Hopp til innhold

Klaveness nektet flyreise til Qatar

NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt tror ikke det er tilfeldig at Lise Klaveness ikke fikk dra til Qatar. Men DBU-direktøren avviser påstandene.

Lise Klaveness

AVVIST: NFF-president Lies Klaveness og hennes delegasjon ble avvist da de skulle gå om bord i flyet til Qatar

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Fotballpresidenten og de andre kom helt til gaten før de ble stoppet.

Årsaken var manglende dokumentasjon på negativ koronatest. Det skyldes en misforståelse om en app som måtte brukes for å slippe om bord, og den hadde ikke UEFA informert den norske delegasjonen om, opplyser Klaveness selv.

– Det er helt sikkert en glipp, sier Klaveness til NRK.

Klaveness og hennes reisefølge mente de hadde god dokumentasjon, men den skal altså ikke være godtatt.

– Det er en registreringsfeil av covid-dokumentasjoner. Det var den en registrering vi ikke hadde fått av UEFA.

Mandag sier flere av deltakerne på UEFA-møtet til TV 2 at det har skjedd en glipp.

– Jeg forstår at det har vært en teknisk misforståelse. Det er sånn det er, det er ikke noen som har en interesse at at Lise ikke er her fordi hun har vært kritisk, sier Jakob Jensen, som er administrerende direktør i danske fotballforbundet (DBU).

Klaveness selv antyder det samme overfor TV 2 mandag.

– Vi hadde all dokumentasjonen klar, men vi hadde fått visum fra qatarske myndigheter og vi kan ikke skylde på andre enn oss selv, sier den norske fotballpresidenten.

NRK har vært i kontakt med Uefa, som sier at problemet er løst og at Klaveness får dra til Qatar som planlagt mandag.

– Vi vil understreke at det ikke var qatarske myndigheter som nektet innreise, siden visumet var i orden i tide, skriver Uefa.

NRKs kommentator kritisk

Jan Petter Saltvedt, NRKs sportskommentator, synes det er merkelig at en tilfeldighet som dette oppstår idet Klaveness skal til Qatar for å legge press på myndighetene.

Det høres ut som en markering mer enn noe annet. Jeg nekter å tro at dette er tilfeldig, selv om de selvfølgelig bør sette seg inn i alle koronaregler. Jeg tror ikke dette er på grunn av en tilfeldig test. Dette er et signal om hvem som styrer. Det er min umiddelbare følelse på det her, sa Saltvedt søndag.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Han mener at den norske fotballpresidenten burde fått lov til å reise selv om hun ikke hadde dokumentene i orden.

Selvfølgelig burde de det. Dette er ingenting. Verden bryr seg ikke om korona lenger. Hvis dette hadde vært viktig nok for Qatar, hadde de sagt at dette er på kongelig nivå. Da får man lov til å komme inn uansett. Vi snakker ikke om en person som kommer med smitte, sa han.

Men Jensen i DBU mener ikke det ikke er tilfellet, og at flere andre deltakere har vært og kommer til å være kritiske til Fifa og Qatar.

– DBU er også ekstremt kritiske. Vi er her. Lise kommer i morgen og alt er godt, sier Jensen.

NRK har sendt e-post med flere spørsmål til myndighetene i Qatar, men har foreløpig ikke fått svar.

Digitalt møte og nytt forsøk mandag

– Vi deltar på arrangementet digitalt i morgen og allerede bestilt et fly i morgen. Selv om det bare er for en dag, så handler det om å vise tilstedeværelse, sier Klaveness til NRK.

– Det som er frustrerende, er at man kommer helt fram til flyet før man får beskjeden.

Klaveness skulle sammen med andre Uefa-representanter møte VM-komiteen og myndighetene i Qatar. Flere andre reisende i Uefa-delegasjonen har angivelig hatt samme problem, men de skal ha kommet seg på flyet i Sveits.

Utdeling av Fritt Ords Honnør til fotballpresident Lise Klaveness

FRUSTRERT: Fotballpresident Lise Klaveness.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Klaveness vil ta opp rettighetene til migrantarbeidere og homofile. Hun markerte seg med sterk kritikk av landet på sitt forrige besøk, en kritikk som vekte irritasjon hos VM-arrangøren.

– Like viktig er det å jobbe for at vi får en praksis for å jobbe på denne måten og jobbe for endring i holdningene i de internasjonale strukturene. At vi i Uefa kan samle oss og være tydelig på hva vi vil framover, sa Klaveness til NTB før den planlagte avreisen.

Siste nytt

 • Molde levde farlig – videre i serieligaen etter 1-2-tap for Kisvárda

  Molde var i trøbbel mot ungarske Kisvárda, men ryddet opp og avanserte i serieligaen etter 1-2-tap og 4-2 sammenlagt. Sivert Mannsverk roet MFK-nervene.

  I siste hinder før gruppespillet venter østerrikske Wolfsberger for Molde. Disse kampene spilles 18. og 25. august. Molde kan forberede seg fullt og helt til hjemmeoppgjøret mot østerrikerne. MFKs neste seriekamp spilles borte mot Haugesund 21. august.

  Albaneren Jasir Asani scoret begge målene for vertene. De kom etter 14 og 29 minutter. Scoringene gjorde at Molde sto foran utfordringer før de siste 45 minuttene.

  1-0 kom etter at Martin Linnes leverte en håpløs pasning bakover på banen mot eget forsvar. Asani snappet til seg ballen og rundet en noe feilplassert Molde-keeper Jacob Karlstrøm. 2-0-scoringen kom etter et hardt Asani-skudd langs bakken.

  Moldes David Fofana misbrukte to gode sjanser i 1.-omgangen, men hjemmelaget ledet meget fortjent.

  Men etter 69 minutter scoret 20-åringen Mannsverk. Han ble nydelig frispilt av Ola Brynhildsen og bredsidet ballen inn til 1-2.

  Molde
 • Bekreftet av Fifa: Qatar får spille først i hjemme-VM

  Det internasjonale fotballforbundet bekrefter at åpningen av Qatar-VM flyttes fra 21. til 20. november. Dermed får vertslandet Qatar være med i åpningskampen.

  Qatar møter Ecuador 20. november. Kampen var opprinnelig satt opp dagen etter. Fifa informerte om endringen torsdag.

  Mesterskapet har lenge vært satt opp til å gå fra 21. november til 18. desember.

  VM skal fortsatt avsluttes med finalen 18. desember.

  Qatar Soccer WCup Draw
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Viking videre i serieligaen til tross for tap

  Viking skuffet spillemessig på veien mot avansement i serieligaen i fotball. Det endte 0-1 borte mot irske Sligo Rovers, men Viking vant 5-2 sammenlagt.

  Viking vant hjemmekampen 5-1, og dermed var det meste av spenningen borte før avspark.

  Førsteomgangen var nesten blottet for sjanser. Målet som kom før pause, var av det merkelige slaget.

  En Sligo-spiller misset helt på et volleyforsøk. Vikings forsvar trodde at ballen forsvant ut av spill, men det gjorde den ikke. William Fitzgerald tok sats og skjøt ballen i ryggen på Sondre Bjørshol før den gikk i en bue om Viking-keeper Patrik Gunnarsson og over målstreken.

  Sligo var klart bedre enn Viking selv om gjestene spilte med tilnærmet toppet mannskap. Viking var ikke i nærheten av å nå sitt beste nivå. Kampen var en skuffelse for gjestene.

  Keeper Gunnarsson kom bra fra det. Han reddet et straffespark og den påfølgende returen i andre omgang.

  Vinner siddisene også neste runde i kvalifiseringen (mot rumenske FCSB), er laget sikret plass i gruppespillet. Viking starter play off-dobbeltkampen i Bucuresti 18. august. Returen går sju dager senere. (NTB)

  David Brekalo with Lewis Banks 11/8/2022
  Foto: ©INPHO/Evan Treacy / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste