Skuffet etter masseavlysninger: – En enormt tung følelse

Hoppsjef Clas Brede Bråthen er langt nede etter verdenscup-avlysningene som ble bestemt torsdag. Han frykter spesielt for kvinnehopperne som han mener får sesongavslutningen «rasert».

Sportssjef Clas Brede Bråthen i mars 2020

NEDFOR: Hoppsjef Clas Brede Bråthen sier det går spesielt utover kvinnelaget til hopperne.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Konsekvensen av dagens beslutning i regjeringen er at det ikke blir verdenscuprenn i Norge i mars. Vi har en frist overfor FIS på 30 dager, og den har vi allerede overskredet, sier han til NRK.

– Det gjelder i alle idretter?

– Det gjelder i alle idretter og alle grener.

I et regjeringsmøte torsdag ble det klart at de ikke kunne gi noe klart svar på om de vil gi utenlandske utøvere karantenefritak i mars.

Skipresident Erik Røste

SKUFFET: Skipresident Erik Røste.

Foto: Håkon Mosvold Larse / NTB

Det er en beslutning som faller skipresidenten tungt for hjertet.

– Vi har respekt for regjeringens beslutning, men vi mener jo at vi kunne arrangert de verdenscuprennene innenfor trygge og gode rammer. Det mener vi fordi verdenscupen har vært arrangert i 13 land, 66 ulike destinasjoner og det har fungert veldig bra.

– Vi er i en veldig krevende situasjon, vi ser at det muterte viruset sprer seg også i Norge, så vi har respekt for regjeringens avgjørelse, men er selvfølgelig skuffet, sier Røste videre.

– Ingen tvil om at det er aller verst for jentene

Hoppsjef Clas Brede Bråthen legger ikke skjul på skuffelsen.

– Det er bare en enormt tung følelse. Det er leit og vanskelig å se at skinasjonen ikke kan være med på denne dugnaden som andre skinasjoner har måttet bære byrden for.

Maren Lundby

MISTER RENN: I en sesong hvor mange renn allerede er avlyst, mister nå kvinnehopperne alle sine renn i Norge.

Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP

Blant dem som er hardest rammet er hoppkvinnene. I en sesong hvor flere renn har blitt avlyst i et ellers amputert rennprogram, mister de nå fem nye renn.

– Når Norge ikke arrangerer hopprenn, mister vi en viktig del av kalenderen. Da blir jentenes verdenscupsesong helt rasert. Det går ut over dem som i utgangspunktet har minst. Det er kanskje naturlig, at det går utover de svakeste, sier en emosjonell hoppsjef til NRK.

– Jeg synes det er leit for gutta og de andre hoppnasjonene også, men det er ingen tvil om at det er aller verst for jentene som prøver å satse hardt på en idrett som er i en presset situasjon. Vi har prøvd å få til ting, men nå blir det ingenting.

Vil komme med ny beslutning før mars

Grunnet økningen i smittetilfeller og innførselen av muterte virusvarianter fra Sør-Afrika og Storbritannia stengte regjeringen grensene i Norge. Dette betydde også at utenlandske idrettsutøvere som i utgangspunktet skulle delta i konkurranser i Norge ikke fikk komme inn i landet uten å måtte sitte i karantene.

– Vi har gitt et klart svar i dag; det blir ingen unntak frem til 1. mars. Det gjelder for alle sektorer i hele Norge. Vi har bare unntak for helsepersonell og andre samfunnskritiske arbeidsplasser, sier kulturminister Abid Raja til NRK.

Abid Raja

VIL IKKE GI FRITAK: Kulturminister Abid Raja.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Han sier de er klare over at verdenscuprennene kan bli avlyst eller flyttet dersom FIS ikke får et tydelig svar tidsnok. De vil prøve å komme med et tydeligere svar på om verdenscuprennene kan arrangeres med utenlandske utøvere, men kan ikke komme med en dato for det nå.

– Det er stengt i hele Norge. Det rammer turistnæringa, næringslivet og idretten. Det er en utrolig dust situasjon, sier Raja.

Kjetil Jansrud syns det er synd at det ikke blir noen konkurranse i Norge.

– Først og fremst er det kjipt for oss utøverne. Spesielt for vi norske utøverne som har én arena å vise oss frem på, og det er Kvitfjell, sier han til NRK.

VM i alpint, Cortina 2021

KAN FÅ ØKONOMISKE FØLGER: Kjetil Jansrud frykter noen av de som jobber med dette kan oppleve at avlysningen får økonomiske følger.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Alpinstjernen synes ikke mest synd på seg selv, og er klar på at han vet de ikke er samfunnskritiske, men Jansrud påpeker at det kan få følger for enkelte hvis det ikke blir noe renn.

– For mange er det en jobb hvor konsekvensen for ikke å utføre arbeidet sitt har litt økonomiske følger. Da snakker jeg ikke om de beste i verden, men de bak der også.

Ba om beslutning i dag

Norges Skiforbund har bedt om at utøverne skal få tillatelse til å omgå reglene, slik at Norge får arrangert internasjonale konkurranser i Norge. Om det skulle bli utfor i Kvitfjell, femmil i Holmenkollen og skiflyvning i Vikersund i mars var dermed opp til styresmaktene i Norge.

Torsdag ble det klart at Skiforbundet har bedt om et verdenscup-ja fra regjeringen nå. Ellers kan de ikke arrangere de 26 rennene som er planlagt i Norge i løpet av mars, da det internasjonale skiforbundets (FIS) regelverk ikke tillater at Norge venter lenger med svar på om de kan arrangere rennene.

N6eRvlz1yKg

IKKE I ÅR: Therese Johaug og resten av langrennseliten skal ikke gå verdenscup i Holmenkollen i år.

Foto: Tore Meek / NTB

21. januar ga regjeringen unntak for karantene- og innreisebestemmelsene slik at det skulle bli mulig å arrangere verdenscup i ski nordiske grener og skiskyting.

Begrunnelsen var det strenge smittevernregimet før, under og etter rennene.

Innreiseforbudet som ble varslet kort tid etter satte en effektiv stopper for idrettsunntaket inntil videre.

Sportsnyheter

Fryktet han hadde korona to timer før VM-sølvet: – Har vært dårlig de siste dagene

Oberstdorf/Oslo (NRK): Kort tid før rennstart ventet Johansson på svar fra en koronatest. Til tross for det imponerte han under tunge forhold.

Bolsjunov

Her tråkker Bolsjunov på Klæbos staver: – Det synes jeg ingenting om

OBERSTDORF (NRK): Nervene stod i helspenn hos både norske trenere og utøvere da Aleksandr Bolsjunov og Johannes Høsflot Klæbo gikk tett i tett inn i den nest siste bakken.

Siste nytt

 • Sterk dag for de norske golferne

  Golfspilleren Viktor Hovland klarte sin 22. cut på rad da han gikk fire slag under par fredag ettermiddag i stjernespekkede Arnold Palmers Invitational i Florida. Han lå på 2.-plass bak Corey Conners da han gikk av det siste hullet. Da skulle fortsatt mange golfere ut senere.

  I tillegg hadde landsmannen Kristoffer Ventura en fin dag. Han gikk to slag under par, og er ett slag over par totalt etter to dager. Dermed ligger han an til å klare cuten, en uke etter han klarte det samme i Puerto Rico.

  Ventura og Hovland
 • Granerud har hatt tunge dager

  Norges store hoppkomet denne sesongen, Halvor Granerud, fikk påvist koronasmitte i løpet av VM. Dermed mistet han hopprennene i den store bakken.

  – Det har vært noen ganske tunge dager nå hvor det har vært greit å ikke kunne gå fra hotellrommet. Det har vært vanskelig nok å komme seg opp av senga, sier han til NRK i pausen av fredagens hopprenn.

  Han sier imidlertid at fredagen har vært den beste dagen til nå. At Granerud ikke kan konkurrere tar han ikke så tungt.

  – Det er ikke det feteste, men jeg har samtidig ikke vært i noen god form. Så det har ikke vært så vondt som jeg trodde skulle være, forklarer verdenscupvinneren, før han legger til:

  – Men det er ikke det her jeg vil bruke fredagen til.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Ber om Qatar-avstemning senere i år

  Spørsmålet om boikott av Qatar-VM skal i utgangspunktet tas opp i fotballtinget. Men Norsk Toppfotball håper at en beslutning kan avvante og kan i stedet tas senere i år.

  – Vi mener at denne problemstillingen er for viktig til å risikere at det skal komme et benkeforslag på forbundstinget om en uke, som ender med at vi vedtar en boikott av Qatar-VM, sier Cato Haug, leder i Norsk Toppfotball til VG.

  NFF har tidligere sagt at de er imot en boikott. Flere toppklubber, med Tromsø først ut, har bedt dem å boikotte VM i Qatar, som arrangeres i 2022.

  Qatar
  Foto: - / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal