Hopp til innhold

Astmaprosjekt var ulovlig: – De har utsatt utøvere for risiko

Norges idrettshøgskole (NIH) brøt helseforskningsloven i forbindelse med to forskningsprosjekter med idrettsutøvere i 2011 og 2012, konkluderer Helsetilsynet.

Gransk

UFORSVARLIG: Norges idrettshøgskole brøt loven under to forskningsprosjekter knyttet til astma.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det kommer fram i et vedtak fra Helsetilsynet som gjelder prosjektene «Bronkial reaktivitet og luftveisinflammasjon hos toppidrettsutøvere i langrenn og skiskyting» og «Målemetoder for parasympatisk aktivitet».

Særlig førstnevnte prosjekt fikk oppmerksomhet i mediene i kjølvannet av dopingsaken mot langrennsløper Martin Johnsrud Sundby.

NIH og andre instanser i norsk idrett fikk kritikk for å teste astmamedisin på utøvere som ikke hadde astma, og det viste seg også at de nevnte prosjektene ikke hadde nødvendig godkjenning fra Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK).

Dette er også en del av bakgrunnen for Helsetilsynets vedtak.

– De skulle ha bedt om tillatelse fra regionale etiske komiteer, som ser til at forskning foregår rett og rimelig i det norske samfunn. Det har de ikke gjort og dermed er denne forskningen ulovlig, sier Jan Fredrik Andersen, direktør i Helsetilsynet, til NRK.

– Manglet forsvarlige rutiner

«Statens helsetilsyn har kommet til at begge forskningsprosjektene er omfattet av helseforskningslovens virkeområde, og at de manglet nødvendig forhåndsgodkjenninger fra Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK), jf. helseforskningsloven § 9. Vi har videre kommet til at Norges idrettshøgskole har brutt hovedkravet til organisering av forskning i helseforskningsloven § 6, jf. forskrift om organisering av medisinsk og helsefaglig forskning, og forsvarlighetskravet i helseforskningsloven § 5", skriver tilsynet.

Helsetilsynet mener videre at NIH har utsatt friske idrettsutøvere for risiko uten å forsikre seg om at man ville få forventet nytte av forskningsprosjektet. Det konkluderer også med at NIH «ikke har hatt forsvarlige rutiner som sikret at forskningsprosjektene fikk de nødvendige forhåndsgodkjenninger fra REK, eller avdekket at forskningsprosjektene ble igangsatt til tross for at det manglet forhåndsgodkjenning fra REK».

– Når man ikke har innhentet tillatelse, er det en fare for at man tar en høyere risiko enn det man burde, sett opp mot nytten forskningen er tiltenkt, utdyper Andersen.

Må slette forskningsmateriale

Som følge av vedtaket blir Norges idrettshøgskole pålagt å destruere materialet, trekke tilbake artiklene som er publisert og stanse eventuell fortsatt forskning på materialet og publisering av artikler.

– Regionale etiske komiteer skal se til at forskningen gjennomføres trygt og sikkert for dem som deltar, og at forskningen er kvalitetsmessig godkjent. Det har ikke skjedd. Derfor må denne forskningen trekkes tilbake og materiale må ødelegges, forteller Andersen.

I september i fjor redegjorde NIH for sakens bakgrunn i en pressemelding. Der kommer det fram at NIH fikk medhold av Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM) i at REK skulle behandle søknaden om å starte forskningsprosjektene, men forskerne sendte aldri inn en ny søknad.

NIH beklaget dette og trakk artikkelen hvor det sto at studien var godkjent.

Sportsnyheter

U21 EM-kvalifisering i fotball: Norge - Latvia (7-0)

Solbakken tok ut Bobb – vraket sønnen

Manchester Citys Oscar Bobb (20) skal for første gang vise seg frem på A-landslaget. Markus Solbakken må bli hjemme denne gangen.

Siste nytt

  • Dommerne fra Liverpool-kampen vrakes

    De to VAR-dommerne som feilaktig annullerte en Liverpool-scoring mot Tottenham i helgen, får en pause fra kampene i neste runde, skriver BBC.

    Darren England og hans assistent Dan Cook har måttet tåle hard kritikk etter at de lot være å bryte inn da Luis Diaz feilaktig ble avvinket for offside. VAR-feilen kostet Liverpool et ledermål, og laget endte med å tape 1–2 i en kamp der det også fikk to røde kort.

    Dommerforeningen PGMOL har uttalt at målet burde blitt stående, og at tabben i VAR-rommet var en «betydelig menneskelig feil».

    Verken England eller Cook blir involvert i kommende helgs kamper i Premier League. Det blir derimot hoveddommeren og fjerdedommeren fra den nevnte kampen, Simon Hooper og Michael Oliver.

    BBC skriver at Hooper skal være VAR-dommer i kampen mellom Everton og Bournemouth, mens Oliver blir VAR-dommer i Luton – Tottenham og hoveddommer i toppkampen mellom Arsenal og Manchester City.

    (NTB)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Alberto Pezzali / AP
  • Dette er U21-troppen mot Østerrike og Italia

    U21-landslagstrener i fotball Jan Peder Jalland har tatt ut troppen til kamp mot Østerrike og EM-kvalifiseringskamp mot Italia.

    Keepere: Sander Tangvik (Rosenborg), Magnus Sjøeng (Vålerenga)

    Backer: Leo Fuhr Hjelde (Leeds), Nikolai Hopland (Aalesund), Halvor Rødølen Opsahl (HamKam), Max Williamsen (Kristiansund), Eskil Edh (Lillestrøm), Fredrik Sjøvold (Bodø/Glimt), David Møller Wolfe (AZ Alkmaar), Mathias Løvik (Molde), Frederik Oppegård (PSV Eindhoven).

    Midtbanespillere: Alwande Roaldsøy (Atalanta U23), Isak Hansen-Aarøen (Manchester United), Kristian Malt Arnstad (Anderlecht), Christos Zafeiris (Slavia Praha), Tobias Fjeld Gulliksen (Bodø/Glimt), Odin Thiago Holm (Celtic).

    Spisser: Thelonious Aasgaard (Wigan), Andreas Schjelderup (Benfica), Joel Mvuka (Lorient), Daniel Karlsbakk (Heerenveen), Seedy Jatta (Sturm Graz).

    Norge møter Østerrike 12. oktober og bortekampen mot Italia går 17. oktober.

    (NTB)

    U21 EM-kvalifisering i fotball: Norge - Latvia (7-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Australian Open tar grep etter kritikk – får én ekstra dag

    Australian Open skal for første gang starte på en søndag og utvides til 15 dager. Tiltaket gjøres for å unngå tenniskamper som varer hele natten.

    Det opplyser Grand Slam-arrangøren tre og en halv måned før turneringen går i gang. Grepet betyr at åpningsdagen framskyndes med ett døgn og legges til 14. januar.

    – Vi har lyttet til tilbakemeldingene fra spillere og fans, og vi er glade over å kunne gi en løsning på sene kampavslutninger, sier Australian Open-direktør Craig Tiley.

    Han mener den ene ekstradagen vil gi et mer rettferdig oppsett. Nattkampene forsvinner ikke helt, men det blir færre av dem. Håpet er at man unngår oppgjør som strekker seg mot morgentimene.

    I årets utgave spilte veteranen Andy Murray og Thanasi Kokkinakis til klokken 04.05. Etterpå omtalte Murray det som «en farse».

    Australian Open er ikke den første Grand Slam-turneringen til å utvide til 15 dager. Roland-Garros har allerede det antallet, mens Wimbledon og US Open fortsatt holder seg på 14 dager. (NTB)

    Australian Open Djokovic
    Foto: Andrew Brownbill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste