Hopp til innhold

Avfeier all gjenværende motstand: – Nå er det ingen som kan utfordre medaljene

Etter at Justyna Kowalczyk trakk seg, mener NRK-ekspert Carl-Henning Gran det kun er ett spenningsmoment igjen før 10-kilometeren: I hvilken rekkefølge Norge tapetserer pallen.

Norsk trippelseier

Skal vi tro langrennsekspert Carl-Henning Gran kan vi fort få en ny, norsk trippelseier i VM.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Kowalczyk

Polske Justyna Kowalczyk står over 10-kilometeren.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix
Charlotte Kalla

Svenske Charlotte Kalla utropes som den største konkurrenten for de norske jentene.

Foto: Armando Trovati / Ap

– Norge er favoritter på alle medaljene. Jeg tror dette kommer til å se veldig likt ut som skiathlonet, sier Gran til NRK.no.

Han sikter til Norges firedoble seier på 15-kilometeren med skibytte. Da tok Marit Bjørgen gull, Therese Johaug sølv, Heidi Weng bronse og Kristin Størmer Steira 4.-plassen.

Avfeier de tøffeste rivalene

– Det mest spennende med 10-kilometeren blir hvilken rekkefølge de norske jentene ender i. Jeg tror i alle fall de ender først, sier Gran.

Nå som Justyna Kowalczyk har bestemt seg for å stå over, bruker den tidligere landslagstreneren lang tid på å finne noen kandidater som kan splitte en norsk trippelseier.

– Charlotte Kalla må være offensiv, men jeg tror ikke hun har det som skal til i de tøffe bakkene her. Krista Lahteenmaki og Julia Tsjekalova kan kanskje klare det på en kanondag, men jeg tror ikke det skjer, sier han.

Therese Johaug frykter også svenske Kalla mest.

– Vi må se opp for henne. Hun har OL-gull, sier hun.

Vi har fem medaljekandidater

Landslagssjef Egil Kristiansen er kanskje ikke like optimistisk som Gran, men innser at han disponerer et meget sterkt lag.

– Vi har fem løpere som kan ta medalje. Jeg drømmer om en reprise fra skiathlon, men hvis vi skal klare det må vi ha 100 prosent klaff på alle sammen. Og det skjer ikke hver dag, sier han.

Uvitende om at Kowalczyk ikke stiller til start, trakk han fram nettopp henne som den argeste konkurrenten for de norske jentene. Likevel var han optimistisk.

– Den av de fem medaljekandidatene som har dagen, kan være helt i toppen. Det kan også være alle sammen, sier han.

Spent på skiskytterne

De fem han sikter til er Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng, Kristin Størmer Steira og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Carl-Henning Gran har størst tro på Bjørgen og Johaug, og mener bronsen kan havne enten hos Steira eller Weng.

Weng, som tok bronse i skiathlon, har ikke like høye ambisjoner.

– Jeg har ikke fått det helt til på 10 kilometer skøyting i år. Jeg ble nummer 9 i Davos, og var fornøyd med det. Går det bedre her er det veldig rått, sier hun.

I tillegg til de vante konkurrentene, skal de norske jentene også bryne seg på skiskytterne Miriam Gössner og Kajsa Mäkäräinen.

– Det er spennende med skiskytterne, sier Kristin Størmer Steira.

Hun måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen på skiathlon, en plassering hun har en lang rekke av fra tidligere. Hun håper naturligvis å ta et lite skritt opp.

– Det kan skje igjen. Man vet aldri om det blir flere 4.-plasser. Men det var mitt beste løp her nede, sier hun.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal