Aukland-brødrenes nye sponsor krevde at «gamlefar» fortsatte

GULLHAUG (NRK): Brødrene Aukland fortsetter langløps-satsingen med nytt lag neste sesong. Den nye sponsoren stilte ultimatum om at Anders Aukland (45) ble med videre.

Birkebeinerrennet

JUBLER VIDERE: Team Santander, med Andreas Nygaard, Tord Asle Gjerdalen (t.v.) og Anders Aukland (t.h.), sikret tredobbelt på Birken. Neste år går de alle for Team Ragde Eiendom.

Foto: Sandra Åhs- Sivertsen, Wsportsmedia

Team Santander er langløpssirkuset desidert beste lag. Likevel har det vært flere måneder preget av usikkerhet for både løpere og ledere, fordi sponsoren ikke er med videre etter sesongen.

Etter intenst arbeid er det nå klart at brødrene Aukland går inn i sin 12. langløpssesong med ny sponsor og nytt lag. De har signert en treårskontrakt med selskapet Ragde Eiendom.

– Jeg vil ikke si så mye om budsjett og økonomi, for vi er mest opptatt av å ha et best mulig sportslig opplegg og fleksibilitet så vi kan prestere optimalt. Vi er veldig fornøyd, sier lagets manager, Jørgen Aukland.

Tre år til med toppidrett

Med videre på nytt lag er også profiler som Tord Asle Gjerdalen og Vasa-vinner Andreas Nygaard.

Den siste tiden har en rekke store vintersportsprofiler takket for seg, men langrennsveteran Anders Aukland sliter hverken med motivasjon eller helsa, og lover å bli med videre i minst tre år til.

Det var faktisk et av kravene fra den nye sponsoren.

– Forutsetningen til meg var at jeg var løper i tre år til, men det var helt greit for meg altså. Jeg føler meg ung og i god form og har ingen hjerteflimmer-problemer, så for meg er det mer å ha fleksibiliteten rundt familien, så jeg kan ha med dem på noen samlinger og ha litt fritid med barna, og min motivasjon er like stor så lenge det er utvikling, og det er det, sier Aukland, som blir 46 år i år.

Anders og Jørgen Aukland

BRØDRENE LANGLØP: Jørgen (t.h.) og Anders Aukland har drevet med langløp sammen i 11 år og har ingen planer om å gi seg.

Foto: Helle Westrum / NRK

Imponert over «gamlefar»

Han har vært på pallen i de to siste rennene, Birken og Reistad-løpet, og tror han kan henge med helt i toppen også de neste årene.

– Jeg er jo spent og det blir en utfordring for meg å se. Det har gått overraskende bra i år, men jeg ser jo på testresultater, som O2 og styrke, at jeg ikke er dårligere nå enn jeg var for mange år siden, forteller Aukland.

Jørgen Aukland (42) la selv opp for to år siden. Han tror storebrorens suksess motiverer – selv om laget han knust all motstand på tampen av sesongen.

– Når gamlefar Anders slår dem, må andre gå litt i seg selv for å gjøre ting bedre. Det motiverer både ham og andre. Jeg er imponert over broder'n som leverer resultatene han gjør. Og hvis noen stiller spørsmål ved nivået, er det jo bare å komme og prøve seg. Det er ikke så mange som tør, sier han.

 • Denne helgen avsluttes Ski Classics-sesongen med Ylläs-Levi i Finland. Se det på NRK 1 lørdag fra klokken 08.20.

Sportsnyheter

McGrath (21) brast i tårer etter pallplass – var tre hundredeler unna seier

Det har vært mye stang ut for Atle Lie McGrath den siste tiden. Så sent som på nyttårsaften brakk han tommelen og måtte operere – men i Schladming slo han tilbake. Og da kom følelsene til overflaten.

Siste nytt

 • Hodgson tar over Watford

  Roy Hodgson blir ny manager for Watford. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

  Hodgson ledet Crystal Palace fra 2017 til 2021, og ga seg i utgangspunktet som manager etter den perioden.

  Nå er imidlertid 74-åringen klar for ny jobb, og det blir hans 23. periode som hovedtrener i en klubb.

  Han tar over for en annen veteran, Claudio Ranieri. Watford har slitt i nedrykksstriden denne sesongen, og ligger foreløpig på sisteplass i Premier League.

  Pozzo-familien, som eier Watford, har tidligere jobbet med Hodgson under hans korte tid i Udinese for 20 år siden. Nå gjenforenes de i England.

  FILE PHOTO: Premier League - Crystal Palace v Arsenal
  Foto: XXSTRINGERXX xxxxx / Reuters
 • Mané sendte Senegal til kvartfinale

  Storfavoritt Senegal slet lenge mot lille Kapp Verde i afrikamesterskapets åttedelsfinale, men vant 2-0 etter at motstanderen fikk to mann utvist.

  Kapp Verde har vært en av mesterskapets mange overraskelser, og laget holdt nullen i over en time, men Liverpool-stjernen Sadio Mané satte inn ledermålet i det 63. minutt.

  Da var Kapp Verde redusert til ni mann etter at midtbaneankeret Patrick Andrade og keeper Vozinha var sendt av banen med rødt kort. Andrade ble utvist i det 27. minutt, Vozinha i det 57., begge etter VAR-inngripen.

  Vozinha ble utvist etter å ha skallet med Mané. Tydelig preget av hodesmellen spilte Senegal-kapteinen videre lene nok til å score ledermålet, men så måtte han ut.

  Kampen levde helt til overtiden, da Ahmadou Bamba Dieng satte inn 2-0. Det var Dieng som kom inn for Mané.

  Sadio Mane
  Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP
 • Afrikansk fotballpresident: Stengt port førte til tribunetragedie

  En inngangsport som av ukjente årsaker var stengt, forårsaket trengselen som kostet åtte mennesker livet før mandagens åttedelsfinale i afrikamesterskapet, sier Patrice Motsepe, som er president i Det afrikanske fotballforbundet (CAF).

  Åtte mennesker døde og 38 ble skadd da publikum prøvde å ta seg inn på Olembe stadion for å se vertslandet Kamerun møte Komorene.

  – Den porten skulle vært åpen. Om de hadde vært det, kunne publikum bare gått gjennom, men av uforklarlige årsaker var den stengt, sa Motsepe på en pressekonferanse tirsdag.

  – Nå sitter vi her og må forklare tap av menneskeliv. Hvem stengte porten? Hvem hadde ansvar for å holde den åpen?

  I en foreløpig rapport fra Kameruns helsemyndigheter står det at en av de døde var et barn. Det var også to kvinner i 30-årene og fire menn i 30-årene. Den åttendes alder er ukjent fordi familien tok hånd om kroppen før vedkommendes identitet kunne fastslås.

  Et spedbarn var blant de skadde, men barnets tilstand er ifølge helsedepartementet stabil. Sju mennesker har derimot alvorlige skader.

  Kameruns president Paul Biya har beordret en full gransking av omstendighetene. (NTB)

  Cameroon African Cup Soccer
  Foto: Themba Hadebe / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal