Avaldsnes vurderer rettssak mot NFF

Avaldsnes mener fotballforbundet bruker «elendige TV-bilder» for å ilegge spillere karantene. De har satt advokater på saken, og Avaldsnes-sjefen vurderer rettssak. – Det må han gjerne prøve på, svarer NFF.

VIDEO: Dette er albuen som startet Avaldsnes-misnøyen med NFF. Avaldsnes' Elise Thorsnes i rødt og hvitt og Kolbotns Noor Eckhoff i hvitt og blått.

– De dømmer på ting de ikke ser, og det må de rette opp, sier Stian Staveland Nygaard, daglig leder i Avaldsnes IL, til NRK.

Én kamp i hver runde filmes av flere kameraer med ulike vinkler og repriser. Øvrige kamper produseres med ett kamera, og det er vrient å se nøyaktig hva som skjer.

Nygaard mener at NFF sørger for at ikke det er noen rettssikkerhet i kvinnefotball.

– Det er større sannsynlighet for at du frikjennes når du har flere repriser og kameravinkler, sier Nygaard.

Vurderer rettssak

Bakgrunnen for saken er at Elise Thorsnes fikk tre kampers karantene etter en albue mot Kolbotns Noor Eckhoff. Ingen av dommerne fikk med seg hendelsen, men kampen ble filmet av Amedia. Disse bildene ble brukt som grunnlag da NFF vurderte straffen.

Elise Thorsnes

UTESTENGT: Elise Thorsnes fikk tre kampers karantene

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi vurderer at bildene er gode nok til å bevise at hun begår den handlingen med armen med vilje. Det er en handling hun gjør med vilje, sa leder for disiplinærutvalget, Eirik Lindstrøm, til VG.

– Avgjørelsen er fattet av et uavhengig utvalg og det er også anken. De fattet beslutningen utfra de bevisene som er tilgjengelige i saken, og sånn sett er det ingen forskjell på kvinne- og herrefotball, svarer leder for juridisk i NFF, Espen Auberg.

Kampen ble spilt 10. juli, straffen ble offentliggjort seks dager senere. Thorsnes meldte da til NRK at hun synes straffen er streng og at hun ikke gjorde det med vilje.

– Jeg mener NFF ikke kan dømme spillere når du ikke ser situasjonen. De tar beslutningen på feil grunnlag, det er ikke tydelig på bildene hva som skjer. Hvis de mener hun gjør det med vilje, ser de noe ingen andre ser, sier daglig leder i Avaldsnes IL, Stian Staveland Nygaard.

VG har tidligere meldt klubbens misnøye med NFFs beslutning, men Avaldsnes er ikke ferdig med saken. Nygaard bekrefter til NRK at de har satt advokater på saken og at de vurderer rettssak mot fotballforbundet.

– Vi ser på muligheten til å ta det videre til andre domstoler, om det blir i Europa eller sivilt vet vi ikke. Vi har regnet på hva utestengelsen har kostet oss i kroner, sier Nygaard.

– Det må han gjerne prøve på. Det er det flere som har prøvd det tidligere uten å komme noen vei. Saksbehandlingen er regulert i NFFs eget reglement og en anke er i henhold til det reglementet endelig. Det har vært forsøk på å ta lignende avgjørelser inn til fotballens voldgiftsordning uten at de har fått medhold der. Jeg tror ikke Avaldsnes kommer noen vei med det, men de må gjerne gjøre et forsøk, sier Espen Auberg er leder for juridisk avdeling i NFF.

Toppserien i fotball 2020: Vålerenga - Avaldsnes

SINTE: Avaldsnes, her fotografert under bortekampen mot Vålerenga i år.

Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Overvåkningskameraer neste?

Han har selv forfattet artikkelen «NFF sørger for at vi ikke har noen rettssikkerhet i Kvinnefotballen» som ble publisert på Avaldsnes' nettsider tirsdag. Der skriver han at klubben vurderer å installere overvåkningskameraer rundt banen for å sikre bevis.

– Det er litt flåsete sagt, men det blir sånn hvis vi må bevise at spillerne er uskyldige på grunn av syltynt videogrunnlag. Det er det siste vi vil, å komme dit.

– Bildene vil i så fall bli en del av bevisgrunnlaget, og vi i NFF har ikke noe imot det. NFFs utvalg har behandlet en god del saker der videobilder har vært en del av bevisgrunnlaget, men det er første gang jeg hører at noen vurderer overvåkningskameraer rundt banen, sier Auberg.

Siste nytt

 • Begge lag fortsatt uten seier

  Det aller meste skjedde før pause i 1-1-kampen mellom Newcastle og Leeds i Premier League fredag kveld.

  13 minutter var spilt da Raphinha ga Leeds ledelsen på Newcastles hjemmebane St. James' Park.

  To minutter før pause kom utligningen i det som var en morsom, sjanserik og underholdende 1. omgang. Banens beste i de første 45 minuttene, Allan Saint-Maximin, sto bak scoringen.

  Newcastle tok dermed sitt andre poeng på to kamper og ligger under streken. Leeds har heller ikke vunnet noen kamper ennå og står med tre poeng etter tre uavgjorte på fem kamper.

  Premier League - Newcastle United v Leeds United
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • ESPN: Pelé tilbake på sykehuset

  Fotballegenden Pelé er tilbake på intensivavdelingen på sykehuset bare tre dager etter at han ble skrevet ut. Det melder ESPN Brasil fredag. Han skal være innlagt på São Paulo’s Albert Einstein Hospital.

  80-åringen fikk nylig fjernet en svulst på tykktarmen, men helsetilstanden skal tilsynelatende ha forverret seg etter at han ble utskrevet.

  Opplysningene er ikke bekreftet av sykehuset.

  Mange regner Pelé for å være tidenes beste fotballspiller. Han vant VM tre ganger med Brasil i 1958, 1962 og 1970.

  Pele, Edson Arantes do Nascimento, Pelé
  Foto: Matt Rourke / AP
 • Ruud vant første kampen i Davis Cup

  Casper Ruud sørget for at Norge fikk en best mulig start på Davis Cup-kampen mot Usbekistan da han slo Khumogun Sultanov 2-0 i sett (6-3, 6-3).

  Lagene spiller på nivå 1.

  Casper Ruud er ranket som nummer ti i verden og var naturlig nok stor favoritt mot Sultanov som er ranket som nummer 418 i verden.

  Ruud tok det første settet nokså enkelt etter 29 minutters spill. I det andre settet trengte Ruud litt ekstra tid på å avgjøre. Usbekeren brøt Ruuds serve på stillingen 5-2 til nordmannen. Ruud brøt direkte tilbake og tok settet 6-3. Dermed var seieren sikret til 1-0-ledelse for Norge.

  Viktor Durasovic fulgte opp med 6-4,6-4 over Dennis Istomin og sørget for at Norge har en 2-0-ledelse på nivå 1 foran lørdagens kamper.

  Casper Ruud
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal