Kommentar

Stemmen som blir savnet

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er ikke den som skriker etter å bli hørt.
Men er den som blir det, hver gang hun bestemmer seg for å si noe.

Langrenn Beitostølen

SAVNET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen vil bli savnet både i og utenfor sporet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Savnet av Jacobsens aktive tilstedeværelse i norsk langrenn blir stort, ikke bare for skisporten, men for hele norsk idrett.
Hun er olympisk mester og fire ganger verdensmester, hvilket i alle andre tilfeller og ikke minst land i seg selv ville ha vært nok til legendestatus. I skinasjonen Norge er dette derimot ikke nok.

Medaljegrossistene er så mange og så store at det skal noe annet og mer til. Det er her Jacobsen har kvalifisert seg- rett og slett ved å vise seg som en utøver som både tenker og tør.

For det er for mye råttent i idrettsstaten Norge som forblir usagt.

Og det er dessverre for mange idrettsutøvere og ledere og for den del trenere som velger den enkleste løsningen- nemlig å ti stille, si man ikke er inne i problemstillingen, si man vil fokusere på seg selv og idretten.

VM I SAPPORO

GULL: Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk inn til sitt første og siste individuelle gull i Sapporo i 2007.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er en av de altfor få som har valgt en annen vei. En vei som har ledet videre fra det ensidige fokuset på mat, markedsoppdrag og antall treningstimer - og i retning av en videre forståelse av utfordringene toppidretten står overfor, det være seg innen helsespørsmål eller retten til utdanning. Ting som bidrar til å endre utøverne fra stereotyper til hele mennesker.

Jacobsen har i sterkere og sterkere grad gitt stemme til mange av problemstillingene som har berørt henne og sporten hun er en representant for. Om det være seg vektproblematikk eller retten til å kombinere toppidrett og utdanning

«En av de mest reflekterte idrettsutøverne jeg har møtt», er karakteristikken NRKs langrennskommentator Jann Post bruker.

Likevel er hun ikke en som har søkt denne oppmerksomheten. I et større intervju med VG i januar forteller hun at hun i veldig mange situasjoner heller har unngått det.

Hennes måte å uttrykke seg på er også såpass neddempet at man ikke umiddelbart legger merke til engasjementet. Har man først skjønt det, er det ikke til å ta feil av.

Trosset tragedien

«Astrid, mi Astrid », skrek daværende kommentator Jon Herwig Carlsen begeistret da junioren Jacobsen overraskende staket inn til VM-gull på sprinten i Sapporo i 2007. Fyndordene skulle ikke bli gjentatt. Gullet ble hennes eneste individuelle i karrieren.

Astrid U J

TRØST: Astrid Uhrenholdt Jacobsen trøstet av lagvenninnene etter sprinten i Sotsji.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ikke bare har konkurransen vært intens de neste 13 årene hun har konkurrert. Hun har også hatt utfordringer utenfor skiløypa som har vært enormt krevende.

Tapet av broren dagen før OL i Sotsji 2014 setter hun naturlig som det vanskeligste, når hun oppsummerer karrieren overfor NRK.

Men tragedien fikk også vist nasjonen et lag som tok vare på en av sine egne. Og en løper med styrken til å trosse å bearbeide sorgen gjennom faktisk å gjennomføre sin OL-start allerede dagen etter, da Astrid Uhrenholdt Jacobsen på uforståelig vis gikk inn til fjerdeplass på sprinten.

Kampen for å kombinere

Sportslig har nedturene blitt etterfulgt av nye oppturer, på tidspunkter vi ikke lenger hadde forventet det, av en som har måttet dele tiden som langrennsløper mer og mer med tilværelsen som legestudent. Og også i den delen av tilværelsen tatt med verdiene hun så tydelig har stått for.

Bare det å ha klart å kombinere skiidretten med dette rettferdiggjør egentlig den hyllesten hun motvillig må ta imot når hun nå går fullt og helt over i medisinernes rekker.

Men hun har også brukt tiden til å kjempe for utøveres rett til faktisk å kunne være hele mennesker- i form av å kombinere idrettskarrieren med studier.

Man skulle tro det var både ønskelig og selvfølgelig i dagens idretts-Norge. Men kampen internt i landslaget har åpenbart vært hardere enn man skulle tro mulig.

Man tar seg også i å lure på hvor lett det har vært å skulle ytre sine egentlige meninger i et landslagsmiljø som det Jacobsen har vært en del av i mer enn et tiår.

Skisportens sterke stemme

VM ski 2019 4x5km stafett km Langrenn kvinner

STAFETTGULL: Uhrenholdt Jacobsen har tatt tre mesterskapsgull i stafett for Norge.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Derfor har hun også valgt sine kamper, som hun selv sier det, med omhu. Om det dreier seg om utdannelse- eller hennes stadig sterkere stemme i kampen for et sunnere kroppsideal i langrennssporten. Den kampen er veldig langt fra over, slik den siste sesong også har vist oss. Og det er problemer de ansvarlige trenere og ledere i alt for stor grad forsøker å fortrenge fra offentligheten.

Derfor kommer også stemmen til hun som mest av alle har turt å si fra til å bli dypt savnet til start, når langrennssporten på et eller annet tidspunkt igjen skal starte sin sesong.

Sesongen som kommer er også VM-sesong. Mesterskapet går i tyske Oberstdorf. Og løypene har blitt kritisert for å være alt for harde – og favorisere lette løpere.

Dette kan Astrid Uhrenholdt Jacobsen tenke og mene hva hun vil om, der hun helt og fullt kan konsentrere seg om legestudiets siste år.

Det urokkelige universitet

Ironisk nok var det akkurat studiene som bestemte punktumet for karrieren. Der hun gråtende avsluttet sesongen med 16.plass på tremila i Holmenkollen. Hun gråt ikke bare for plasseringen, men i frustrasjon over ikke å få avslutte sesongen som hun selv ville, nemlig med å gå de siste verdenscuprennene i USA og Canada. Universitetet sa nei. Praksisen måtte gå foran. De tok valget hun alltid hadde kjempet for retten til å ta selv.

Og sikret seg den fulle oppmerksomheten fra hun sporten så gjerne skulle beholdt en del av litt til. 33 år og 3 måneder gammel legger hun opp, hun som inviterte til avslutningsfest ett år før det faktisk skjedde

I år hadde ikke noe slikt latt seg gjøre. Astrid Uhrenholdt Jacobsen var det viktige steget foran- også der.

Siste nytt

 • Begge lag fortsatt uten seier

  Det aller meste skjedde før pause i 1-1-kampen mellom Newcastle og Leeds i Premier League fredag kveld.

  13 minutter var spilt da Raphinha ga Leeds ledelsen på Newcastles hjemmebane St. James' Park.

  To minutter før pause kom utligningen i det som var en morsom, sjanserik og underholdende 1. omgang. Banens beste i de første 45 minuttene, Allan Saint-Maximin, sto bak scoringen.

  Newcastle tok dermed sitt andre poeng på to kamper og ligger under streken. Leeds har heller ikke vunnet noen kamper ennå og står med tre poeng etter tre uavgjorte på fem kamper.

  Premier League - Newcastle United v Leeds United
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • ESPN: Pelé tilbake på sykehuset

  Fotballegenden Pelé er tilbake på intensivavdelingen på sykehuset bare tre dager etter at han ble skrevet ut. Det melder ESPN Brasil fredag. Han skal være innlagt på São Paulo’s Albert Einstein Hospital.

  80-åringen fikk nylig fjernet en svulst på tykktarmen, men helsetilstanden skal tilsynelatende ha forverret seg etter at han ble utskrevet.

  Opplysningene er ikke bekreftet av sykehuset.

  Mange regner Pelé for å være tidenes beste fotballspiller. Han vant VM tre ganger med Brasil i 1958, 1962 og 1970.

  Pele, Edson Arantes do Nascimento, Pelé
  Foto: Matt Rourke / AP
 • Ruud vant første kampen i Davis Cup

  Casper Ruud sørget for at Norge fikk en best mulig start på Davis Cup-kampen mot Usbekistan da han slo Khumogun Sultanov 2-0 i sett (6-3, 6-3).

  Lagene spiller på nivå 1.

  Casper Ruud er ranket som nummer ti i verden og var naturlig nok stor favoritt mot Sultanov som er ranket som nummer 418 i verden.

  Ruud tok det første settet nokså enkelt etter 29 minutters spill. I det andre settet trengte Ruud litt ekstra tid på å avgjøre. Usbekeren brøt Ruuds serve på stillingen 5-2 til nordmannen. Ruud brøt direkte tilbake og tok settet 6-3. Dermed var seieren sikret til 1-0-ledelse for Norge.

  Viktor Durasovic fulgte opp med 6-4,6-4 over Dennis Istomin og sørget for at Norge har en 2-0-ledelse på nivå 1 foran lørdagens kamper.

  Casper Ruud
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal