Åttende norske spiller til England: – Noe spesielt

Før sommerens fotball-VM var det kun to norske spillere i den engelske superligaen. To måneder senere er det åtte.

bildecollage

ENGLANDSPROFFER: Oppe fra venstre: Lisa-Marie Karlseng Utland, Amalie Eikeland, Guro Reiten, Maria Thorisdottir. Nede fra venstre: Aurora Mikalsen, Maren Mjelde, Kristine Leine, Cecilie Redisch Kvamme.

Foto: NTB Scanpix

– Det blir veldig spennende, jeg gleder meg til å sette i gang. Da jeg snakket med treneren føltes det rett å gå hit til Reading, sier Lisa-Marie Karlseng Utland på telefon fra England.

Mandag kveld kom nyheten om at landslagsspissen har signert for den engelske toppklubben Reading. Hun er allerede på plass i London, og kan i teorien debutere når klubben møter Manchester City på søndag.

NRKs ekspert Melissa Wiik skjønner godt at Utland valgte England.

– De har en fantastisk ramme rundt fotballen der, og at hun velger å gå fra svensk til engelsk liga, forstår jeg veldig godt. Engelsk fotball er noe spesielt, sier Wiik.

– Jeg tror at den engelske superligaen i løpet av kort tid kommer til å bli verdens beste.

Overtalt av landslagsvenninner

Etter nesten to år i Sverige i toppklubben Rosengård var Utland klar på at hun ville til engelsk fotball. Da var landslagsvenninnene i Reading klare til å overtale henne.

– Jeg har snakket mye med dem, spesielt Leine, så de har nok påvirket meg litt, ja, innrømmer hun.

Kristine Leine og Amalie Eikeland kom til klubben før sesongen og debuterte i 1-0-seieren over Liverpool i serieåpningen.

– Når man får et slikt tilbud, takker man ikke nei. Fotballen er veldig stor der, og fotballnasjonen England er veldig stor. Det gagner også kvinnenes fotball, sier Wiik.

lisa-marie karlseng utland

SIGNERT: Lisa-Marie Karlseng Utland gleder seg til å komme i gang i Reading.

Foto: Reading FC

Storklubbene går «all in»

Det er trolig flere jenter som spiller fotball i Norge enn i England.

– Men de er flinkere til å spisse satsingen der borte. Når de satser, går de «all in». Ikke minst fordi de beste kvinneklubbene også er de samme som de beste herrelagene. Da blir satsingen deretter, sier Wiik.

– Jeg har alltid regnet den tyske ligaen som den beste fordi der er det kontinuitet og solid økonomi. Men England kan bli best om kort tid, tror Wiik.

Hun tror at også den grunnleggende interessen for engelsk fotball både i Norge og andre land gir større interesse også for kvinnenes liga.

– Husk at man her i landet har hatt engelske favorittlag i mange år. Det er noe ekstra med engelsk fotball, og det er gøy at storklubbene ser en investering i å satse på kvinnene.

– Derfor er spillerne attraktive

Med Utlands overgang til Reading er det nå åtte norske spillere i den engelske superligaen. Før fotball-VM var det kun Maren Mjelde og Maria Thorisdottir i Chelsea. Norge gjorde et godt mesterskap og tok seg til kvartfinale, og flere av spillerne merket uvanlig stor interesse fra storklubber etter suksessen, blant annet Utland.

Spillere som Kristine Leine og Aurora Mikalsen (Manchester United) har gjort seg bemerket i toppserien og på u-landslag.

– Når vi nå har så mange spillere i England, forteller det at systemet for spillerutvikling i Norge faktisk er bygd opp ganske bra. Derfor er norske spillere attraktive, sier Wiik.

Siste nytt

 • Inter framleis utan poengtap

  Inter tok sin fjerde siger av fire mogelege med 2-0 mot byrival Milan. Marcelo Brozovic og Romelu Lukaku scora i andre omgang. Det er Lukakus tredje mål i Serie A etter overgangen frå Manchester United.

  Inter leier framfor Juventus, som slo Hellas Verona 2-1. Milan er nummer 9.

  Romelu Lukaku
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • Fortvilar etter nytt Barcelona-tap

  Barcelona gjekk på sitt andre tap på dei første fem rundane då Granada vann 2-0 laurdag kveld. Ramon Azez scora etter to minutt, og Alvaro Vadillo dobla på straffe etter 66 minutt.

  Barcelona starta utan Lionel Messi, som kom inn frå start i andre omgang.

  Lionel Messi
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Mållaust i Bergen

  Brann hadde ballen klart mest i Bergen mot Haugesund, men det enda med 0-0 framfor 10.000 nokså misnøgde bergensarar.

  Brann hadde klart overtak før pause, men Haugesund var betre med i andre omgang.

  – Siger til oss i dag hadde vore eit ran, sa Haugesunds trenar Jostein Grindhaug til Eurosport.

  – Vi var overraskande bra før pause, og burde hatt mål. Etter pause får vi ikkje i stand same trykketMen vi har eit nykomponert lag og blei slitne mot slutten, seier Brann-trenar Lars Arne Nilsen til NRK.

  Nilsen snakka med supporterane etter kampen.

  – Eg trur dei forstår at vi har det vanskeleg. Vi må tenkje nytt og mobilisere det vi har. Vi skulle hatt fleire tilgjengelege, men med 5-6 ute er det vanskeleg.

  – Høyrde du ikkje pipinga då de gjekk av bana?

  – Eg er tunghøyrd. Men eg trur publikum forstår at spelarane blødde for drakta og gjorde det dei kunne i dag. Det er frustrerande å ikkje vinne, seier Nilsen, som skal ta laget sitt til Rosenborg på Lerkendal neste helg.

  Lars Arne Nilsen
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal