Hopp til innhold

Avaldsnes vurderer rettssak mot NFF

Avaldsnes mener fotballforbundet bruker «elendige TV-bilder» for å ilegge spillere karantene. De har satt advokater på saken, og Avaldsnes-sjefen vurderer rettssak. – Det må han gjerne prøve på, svarer NFF.

VIDEO: Dette er albuen som startet Avaldsnes-misnøyen med NFF. Avaldsnes' Elise Thorsnes i rødt og hvitt og Kolbotns Noor Eckhoff i hvitt og blått.

– De dømmer på ting de ikke ser, og det må de rette opp, sier Stian Staveland Nygaard, daglig leder i Avaldsnes IL, til NRK.

Én kamp i hver runde filmes av flere kameraer med ulike vinkler og repriser. Øvrige kamper produseres med ett kamera, og det er vrient å se nøyaktig hva som skjer.

Nygaard mener at NFF sørger for at ikke det er noen rettssikkerhet i kvinnefotball.

– Det er større sannsynlighet for at du frikjennes når du har flere repriser og kameravinkler, sier Nygaard.

Vurderer rettssak

Bakgrunnen for saken er at Elise Thorsnes fikk tre kampers karantene etter en albue mot Kolbotns Noor Eckhoff. Ingen av dommerne fikk med seg hendelsen, men kampen ble filmet av Amedia. Disse bildene ble brukt som grunnlag da NFF vurderte straffen.

Elise Thorsnes

UTESTENGT: Elise Thorsnes fikk tre kampers karantene

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi vurderer at bildene er gode nok til å bevise at hun begår den handlingen med armen med vilje. Det er en handling hun gjør med vilje, sa leder for disiplinærutvalget, Eirik Lindstrøm, til VG.

– Avgjørelsen er fattet av et uavhengig utvalg og det er også anken. De fattet beslutningen utfra de bevisene som er tilgjengelige i saken, og sånn sett er det ingen forskjell på kvinne- og herrefotball, svarer leder for juridisk i NFF, Espen Auberg.

Kampen ble spilt 10. juli, straffen ble offentliggjort seks dager senere. Thorsnes meldte da til NRK at hun synes straffen er streng og at hun ikke gjorde det med vilje.

– Jeg mener NFF ikke kan dømme spillere når du ikke ser situasjonen. De tar beslutningen på feil grunnlag, det er ikke tydelig på bildene hva som skjer. Hvis de mener hun gjør det med vilje, ser de noe ingen andre ser, sier daglig leder i Avaldsnes IL, Stian Staveland Nygaard.

VG har tidligere meldt klubbens misnøye med NFFs beslutning, men Avaldsnes er ikke ferdig med saken. Nygaard bekrefter til NRK at de har satt advokater på saken og at de vurderer rettssak mot fotballforbundet.

– Vi ser på muligheten til å ta det videre til andre domstoler, om det blir i Europa eller sivilt vet vi ikke. Vi har regnet på hva utestengelsen har kostet oss i kroner, sier Nygaard.

– Det må han gjerne prøve på. Det er det flere som har prøvd det tidligere uten å komme noen vei. Saksbehandlingen er regulert i NFFs eget reglement og en anke er i henhold til det reglementet endelig. Det har vært forsøk på å ta lignende avgjørelser inn til fotballens voldgiftsordning uten at de har fått medhold der. Jeg tror ikke Avaldsnes kommer noen vei med det, men de må gjerne gjøre et forsøk, sier Espen Auberg er leder for juridisk avdeling i NFF.

Toppserien i fotball 2020: Vålerenga - Avaldsnes

SINTE: Avaldsnes, her fotografert under bortekampen mot Vålerenga i år.

Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Overvåkningskameraer neste?

Han har selv forfattet artikkelen «NFF sørger for at vi ikke har noen rettssikkerhet i Kvinnefotballen» som ble publisert på Avaldsnes' nettsider tirsdag. Der skriver han at klubben vurderer å installere overvåkningskameraer rundt banen for å sikre bevis.

– Det er litt flåsete sagt, men det blir sånn hvis vi må bevise at spillerne er uskyldige på grunn av syltynt videogrunnlag. Det er det siste vi vil, å komme dit.

– Bildene vil i så fall bli en del av bevisgrunnlaget, og vi i NFF har ikke noe imot det. NFFs utvalg har behandlet en god del saker der videobilder har vært en del av bevisgrunnlaget, men det er første gang jeg hører at noen vurderer overvåkningskameraer rundt banen, sier Auberg.

Sportsnyheter

Boye Brogeland avdekka juks

Kjenner seg att i Carlsen-dramaet: Slik avslørte spelaren jukset

Ein kan nesten seie at Magnus Carlsen har tatt ein «Boye Brogeland». Bridgespelaren blir kalla sheriff, etter at han sjølv avdekka juks i miljøet.

Siste nytt

 • Keepermareritt i ellevill Marseille-vending

  Keeper Antonio Adáns hadde ti fryktelige minutter i mesterligakampen mellom Sporting Lisboa og Marseille, som endte til slutt med en 4-1-seier for det franske laget. Det var Sporting Lisboa som kom best i gang, etter bare 52 sekunder.

  Så skulle kampen endre seg betraktelig.

  Adán hadde skyld i de to målene som vendte resultatet i Marseilles favør, og deretter ble han utvist for viljehands utenfor feltet da han holdt på å slippe inn ett til. Reserven Franco Israel kom inn og slapp inn nok et tabbemål.

  France Soccer Champions League
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Thorsby vant BBC-pris

  Morten Thorsby (26) ble tildelt prisen for «Young Athlete of the year», på BBCs Green Sports Awards tirsdag.

  – Thorsby er første mottaker for prisen som anerkjenner en ung utøver, som enten er profesjonell eller på vei til profesjonell idrett, og som har aktivt demonstrert støtte for miljø og klimaendringer, står det i teksten.

  Thorsby har balansert fotballkarrieren med arbeid for å få flere til å bry seg om klimaendringer. I 2020 opprettet han organisasjonen «We Play Green».

  Football, Nations League, Slovenia - Norway
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Bayern München herjet i storseier - Sané toppscorer

  Bayern München var fullstendig overlegne da de tok imot Viktoria Plzen til gruppespillskamp i mesterligaen tirsdag kveld. Vertene vant kampen 5-0.

  Det tyske stjernegalleriet trengte ikke mer enn sju minutter før Leroy Sané banket laget i ledelsen. Seks minutter senere satte Serge Gnabry inn sitt første mål i Champions League for sesongen.

  Sadio Mané ville også være med på leken, og han dro av «hele» Plzen-forsvaret før han banket inn det tredje i nettet bak Marian Tvrdon. Etter pausen sendte Mané en nydelig ball opp på Sané, som satte inn sin fjerde scoring i mesterligaen. Det gjør han til foreløpig toppscorer i turneringa.

  Innbytter Eric Maxim Choupo-Moting scoret kampens siste mål.

  Leroy Sané
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste