Hopp til innhold

Åttende norske spiller til England: – Noe spesielt

Før sommerens fotball-VM var det kun to norske spillere i den engelske superligaen. To måneder senere er det åtte.

bildecollage

ENGLANDSPROFFER: Oppe fra venstre: Lisa-Marie Karlseng Utland, Amalie Eikeland, Guro Reiten, Maria Thorisdottir. Nede fra venstre: Aurora Mikalsen, Maren Mjelde, Kristine Leine, Cecilie Redisch Kvamme.

Foto: NTB Scanpix

– Det blir veldig spennende, jeg gleder meg til å sette i gang. Da jeg snakket med treneren føltes det rett å gå hit til Reading, sier Lisa-Marie Karlseng Utland på telefon fra England.

Mandag kveld kom nyheten om at landslagsspissen har signert for den engelske toppklubben Reading. Hun er allerede på plass i London, og kan i teorien debutere når klubben møter Manchester City på søndag.

NRKs ekspert Melissa Wiik skjønner godt at Utland valgte England.

– De har en fantastisk ramme rundt fotballen der, og at hun velger å gå fra svensk til engelsk liga, forstår jeg veldig godt. Engelsk fotball er noe spesielt, sier Wiik.

– Jeg tror at den engelske superligaen i løpet av kort tid kommer til å bli verdens beste.

Overtalt av landslagsvenninner

Etter nesten to år i Sverige i toppklubben Rosengård var Utland klar på at hun ville til engelsk fotball. Da var landslagsvenninnene i Reading klare til å overtale henne.

– Jeg har snakket mye med dem, spesielt Leine, så de har nok påvirket meg litt, ja, innrømmer hun.

Kristine Leine og Amalie Eikeland kom til klubben før sesongen og debuterte i 1-0-seieren over Liverpool i serieåpningen.

– Når man får et slikt tilbud, takker man ikke nei. Fotballen er veldig stor der, og fotballnasjonen England er veldig stor. Det gagner også kvinnenes fotball, sier Wiik.

lisa-marie karlseng utland

SIGNERT: Lisa-Marie Karlseng Utland gleder seg til å komme i gang i Reading.

Foto: Reading FC

Storklubbene går «all in»

Det er trolig flere jenter som spiller fotball i Norge enn i England.

– Men de er flinkere til å spisse satsingen der borte. Når de satser, går de «all in». Ikke minst fordi de beste kvinneklubbene også er de samme som de beste herrelagene. Da blir satsingen deretter, sier Wiik.

– Jeg har alltid regnet den tyske ligaen som den beste fordi der er det kontinuitet og solid økonomi. Men England kan bli best om kort tid, tror Wiik.

Hun tror at også den grunnleggende interessen for engelsk fotball både i Norge og andre land gir større interesse også for kvinnenes liga.

– Husk at man her i landet har hatt engelske favorittlag i mange år. Det er noe ekstra med engelsk fotball, og det er gøy at storklubbene ser en investering i å satse på kvinnene.

– Derfor er spillerne attraktive

Med Utlands overgang til Reading er det nå åtte norske spillere i den engelske superligaen. Før fotball-VM var det kun Maren Mjelde og Maria Thorisdottir i Chelsea. Norge gjorde et godt mesterskap og tok seg til kvartfinale, og flere av spillerne merket uvanlig stor interesse fra storklubber etter suksessen, blant annet Utland.

Spillere som Kristine Leine og Aurora Mikalsen (Manchester United) har gjort seg bemerket i toppserien og på u-landslag.

– Når vi nå har så mange spillere i England, forteller det at systemet for spillerutvikling i Norge faktisk er bygd opp ganske bra. Derfor er norske spillere attraktive, sier Wiik.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal