Hopp til innhold

Alt var kullmørkt og Slind ville legge opp – skiskyting reddet karrieren

I en alder av 35 år debuterte Astrid Øyre Slind i et internasjonalt mesterskap – og tok bronse. For to år siden kunne karrieren vært over.

Astrid Øyre Slind

DA OG NÅ: Astrid Øyre Slind jublet vilt da hun gikk inn til VM-bronse. For halvannet år siden gikk hun sprinten på Sjusjøen som skiskytter.

Foto: NTB Scanpix

– Jeg klarer ikke helt å skjønne at jeg har en medalje. Det har vært så langt unna i mange år. Det er enormt stort. Jeg tror ikke jeg skjønner hva som har skjedd før jeg får medaljen, sier Slind.

– Bronse er nesten gull for meg i dag, legger hun til.

35-åringen har satset på langløp de siste årene, men etter en rekke imponerende resultater i verdenscupen denne sesongen fikk hun sjansen i VM.

Og i debuten i et internasjonalt mesterskap imponerte hun stort.

Slind var den som var nærmest å ta opp kampen med den svenske duoen Ebba Andersson og Frida Karlsson og gikk inn til VM-bronse på 15 kilometer fellesstart med skibytte.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det blir egentlig ikke bedre enn, det her. Jeg har kjentfolk på tribunen og alt er bare ... En syk dag, sier Slind.

Holdt på å legge opp

Hun har vært tålmodig. Men for to år siden var tålmodigheten nesten oppbrukt.

Jeg holdt på å legge opp. Det var et år der som var «kælmært», sier hun.

Det er oppdalsdialekt for kullmørkt/kullsvart/bekmørkt. Og det var sesongen 2020/21 som var så mørk.

Jeg gikk bare dårlige skirenn og kroppen var helt utenfor. Da blir man litt utenfor mentalt også. Når man lever for å gå fort, så er det deprimerende å ikke gjøre det. Du går og kjenner på en dårlig kropp hele tiden, forteller hun.

Det var da den tidligere toppløperen Chris Jespersen, som hun kjente gjennom langløpslaget Team Koteng, kom med et forslag.

Reddet av skiskyting

Han sa: «Du skal ikke være med å skyte? Da har du i hvert fall noe å finne på». Jeg fant ut at skyting var en veldig fin aktivitet som ikke var hardt for kroppen. Jeg fikk konsentrert meg om blink og avtrekk og fikk mental mestring i å bli bedre til noe, selv om jeg ikke følte meg bra.

Jeg begynte gradvis å trene igjen og følte at nå begynte det å funke. Så gikk jeg noen skiskytterrenn for å se hva det holdt til. Ikke fordi jeg trodde jeg var så vanvittig god, men for å se hva det holdt til. Siden det har det gått veldig bra, sier hun.

oY3xpDTG4yg

AVGJØRENDE: Chris Jespersens gode råd, reddet Astrid Øyre Slinds karriere.

Foto: Geir Olsen / NTB

Slind mener det rett og slett reddet karrieren hennes.

Jeg hadde nok ikke satset nå hvis det ikke var for ham, sier hun til NRK.

Jespersen bekrefter at Slind var langt nede og snakket om å legge opp.

Hun gikk helt «bananas» på trening høsten før, og gikk rett i veggen. Hun prøvde igjen og igjen, men ingenting fungerte. Til slutt avsluttet hun bare sesongen, sier han.

– Klarte ikke å slappe av

Lagkameraten tok rett og slett rollen som både psykolog og trener, uten at Slind ba om det.

Hun klarte ikke å slappe av. Når idrettskarrieren går i dass, er det forferdelig å bare sture og se i veggen, sier han.

Jespersen hadde da selv drevet med skiskyting i et års tid, og var bitt av basillen. Slind ble med. Ikke bare fikk hun noe annet å tenke på.

Siden har han fungert som treningsrådgiver. Fokus har vært å legge inn nok hvile. I tillegg har de terpet teknikk. Også skøyting.

Man kan jo få et inntrykk nå av at Astrid bare kan å stake. Men hun hadde tross alt bedre langrennstid enn alle skiskytterne da hun gikk den nasjonale åpninga i skiskyting på Sjusjøen i 2021, minner han om.

– Rått

Før lørdagens VM-konkurranse, var det uansett åtte år siden Slind sist gikk en 15 kilometer fellesstart med skibytte. Den gang ble hun nummer 11 i NM.

– Det forteller bare én ting og det er til det norske folk: Det er viktig med tålmodighet, sier Stig Rune Kveen, som tok ut Slind til løpet for tre uker siden.

Og det er et faktum at hun egentlig satser på langløp, der det bare er staking. Det har blant annet resultert i seier i Vasaloppet og Birkebeinerrennet, men denne sesongen har hun kombinert både langløp og tradisjonelt langrenn.

– Det er rått at turløperen vi har hatt med oss på tur klinker til med en pallplass. Astrid er råsterk, og jeg er skikkelig imponert over det hun gjorde i dag, sier Anne Kjersti Kalvå, som selv ble nummer åtte i lørdagens renn.

– Her driver vi andre på og skøyter og står på i alle år, og så kommer noen og tar innersvingen som bare står og staker. Hun har forhåpentligvis ikke bare gjort det, men det er ikke noe annet å gjøre enn å applaudere det. Det er utrolig deilig at laget får en medalje og at Astrid klinker til på den måten, sier Ingvild Flugstad Østberg om Slind.

Stafett, tremil og Vasaloppet

– Jeg har jo trent allround, så det er ikke slik at jeg kommer hit fra å bare stake, men jeg har nok fått et veldig bra treningsgrunnlag og trent jevnt over mange år. Plutselig lykkes det, sier Slind.

Med en syvendeplass sammenlagt i Tour de Ski og så en tredjeplass på 20-kilometeren i franske Les Rousses sikret hun seg en plass på VM-laget. Sistnevnte renn sørget for at hun måtte droppe det prestisjefylte langløpet Marcialonga.

Fortsatt er planen å gå Vasaloppet. Det går neste søndag, dagen etter løpet hun primært var tatt ut for å gå i VM: 30 km klassisk fellesstart.

Dert seiler hun nå opp som en av de store favorittene. Drømmen om en kombinasjon, lever fortsatt. Slind bekrefter overfor NRK at hun får transport i privatfly.

Men før den tid, blir det flere VM-løp. Etter lørdagens medalje, går Slind rett inn på det norske stafettlaget.

– Jeg håper å få gå en klassisketappe. Jeg regner vel med det nå som jeg har en medalje. Jeg kan ikke droppe ut av laget da, sier Astrid Øyre Slind.

Sportsnyheter

bryhn-gråt

Gråtkvelt «Mesternes mester» om kreftsjuk far: – Eg skulle ønske at han var her

Ole-Kristian Bryhn vann «Mesternes mester» i år, og denne veka tok 35-åringen nok ein ny tittel. Det skjedde utan ein viktig støttespelar i publikum.

Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen setter deg i den rette mesterskapstemningen når NRK og brødrene lanserer låt til OL.

Brødrene Ingebrigtsen debuterer som artister – slik har du aldri sett dem før

Jakob Asserson Ingebrigtsen (23) lar ikke mye forstyrre hviletiden i OL-oppladningen, men ett unntak har han gjort. Nå debuterer han som artist med brødrene Henrik og Filip.

Thomas Drage, utenlandsproff Gibraltar

Thomas (32) lever profflivet i bakgardsliga: – Stilte med ein fyr vi aldri hadde møtt

Det blir berre fleire og fleire av dei, nemleg norske utanlandsproffar. Ein av dei er Thomas Drage (32) som speler fotball framfor 50 tilskodarar i Gibraltar.

Siste nytt

 • Formsterk KFUM-spiss mister hjemmekampen mot serieleder Glimt

  KFUM Oslos spissprofil Johannes Hummelvoll Nuñez går glipp av lørdagens kamp mot Bodø/Glimt.

  27-åringen er på delt 4.-plass på toppscorerlisten i Eliteserien.

  Angrepsspilleren bekrefter selv overfor TV 2 at han må se hjemmekampen mot tabelleneren fra sidelinjen.

  – Det er helt jævlig. Verst mulig timing med tanke på formen jeg er i og med tanke på landslagsspill for Chile, sier Nuñez til kanalen.

  27-åringen ble historisk da han sist helg scoret i sin sjuende bortekamp på rad. Det nyopprykkede laget tok en sterk seier borte mot Molde. Nå må KFUM klare seg uten den formsterke spissen når et nytt topplag står for tur.

  – Det er trist å se på gutta trene når man er skadet, men jeg håper å være klar igjen mot Fredrikstad neste helg, forteller han videre.

  KFUM har fortsatt til gode å vinne på eget gress denne sesongen. 17 av de 21 poengene de har plukket har kommet på bortebane.

  (NTB)

  mehi27CQ3U8
  Foto: NTB
 • Bodø/Glimt forsterker stallen med den svenske kantspilleren Samuel Burakovsky

  Svenske Samuel Burakovsky har signert for Bodø/Glimt.

  Det bekrefter Aspmyra-klubben i sine kanaler torsdag.

  Angrepsspilleren Burakovsky kommer fra Landskrona på nivå to i Sverige, og melder umiddelbart overgang til Glimt.

  – Følelsen sier at dette vil være et utrolig steg, og jeg tror vi kan skape mange gode minner her. Følelsen er bare positiv, sier Burakovsky til glimt.no.

  Burakovsky har tidligere gått gradene i ungdomsakademiet til Malmö FF. Han er hentet som kantspiller til Bodø/Glimt.

  – Jeg er eksplosiv, og direkte i min spillestil. Jeg liker å utfordre og skape sjanser. Det er det som kjennetegner meg som spiller, sier nyervervelsen.

  Burakovsky har signert på en kontrakt som strekker seg ut 2028-sesongen.

  (NTB)

  Samuel Burakovsky
  Foto: BILDBYRÅN
 • Ruud innleder OL-turneringen mot japaner – mulig kamp mellom Nadal og Djokovic i 2. runde

  Norges tennisprofil Casper Ruud møter Taro Daniel i 1. runde i singleturneringen i Paris. 25-åringen er blant de fremste favorittene til å ta OL-gull.

  Trekningen for singleturneringen ble unnagjort torsdag formiddag.

  Ruud er sjetteseedet i turneringen. Dermed slipper han noen av de store kanonene før en eventuell kvartfinale.

  I 2. runde kan det imidlertid bli et stjernemøte mellom Rafael Nadal og Novak Djokovic.

  Ruud deltar i år i sitt første OL. Han sto over lekene i Tokyo i 2021 for heller å sanke poeng på ATP-rankingen.

  Nordmannen har briljert på Roland-Garros-anlegget de siste årene. I 2022 og 2023 tok han seg til finale i den prestisjetunge Grand Slam-turneringen, før det ble exit i semifinalen tidligere i år. Da trøblet nordmannen med magen.

  Onsdag ble det kjent at både verdensener Jannik Sinner og danske Holger Rune uteblir fra lekene. De trøbler med henholdsvis betennelse i halsen og en håndleddsskade. Det betyr at verdenstoer Djokovic er førsteseedet i Paris.

  Heller ikke Andy Murray deltar i singleturneringen. Den doble olympiske mesteren spiller kun double i den franske hovedstaden.

  (NTB)

  France Tennis French Open
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal