Landslagslegen: – Dette er fullt og helt min feil

Mandag ettermiddag ble det klart at Nicklas Bäckströms B-prøve er positiv. Samtidig tok Sveriges landslagslege på seg skylden for at ishockeyspilleren inntok tabletten som kan ha gitt utslag på dopingkontrollen.

Bäckström

Nicklas Bäckström testet positivt på det forbudte stoffet pseudoefedrin.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / NTB Scanpix

– B-prøven er analysert og den bekrefter A-prøven. Disiplinærkomiteen i IOK hadde ett møte i natt og det skal vi få på protokoll og det handler om etterspillet.

– Vi venter på IOCs beslutning, den skulle komma i formiddag, men vi har ikke fått det ennå, sier utøversjefen i Sveriges olympiske komité Peter Reinebo til den svenske avisen Aftonbladet.

Laster Twitter-innhold

– Det var min feil

Nicklas Bäckström har hele veien hevdet sin uskyld. Ishockeyspilleren mener det må være allergimedisinen Zyrtec-D, som han tar en tablett av daglig, som har gitt utslag på dopingkontrollen.

Flere eksperter tviler imidlertid på Bäckströms forklaring. Blant annet Sveriges egen landslagslege Björn Waldebäck har uttalt at én tablett ikke skal ha noe å si for utfallet av en dopingprøve.

Björn Waldebäck

Landslagslege Björn Waldebäck sier at han med fasiten i hånd aldri skulle anbefalt Nicklas Bäckström å ta medisinen på en kampdag.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB Scanpix

Etter å ha snakket med sjeflegene i Det internasjonale ishockeyforbundet er imidlertid Waldebäck av en annen oppfatning.

Overfor Aftonbladet innrømmer Sveriges landslagslege at det er hans feil at Bäckströms medisininntak endte med for høye verdier av det forbudte stoffet pseudoefedrin.

– Det er fullt og helt min feil at jeg anbefalte Nicklas å ta den tabletten (Zyrtec-D). Han har på et punkt en forhøyet konsentrasjon og vi tror dette er nettopp et slikt tilfelle, sier Waldebäck.

– Så han skulle ikke ha tatt tabletten?

– Nei, med fasit i hånden skulle han absolutt ikke ha gjort det, sier den svenske landslagslegen.

Én tablett kan være nok

– Det er snakk om en tablett som har en kort peak og derfor spiller det en rolle når man tar tabletten. Vi har diskutert dette med sjeflegen i Det internasjonale ishockeyforbundet og han sier at en tablett kan ha effekt i spesielle omstendigheter.

– Vet du hvilke omstendigheter?

– Jeg må referere til sjeflegen. Har man lav væskebalanse og tar en tablett på akkurat feil tidspunkt, er det en teoretisk mulighet for at du ender opp med disse verdiene, svarer Waldebäck.

Verdens antidopingbyrå (WADA) anbefaler utøvere å holde seg borte fra liknende medisiner i de siste 24 timene før trening og konkurranse.

I anbefalingen til Det internasjonale ishockeyforbundet står det imidlertid skrevet at én tablett daglig skal gå fint uten at det gir utslag i dopingkontroller.

Siste nytt

 • Ukraina vant U20-VM

  Sør Korea tok en tidlig ledelse i finalen, men det var ukrainerne som kunne juble til slutt. Vladislav Suprijaga utlignet først til 1-1, før han deretter sendte Ukraina opp i ledelsen. Like før slutt punkterte Georgi Tsjtajsjvilij kampen.

  Ukraina vant U20-VM
  Foto: Janek Skarzynski / AFP
 • Canada slo New Zealand

  Jessie Fleming og Nichelle Prince scoret målene for Canada da de slo New Zealand 2-0. Canada står nå med seks poeng etter to kamper, like mange som Nederland, som de møter i den siste kampen i gruppespillet.

  Canada feirer 2-0-scoringen over New Zealand
  Foto: Francisco Seco / AP
 • Ble Nederlands mestscorende

  Vivianne Miedemas to mål i Nederlands 3-1-seier over Kamerun var hennes 59. og 60. landslagsmål. Hun passerte dermed Manon Melis og er nå Nederlands mestscorende landslagsspiller gjennom tidene. Seieren betyr at Nederland er videre i VM.

  Vivianne Miedema feirer etter å ha scoret sitt andre mål i Nederlands 3-1-seier over Kamerun
  Foto: Michel Spingler / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal