Hopp til innhold
Kommentar

Brent av frost

Johannes Høsflot Klæbo og Norges Skiforbund har bestemt seg for å være venner – i flere medier enn hos sponsor Viaplay. Det er ikke gitt det vil vare så lenge.

Høydetrening i Livigno

STRID OM SPONSORMERKE: Johannes Høsflot Klæbo og Norges Skiforbund ble til slutt enige.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Striden rundt sponsormerket på landslagsdraktene har tilsynelatende dreiet seg om en utøvers kamp for sin frihet til å mene, paradoksalt på vegne av mediene som gjerne ønsker å mene for ham.

Det er veldig lett å sette pris på en slik standhaftighet. Hvis man ikke er Norges Skiforbund, som i stedet har tvunget sin mest attraktive utøver tilbake i den lydige varmen, der alle har de samme sponsorene, uansett hva de skulle mene om dem.

Alternativet denne gang var å sette eksempel ved å straffe Klæbo, sportslig eller mer sannsynlig økonomisk.

For Norges Skiforbund handler det nemlig om å beholde kommersiell kontroll, her over en utøver som egentlig ikke ønsker å gi dem det.

Slik sett er dette altså en strid som dreier seg om uavhengighet i to, ja, uavhengige former.

En sentralisert struktur

Kanaliseringen av inntekter gjennom sentralmakten, altså Skiforbundet, er på mange måter hele ski-Norges raison d'être, slik dagens modell er strukturert. Det finansierer toppidrettssatsingen i de forskjellige grenene.

Og det finansierer bredde og rekruttering. Vesentlige deler av ski-Norges organiserte aktivitet er altså basert på en toppstyrt inntektsstrøm som dette.

Dette er ikke en modell uten sine motstandere, men den er akseptert- og på veldig mange måter anerkjent som så vel formålstjenlig som velfungerende. For de fleste.

Men noen faller utenfor - eller er i en situasjon som de mener ikke systemet kan romme.

Johannes Høsflot Klæbo er en av disse, uansett hva slags våpenhvile han og hans forbund har kommet frem til i denne konkrete saken.

For Klæbo og hans støttespillere ønsker større kommersiell frihet enn det forbundet innenfor sin egalitære struktur er villig til å gi unntakene, som han definitivt er ett av. Han er dessuten det mest salgbare unntaket, når forbundet skal blidgjøre sine sponsorer.

Verdenscup i Ruka

Klæbo ville ikke gå med sponsornavnet til Viaplay på landslagsdrakten.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Alle utøvere er like. Men noen er likere enn andre.

I enkelte tilfeller har likevel forbundet skapt modeller som har muliggjort særordninger, som de eksempelvis har det for Therese Johaug og for Aksel Lund Svindal tidligere.

Mens de har endt i konflikt med flere av sine stjerner, som Henrik Kristoffersen, Petter Northug og faktisk Marit Bjørgen, som hun avslørte i biografien om henne som kom i høst.

Også når det gjelder Klæbo har Norges Skiforbund laget spesielle ordninger, slik de må ha gjort da langrennsstjernen inngikk sin omfattende personlige avtale med Uno-X, mens forbundet hadde en avtale med Equinor.

Denne gang ville ikke forbundet tilpasse seg trolig også av hensyn til de andre løperne på landslaget. Men striden kommer garantert opp igjen, snarere før enn senere – og når det dreier seg om en viktigere avtale enn denne.

Renommé og rekyl

For Klæbo skaper den nye statusen som langrennssportens selvutnevnte talsperson i verdispørsmål nye krav og standarder. Denne type engasjement, som mange har etterlyst fra utøvere -rettferdig eller ei- forplikter. Den som allerede har turt å reise seg opp, må bli stående. Ingenting er nemlig rettferdig i denne verden.

Rekylen ville derfor også blitt enda sterkere og mer smertefull hvis det eksempelvis hadde dukket opp en ny, personlig sponsor på den ledige trikot-plassen i litt for nær fremtid.

Nå skal plassen i stedet få være opptatt med å gi Skiforbundet inntekter fra en av sportens egne rettighetshavere en stund til. Og alle får tilsynelatende ro.

Samtidig har striden bidratt til at forbundets offentlige bekymring for manglende mediedekning etter den nye kanal-fragmenteringen neppe har vært presserende de siste dagene. Som selvsagt også er betryggende for det store skifellesskap.

Landslagssamling for langrenn damer

Langrennssjef Espen Bjervig og Klæbo ble til slutt enige - i hvert fall inntil videre.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Et slag for uavhengigheten

Johannes Høsflot Klæbo på sin side har styrket sin personlige markedsverdi betraktelig det siste året. Utøvere, uansett idrett, med et tydelig, verdibasert image i offentligheten, uansett hvordan det er kreert, er mer og mer attraktive i sponsormarkedet.

Klæbo var dessuten mer enn attraktiv i utgangspunktet.

Det som kreves er den nevnte kontinuiteten på innhold, eller content som det nødvendigvis heter i disse sfærer, om det dreier seg om pandemi, menneskerettigheter eller nå mediemangfold.

Det siste bør også medføre at han i fremtiden heller ikke slipper nyheter om egen situasjon, som skadeproblemer, eksklusivt på sin egen, sponsede YouTube-kanal. Som Norges Skiforbund tillot ham å gjøre da han hadde skadet fingeren i en, ja, boksemaskin i 2020.

Få ting truer den uavhengige journalistikken mer enn vasket enveiskommunikasjon av denne typen. Problemet er nødvendigvis mer omfattende i større sporter med større pr-apparater enn langrenn, men prinsippene er de samme.

Slik Johannes Høsflot Klæbo anno 2021 fremstår er han uansett på vei til å gjøre seg mye større som merkevare enn sporten han så eminent utøver.

Skjermdump

Bilde fra Norges Skiforbunds kampanje sammen med Amnesty. (Skjermdump: Norges Skiforbund)

Og denne utgaven av Johannes Høsflot Klæbo skjønner nok også bedre enn noen, at det ikke er gitt at alt 2020-utgaven av skistjerna drev med lenger er en like god og salgbar idé.

Nå skal Klæbo få ro til å konsentrere seg om forberedelsene mot vinterens OL i Beijing.

Norges Skiforbund på sin side kan igjen fokusere på sin pågående kampanje i samarbeid med Amnesty.

Hovedparolen er «Freedom of speech is a human right».

Vi kunne lagt til. sånn fra et helt uavhengig medieståsted, «- så lenge man ikke sier noe om en sponsor».

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal