Hopp til innhold

– Dette må få konsekvenser umiddelbart

For andre gang i år har en norsk utøver blitt tatt for brudd på dopingreglementet etter en medisinsk tabbe. Det ryster skimiljøet.

Johaug

BRENTE LEPPER: Therese Johaug fikk i seg det forbudet stoffet da hun brukte kremen Trofodermin på trening i Italia tidligere i høst

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Langrennsløper Therese Johaug har testet positivt på stoffet clostebol.

Ifølge Norges skiforbund har Johaug fått i seg stoffet ved å ta en krem mot solforbrent leppe, Trofodermin. Hun fikk denne kremen av landslagslege Fredrik S. Bendiksen etter hun ble solforbrent under høydetrening med landslaget i Seiser Alm.

Ifølge pressemeldingen fra skiforbundet forsikret legen Therese Johaug om at kremen var tillatt å bruke.

Enkelt Wikipedia-søk

– Jeg er ingen medisiner. Men jeg tok et enkelt søk på Wikipedia, og der stod det at det er et svakt anabolt steroid som står på dopinglista, og som er kjent for dem som holder på med idrett, sier NRKs langrennsekspert Carl Henning Gran.

Han sier at det likevel fra tid til annen blir gjort feil.

– Men feil får konsekvenser, og her blir konsekvensene veldig kjedelige, sier Gran. Han tror på straff, men kanskje ikke noen lang utestengelse.

– Uhellsdoping kan gi kortere straffer. Kanskje somtrent som Martin, det vil si to-tre måneder, mener Gran.

Det er rystende at nok en legetabbe har ført til at en norsk utøver får dopingsanksjoner, mener NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Jeg blir først og fremst utrolig lei meg. Samtidig blir jeg forbanna og tenker på hvordan dette kan skje. Dette må ryddes opp i brennkvikt, sier Aukland til NRK.

– Det er alltid utøverns eget ansvar hva man får i seg, men det er klart utøveren stoler på legen sin. Legen har et stort ansvar i den prosessen.

– Det er krevende å være toppidrettsutøver i dag, sier NRKs Torgeir Bjørn. – Man må kunne stole på råd man får fra medisinsk personell. Det gjelder både Martin Johnsrud Sundby og nå Therese Johaug. Jeg skjønner at dette føles urettferdig for Therese, sier Bjørn.

– Høres ut som en «fillesak»

Han sier at dette høres ut som en fillesak.

– Men det kreves en helt nøyaktig behandling av utøverne for å sørge for at man ikke kommer i slike situasjoner. Man skader både Martin og Thereses omdømme, ikke bare på kort sikt, men med noe som kommer til å følge dem hele karrieren. Saken skader også norsk langrenn og norsk idrett generelt.

– Ja, hva tror du de andre nasjonene tenker om Norge nå?

– Det er nok den verste konsekvensen. Norge har alltid vært ansett som moralens vokter i dopingspørsmål. Nå oppfattes Norge som en nasjon som ikke er mer å stole på enn andre.

– Det er viktig at vi ikke gjør noen feil og er pinlig nøyaktige. Vi har et stort apparat og skal ikke havne i slike situasjoner. Nå har vi to stygge riper i lakken, sier Torgeir Bjørn.

– Må få konsekvenser

Ifølge pressemeldingen oppfattet ikke legen at kremen inneholdt det forbudte stoffet clostebol.

– Dette må få konsekvenser umiddelbart. Slikt skal ikke foregå, og spesielt ikke i Norge. Norge skal være et foregangsland på antidoping, og det å bli tatt i en dopingsak er katastrofalt både for langrennssporten og for Therese Johaug som person, sier Aukland.

Lege Fredrik S. Bendiksen tar ansvar for det som har skjedd.

– Therese er en utrolig rettskaffen person og utøver som er nøye og nøyaktig i alt det hun gjør. Det viktigste for meg nå er å gjøre alt jeg kan for at hun ikke blir straffet fordi hun har brukt en krem som jeg forsikret henne om var lovlig å bruke, sier Bendiksen.

Antidoping Norge uttaler i en pressemelding at de ikke kommer til å kommentere saken før en pressekonferanse senere i dag.

Dopinglege Inggard Lereim sier han ikke har fått satt seg godt nok inn i saken til å si mye, men beskriver situasjonen som en personlig tragedie.

– Dette er selvfølgelig dypt tragisk for utøveren, sier Lereim til NRK.

Legen: – Johaugs framstilling er riktig

Landslagslege Fredrik Bendiksen tok hele ansvaret da Skiforbundet innkalte til pressekonferanse. Da hadde Johaug selv tårevått gitt sin framstilling av det som skjedde, og slo fast at hun stolte fullt og fast på legen.

– Din framstilling er helt riktig, sa Bendiksen.

Han så med det samme han kom til Livignio at Johaug var stygt forbrent på leppene, og at noe måtte gjøres.

– Jeg hadde ikke den vanlige kremen i legeveska, og gikk til apoteket for å finne noe som virket. Det første jeg fikk, virket ikke. Så endte jeg med Trofodermin. Jeg registrerte ikke at dette inneholdt ulovlig stoff, og svarte nei når hun spurte, sa Bendiksen.

– Jeg kan ikke gi noen god forklaring på hvorfor jeg ikke fant ut ut av dette, sa Bendiksen. Jeg er veldig fortvilt over det som har skjedd. Det er mine personlige handlinger som har satt Therese i den situasjonen hun er i, la han til.

Før han trakk seg.

Står sammen

Skipresident Erik Røste sier at norsk langrenn står sammen i den vanskelige situasjonen.

– Dette er en forferdelig trist dag. Nå er vi mest opptatt av Thereses og Fredriks ve og vel, sier Røste i en pressemelding.

– Vi står sammen i denne vanskelige situasjonen. Skistyret er bekymret for at norsk langrenn igjen har havnet i en så krevende situasjon og er opptatt av at langrennskomiteen tar grep for å hindre at dette skjer igjen, sier Røste.

Les alt om saken her.

Sportsnyheter

Treneren lo av nytt Haaland-show: – Født med det instinktet

Det var spilt under sju minutter av mesterligakampen mot FC København da Erling Braut Haaland scoret sitt første av to mål. Manageren både lo og ristet på hodet på sidelinjen, men tok nordmannen av banen i pausen.

Siste nytt

 • Bergsvand og Andreassen forlater landslagssamlingen

  Guro Bergsvand og Cesilie Andreassen har slitt med skader og forlater landslagskvinnenes tropp før kampene mot Brasil og Nederland.

  Norges Fotballforbund opplyser i en pressemelding at det vil bli tatt ut spillere som skal erstatte dem.

  Bergsvand og Andreassen, som spiller for henholdsvis Brann og Rosenborg, har begge slitt med muskulære skader.

  – Vi har hatt nøye belastningsstyring og iverksatt behandling, men dessverre kommer kampene våre for tett på. Vi ønsker ikke å ta noen sjanser, og totalvurderingen blir derfor at det er best for spillerne at de reiser hjem, sier landslagslege Said Tutunchian.

  Norge spiller mot Brasil på Ullevaal fredag. Tirsdag er det bortekamp mot Nederland. (NTB)

  Trening og mediemøte med kvinnelandslaget på Bislett Stadion
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
 • Walker operert – VM kan være i fare

  Manchester Citys høyreback Kyle Walker ble tirsdag operert i lysken. For landslagsspilleren kan VM komme for tidlig.

  Manchester City opplyste torsdag i en kort melding at operasjonen var vellykket. Klubben vil komme med ytterligere detaljer senere.

  Walker ble byttet ut i pausen i Manchester Citys 6-3-seier over Manchester United søndag.

  En tidslinje for rehabiliteringen er ikke kjent, men ifølge Sky Sports har Manchester City og Walker tro på at det fortsatt er en mulighet for å rekke VM i Qatar. Mesterskapet starter 20. november.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Norsk fall på Fifa-ranking

  Det norske herrelandslaget i fotball har falle frå 36.- til 42.-plass på Fifa-rankinga etter tapa mot Slovenia og Serbia.

  Brasil toppar lista framfor Belgia og Argentina. Frankrike, England, Italia og Spania følger på plassane bak.

  Noreg gjekk på tap mot både Slovenia (1–2) og Serbia (0-2), som gjorde at dei mista gruppesigeren i nasjonsligaen.

  Landslagsgutane enda på 2.-plass i gruppe 4 på nivå B i nasjonsligaen. Serbia sikra gruppesiger og rykkjer opp til nivå A, medan Sverige enda siste i gruppa og rykkjer ned til nivå C.

  Canada, Skottland, Egypt, Australia, Algerie og Ungarn har alle gått forbi Noreg på den nye rankinga.

  Ein finn også nasjonar som Tunisia (30.-plass), Peru (23.) og Iran (20.) over Noreg på lista.

  Football, Nations League, Norway - Serbia
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste