NRK Meny
Normal

Astana trosser startnekt for Boom

Bare timer før starten av Tour de France har Astana-laget bestemt seg for å starte med sin viktigste hjelperytter selv om han har fått startnekt.

Lars Boom

STARTNEKT: Nederlandske Lars Boom vant en etappe under Tour de France i fjor. Nå får han igjen muligheten til å ta etappeseire.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Dét fortalte sportssjef Aleksandr Vinokurov da han møtte pressen lørdag formiddag.

Nederlandske Lars Boom er fjorårsvinner Vincenzo Nibali viktigste hjelperytter den første uka og Astana-laget har derfor jobbet på spreng for å finne en løsning på problemet.

– Det har vært helt kok på hotellet helt fra i går kveld til nå. Nederlandske tv-stasjoner sendte direkterapporter til klokken ett i natt og da ble det spekulert i at Boom ble sendt hjem, sier NRKs reporter i Tour de France, Morten Stenberg.

NRKs team bor på samme hotell som Astana-laget i den nederlandske byen Utrecht. Det er her den første etappen av årets tour skal sykles lørdag.

Siden nederlandske Boom er en stor stjerne i hjemlandet har saken fått mye oppmerksomhet.

Aleksandr Vinokourov og Chris Balwin

UCI-REGLER: – Vi følger UCIs regler. Det er synd det er uheldig med tanke på MPCC, men det er UCIs regler som gjelder i Tour de France, og det er de vi forholder oss til, sier Aleksandr Vinokourov (bak). Her snakker han til pressen sammen med Astanas pressesjef Chris Balwin lørdag formiddag.

Foto: Morten Stenberg / NRK
Lars Boom og Vincenzo Nibali

HJELPERYTTER: Lars Boom (t.v.) er den første uka den viktigste hjelperytteren til Vincenzo Nibali (t.h.) som vant Tour de France i fjor.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Åtte dagers pause

Dramaet starter fredag ettermiddag da det ble kjent at Boom hadde levert en test med for lavt kortisolnivå. Ifølge reglene til bevegelsen for en ren sykkelsport, MPCC, må ryttere hvile i flere dager når de avlegger slike prøver. Dette ville ført til at Boom hadde mistet årets Tour de France.

– MPCC ber rytterne om å ta en pause på åtte dager om de har for lavt kortisolnivå. De mener det er en helserisiko ved å kjøre. Våre leger mener det ikke er farlig, og UCI er enig. Derfor kjører han likevel, sier Vinokourov.

MPCCs regelverk er strengere enn hva Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Det internasjonale dopingbyrået (WADA) opererer med.

Smutthull

UCI har nå godkjent at Boom starter.

– UCI vet at han har astma og tar medisiner for det. Astmaen kan være årsaken til at kortisolnivået er lavt, forklarer Vinokourov.

Konsekvensen av å trosse startnekten fra MPCC blir trolig at Astana trekker seg fra organisasjonen. Noe de kan gjøre siden medlemskap er frivillig. Når de ikke er medlem trenger de heller ikke følge MPCCs regler.

– Vi følger UCIs regler. Det er synd det er uheldig med tanke på MPCC. Men det er UCIs regler som gjelder i Tour de France, og det er de vi forholder oss til, sier Vinokourov.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

Nektet erstatter

Det var etter at Astana fredag kveld ble nektet å sette inn Alessandro Vanotti som erstatter for Boom at sportssjef Vinokourov først truet med å trekke laget fra MPCC. Dette for å kunne stille med ni mann på startstreken i touren.

Dette ønsket ble avslått av UCI siden det kom etter at sportsdirektørene hadde hatt sitt møte før starten. Ifølge UCIs regelverk er det ikke mulig å endre startlistene etter dette møtet.

Dermed landet Astana på valget som trolig fjerner dem fra MPCCs medlemsliste hvor mange sykkellag er med, men også noen store som, BMC og Team Sky, står utenfor. UCI holder uansett et ekstra godt øye med Astana etter to dopingsaker det siste året.

Siste nytt

 • Lie og Løvberg til semifinale

  Markus Lie og Emilie Nyenget Løvberg er klare for semifinale i kortbane-EM i svømming. Løvberg svømte inn til 58,05 og fjerdeplass på 100 meter butterfly, mens Lie ble nummer to i sitt heat på 100 meter medley med 53,06.

  Lie
  Foto: Jessica Gow/TT, Jessica Gow / NTB scanpix
 • Kombinertgutta må hente inn ledelse

  Beste norske under hopprennet i Ramsau ble Jarl Magnus Riiber på en syvendeplass. Han ligger 18 sekunder bak leder Taihei Kato før langrennet.

  Verdenscupleder Espen Andersen går ut som nummer ni, tjue sekunder bak Kato.

  Finland Nordic Combined
  Foto: Heikki Saukkomaa / AP
 • 3.-plass på Mowinckel

  Ragnhild Mowinckel kjørte inn til en suveren 3.-plass under dagens Super-G i Val d'Isere i Frankrike. Hun kom 39 hundredeler bak vinneren Lindsey Vonn. 25-åringen jubler i målområdet. Italienske Sofia Goggia tok andreplassen.

  Solid av Ragnhild Mowinckel

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skiskyting: Jaktstart menn
V-cup skiskyting: Jaktstart menn
Sport i dag
4-4-2 med Schau og Aune
EM svømming
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
Sport i dag