Aukland om Østberg-startnekt: – Det blir spekulasjoner

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): NRK-ekspert Fredrik Aukland mener pressekonferansen med Ingvild Flugstad Østberg åpner for mange spekulasjoner om hvorfor hun ikke kan gå skirenn.

Aukland, Fredrik

VILLE HA FLERE SVAR: Fredrik Aukland fulgte pressekonferansen hvor en preget Ingvild Flugstad Østberg fortalt at hun har fått startnekt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Man har selvfølgelig all respekt for at Ingvild ikke vil gå inn på personlige detaljer. Men det gjør igjen at det blir mer spekulasjoner og spørsmål til henne og resten av landslaget, svarer Aukland.

Torsdag fortalte Ingvild Flugstad Østberg at hun ikke får starte hverken sesongåpningen på Beitostølen eller verdenscupåpningen i Ruka.

Langrennsløperen opplyste at det er noen krav i helseattesten som ikke er innfridd, men ikke hvilke krav.

NRKs reporter spurte på pressekonferansen, og fikk følgende svar:

– Det føler jeg blir detaljer som jeg ikke ønsker å gå inn på. Det er litt personlig, svarte langrennsløperen.

– Uheldig for langrenn

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland og flere andre ble overrasket over nyheten som ble presentert på Beitostølen.

I bakkant av pressekonferansen ble seansen diskutert. Burde man vært mer åpen om kravene Østberg ikke hadde innfridd?

– Det kan virke som at det er blitt mye snakk om saken, og det tror jeg ikke er en ønskelig situasjon. Hvis det hadde vært mulig for Ingvild å si mer, kunne det gjort det enklere. Samtidig er det vanskelig å si uten å vite hva det faktisk er, sier Aukland.

Flere aviskommentatorer og reportere var på plass foran helgens sesongåpning.

Blant dem Adresseavisens Birger Løfaldli, som følger langrenn tett for avisen.

– Det blir snakket om «dette» temaet, og vi vet ikke hva det er. Derfor er det vanskelig å gå mye inn på det. Men at det kommer opp en sånn sak og blir spekulasjoner, er det nok en sak som er uheldig for langrenn.

Skiforbundet svarer: – Helt uvesentlig

Langrennssjef Espen Bjervig deler ikke samme oppfatning som NRKs ekspert og Adresseavisens kommentator.

Bjervig mener alle burde applaudere åpenheten som ble vist på pressekonferansen, og respektere at man ikke fikk flere detaljerte opplysninger.

– Personlige helseopplysninger må vi ha respekt for at utøver velger å holde privat. Og så vil jeg applaudere Ingvild for at hun løfter frem helseattesten, som er noe som skiskyting, langrenn, friidrett og orientering bruker som et sikkerhetsnett med flere parametere som måler helsefarer ved å drive disse idrettene.

– Da mener jeg det er helt uvesentlig hvilke av disse parameterne dette er, fordi det er et sikkerhetsnett som skal fange opp avvik. Ingvild løfter opp dette og gir det et ansikt. Er det avvik fra det, skal man ikke konkurrere.

Er du totalt uenig?

– Nei, men man skal respektere det. Man skal respektere at vi har en helseattest som hun har avvik på. Man skal respektere at utøver ikke ønsker å gå inn på hvilke detaljer det er, men at utøveren er åpen om det istedenfor å gjemme seg og si at man har influensa eller noe sånt.

– Istedenfor å kritisere det, synes jeg vi skal respektere det. Også skjønner jeg at media ønsker å komme inn under dyna for å høre akkurat hva det er for noe, men det er utøvers rett å velge og ikke dele det, avslutter Bjervig.

 • Nysgjerrig på helseattest-ordningen for idrettstutøvere? I videoen under forklarer landslagslege Øystein Andersen.

Siste nytt

 • Eikeri videre i Australia

  Ulrikke Eikeri er videre til den 3. runden av Australian Open. Det er hennes beste prestasjon i Grand Slam-sammenheng noensinne.

  Sammen med double-partner Aliona Bolsova slo hun Lucie Hradecka og Marie Bouzkova 7–6, 6–3 natt til lørdag.

  Nå ligger Eikeri an til å plassere seg blant verdens 50. beste spillere i double etter turneringen.

  Neste motstander for duoen er Beatriz Haddad Maia og Anna Danilina.

  Cleveland Championships - Day 6
  Foto: Lauren Bacho / AFP
 • Zuccarello med to assists

  Mats Zuccarello noterte seg for to assists da Minnesota Wild slo Chicago Blackhawks 5–1 natt til lørdag.

  Wild fikk en drømmestart og ledet 2–0 etter fire minutter i første periode. «Zucca» var involvert i den andre scoringen.

  Han sto også bak 3–0 som var stillingen etter den første perioden. Det endte 5–1 etter to scoringer av Wild i andre periode og et trøstemål for Blackhawks i tredje periode.

  Wild Blackhawks Hockey
  Foto: Nam Y. Huh / AP
 • Killi på 7.-plass

  Johanne Killi (24) fikk det ikke til å klaffe i big air i X Games i Aspen. Hun ble nummer sju i konkurransen som Tess Ledeux vant overlegent.

  Den franske 20-åringen Ledeux fikk tilskuerne til å måpe da hun som første kvinne landet en double cork 1620 i X Games. Trikset ga henne 49 av 50 mulige poeng, og med 45 poeng for sitt nest beste forsøk endte hun med den solide vinnersummen 94.

  Sølvet gikk til Megan Oldham fra Canada, som leverte to solide forsøk og fikk 89 poeng. X Games-debutanten Olivia Asselin (17), også hun canadier, tok bronse med 72 poeng.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal