NRK Meny
Normal

Avfeier all gjenværende motstand: – Nå er det ingen som kan utfordre medaljene

Etter at Justyna Kowalczyk trakk seg, mener NRK-ekspert Carl-Henning Gran det kun er ett spenningsmoment igjen før 10-kilometeren: I hvilken rekkefølge Norge tapetserer pallen.

Norsk trippelseier

Skal vi tro langrennsekspert Carl-Henning Gran kan vi fort få en ny, norsk trippelseier i VM.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Kowalczyk

Polske Justyna Kowalczyk står over 10-kilometeren.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix
Charlotte Kalla

Svenske Charlotte Kalla utropes som den største konkurrenten for de norske jentene.

Foto: Armando Trovati / Ap

– Norge er favoritter på alle medaljene. Jeg tror dette kommer til å se veldig likt ut som skiathlonet, sier Gran til NRK.no.

Han sikter til Norges firedoble seier på 15-kilometeren med skibytte. Da tok Marit Bjørgen gull, Therese Johaug sølv, Heidi Weng bronse og Kristin Størmer Steira 4.-plassen.

Avfeier de tøffeste rivalene

– Det mest spennende med 10-kilometeren blir hvilken rekkefølge de norske jentene ender i. Jeg tror i alle fall de ender først, sier Gran.

Nå som Justyna Kowalczyk har bestemt seg for å stå over, bruker den tidligere landslagstreneren lang tid på å finne noen kandidater som kan splitte en norsk trippelseier.

– Charlotte Kalla må være offensiv, men jeg tror ikke hun har det som skal til i de tøffe bakkene her. Krista Lahteenmaki og Julia Tsjekalova kan kanskje klare det på en kanondag, men jeg tror ikke det skjer, sier han.

Therese Johaug frykter også svenske Kalla mest.

– Vi må se opp for henne. Hun har OL-gull, sier hun.

Vi har fem medaljekandidater

Landslagssjef Egil Kristiansen er kanskje ikke like optimistisk som Gran, men innser at han disponerer et meget sterkt lag.

– Vi har fem løpere som kan ta medalje. Jeg drømmer om en reprise fra skiathlon, men hvis vi skal klare det må vi ha 100 prosent klaff på alle sammen. Og det skjer ikke hver dag, sier han.

Uvitende om at Kowalczyk ikke stiller til start, trakk han fram nettopp henne som den argeste konkurrenten for de norske jentene. Likevel var han optimistisk.

– Den av de fem medaljekandidatene som har dagen, kan være helt i toppen. Det kan også være alle sammen, sier han.

Spent på skiskytterne

De fem han sikter til er Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng, Kristin Størmer Steira og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Carl-Henning Gran har størst tro på Bjørgen og Johaug, og mener bronsen kan havne enten hos Steira eller Weng.

Weng, som tok bronse i skiathlon, har ikke like høye ambisjoner.

– Jeg har ikke fått det helt til på 10 kilometer skøyting i år. Jeg ble nummer 9 i Davos, og var fornøyd med det. Går det bedre her er det veldig rått, sier hun.

I tillegg til de vante konkurrentene, skal de norske jentene også bryne seg på skiskytterne Miriam Gössner og Kajsa Mäkäräinen.

– Det er spennende med skiskytterne, sier Kristin Størmer Steira.

Hun måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen på skiathlon, en plassering hun har en lang rekke av fra tidligere. Hun håper naturligvis å ta et lite skritt opp.

– Det kan skje igjen. Man vet aldri om det blir flere 4.-plasser. Men det var mitt beste løp her nede, sier hun.

Siste nytt

 • Byåsen får hviterussisk motstand

  Byåsens håndballkvinner møter HC Gomel fra Hviterussland i tredje runde av EHF-cupen. Det ble klart i en trekning i Wien i Østerrike tirsdag.

  Byåsen tok seg sist helg videre med seier over rumenske Dunarea Braila.

  Byåsen - H. C. Dunarea Braila
  Foto: Bent Lindsetmo / NRK
 • Unsworth tar over i Everton

  Den mangeårige Everton-forsvareren David Unsworth tar over som manager i klubben på midlertidig basis. Det ble klart dagen etter at Liverpool-klubben sparket Ronald Koeman.

  Portsmouth's Unsworth celebrates scoring a penalty during their Premier League match against Manchester United at Fratton Park
  Foto: Kieran Doherty / Reuters
 • UEFA åpner sak mot Danmark

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har formelt åpnet sak mot Danmark på grunn av den avlyste VM-kvalifiseringskampen mot Sverige sist uke. UEFA opplyser tirsdag at forbundet har åpnet sak mot Danmark, og at den skal behandles 16. november.

  Pernille Harder
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge