAN MANZONI, CHRISTIAN MANZONI / AFP

Det internasjonale skiskytterforbundet bekreftet i en pressemelding i dag at det også er funnet spor av dopingpreparatet EPO i B-prøven til den finske jenta.

Varis ble testet etter at hun ble nummer 28 i fellesstarten i Oberhof 6. januar.

Se: Varis vant i Ruhpolding

Hun risikerer nå å bli utestengt på livstid ettersom det er andre gang hun blir tatt for doping. Den første gangen var da hun som skilløper deltok i ski-VM i Val di Fiemme i 2003.

Varis selv nektet for å ha dopet seg etter at hun nok en gang ble avslørt. Den finske jenta krevde at B-prøven ble analysert, noe som skjedde i Lausanne i Sveits, og ikke hjalp skiskytteren nevneverdig.

Kajsa Varis svarte på telefonen i kveld, men la på da NRK ba om en kommentar til resultatet av B-prøven.

Slutt?

Ifølge Lauri Tarasti som ledet den statlige utredningen etter dopingskandalen i Lahti 2001, er det nå kroken på døra for 32-åringen. Sannsynligvis kan hun vente seg utestengelse fra toppidretten på livstid.

Se: Kan bli utestengt på livstid

- I visse tilfeller kan idrettsutøvere søke om benådning, men her er det snakk om en så lang straff at det ikke spiller noen rolle for hennes elitekarriere. Den er over, mente Tarasti.

Det er ikke bare Varis' og hennes nærmeste som rammes av skandalen. Det finske skiskytterlandslaget får også svi økonomisk.

Sponsor-nei

To av landslagets største sponsorer, Rautaruukki og Hertz, trekker seg nemlig etter avsløringen. Det betyr langt mindre penger å rutte med for skiskytterforbundets virksomhetsleder Janne Hakala og co. Kontraktene (med sponsorene) inneholder dopingklausuler.

- Rautaruukki var vår hovedpartner. Vi hadde også en betydelig avtale med Hertz. Dette er et stort tilbakeskritt, sa Hakala.

Finlands idrettsminister Stefan Wallin krever nå en utredning fra forbundet. Varis avla positiv dopingprøve etter konkurransene i Oberhof 6. januar. Hun avga også positiv dopingprøve under ski-VM i 2003 og ble utestengt i to år.

Varis vant en verdenscupseier som skiskytter, i tyske Ruhpolding 11. januar i år, før hun igjen satt i klisteret. Denne seieren vil trolig bli tilkjent russiske Svetlana Sleptsova som ble nummer to.

Varis-saken kan tvinge IBU til ikke lenger godta at tidligere dopingdømte idrettsutøvere får delta i skiskyting.

Les: Pressemeldingen om Varis (ekstern lenke)

Siste nytt

 • Årsbeste av Isene i diskos

  Ola Stunes Isene viste god form i diskosringen under Muliglekene i friidrett i Jessheim søndag. 63,82 var både banerekord og klar norsk årsbeste.

  Isene hadde også gyldige kast på 61,28 og 60,80 i søndagens stevne. Vinnerresultatet var snaut fire meter bak hans personlige rekord fra i fjor.

  I stevnet som ble avviklet med strenge smittevernregler måtte Isene blant annet hente diskosen selv etter sine kast, skriver Norges Friidrettsforbund på sitt nettsted.

  Isene
  Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow/TT
 • Carlsen tok første stikk mot So

  Magnus Carlsen vant de to første hurtigsjakkpartiene i kvartfinalen mot Wesley So i onlineturneringen Rapid Challenge, og amerikaneren ga opp.

  Dermed tok Carlsen første stikk i kvartfinaleduellen som utkjempes i best av tre kamper.

  Kampen mellom Carlsen og So fortsetter tirsdag. Dersom So vinner og det står 1-1, avgjøres det hele i siste kamp onsdag.

  1D_QdRP7-Q4
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Hummels usikker før toppkampen

  Mats Hummels måtte ut ved pause da Borussia Dortmund vant i Wolfsburg lørdag. Nå er stopperkjempen usikker før tirsdagens storkamp mot Bayern München.

  – Mats har problemer med hælsenen. Det er et problem han har slitt med en stund, men vi håper at han kan spille tirsdag, sa sportsdirektør Michael Zorc.

  Bayern München topper tabellen fire poeng foran Borussia Dortmund med sju kamper igjen å spille.

  D6qE6snBSYw
  Foto: Michael Sohn / Michael Sohn

Sendeplan

Kl. Program Kanal