Hopp til innhold

Skuffet etter masseavlysninger: – En enormt tung følelse

Hoppsjef Clas Brede Bråthen er langt nede etter verdenscup-avlysningene som ble bestemt torsdag. Han frykter spesielt for kvinnehopperne som han mener får sesongavslutningen «rasert».

Sportssjef Clas Brede Bråthen i mars 2020

NEDFOR: Hoppsjef Clas Brede Bråthen sier det går spesielt utover kvinnelaget til hopperne.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Konsekvensen av dagens beslutning i regjeringen er at det ikke blir verdenscuprenn i Norge i mars. Vi har en frist overfor FIS på 30 dager, og den har vi allerede overskredet, sier han til NRK.

– Det gjelder i alle idretter?

– Det gjelder i alle idretter og alle grener.

I et regjeringsmøte torsdag ble det klart at de ikke kunne gi noe klart svar på om de vil gi utenlandske utøvere karantenefritak i mars.

Skipresident Erik Røste

SKUFFET: Skipresident Erik Røste.

Foto: Håkon Mosvold Larse / NTB

Det er en beslutning som faller skipresidenten tungt for hjertet.

– Vi har respekt for regjeringens beslutning, men vi mener jo at vi kunne arrangert de verdenscuprennene innenfor trygge og gode rammer. Det mener vi fordi verdenscupen har vært arrangert i 13 land, 66 ulike destinasjoner og det har fungert veldig bra.

– Vi er i en veldig krevende situasjon, vi ser at det muterte viruset sprer seg også i Norge, så vi har respekt for regjeringens avgjørelse, men er selvfølgelig skuffet, sier Røste videre.

– Ingen tvil om at det er aller verst for jentene

Hoppsjef Clas Brede Bråthen legger ikke skjul på skuffelsen.

– Det er bare en enormt tung følelse. Det er leit og vanskelig å se at skinasjonen ikke kan være med på denne dugnaden som andre skinasjoner har måttet bære byrden for.

Maren Lundby

MISTER RENN: I en sesong hvor mange renn allerede er avlyst, mister nå kvinnehopperne alle sine renn i Norge.

Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP

Blant dem som er hardest rammet er hoppkvinnene. I en sesong hvor flere renn har blitt avlyst i et ellers amputert rennprogram, mister de nå fem nye renn.

– Når Norge ikke arrangerer hopprenn, mister vi en viktig del av kalenderen. Da blir jentenes verdenscupsesong helt rasert. Det går ut over dem som i utgangspunktet har minst. Det er kanskje naturlig, at det går utover de svakeste, sier en emosjonell hoppsjef til NRK.

– Jeg synes det er leit for gutta og de andre hoppnasjonene også, men det er ingen tvil om at det er aller verst for jentene som prøver å satse hardt på en idrett som er i en presset situasjon. Vi har prøvd å få til ting, men nå blir det ingenting.

Vil komme med ny beslutning før mars

Grunnet økningen i smittetilfeller og innførselen av muterte virusvarianter fra Sør-Afrika og Storbritannia stengte regjeringen grensene i Norge. Dette betydde også at utenlandske idrettsutøvere som i utgangspunktet skulle delta i konkurranser i Norge ikke fikk komme inn i landet uten å måtte sitte i karantene.

– Vi har gitt et klart svar i dag; det blir ingen unntak frem til 1. mars. Det gjelder for alle sektorer i hele Norge. Vi har bare unntak for helsepersonell og andre samfunnskritiske arbeidsplasser, sier kulturminister Abid Raja til NRK.

Abid Raja

VIL IKKE GI FRITAK: Kulturminister Abid Raja.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Han sier de er klare over at verdenscuprennene kan bli avlyst eller flyttet dersom FIS ikke får et tydelig svar tidsnok. De vil prøve å komme med et tydeligere svar på om verdenscuprennene kan arrangeres med utenlandske utøvere, men kan ikke komme med en dato for det nå.

– Det er stengt i hele Norge. Det rammer turistnæringa, næringslivet og idretten. Det er en utrolig dust situasjon, sier Raja.

Kjetil Jansrud syns det er synd at det ikke blir noen konkurranse i Norge.

– Først og fremst er det kjipt for oss utøverne. Spesielt for vi norske utøverne som har én arena å vise oss frem på, og det er Kvitfjell, sier han til NRK.

VM i alpint, Cortina 2021

KAN FÅ ØKONOMISKE FØLGER: Kjetil Jansrud frykter noen av de som jobber med dette kan oppleve at avlysningen får økonomiske følger.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Alpinstjernen synes ikke mest synd på seg selv, og er klar på at han vet de ikke er samfunnskritiske, men Jansrud påpeker at det kan få følger for enkelte hvis det ikke blir noe renn.

– For mange er det en jobb hvor konsekvensen for ikke å utføre arbeidet sitt har litt økonomiske følger. Da snakker jeg ikke om de beste i verden, men de bak der også.

Ba om beslutning i dag

Norges Skiforbund har bedt om at utøverne skal få tillatelse til å omgå reglene, slik at Norge får arrangert internasjonale konkurranser i Norge. Om det skulle bli utfor i Kvitfjell, femmil i Holmenkollen og skiflyvning i Vikersund i mars var dermed opp til styresmaktene i Norge.

Torsdag ble det klart at Skiforbundet har bedt om et verdenscup-ja fra regjeringen nå. Ellers kan de ikke arrangere de 26 rennene som er planlagt i Norge i løpet av mars, da det internasjonale skiforbundets (FIS) regelverk ikke tillater at Norge venter lenger med svar på om de kan arrangere rennene.

N6eRvlz1yKg

IKKE I ÅR: Therese Johaug og resten av langrennseliten skal ikke gå verdenscup i Holmenkollen i år.

Foto: Tore Meek / NTB

21. januar ga regjeringen unntak for karantene- og innreisebestemmelsene slik at det skulle bli mulig å arrangere verdenscup i ski nordiske grener og skiskyting.

Begrunnelsen var det strenge smittevernregimet før, under og etter rennene.

Innreiseforbudet som ble varslet kort tid etter satte en effektiv stopper for idrettsunntaket inntil videre.

Siste nytt

  • Børven skadd før serieåpningen

    Odd-spissen Torgeir Børven fikk en smell i lysken på trening skjærtorsdag og går trolig glipp av eliteseriestarten hjemme mot Haugesund, melder Varden.

    Børven var ikke å se på Odds treningsfelt fredag. Kampen mot Haugesund spilles 1. påskedag, og spissen har fortsatt en liten hevelse i lysken, skriver Varden.

    – Torgeir er ikke bra nok til å trene i dag. Men det er for tidlig å si hvor lang tid dette vil ta. Vi tar dag for dag. Torgeir gikk av i går for ikke å ta noen sjanser, sier trener Kenneth Dokken til avisen.

    (NTB)

    Portrett av Odds Torgeir Børven fotografert på Skagerak Arena
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Dobbel punktering for Solberg i Kenya

    Oliver Solberg havnet i ordentlig trøbbel under fredagens formiddagsøkt i Rally Kenya. Både på den tredje og den fjerde fartsprøven punkterte 22-åringen.

    Dermed er han mer enn sju minutter bak teten i det totale sammendraget, mens det opp til lederen i WRC2-klassen skiller rett i underkant av fire minutter.

    Etter solid kjøring på fredagens første fartsprøve gikk det galt tidlig på den andre. Et dekkskifte kostet 22-åringen nær to minutter.

    – Vi kjørte rent, men disse tingene kan skje når terrenget er så krevende, skrev Solberg på X.

    En drøy time senere punkterte Solberg og makkeren Elliott Edmondson igjen, og nesten fire nye minutter gikk tapt.

    – Fartsprøve nummer fire brakte med seg samme uflaks som den tredje. Vi har ikke marginene på vår side, men alt kan skje i dette rallyet. Herfra og ut er det fullt trykk på pedalen, skriver 22-åringen.

    (NTB)

    OU7SVdPdOTc
    Foto: AFP
  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal