Derfor kan Carlsens skalp avgjøre Anands plass i historiebøkene

CHENNAI (NRK.no): Vishy Anand (43) risikerer å falle mellom to stoler og bli en litt anonym verdensmester. Med mindre han slår sjakk-geniet Magnus Carlsen (22) i Chennai.

Vishy Anand

Vishy Anand kan få navnet sitt ved siden av selveste Garry Kasparov i historiebøkene hvis han slår Magnus Carlsen. Hvis ikke kan han fort bli én av mange.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

Vishy Anand

Vishy Anand vant VM allerede i år 2000, men fikk aldri skikkelig anerkjennelse fordi det eksisterte to parallelle verdensmesterskap på den tiden.

Foto: VAHID SALEMI / AP
 • Se det andre partiet mellom Carlsen og Anand direkte klokken 10.30 på NRK.no/sjakk!

– Hvis han taper nå, vil Anand være en stor mester på lik linje med mange andre store mestere. Men hvis han vinner mot Magnus Carlsen, som regnes som det største geniet sjakken har sett... det vil være noe helt annet, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Det er Vishy Anands paradoks.

Han har fem verdensmestertitler på rad. Han er kåret til årtusenets idrettsmann i India og har slått en rekke varierte og forskjellige utfordrere på veien mot titlene sine.

Likevel blir han ikke nevnt i samme åndedrag som for eksempel Bobby Fischer eller Garry Kasparov.

– Selv om Anand aldri har brydd seg om sin egen rolle i sjakkhistorien eller sitt eget ettermæle, må han skjønne at hele karrieren hans vil få en ny, ekstraordinær dimensjon hvis han skulle slå det norske vidunderbarnet mot alle odds, sa Kasparov nylig.

Skaper sjelden overskrifter

Den høflige inderen har vært trygg og jevn i årevis. «Tigeren fra Madras» var ranket som en av verdens tre beste spillere i åtte år på rad fram til 2008. Men i hele sin karriere har han bare vært ranket som verdens aller beste i 15 måneder.

Hobbyastronomen og fuglekikkeren holder seg unna kontroverser og er godt likt. Slikt blir det sjelden de store overskriftene av.

– Det er rart at han ikke har blitt større. Det handler nok litt om personlighet. Han er en innadvent vegetarianer, og har ikke den appellen som Magnus har, sier Magnus Carlsen-biograf Hallgeir Opedal til NRK.no.

I dag starter sjakk-VM i India. Magnus Carlsen skal spille mot Viswanathan Anand. Se presskonferansen før mesterskapet.

Se pressekonferansen med Magnus Carlsen og Vishy Anand før VM her.

Mellom to stoler?

Kanskje har Anand havnet litt mellom to æraer i sjakken.

Det er nemlig to forholdsvis tydelige bolker i moderne sjakkhistorie: Den russiske dominansen fram til starten av 2000-tallet, med legendariske Garry Kasparov i spissen, og den nye data-pregede æraen, hvor Magnus Carlsen er den største.

Mellom disse to periodene finner vi et salig politisk rot - og Vishy Anands fem verdensmestertitler.

For mens russerne sakte, men sikkert mistet det voldsomme grepet om sjakken, og Anands storhetstid startet, var det bare surr i det internasjonale sjakkmiljøet.

Det var to forskjellige forbund på én gang, og flere av verdensmesterskapene ble preget av merkelige konflikter.

Anand tok en verdensmestertittel i 2000, men samtidig var Vladimir Kramnik verdensmester i det andre forbundet. Dermed følte mange at inderen ikke var den ubestridte eneren.

Kasparov og Anand

Garry Kasparov var mye av årsaken til splittelsen av sjakkverdenen. Nå kan Anand ta ham igjen på sjakkens stjernehimmel. Her er de to sammen i 2004.

Foto: MAURICIO LIMA / AFP

– Han har fumlet seg gjennom

De to forbundene var samlet igjen da Anand vant VM i 2007, men da hadde Kasparov lagt opp. Den russiske dominansen var ikke like sterk. Dermed fikk Anand aldri sin definitive seier mot den russiske overmakten.

– Han er litt en som har fumlet seg gjennom, sier forfatter Hallgeir Opedal, som har dykket ned i sjakkhistorien i forbindelse med Carlsen-boken.

Nå er veteranen i ferd med å falme på sjakkhimmelen i starten av det mange tror skal bli Magnus Carlsen-æraen.

– Per dags dato er han en som regjerte i sjakkverdenen i noen år uten å være suveren på noen måte. Han har vært en god spiller med stor suksess i matchspill, men man kan ikke påstå at han har vært suveren, sier Torstein Bae.

Anand-æraen?

Men hvis 43-åringen kan slå Carlsen i Chennai denne måneden, vil han fort få en helt annen plass i historiebøkene, mener flere kjennere.

Da vil man kanskje ikke huske perioden mellom Kasparov og Carlsen som en roteperiode, men som Anand-æraen.

– Hvis Anand vinner her nå, kommer han opp på sjakkhimmelen og blir en av de virkelig store stjernene, sier Opedal.

– Da vil han jo nærme seg de aller aller største. Han vil begynne å nærme seg Kasparov i standing hvis han klarer å nedkjempe Magnus, sier Torstein Bae.

De to norske ekspertene får støtte av den engelske sjakk-kommentatoren Lawrence Trent.

– Hvis han vinner dette kan vi begynne å si at han er på den aller ypperste topplista, de beste av de beste. Det er utrolig å forsvare så mange verdensmestertitler, men det er også mot så mange motstandere. Hvis han hadde slått selveste Magnus Carlsen nå, ville det vært enormt for ham. Da kan han bli regnet som en av de største, sier Trent til NRK.no.

 • Se det andre partiet mellom Carlsen og Anand direkte klokken 10.30 på NRK.no/sjakk!
Første dag og parti er ferdig i verdensmesterskapet i sjakk i den indiske byen Chennai. NRKs sjakkekspert Torstein Bae tar deg gjennom trekk for trekk og gir deg et innblikk i hva som kunne skje og hva som skjedde i den historiske kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

Se Torstein Baes gjennomgang av trekkene i det første partiet mellom Carlsen og Anand.

Siste nytt

 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby
 • Ungarn straffast for rasisme

  Fifa straffar Ungarn etter at det kom rasistiske tilrop i møte med England nyleg. Det betyr at laget må spele utan publikum mot Albania 9. oktober.

  I tillegg må det Ungarske fotballforbundet punge ut med om lag 1, 9 millionar kroner.

  Dette er eit av dei saftigaste bøtene Fifa nokosinne har ilagt eit forbund.

  Ungarn er frå før blitt dømd til to kampar utan publikum av Uefa, men den sanksjonen blir først sett i verk i nasjonsligaen i juni neste år. Bakgrunnen for straffa var rasismerop frå ungarske supportarar i sommarens fotball-EM.

  Hungary England WCup 2022 Soccer
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • «Perry» hentar inn Lagerbäck

  Per Joar Hansen blir attendeført med Lars Lagerbäck i Östersund i Allsvenskan.

  Dei to vart fjerna som trenarar for det norske landslaget i fotball i desember i fjor.

  Hansen vart tilsett som trenar i den svenske klubben tidlegare i månaden. Lagerbäck skal ifølgje laget eigen side på Facebook fungere som ein sparringspartnerar for Hansen.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal