Astana trosser startnekt for Boom

Bare timer før starten av Tour de France har Astana-laget bestemt seg for å starte med sin viktigste hjelperytter selv om han har fått startnekt.

Lars Boom

STARTNEKT: Nederlandske Lars Boom vant en etappe under Tour de France i fjor. Nå får han igjen muligheten til å ta etappeseire.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Dét fortalte sportssjef Aleksandr Vinokurov da han møtte pressen lørdag formiddag.

Nederlandske Lars Boom er fjorårsvinner Vincenzo Nibali viktigste hjelperytter den første uka og Astana-laget har derfor jobbet på spreng for å finne en løsning på problemet.

– Det har vært helt kok på hotellet helt fra i går kveld til nå. Nederlandske tv-stasjoner sendte direkterapporter til klokken ett i natt og da ble det spekulert i at Boom ble sendt hjem, sier NRKs reporter i Tour de France, Morten Stenberg.

NRKs team bor på samme hotell som Astana-laget i den nederlandske byen Utrecht. Det er her den første etappen av årets tour skal sykles lørdag.

Siden nederlandske Boom er en stor stjerne i hjemlandet har saken fått mye oppmerksomhet.

Aleksandr Vinokourov og Chris Balwin

UCI-REGLER: – Vi følger UCIs regler. Det er synd det er uheldig med tanke på MPCC, men det er UCIs regler som gjelder i Tour de France, og det er de vi forholder oss til, sier Aleksandr Vinokourov (bak). Her snakker han til pressen sammen med Astanas pressesjef Chris Balwin lørdag formiddag.

Foto: Morten Stenberg / NRK
Lars Boom og Vincenzo Nibali

HJELPERYTTER: Lars Boom (t.v.) er den første uka den viktigste hjelperytteren til Vincenzo Nibali (t.h.) som vant Tour de France i fjor.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Åtte dagers pause

Dramaet starter fredag ettermiddag da det ble kjent at Boom hadde levert en test med for lavt kortisolnivå. Ifølge reglene til bevegelsen for en ren sykkelsport, MPCC, må ryttere hvile i flere dager når de avlegger slike prøver. Dette ville ført til at Boom hadde mistet årets Tour de France.

– MPCC ber rytterne om å ta en pause på åtte dager om de har for lavt kortisolnivå. De mener det er en helserisiko ved å kjøre. Våre leger mener det ikke er farlig, og UCI er enig. Derfor kjører han likevel, sier Vinokourov.

MPCCs regelverk er strengere enn hva Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Det internasjonale dopingbyrået (WADA) opererer med.

Smutthull

UCI har nå godkjent at Boom starter.

– UCI vet at han har astma og tar medisiner for det. Astmaen kan være årsaken til at kortisolnivået er lavt, forklarer Vinokourov.

Konsekvensen av å trosse startnekten fra MPCC blir trolig at Astana trekker seg fra organisasjonen. Noe de kan gjøre siden medlemskap er frivillig. Når de ikke er medlem trenger de heller ikke følge MPCCs regler.

– Vi følger UCIs regler. Det er synd det er uheldig med tanke på MPCC. Men det er UCIs regler som gjelder i Tour de France, og det er de vi forholder oss til, sier Vinokourov.

(Les videre under bildet.)

Laster Twitter-innhold

Nektet erstatter

Det var etter at Astana fredag kveld ble nektet å sette inn Alessandro Vanotti som erstatter for Boom at sportssjef Vinokourov først truet med å trekke laget fra MPCC. Dette for å kunne stille med ni mann på startstreken i touren.

Dette ønsket ble avslått av UCI siden det kom etter at sportsdirektørene hadde hatt sitt møte før starten. Ifølge UCIs regelverk er det ikke mulig å endre startlistene etter dette møtet.

Dermed landet Astana på valget som trolig fjerner dem fra MPCCs medlemsliste hvor mange sykkellag er med, men også noen store som, BMC og Team Sky, står utenfor. UCI holder uansett et ekstra godt øye med Astana etter to dopingsaker det siste året.

Siste nytt

 • Real leier etter Clasico-siger

  Real Madrid er på topp i La Liga etter 2-1 i gigantmøtet mot Barcelona i ruskeveret i Madrid laurdag kveld. Det var Barcelonas første tap sidan 5. desember, og sidan nyttår har dei 13 sigrar og ein uavgjort. Fram tiol i kveld.

  Karim Benzema og Toni Kroos gav Real 2-0 før det var gått ein halv time. Oscar Mingueza reduserte med ein halv time igjen.

  Barcelona pressa hardt og hadde store sjansar mot slutten, men makta aldri målet som hadde sendt dei til topps. Ilaix Moriba skaut i tverrliggaren med siste spark i kampen.

  Thibaut Courtois i Reals mål leverte fleire strålande redningar.

  Reals Casimiro blei utvist heilt på slutten etter to gule kort på eitt minutt.

  Real har dermed slått Barcelona i begge El Clasico-oppgjera denne sesongen. Dei leier på innbyrdes oppgjer mot Atletico og eitt poeng framfor Barcelona. Atletico skal møte Real Betis søndag.

  Real Madrid
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Sensasjonell norsk vektløftarbronse

  Solfrid Koanda (22) tok ein sensasjonell norsk bronse i vektløfting i EM i Moskva i 87 kg-klassen laurdag. Ho løfta 135 kilo i støt, det er norsk rekord. Ho har sjølv gjort det på trening tidlegare.

  – Det er det største eg har opplevd, seier Koanda til NRK. Ho har drive med vektløfting berre i eit drygt år. EM var det første internasjonale stemnet ho var med på.

  – Eg blei oppfordra til å delta på NM, og der såg dei at eg hadde talent. Det blei norsk rekord. Så har det gått betre og betre, det har vore ei fantastisk reise, seier Arendals-jenta.

  – Eg kjende meg veldig sterk då eg stod der, og var veldig stolt.

  Stolt er også trenar Stian Grimseth.

  – Ein ting er å ha talent. Men å greie å ta det ut slik ho gjorde i dag, er fantastisk, seier han.

  – Dette er ikkje noko blaff. Ho har mykje å gå på teknisk, og kan utvikle seg mykje. Ho er eit unikt talent.

  OL i Tokyo kjem kanskje litt tidleg, men OL i Paris om tre år er eit naturleg mål, seier han.

  – Dette er veldig stort, seier generalsekretær Arne Grostad i vektløftarforbundet til NRK.

  I rykk løfta ho 100 kilo og blei nummer fem. Smanlagt er det 26 kilo over den tidlegare norske rekorden.

  – Med så kort fartstid som vektløftar gir dette håp om endå betre prestasjonar framover, skriv forbundet på si nettside.

  Solfrid Koanda
  Foto: YURI KOCHETKOV / EPA
 • Zlatan «svært nær» ny kontrakt

  – Berre detaljar står att før Zlatan Ibrahimovic signerer ny kontrakt med Milan, seier klubbdirektør Paolo Maldini.

  Svensken, som fyller 40 i oktober, har kontrakt ut sesongen, men med opsjon på forlenging til sommaren 2022. Det er denne opsjonen som no treuleg blir ein realitet.

  Han får hovudæra for å ha gjort Milan til ein tittelkandidat sidan han kom tilbake til klubben i januar i fjor. Han er toppscorar med 15 mål på dei 16 kampane han har spela denne sesongen.

  Men i kveldens kamp mot Parma fekk han raudt kort etter ein times spel, for kommentarar mot dommaren.

  Milan har ikkje vunne Serie A sidan 2011, då også med Ibrahimovic på laget.

  Milan er nummer to på tabellen, 11 poeng bak byrival Inter før dagens runde.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alessandro Garofalo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal