Hopp til innhold
Kommentar

Stemmen som blir savnet

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er ikke den som skriker etter å bli hørt.
Men er den som blir det, hver gang hun bestemmer seg for å si noe.

Langrenn Beitostølen

SAVNET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen vil bli savnet både i og utenfor sporet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Savnet av Jacobsens aktive tilstedeværelse i norsk langrenn blir stort, ikke bare for skisporten, men for hele norsk idrett.
Hun er olympisk mester og fire ganger verdensmester, hvilket i alle andre tilfeller og ikke minst land i seg selv ville ha vært nok til legendestatus. I skinasjonen Norge er dette derimot ikke nok.

Medaljegrossistene er så mange og så store at det skal noe annet og mer til. Det er her Jacobsen har kvalifisert seg- rett og slett ved å vise seg som en utøver som både tenker og tør.

For det er for mye råttent i idrettsstaten Norge som forblir usagt.

Og det er dessverre for mange idrettsutøvere og ledere og for den del trenere som velger den enkleste løsningen- nemlig å ti stille, si man ikke er inne i problemstillingen, si man vil fokusere på seg selv og idretten.

VM I SAPPORO

GULL: Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk inn til sitt første og siste individuelle gull i Sapporo i 2007.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er en av de altfor få som har valgt en annen vei. En vei som har ledet videre fra det ensidige fokuset på mat, markedsoppdrag og antall treningstimer - og i retning av en videre forståelse av utfordringene toppidretten står overfor, det være seg innen helsespørsmål eller retten til utdanning. Ting som bidrar til å endre utøverne fra stereotyper til hele mennesker.

Jacobsen har i sterkere og sterkere grad gitt stemme til mange av problemstillingene som har berørt henne og sporten hun er en representant for. Om det være seg vektproblematikk eller retten til å kombinere toppidrett og utdanning

«En av de mest reflekterte idrettsutøverne jeg har møtt», er karakteristikken NRKs langrennskommentator Jann Post bruker.

Likevel er hun ikke en som har søkt denne oppmerksomheten. I et større intervju med VG i januar forteller hun at hun i veldig mange situasjoner heller har unngått det.

Hennes måte å uttrykke seg på er også såpass neddempet at man ikke umiddelbart legger merke til engasjementet. Har man først skjønt det, er det ikke til å ta feil av.

Trosset tragedien

«Astrid, mi Astrid », skrek daværende kommentator Jon Herwig Carlsen begeistret da junioren Jacobsen overraskende staket inn til VM-gull på sprinten i Sapporo i 2007. Fyndordene skulle ikke bli gjentatt. Gullet ble hennes eneste individuelle i karrieren.

Astrid U J

TRØST: Astrid Uhrenholdt Jacobsen trøstet av lagvenninnene etter sprinten i Sotsji.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ikke bare har konkurransen vært intens de neste 13 årene hun har konkurrert. Hun har også hatt utfordringer utenfor skiløypa som har vært enormt krevende.

Tapet av broren dagen før OL i Sotsji 2014 setter hun naturlig som det vanskeligste, når hun oppsummerer karrieren overfor NRK.

Men tragedien fikk også vist nasjonen et lag som tok vare på en av sine egne. Og en løper med styrken til å trosse å bearbeide sorgen gjennom faktisk å gjennomføre sin OL-start allerede dagen etter, da Astrid Uhrenholdt Jacobsen på uforståelig vis gikk inn til fjerdeplass på sprinten.

Kampen for å kombinere

Sportslig har nedturene blitt etterfulgt av nye oppturer, på tidspunkter vi ikke lenger hadde forventet det, av en som har måttet dele tiden som langrennsløper mer og mer med tilværelsen som legestudent. Og også i den delen av tilværelsen tatt med verdiene hun så tydelig har stått for.

Bare det å ha klart å kombinere skiidretten med dette rettferdiggjør egentlig den hyllesten hun motvillig må ta imot når hun nå går fullt og helt over i medisinernes rekker.

Men hun har også brukt tiden til å kjempe for utøveres rett til faktisk å kunne være hele mennesker- i form av å kombinere idrettskarrieren med studier.

Man skulle tro det var både ønskelig og selvfølgelig i dagens idretts-Norge. Men kampen internt i landslaget har åpenbart vært hardere enn man skulle tro mulig.

Man tar seg også i å lure på hvor lett det har vært å skulle ytre sine egentlige meninger i et landslagsmiljø som det Jacobsen har vært en del av i mer enn et tiår.

Skisportens sterke stemme

VM ski 2019 4x5km stafett km Langrenn kvinner

STAFETTGULL: Uhrenholdt Jacobsen har tatt tre mesterskapsgull i stafett for Norge.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Derfor har hun også valgt sine kamper, som hun selv sier det, med omhu. Om det dreier seg om utdannelse- eller hennes stadig sterkere stemme i kampen for et sunnere kroppsideal i langrennssporten. Den kampen er veldig langt fra over, slik den siste sesong også har vist oss. Og det er problemer de ansvarlige trenere og ledere i alt for stor grad forsøker å fortrenge fra offentligheten.

Derfor kommer også stemmen til hun som mest av alle har turt å si fra til å bli dypt savnet til start, når langrennssporten på et eller annet tidspunkt igjen skal starte sin sesong.

Sesongen som kommer er også VM-sesong. Mesterskapet går i tyske Oberstdorf. Og løypene har blitt kritisert for å være alt for harde – og favorisere lette løpere.

Dette kan Astrid Uhrenholdt Jacobsen tenke og mene hva hun vil om, der hun helt og fullt kan konsentrere seg om legestudiets siste år.

Det urokkelige universitet

Ironisk nok var det akkurat studiene som bestemte punktumet for karrieren. Der hun gråtende avsluttet sesongen med 16.plass på tremila i Holmenkollen. Hun gråt ikke bare for plasseringen, men i frustrasjon over ikke å få avslutte sesongen som hun selv ville, nemlig med å gå de siste verdenscuprennene i USA og Canada. Universitetet sa nei. Praksisen måtte gå foran. De tok valget hun alltid hadde kjempet for retten til å ta selv.

Og sikret seg den fulle oppmerksomheten fra hun sporten så gjerne skulle beholdt en del av litt til. 33 år og 3 måneder gammel legger hun opp, hun som inviterte til avslutningsfest ett år før det faktisk skjedde

I år hadde ikke noe slikt latt seg gjøre. Astrid Uhrenholdt Jacobsen var det viktige steget foran- også der.

Siste nytt

 • NIF har nedsatt gruppe som skal utrede IOC-problematikk

  Torsdag skrev NRK at Norges Idrettsforbund ikke hadde fulgt opp eget vedtak, da de ennå ikke hadde nedsatt en ressursgruppe for å utrede den nåværende samorganiseringen mellom Norges olympiske komité (NOK) og Norges idrettsforbund (NIF).

  Nå er det klart at 2. visepresident Sondre Sande Gullord får med seg Mona Adolfsen (Norges Skøyteforbund), Reinart Aarseth (Nordland Idrettskrets), Espen Lund (Norges Kickboxingforbund) og én representant fra NIFs utøverkomité. Sistnevnte velger selv hvem som skal representere dem.

  NIF skriver til NRK at «ressursgruppen skal bidra i å utarbeide en rapport relatert til Tingvedtaket fra 2019 hvor det ble «[…] bedt om å utrede til neste Idrettsting hvordan samorganiseringen av NIF og NOK er sett opp mot NIFs verdier; frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd. Rapporten skal legges som bakgrunn for behandling av spørsmålet om skille av NIF og NOK».

  Gruppen starter arbeidet umiddelbart og vil legge frem en rapport under idrettsstyrets møte 25. april.

  Torsdag ga idrettspresident Berit Kjøll uttrykk for at hun er fornøyd med fremdriften i prosessen. Saken skal behandles på Idrettstinget til våren.

  Overlevering av rapport "Rasisme i idretten"
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Kirkeberg Mørk ble U23-verdensmester i Canada – trippel norsk på pallen

  Martin Kirkeberg Mørk (22) fra Drammen gikk et langrenn det luktet svidd av og ble U23-verdensmester på 10 kilometer fri teknikk i Whistler i Canada fredag.

  Kirkeberg Mørk ble juniorverdensmester for to år siden på den samme distansen, og han var blant de naturlige favorittene foran fredagens løp. Mørk var best under alle passeringspunktene fra start til mål.

  Drammenseren fikk følge av kameraten Lars Agnar Hjelmeset på pallen, men Hjelmeset ble «parkert» med 26 sekunder på sølvplass. På en 10 kilometer er det ren utklassing å vinne med 26 sekunder.

  Bronsen ble også norsk. Jonas Vika fra Mjøsski ble slått med 43 sekunder av Martin Kirkeberg Mørk, men sikret bronsen med tre tideler ned til 4.-plassen. (NTB)

  Skandinavisk Cup i langrenn
  Foto: Ulf Palm / NTB
 • Aalesund henter Amidou Diop

  Aalesund signerer senegaleseren Amidou Diop (30).

  Det bekrefter Aalesund i en pressemelding på deres nettside.

  30-åringen har skrevet under på en kontrakt som binder ham til klubben i to år.

  – Jeg er fornøyd med valget om å signere for AaFK. Det var interesse fra en rekke klubber, men det riktige valget var Aalesund, sa Diop til Aalesund. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Kristiansund - Jerv (1-1)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste