Hopp til innhold

Aukland om Østberg-startnekt: – Det blir spekulasjoner

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): NRK-ekspert Fredrik Aukland mener pressekonferansen med Ingvild Flugstad Østberg åpner for mange spekulasjoner om hvorfor hun ikke kan gå skirenn.

Aukland, Fredrik

VILLE HA FLERE SVAR: Fredrik Aukland fulgte pressekonferansen hvor en preget Ingvild Flugstad Østberg fortalt at hun har fått startnekt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Man har selvfølgelig all respekt for at Ingvild ikke vil gå inn på personlige detaljer. Men det gjør igjen at det blir mer spekulasjoner og spørsmål til henne og resten av landslaget, svarer Aukland.

Torsdag fortalte Ingvild Flugstad Østberg at hun ikke får starte hverken sesongåpningen på Beitostølen eller verdenscupåpningen i Ruka.

Langrennsløperen opplyste at det er noen krav i helseattesten som ikke er innfridd, men ikke hvilke krav.

NRKs reporter spurte på pressekonferansen, og fikk følgende svar:

– Det føler jeg blir detaljer som jeg ikke ønsker å gå inn på. Det er litt personlig, svarte langrennsløperen.

– Uheldig for langrenn

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland og flere andre ble overrasket over nyheten som ble presentert på Beitostølen.

I bakkant av pressekonferansen ble seansen diskutert. Burde man vært mer åpen om kravene Østberg ikke hadde innfridd?

– Det kan virke som at det er blitt mye snakk om saken, og det tror jeg ikke er en ønskelig situasjon. Hvis det hadde vært mulig for Ingvild å si mer, kunne det gjort det enklere. Samtidig er det vanskelig å si uten å vite hva det faktisk er, sier Aukland.

Flere aviskommentatorer og reportere var på plass foran helgens sesongåpning.

Blant dem Adresseavisens Birger Løfaldli, som følger langrenn tett for avisen.

– Det blir snakket om «dette» temaet, og vi vet ikke hva det er. Derfor er det vanskelig å gå mye inn på det. Men at det kommer opp en sånn sak og blir spekulasjoner, er det nok en sak som er uheldig for langrenn.

Skiforbundet svarer: – Helt uvesentlig

Langrennssjef Espen Bjervig deler ikke samme oppfatning som NRKs ekspert og Adresseavisens kommentator.

Bjervig mener alle burde applaudere åpenheten som ble vist på pressekonferansen, og respektere at man ikke fikk flere detaljerte opplysninger.

– Personlige helseopplysninger må vi ha respekt for at utøver velger å holde privat. Og så vil jeg applaudere Ingvild for at hun løfter frem helseattesten, som er noe som skiskyting, langrenn, friidrett og orientering bruker som et sikkerhetsnett med flere parametere som måler helsefarer ved å drive disse idrettene.

– Da mener jeg det er helt uvesentlig hvilke av disse parameterne dette er, fordi det er et sikkerhetsnett som skal fange opp avvik. Ingvild løfter opp dette og gir det et ansikt. Er det avvik fra det, skal man ikke konkurrere.

Er du totalt uenig?

– Nei, men man skal respektere det. Man skal respektere at vi har en helseattest som hun har avvik på. Man skal respektere at utøver ikke ønsker å gå inn på hvilke detaljer det er, men at utøveren er åpen om det istedenfor å gjemme seg og si at man har influensa eller noe sånt.

– Istedenfor å kritisere det, synes jeg vi skal respektere det. Også skjønner jeg at media ønsker å komme inn under dyna for å høre akkurat hva det er for noe, men det er utøvers rett å velge og ikke dele det, avslutter Bjervig.

  • Nysgjerrig på helseattest-ordningen for idrettstutøvere? I videoen under forklarer landslagslege Øystein Andersen.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal