NRK Meny
Normal

Astrids revansj: – Jeg har fått utrolig sterk støtte

FALUN/OSLO (nrk): I desember i fjor visste ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen hva som var galt og når hun ville være tilbake. I dag gikk hun inn til VM-sølv på fellesstarten med skibytte.

Jacobsen og Johaug

FØLELSER: Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen klemmer hverandre i målområdet.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Jacobsen var råsterk på oppløpet og slo Charlotte Kalla i kampen om sølvet. Therese Johaug var det umulig å gjøre noe med.

– Astrid Uhrenholdt Jacobsen er tilbake med et smell! sa kommentator Jann Post entusiastisk etter at Jacobsen hadde spurtet inn til sølvet.

– Dette føles som å vinne for meg. Mitt eneste mål var bare å få en positiv opplevelse. For meg var dette en god måte å komme inn i mesterskapet på. Hvis jeg er positiv og liker det jeg driver med, er det slik jeg gjør det best, sier Jacobsen selv til NRK etter løpet.

– Mitt høyeste ønske var å gå ut fra dette med positive minner. Dette er festen for langrenn. Når jeg kommer til den festen er det dumt å være for alvorlig og ikke klare å nyte det.

– Var det et perfekt løp?

– Mentalt var det et perfekt løp. Jeg fulgte bevegelsene i feltet og når det kom rykk var jeg veldig til stede. Jeg gjorde gode valg i dag.

Men tidligere i sesongen var Jacobsen langt unna et sølv i VM.

Kroppen ville ikke lystre.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Sognsvann

PRØVDE Å KOMME TILBAKE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Sognsvann i desember.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Nå snør det heldigvis, det pynter jo opp tilværelsen littegrann, sa Jacobsen til NRK i desember i fjor. Det var 68 dager igjen til første distanse i VM, men for 28-åringen var VM så veldig langt unna.

Lagvenninnene var suverene i verdenscupen, men Jacobsen ante ikke når hun selv kunne være tilbake.

Hun prøvde seg i verdenscupen på Lillehammer, men kroppen ville ikke lystre. Batteriet var flatt. Hun prøvde å grave dypt, men kroppen ville ikke være med.

Trenernes beskjed var at Jacobsen ikke kunne trene mer enn ti timer i uka. Det er nesten ingenting for en toppidrettsutøver.

– Gir seg aldri

I slutten av januar begynte ting å snu for jenta som representerer Heming. I verdenscupen i Rybinsk vant hun 10-kilomteren og fulgte opp med å bli nummer fire på 10-kilometeren i NM på Røros. På den påfølgende fellesstarten med skibytte tok hun sølv, bare slått av Heidi Weng.

Jacobsen kunne begynne å planlegge tur til VM og Falun. Nå kan hun juble for sølv etter en knallsterk prestasjon på fellesstarten med skibytte.

– Hun gir seg aldri og i dag får hun betalt, sier Jann Post.

– Det sølvet smaker nok like godt som gullet til Therese, sier NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde bestemt seg på forhånd om å ha det gøy, og klarte å nyte dagens løp underveis.

KLARTE Å NYTE LØPET: Jacobsen om sølvmedalje.

For to måneder siden gikk Jacobsen Skandinavisk cup i nettopp Falun.

– Da ante jeg ikke hvor jeg var hen og VM var langt unna. Men de siste to månedene har vært en takknemlig reise. Dette har vært prikken over i-en. Jeg har fått utrolig sterk støtte fra trenere og de hjemme, sier 28-åringen.

Hun forteller videre at det var i Falun hun skjønte at hun hadde noe på gang.

– Flere i familien har også sagt det. Jeg var i veldig godt humør hele veien. Jeg visste at uansett om det går bra eller kjempedårlig, så har jeg gjort alt jeg har kunnet for å komme tilbake.

Fulgte Johaug

Da Therese Johaug dro til ganske tidlig på 15-kilometeren, var det bare Charlotte Kalla og Jacobsen som klarte å følge.

I Mölarbakken på den siste runden var det Jacobsen som fulgte lengst. Kalla måtte slippe, men den norske jenta kjempet lenge om gullet mot lagvenninne Johaug.

– Jeg unner henne dette av hele mitt hjerte, sa kommentator Jann Post om Jacobsen.

– Den store overraskelsen er Astrid. Det er helt fantastisk, sier NRK-ekspert Morten Aa Djupvik.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

KJEMPER OM SØLVET: Jacobsen i spennende spurt med Kalla.

Spurtoppgjør

– Det er så fortjent og utrolig artig. Hun var gjennom mye i sommer og høst og kommer nå tilbake. Det er sterkt når du tenker på hva som skjedde i OL, sier Marit Bjørgen.

Under OL i Sotsji døde broren til Jacobsen. Det var dagen før nettopp fellesstarten med skibytte.

– Det er en historie for seg selv. Jeg er så glad på Astrid sine vegne. Ingen vet hvordan hun har det nå, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Dagen blir også ekstra spesiell for Jacobsen fordi hennes eldre bror har bursdag 21. februar.

– Det betyr mye fordi familien min har vært min støtte i hele livet og karriere, men spesielt det siste året. Jeg følte det var på sin plass å gå for ham i dag.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Tapte på overtid

  Norge tapte ishockey-kampen mot Russland i kveld 3-4. Nordmennene kjempet godt, men tapte kampen på overtid etter Vladimir Tkachyov sin scoring. Russland stilte med et redusert lag, men spilte likevel med mange gode spillere i Hamar.

  thoresen
 • Klar for USA

  Jørgen Skjelvik er klar for fotballklubben LA Galaxy, Det melder klubben selv på twitter. Skjelvik forlater dermed Rosenborg, som må finne en erstatter før neste sesong.

  Jørgen Skjelvik
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Bjørnsen til EM-finale på 100 meter

  Susann Bjørnsen er klar for finalen på 100 meter medley under kortbane-EM i svømming i København. Hun satte personlig rekord med 59,65 i semifinalen torsdag. Bjørnsen var langt framme etter butterfly, men falt tilbake til sjetteplass etter ryggsvømmingen.

  SUSANN
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup fristil: Skicross
V-cup fristil: Skicross
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
V-cup alpint: Super-G menn
Best i verden: Kupper'n
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
EM svømming