Astrids revansj: – Jeg har fått utrolig sterk støtte

FALUN/OSLO (nrk): I desember i fjor visste ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen hva som var galt og når hun ville være tilbake. I dag gikk hun inn til VM-sølv på fellesstarten med skibytte.

Jacobsen og Johaug

FØLELSER: Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen klemmer hverandre i målområdet.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Jacobsen var råsterk på oppløpet og slo Charlotte Kalla i kampen om sølvet. Therese Johaug var det umulig å gjøre noe med.

– Astrid Uhrenholdt Jacobsen er tilbake med et smell! sa kommentator Jann Post entusiastisk etter at Jacobsen hadde spurtet inn til sølvet.

– Dette føles som å vinne for meg. Mitt eneste mål var bare å få en positiv opplevelse. For meg var dette en god måte å komme inn i mesterskapet på. Hvis jeg er positiv og liker det jeg driver med, er det slik jeg gjør det best, sier Jacobsen selv til NRK etter løpet.

– Mitt høyeste ønske var å gå ut fra dette med positive minner. Dette er festen for langrenn. Når jeg kommer til den festen er det dumt å være for alvorlig og ikke klare å nyte det.

– Var det et perfekt løp?

– Mentalt var det et perfekt løp. Jeg fulgte bevegelsene i feltet og når det kom rykk var jeg veldig til stede. Jeg gjorde gode valg i dag.

Men tidligere i sesongen var Jacobsen langt unna et sølv i VM.

Kroppen ville ikke lystre.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Sognsvann

PRØVDE Å KOMME TILBAKE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Sognsvann i desember.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Nå snør det heldigvis, det pynter jo opp tilværelsen littegrann, sa Jacobsen til NRK i desember i fjor. Det var 68 dager igjen til første distanse i VM, men for 28-åringen var VM så veldig langt unna.

Lagvenninnene var suverene i verdenscupen, men Jacobsen ante ikke når hun selv kunne være tilbake.

Hun prøvde seg i verdenscupen på Lillehammer, men kroppen ville ikke lystre. Batteriet var flatt. Hun prøvde å grave dypt, men kroppen ville ikke være med.

Trenernes beskjed var at Jacobsen ikke kunne trene mer enn ti timer i uka. Det er nesten ingenting for en toppidrettsutøver.

– Gir seg aldri

I slutten av januar begynte ting å snu for jenta som representerer Heming. I verdenscupen i Rybinsk vant hun 10-kilomteren og fulgte opp med å bli nummer fire på 10-kilometeren i NM på Røros. På den påfølgende fellesstarten med skibytte tok hun sølv, bare slått av Heidi Weng.

Jacobsen kunne begynne å planlegge tur til VM og Falun. Nå kan hun juble for sølv etter en knallsterk prestasjon på fellesstarten med skibytte.

– Hun gir seg aldri og i dag får hun betalt, sier Jann Post.

– Det sølvet smaker nok like godt som gullet til Therese, sier NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde bestemt seg på forhånd om å ha det gøy, og klarte å nyte dagens løp underveis.

KLARTE Å NYTE LØPET: Jacobsen om sølvmedalje.

For to måneder siden gikk Jacobsen Skandinavisk cup i nettopp Falun.

– Da ante jeg ikke hvor jeg var hen og VM var langt unna. Men de siste to månedene har vært en takknemlig reise. Dette har vært prikken over i-en. Jeg har fått utrolig sterk støtte fra trenere og de hjemme, sier 28-åringen.

Hun forteller videre at det var i Falun hun skjønte at hun hadde noe på gang.

– Flere i familien har også sagt det. Jeg var i veldig godt humør hele veien. Jeg visste at uansett om det går bra eller kjempedårlig, så har jeg gjort alt jeg har kunnet for å komme tilbake.

Fulgte Johaug

Da Therese Johaug dro til ganske tidlig på 15-kilometeren, var det bare Charlotte Kalla og Jacobsen som klarte å følge.

I Mölarbakken på den siste runden var det Jacobsen som fulgte lengst. Kalla måtte slippe, men den norske jenta kjempet lenge om gullet mot lagvenninne Johaug.

– Jeg unner henne dette av hele mitt hjerte, sa kommentator Jann Post om Jacobsen.

– Den store overraskelsen er Astrid. Det er helt fantastisk, sier NRK-ekspert Morten Aa Djupvik.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

KJEMPER OM SØLVET: Jacobsen i spennende spurt med Kalla.

Spurtoppgjør

– Det er så fortjent og utrolig artig. Hun var gjennom mye i sommer og høst og kommer nå tilbake. Det er sterkt når du tenker på hva som skjedde i OL, sier Marit Bjørgen.

Under OL i Sotsji døde broren til Jacobsen. Det var dagen før nettopp fellesstarten med skibytte.

– Det er en historie for seg selv. Jeg er så glad på Astrid sine vegne. Ingen vet hvordan hun har det nå, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Dagen blir også ekstra spesiell for Jacobsen fordi hennes eldre bror har bursdag 21. februar.

– Det betyr mye fordi familien min har vært min støtte i hele livet og karriere, men spesielt det siste året. Jeg følte det var på sin plass å gå for ham i dag.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Joshua King slo tilbake etter marerittår: – Følte jeg hadde noe å bevise

Det er gått ti måneder siden Joshua King sist scoret et mål. Mot gamleklubben Everton slo han skikkelig tilbake og ble matchvinner med et hat trick.

Siste nytt

 • Berisha hat trick på 14 minutt

  Veton Berisha stal showet for Viking mot Lillestrøm på laurdag. Kapteinen stoppa ikkje før han hadde skåra tre mål då Stavanger-klubben vann 5–1.

  Dermed klatra siddisane opp på tredjeplassen i Eliteserien.

  Lillestrøm mangla fleire av sine viktigaste spelarar, mellom anna toppskårar Thomas Lehne Olsen, assistkongen Gjermund Åsen og Kaan Kairinen, som alle var ute med sjukdom. I tillegg var midtstoppar Igoh Ogbu suspendert.

  Og gultrøyene hang med heilt til det var spela 68 minutt, og Berisha tok over kampen.

  For mellom det 68. og 82. minuttet skåra han tre mål, og sørga for tre nye poeng for Viking, som no ligg to poeng framfor Kristiansund og tre framfor Rosenborg, med ein kamp meir spela.

  Veton Berisha
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Dortmund vant uten Haaland

  Borussia Dortmund må greie seg uten Erling Braut Haaland de neste ukene, men savnet var ikke prekært i 3-1-kampen borte mot Arminia Bielefeld i tysk Bundesliga.

  Emre Can banet vei for seieren med en straffescoring etter en halvtime. Deretter doblet stopperveteranen Mats Hummels på volley like før pause, mens Jude Bellingham senere fintet bort tre forsvarere og lobbet inn dagens tredje nettkjenning.

  I sluttminuttene sprakk Dortmund-nullen. Arminia Bielefeld reduserte ved Fabian Klos fra krittmerket.

  Etter ni runder ligger Dortmund ett poeng bak tabelltopp Bayern München, som igjen vant overlegent med 4-0 hjemme mot Hoffenheim. Serge Gnabry, Robert Lewandowski, Eric Maxim Choupo-Moting og Kingsley Coman scoret målene.

  Dortmund
  Foto: Sascha Schuermann / AFP
 • Blytung dag for Strandberg

  Stefan Strandberg har nok hatt bedre dager på jobben. Lørdag lagde han straffe og scoret selvmål da Salernitana tapte 2-4 for Empoli.

  Det ble en marerittåpning for Strandberg og co. Allerede etter to minutter tok Empoli ledelsen etter scoring av Andrea Pinamonti, før Patrick Cutrone satte inn 2-0 etter elleve minutter.

  Og to minutter senere sto det 3-0 til gjestene etter at Strandberg hadde scoret selvmål. Vondt ble til verre for nordmannen på overtid av den første omgangen da han lagde straffe. Pinamonti var sikker og økte til 4-0.

  Hjemmelaget pyntet på resultatet i den andre omgangen, men det ble til slutt tap 2-4.

  Salernitana ligger stadig sist i Serie A. Etter ni kamper har Strandberg og co. fire poeng etter en seier, en uavgjort og sju tap.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal