Hopp til innhold

Astrids revansj: – Jeg har fått utrolig sterk støtte

FALUN/OSLO (nrk): I desember i fjor visste ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen hva som var galt og når hun ville være tilbake. I dag gikk hun inn til VM-sølv på fellesstarten med skibytte.

Jacobsen og Johaug

FØLELSER: Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen klemmer hverandre i målområdet.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Jacobsen var råsterk på oppløpet og slo Charlotte Kalla i kampen om sølvet. Therese Johaug var det umulig å gjøre noe med.

– Astrid Uhrenholdt Jacobsen er tilbake med et smell! sa kommentator Jann Post entusiastisk etter at Jacobsen hadde spurtet inn til sølvet.

– Dette føles som å vinne for meg. Mitt eneste mål var bare å få en positiv opplevelse. For meg var dette en god måte å komme inn i mesterskapet på. Hvis jeg er positiv og liker det jeg driver med, er det slik jeg gjør det best, sier Jacobsen selv til NRK etter løpet.

– Mitt høyeste ønske var å gå ut fra dette med positive minner. Dette er festen for langrenn. Når jeg kommer til den festen er det dumt å være for alvorlig og ikke klare å nyte det.

– Var det et perfekt løp?

– Mentalt var det et perfekt løp. Jeg fulgte bevegelsene i feltet og når det kom rykk var jeg veldig til stede. Jeg gjorde gode valg i dag.

Men tidligere i sesongen var Jacobsen langt unna et sølv i VM.

Kroppen ville ikke lystre.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Sognsvann

PRØVDE Å KOMME TILBAKE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Sognsvann i desember.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Nå snør det heldigvis, det pynter jo opp tilværelsen littegrann, sa Jacobsen til NRK i desember i fjor. Det var 68 dager igjen til første distanse i VM, men for 28-åringen var VM så veldig langt unna.

Lagvenninnene var suverene i verdenscupen, men Jacobsen ante ikke når hun selv kunne være tilbake.

Hun prøvde seg i verdenscupen på Lillehammer, men kroppen ville ikke lystre. Batteriet var flatt. Hun prøvde å grave dypt, men kroppen ville ikke være med.

Trenernes beskjed var at Jacobsen ikke kunne trene mer enn ti timer i uka. Det er nesten ingenting for en toppidrettsutøver.

– Gir seg aldri

I slutten av januar begynte ting å snu for jenta som representerer Heming. I verdenscupen i Rybinsk vant hun 10-kilomteren og fulgte opp med å bli nummer fire på 10-kilometeren i NM på Røros. På den påfølgende fellesstarten med skibytte tok hun sølv, bare slått av Heidi Weng.

Jacobsen kunne begynne å planlegge tur til VM og Falun. Nå kan hun juble for sølv etter en knallsterk prestasjon på fellesstarten med skibytte.

– Hun gir seg aldri og i dag får hun betalt, sier Jann Post.

– Det sølvet smaker nok like godt som gullet til Therese, sier NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde bestemt seg på forhånd om å ha det gøy, og klarte å nyte dagens løp underveis.

KLARTE Å NYTE LØPET: Jacobsen om sølvmedalje.

For to måneder siden gikk Jacobsen Skandinavisk cup i nettopp Falun.

– Da ante jeg ikke hvor jeg var hen og VM var langt unna. Men de siste to månedene har vært en takknemlig reise. Dette har vært prikken over i-en. Jeg har fått utrolig sterk støtte fra trenere og de hjemme, sier 28-åringen.

Hun forteller videre at det var i Falun hun skjønte at hun hadde noe på gang.

– Flere i familien har også sagt det. Jeg var i veldig godt humør hele veien. Jeg visste at uansett om det går bra eller kjempedårlig, så har jeg gjort alt jeg har kunnet for å komme tilbake.

Fulgte Johaug

Da Therese Johaug dro til ganske tidlig på 15-kilometeren, var det bare Charlotte Kalla og Jacobsen som klarte å følge.

I Mölarbakken på den siste runden var det Jacobsen som fulgte lengst. Kalla måtte slippe, men den norske jenta kjempet lenge om gullet mot lagvenninne Johaug.

– Jeg unner henne dette av hele mitt hjerte, sa kommentator Jann Post om Jacobsen.

– Den store overraskelsen er Astrid. Det er helt fantastisk, sier NRK-ekspert Morten Aa Djupvik.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

KJEMPER OM SØLVET: Jacobsen i spennende spurt med Kalla.

Spurtoppgjør

– Det er så fortjent og utrolig artig. Hun var gjennom mye i sommer og høst og kommer nå tilbake. Det er sterkt når du tenker på hva som skjedde i OL, sier Marit Bjørgen.

Under OL i Sotsji døde broren til Jacobsen. Det var dagen før nettopp fellesstarten med skibytte.

– Det er en historie for seg selv. Jeg er så glad på Astrid sine vegne. Ingen vet hvordan hun har det nå, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Dagen blir også ekstra spesiell for Jacobsen fordi hennes eldre bror har bursdag 21. februar.

– Det betyr mye fordi familien min har vært min støtte i hele livet og karriere, men spesielt det siste året. Jeg følte det var på sin plass å gå for ham i dag.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal