NRK Meny
Normal

– Uvirkelig og sjokkerende

Slik reagerte Kurt Asle Arvesen da han fikk beskjeden om at hans tidligere lagkamerat, Fränk Schleck, var tatt i doping.

Frank Schleck, Kurt-Asle Arvesen

Kurt Asle Arvesen (th) kjenner den dopingtatte Fränk Schleck. Her sykler de sammen under en treningsøkt i forbindelse med Tour de France i 2008.

Foto: BAS CZERWINSKI / AP

Den tidligere proffsyklisten syklet sammen med brødrene Schleck på SaxoBank-laget i 2008 og 2009, og kjenner den dopingtatte Fränk Schleck godt.

– Det er en forferdelig situasjon for ham og Andy - hele familien. Når man har et personlig forhold til personen, så blir man mer satt ut, sier han.

– Det er en utrolig trist sak, forteller Arvesen til NRK.

Et sjokk når det skjer

37 år gamle Arvesen er i dag coach i Team Sky , Edvald Boasson Hagens lag.

I løpet av en lang karriere har han sett flere venner innen sykkelmiljøet bli tatt for juks.

Deriblant Alexander Kolobnev, som måtte bryte Tour de France i fjor etter å ha testet positivt på et vanndrivende stoff.

– Det er et sjokk når det skjer, spesielt når det er tettere forhold og man kjenner personen, forteller Arvesen til NRK.

Alexandr Kolobnev

Arvesen kjente også Kolobnev, som ble dopingtatt i Tour de France i fjor.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

– Sykkelsporten har gjort utrolig mye de siste 10 årene, men det er mange syklister og det vil være naivt å tro at en blir helt kvitt problemet. Der det er penger å hente, der er det folk som vil jukse.

Merkelige forklaringer

I likhet med nevnte Kolobnev har Schleck testet positivt på et vanndrivende stoff, Xipamide, som også kan brukes til å maskere bruken av andre stoffer.

Selv nekter han for å ha dopet seg, og mener han kan ha blitt forgiftet.

– Det har vært mange merkelige forklaringer på ting og tang, men det en må forholde seg til er at han har avlagt en positiv prøve. Så kan man bare spekulere i hva som har skjedd, sier Arvesen.

– Hva tror du dette betyr for broren, Andy?

– Han blir helt sikkert berørt av dette. Det er utrolig lett for folk å trekke paraleller mellom de to brødrene, mener Kurt Asle Arvesen.

Andre dopingsak i år

Dopingsaken til Schleck er så langt den andre i årets Tour de France. Den 10. juli ble også franske Rémy Di Gregorio på laget Cofidis pågrepet for bruk av dopingmidler.

Alberto Contador, som vant Tour de France i 2010, ble fratatt seieren etter at han avla positiv dopingprøve. Da gikk seieren til Andy Schleck.

Dopingekspert Inggard Lereim synes det er sørgelig at det nok en gang dukker opp dopingsaker i Tour de France.

– Det skjer gang på gang. Det viser at det fortsatt er mye ugress i denne idretten, påpeker han.

Siste nytt

 • Nytt nederlag for Zuccarello

  Drømmen om NHL-sluttspill henger i en enda tynnere tråd for New Yorks Rangers og Mats Zuccarello etter nok et tap. Det endte 3-4 mot Philadelphia Flyers. Det er ti poeng opp til New Jersey Devils, som har den siste «wild card»-plassen.

  Video Zucca spent foran ny sesong
  Foto: Nyhetsspiller
 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NM alpint: Super-G, kvinner og menn
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio