NRK Meny
Normal

Fikk ikke snakket med doptatt lagvenninne før start

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Den tyske skiskytterstjernen Andrea Henkel innrømmer at oppladningen ble preget av at lagvenninnen har avlagt en positiv dopingprøve.

Andrea Henkel

Andrea Henkel innrømmer at laget ble påvirket av at en av lagvenninnene avla positiv dopingprøve like før stafetten startet.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Stefan Schwarzbach

Den tyske presseattacheen Stefan Schwarzbach: Det ser ut til å være et stimulerende middel som finnes i mange energibarer, sier han.

Foto: Anders Rove Bentsen

– Det har ikke vært ubelastende, men vi har bare måttet forberede oss som vanlig, noe jeg synes vi har klart, sier Andrea Henkel til pressen etter målgang i kvinnenes stafett.

Bare timer før konkurransen startet, kom nyheten om at en tysk skiskytter har avlagt en positiv dopingprøve. Minutter før stafetten startet bekreftet den tyske presseattacheen Stefan Schwarzbach at det også foreligger en positiv B-prøve på en OL-utøver fra det tyske skiforbundet.

Han ville ikke bekrefte navnet på skiskytteren, men flere tyske medier sier at det dreier seg om Evi Sachenbacher-Stehle. Hun stilte heller ikke til start på stafetten.

Det tyske laget skuffet voldsomt i konkurransen, og endte nede på en 11.-plass.

Verst var det for Franziska Preuss som gikk den første etappen for Tyskland. Hun falt tidlig, og slet voldsomt på skytebanen. Hun var mer enn to minutter bak lederne etter sin etappe.

Befinner seg fortsatt i OL-byen

Henkel sier til NRK at hun fortsatt ikke har snakket med Sachenbacher-Stehle etter at dopingnyheten kom.

Den tyske pressetalsmannen bekrefter at det nå foreligger et positivt resultat på både A- og B-prøven, og at utøveren fortsatt befinner seg fortsatt i OL-byen.

– Det er et stimulerende middel, ikke EPO eller noe sånt. Det ser ut til å være et stimulerende middel som finnes i mange energibarer. Det er en mulig forklaring, sier Schwartzbach.

– Stemningen er på bånn

Det var torsdag kveld det tyske skiforbundet fikk melding fra IOC om at det forelå en positiv prøve på en av deres utøvere.

– Vi har informert lagene våre om at vi hadde den positive A-prøven. Alle er sjokkert, meg selv inkludert, selvfølgelig, sier Schwartzbach.

Selvfølgelig har nyheten påvirket hele den tyske troppen.

– Stemningen er på bånn, selvsagt. Ingen kan forstå eller forklare. Det er en mulig forklaring, men uansett er det en positiv prøve. Dette er en dopingsak, det er det ingen tvil om, erkjenner han.

Saken fortsetter under bildet

Evi Sachenbacher-Stehle

Det tyske nyhetsbyrået DPA har navngitt Evi Sachenbacher-Stehle som utøveren med positiv dopingtest.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Sjokkert over nyheten

Den tyske OL-komitéen har ennå ikke bekreftet at det er tyskeren som har testet positivt.

Det er IOC som avgjør når det skal offentliggjøres hvilken utøver og hvilket ulovlig middel det dreier seg om.

Nyheten om den positive dopingtesten slo ned som en bombe i skiskyttermiljøet fredag morgen.

– Hvis både A- og B-prøven viser seg å være positiv, er jo dette rett og slett for jævlig, sa presidenten i Norges Skiskytterforbund Tore Bøygard til NRK.no.

Evi Sachenbacher-Stehles tidligere trener, Wolfgang Pichler, nektet å tro at den tyske skiskytteren dopet seg da han fikk nyheten.

– Jeg kan ikke forstå at hun er så dum, sier han til NRK.no.

I Torino-OL i 2006 ble Sachenbacher-Stehle nektet start i skiathlon på grunn av for høy blodverdi og fikk fem dagers startforbud. Hun hevdet da at hun naturlig har høye hemoglobinverdier.

Siste nytt

 • Vidal tiltalt for vold

  Bayern München-stjernen Arturo Vidal er tiltalt for kroppskrenkelse etter en voldsepisode på en nattklubb i byen i fjor høst. Statsadvokaten i München opplyser at strafferammen for det Vidal er tiltalt for er fengsel i inntil 10 år.

  Vidal
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Lyon vann meisterligafinalen

  Med Ada Hegerberg på scoringslista vann Lyon meisterligafinalen med 4-1 mot tyske Wolfsburg. Med sitt eine mål blei Hegerberg tidenes toppscorar i turneringa med 15 mål. Wolfsburgs Caroline Graham Hansen måtte gå av i pausen grunna ei skade.

  Ada
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Citroën sparket Kris Meek

  Citroën har sparket den britiske rallyføreren Kris Meek for uforsvarlig kjøring etter en rekke avkjøringer i VM-runder den siste tiden. Nordiren har kjørt ut for ofte på grunn av at han kjører med uforsvarlig høy risiko, meldes det i en uttalelse.

  Kris Meeke
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Sendeplan

Kl. Program Kanal