Hopp til innhold

Alt var kullmørkt og Slind ville legge opp – skiskyting reddet karrieren

I en alder av 35 år debuterte Astrid Øyre Slind i et internasjonalt mesterskap – og tok bronse. For to år siden kunne karrieren vært over.

Astrid Øyre Slind

DA OG NÅ: Astrid Øyre Slind jublet vilt da hun gikk inn til VM-bronse. For halvannet år siden gikk hun sprinten på Sjusjøen som skiskytter.

Foto: NTB Scanpix

– Jeg klarer ikke helt å skjønne at jeg har en medalje. Det har vært så langt unna i mange år. Det er enormt stort. Jeg tror ikke jeg skjønner hva som har skjedd før jeg får medaljen, sier Slind.

– Bronse er nesten gull for meg i dag, legger hun til.

35-åringen har satset på langløp de siste årene, men etter en rekke imponerende resultater i verdenscupen denne sesongen fikk hun sjansen i VM.

Og i debuten i et internasjonalt mesterskap imponerte hun stort.

Slind var den som var nærmest å ta opp kampen med den svenske duoen Ebba Andersson og Frida Karlsson og gikk inn til VM-bronse på 15 kilometer fellesstart med skibytte.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det blir egentlig ikke bedre enn, det her. Jeg har kjentfolk på tribunen og alt er bare ... En syk dag, sier Slind.

Holdt på å legge opp

Hun har vært tålmodig. Men for to år siden var tålmodigheten nesten oppbrukt.

Jeg holdt på å legge opp. Det var et år der som var «kælmært», sier hun.

Det er oppdalsdialekt for kullmørkt/kullsvart/bekmørkt. Og det var sesongen 2020/21 som var så mørk.

Jeg gikk bare dårlige skirenn og kroppen var helt utenfor. Da blir man litt utenfor mentalt også. Når man lever for å gå fort, så er det deprimerende å ikke gjøre det. Du går og kjenner på en dårlig kropp hele tiden, forteller hun.

Det var da den tidligere toppløperen Chris Jespersen, som hun kjente gjennom langløpslaget Team Koteng, kom med et forslag.

Reddet av skiskyting

Han sa: «Du skal ikke være med å skyte? Da har du i hvert fall noe å finne på». Jeg fant ut at skyting var en veldig fin aktivitet som ikke var hardt for kroppen. Jeg fikk konsentrert meg om blink og avtrekk og fikk mental mestring i å bli bedre til noe, selv om jeg ikke følte meg bra.

Jeg begynte gradvis å trene igjen og følte at nå begynte det å funke. Så gikk jeg noen skiskytterrenn for å se hva det holdt til. Ikke fordi jeg trodde jeg var så vanvittig god, men for å se hva det holdt til. Siden det har det gått veldig bra, sier hun.

oY3xpDTG4yg

AVGJØRENDE: Chris Jespersens gode råd, reddet Astrid Øyre Slinds karriere.

Foto: Geir Olsen / NTB

Slind mener det rett og slett reddet karrieren hennes.

Jeg hadde nok ikke satset nå hvis det ikke var for ham, sier hun til NRK.

Jespersen bekrefter at Slind var langt nede og snakket om å legge opp.

Hun gikk helt «bananas» på trening høsten før, og gikk rett i veggen. Hun prøvde igjen og igjen, men ingenting fungerte. Til slutt avsluttet hun bare sesongen, sier han.

– Klarte ikke å slappe av

Lagkameraten tok rett og slett rollen som både psykolog og trener, uten at Slind ba om det.

Hun klarte ikke å slappe av. Når idrettskarrieren går i dass, er det forferdelig å bare sture og se i veggen, sier han.

Jespersen hadde da selv drevet med skiskyting i et års tid, og var bitt av basillen. Slind ble med. Ikke bare fikk hun noe annet å tenke på.

Siden har han fungert som treningsrådgiver. Fokus har vært å legge inn nok hvile. I tillegg har de terpet teknikk. Også skøyting.

Man kan jo få et inntrykk nå av at Astrid bare kan å stake. Men hun hadde tross alt bedre langrennstid enn alle skiskytterne da hun gikk den nasjonale åpninga i skiskyting på Sjusjøen i 2021, minner han om.

– Rått

Før lørdagens VM-konkurranse, var det uansett åtte år siden Slind sist gikk en 15 kilometer fellesstart med skibytte. Den gang ble hun nummer 11 i NM.

– Det forteller bare én ting og det er til det norske folk: Det er viktig med tålmodighet, sier Stig Rune Kveen, som tok ut Slind til løpet for tre uker siden.

Og det er et faktum at hun egentlig satser på langløp, der det bare er staking. Det har blant annet resultert i seier i Vasaloppet og Birkebeinerrennet, men denne sesongen har hun kombinert både langløp og tradisjonelt langrenn.

– Det er rått at turløperen vi har hatt med oss på tur klinker til med en pallplass. Astrid er råsterk, og jeg er skikkelig imponert over det hun gjorde i dag, sier Anne Kjersti Kalvå, som selv ble nummer åtte i lørdagens renn.

– Her driver vi andre på og skøyter og står på i alle år, og så kommer noen og tar innersvingen som bare står og staker. Hun har forhåpentligvis ikke bare gjort det, men det er ikke noe annet å gjøre enn å applaudere det. Det er utrolig deilig at laget får en medalje og at Astrid klinker til på den måten, sier Ingvild Flugstad Østberg om Slind.

Stafett, tremil og Vasaloppet

– Jeg har jo trent allround, så det er ikke slik at jeg kommer hit fra å bare stake, men jeg har nok fått et veldig bra treningsgrunnlag og trent jevnt over mange år. Plutselig lykkes det, sier Slind.

Med en syvendeplass sammenlagt i Tour de Ski og så en tredjeplass på 20-kilometeren i franske Les Rousses sikret hun seg en plass på VM-laget. Sistnevnte renn sørget for at hun måtte droppe det prestisjefylte langløpet Marcialonga.

Fortsatt er planen å gå Vasaloppet. Det går neste søndag, dagen etter løpet hun primært var tatt ut for å gå i VM: 30 km klassisk fellesstart.

Dert seiler hun nå opp som en av de store favorittene. Drømmen om en kombinasjon, lever fortsatt. Slind bekrefter overfor NRK at hun får transport i privatfly.

Men før den tid, blir det flere VM-løp. Etter lørdagens medalje, går Slind rett inn på det norske stafettlaget.

– Jeg håper å få gå en klassisketappe. Jeg regner vel med det nå som jeg har en medalje. Jeg kan ikke droppe ut av laget da, sier Astrid Øyre Slind.

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024 Qualifiers - Group H - Kazakhstan v Denmark

Hareide om Danmark-smell: – Et sjokk for danskene

Alt så ut til å gå mot en oppskriftsmessig seier for Danmark, men så kollapset gjestene fullstendig mot Kasakhstan.

Siste nytt

 • Antonio Conte ferdig som Tottenham-manager

  Den italienske trenerstjernen Antonio Conte er ferdig som trener i Premier League-klubben Tottenham.

  London-klubben bekrefter beslutningen om å avslutte samarbeidet med italieneren på sine nettsider søndag kveld.

  De opplyser videre at Contes assistenttrener Cristian Stellini skal lede laget ut sesongen. Tidligere Tottenham-spiller Ryan Mason skal være hans assistent.

  – Vi har ti kamper igjen av sesongen og kjemper for en mesterligaplass. Vi alle trenger å stå i dette sammen, sier styreleder Daniel Levy i en uttalelse.

  Conte ble ansatt som Tottenham-manager i november 2021. Han erstattet da Nuno Espírito Santo.

  Italieneren klarte aldri lede de liljehvite til det som ville vært et svært etterlengtet trofé. Det er han samtidig ikke alene om å ha slitt med. Tottenham har bare vunnet ett trofé de siste 20 årene.

  Etter at Tottenham spilte 3-3 hjemme mot tabelljumbo Southampton lørdag, serverte manager Conte en verbal kraftsalve av sjeldent merke mot både egne spillere og klubben.

  – Jeg ser mange selvopptatte spillere, og spillere som ikke vil hjelpe hverandre og spille med hjertet. Jeg er skikkelig opprørt, sa italieneren.

  London-klubben ligger i øyeblikket på fjerdeplass i Premier League. 17 poeng skiller opp til Arsenal på tabelltoppen. Ned til Newcastle på plassen bak er det fem poeng.

  Nylig røk klubben ut av Champions League etter å ha tapt over to kamper mot Milan. (NTB)

  FILE PHOTO: Premier League - Southampton v Tottenham Hotspur
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Ronaldo-dobbel i målshow

  Cristiano Ronaldo og Portugal fortsetter å vise god scoringsform i EM-kvalifiseringen. Søndag ble Luxembourg knust 6-0 på bortebane.

  Portugal har møtt de to av de dårligste lagene i pulja så langt (Liechtenstein og Luxembourg), men målteften er det ingenting å si på.

  Ronaldo scoret to mål i begge kampene som endte med solide seirer i favør portugiserne, og de har ikke sluppet inn mål. Roberto Martínez fått en flott start som portugisisk landslagssjef. Han var ferdig i Belgia etter et skuffende VM i Qatar like før jul. (NTB)

  Cristiano Ronaldo
  Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
 • Northug mister NM-comebacket grunnet sykdom

  Petter Northug skulle etter planen gjøre comeback under NM på Tolga, men må melde avbud grunnet sykdom, melder Adresseavisen.

  – Petter er forkjølet og stiller ikke på lagsprinten i NM på onsdag. Strindheim stiller da med Håkon Skaanes og Even Northug, sier Morten Bostad til avisen.

  Bostad er ansvarlig for seniorløperne i Strindheim IL.

  I utgangspunktet skulle Northug gjøre NM-comeback på Tolga under lagsprinten for Strindheim. Det blir nå altså ikke noe av. (NTB)

  Tour de ski 2022/23
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste