Hopp til innhold

Astrids revansj: – Jeg har fått utrolig sterk støtte

FALUN/OSLO (nrk): I desember i fjor visste ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen hva som var galt og når hun ville være tilbake. I dag gikk hun inn til VM-sølv på fellesstarten med skibytte.

Jacobsen og Johaug

FØLELSER: Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen klemmer hverandre i målområdet.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Jacobsen var råsterk på oppløpet og slo Charlotte Kalla i kampen om sølvet. Therese Johaug var det umulig å gjøre noe med.

– Astrid Uhrenholdt Jacobsen er tilbake med et smell! sa kommentator Jann Post entusiastisk etter at Jacobsen hadde spurtet inn til sølvet.

– Dette føles som å vinne for meg. Mitt eneste mål var bare å få en positiv opplevelse. For meg var dette en god måte å komme inn i mesterskapet på. Hvis jeg er positiv og liker det jeg driver med, er det slik jeg gjør det best, sier Jacobsen selv til NRK etter løpet.

– Mitt høyeste ønske var å gå ut fra dette med positive minner. Dette er festen for langrenn. Når jeg kommer til den festen er det dumt å være for alvorlig og ikke klare å nyte det.

– Var det et perfekt løp?

– Mentalt var det et perfekt løp. Jeg fulgte bevegelsene i feltet og når det kom rykk var jeg veldig til stede. Jeg gjorde gode valg i dag.

Men tidligere i sesongen var Jacobsen langt unna et sølv i VM.

Kroppen ville ikke lystre.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Sognsvann

PRØVDE Å KOMME TILBAKE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Sognsvann i desember.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Nå snør det heldigvis, det pynter jo opp tilværelsen littegrann, sa Jacobsen til NRK i desember i fjor. Det var 68 dager igjen til første distanse i VM, men for 28-åringen var VM så veldig langt unna.

Lagvenninnene var suverene i verdenscupen, men Jacobsen ante ikke når hun selv kunne være tilbake.

Hun prøvde seg i verdenscupen på Lillehammer, men kroppen ville ikke lystre. Batteriet var flatt. Hun prøvde å grave dypt, men kroppen ville ikke være med.

Trenernes beskjed var at Jacobsen ikke kunne trene mer enn ti timer i uka. Det er nesten ingenting for en toppidrettsutøver.

– Gir seg aldri

I slutten av januar begynte ting å snu for jenta som representerer Heming. I verdenscupen i Rybinsk vant hun 10-kilomteren og fulgte opp med å bli nummer fire på 10-kilometeren i NM på Røros. På den påfølgende fellesstarten med skibytte tok hun sølv, bare slått av Heidi Weng.

Jacobsen kunne begynne å planlegge tur til VM og Falun. Nå kan hun juble for sølv etter en knallsterk prestasjon på fellesstarten med skibytte.

– Hun gir seg aldri og i dag får hun betalt, sier Jann Post.

– Det sølvet smaker nok like godt som gullet til Therese, sier NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde bestemt seg på forhånd om å ha det gøy, og klarte å nyte dagens løp underveis.

KLARTE Å NYTE LØPET: Jacobsen om sølvmedalje.

For to måneder siden gikk Jacobsen Skandinavisk cup i nettopp Falun.

– Da ante jeg ikke hvor jeg var hen og VM var langt unna. Men de siste to månedene har vært en takknemlig reise. Dette har vært prikken over i-en. Jeg har fått utrolig sterk støtte fra trenere og de hjemme, sier 28-åringen.

Hun forteller videre at det var i Falun hun skjønte at hun hadde noe på gang.

– Flere i familien har også sagt det. Jeg var i veldig godt humør hele veien. Jeg visste at uansett om det går bra eller kjempedårlig, så har jeg gjort alt jeg har kunnet for å komme tilbake.

Fulgte Johaug

Da Therese Johaug dro til ganske tidlig på 15-kilometeren, var det bare Charlotte Kalla og Jacobsen som klarte å følge.

I Mölarbakken på den siste runden var det Jacobsen som fulgte lengst. Kalla måtte slippe, men den norske jenta kjempet lenge om gullet mot lagvenninne Johaug.

– Jeg unner henne dette av hele mitt hjerte, sa kommentator Jann Post om Jacobsen.

– Den store overraskelsen er Astrid. Det er helt fantastisk, sier NRK-ekspert Morten Aa Djupvik.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

KJEMPER OM SØLVET: Jacobsen i spennende spurt med Kalla.

Spurtoppgjør

– Det er så fortjent og utrolig artig. Hun var gjennom mye i sommer og høst og kommer nå tilbake. Det er sterkt når du tenker på hva som skjedde i OL, sier Marit Bjørgen.

Under OL i Sotsji døde broren til Jacobsen. Det var dagen før nettopp fellesstarten med skibytte.

– Det er en historie for seg selv. Jeg er så glad på Astrid sine vegne. Ingen vet hvordan hun har det nå, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Dagen blir også ekstra spesiell for Jacobsen fordi hennes eldre bror har bursdag 21. februar.

– Det betyr mye fordi familien min har vært min støtte i hele livet og karriere, men spesielt det siste året. Jeg følte det var på sin plass å gå for ham i dag.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

  Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

  Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

  Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

  Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

  Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

  Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

  Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

  Nyland
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste