NRK Meny
Normal

Aukland til NRK: – Skiforbundet burde vært litt mer ydmyke

Anders Aukland har forståelse for at utenlandske medier kritiserer det norske skiforbundets arbeid, etter at Martin Johnsrud Sundby er utestengt på grunn av brudd på dopingreglene.

Anders Aukland

MENER TING BURDE VÆRT GJORT ANNERLEDES: Anders Aukland mener skiforbundet ventet for lenge før de offentliggjorde Sundbys feilbruk av astmamedisiner

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg har forståelse for utenlandske synspunkter om at det har tatt så lang tid, og at Skiforbundet kanskje burde vært litt mer ydmyke. Kanskje hadde det vært en fordel og gått ut med det tidligere, sier langrennsløper Anders Aukland til NRK.

Han sikter til at det tok halvannet år fra Sundby testet positivt for feil bruk av astmamedisiner, til Skiforbundet offentliggjorde dommen.

Den polske langrensstjernen Justyna Kowalczyk er blant de mange som har kritisert prosessen. På Twitter skrev hun at Sundby burde vært utestengt allerede da saken ble åpnet for halvannet år siden.

Laster Twitter-innhold

– Alt kunne vært gjort annerledes

Anders Aukland tror Skiforbundet ville vært tjent med å gå ut med dette på et mye tidligere tidspunkt.

Tor-Arne Hetland

LEGGER SEG FLAT: Tor-Arne Hetland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg tror det ville vært en fordel og tatt det med en gang saken kom. Når det kommer halvannet år etter, vil mange ha meninger om det, sier han.

Trener for det norske allroundlandslaget, Tor-Arne Hetland, innser også, på generelt grunnlag, at ting burde vært gjort på en annen måte.

– Alle ser jo i etterkant at vi burde ha gjort alt annerledes. Vi burde ha søkt om TUE (medisinsk fritak, journ.anm.) og vi burde ha visst det vi vet i dag. Da hadde ikke dette vært noen sak, sier han.

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, skriver i en mail til NRK at skiforbundet ikke kunne påvirket tiden denne prosessen har tatt.

– Skiforbundet har ikke på noe tidspunkt kunnet påvirke at denne prosessen har vart i 18 måneder. Det er grunnleggende saksgang i FIS og WADA som har påvirket tidslinjen. Skiforbundet har heller ikke på noe tidspunkt vært i posisjon (juridisk) til å gå ut offentlig før dommen i CAS ble klar, skriver han.

– Veldig trist

Utenlandske medier har blant annet kommet med beskyldninger om at norske langrennsutøvere får astmadiagnose kun for å kunne benytte seg av medisiner. Det tror den tidligere landslagsløperen Aukland er langt fra sannheten.

– Under min tid på landslaget var det et helseteam som var veldig flinke, og de har nok ligget langt fremme på forskning på astma. Jeg er jo selv én av dem som har slitt med det, så min erfaring er at de har vært veldig dyktige på det og vært veldig nøye på det som har vært gjort. Derfor er det som nå har skjedd, veldig trist.

– Frykter du at dette kan gi det norske langrennsmiljøet et dårlig rykte?

– Nei, jeg føler at norsk langrenn og idrett har vært veldig dyktige, stort sett. Men det er en veldig uheldig sak for alle skiløpere, avslutter Aukland.

Siste nytt

 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold
 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Odd - Lillestrøm