NRK Meny
Normal

Arvesen: – Forstår at mistanken mot meg vokser

Kurt Asle Arvesen (38) syklet fem år under dopingjagede Bjarne Riis. Ekssyklisten nekter for å ha visst om dopingbruk i sykkellaget, men han skjønner hvis andre blir mistenksomme.

Arvesen

Her er Kurt Asle Arvesen sammend med sin daværende teamsjef Barne Riis i 2009.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Riis

Bjarne Riis (t.h.) dukket til manges overraskelse opp under Tour de France denne uken. Men dansken nektet å svare på den pågående dopingetterforskningen av ham.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Ja, det forstår jeg. Men jeg er ganske rolig, fordi jeg vet hva jeg har gjort. Det er jeg ikke redd for i det hele tatt. Jeg får ikke gjort noe med hva andre har gjort innad i laget, eller hva andre tenker, sier Arvesen til NRK.no.

Tirsdag kveld skal tidligere CSC-rytter Michael Rasmussen ha angitt Bjarne Riis til danske dopingmyndigheter.

Tidligere har både tyskeren Jörg Jaksche og amerikaneren Tyler Hamilton sagt at Riis kjente til dopingbruken fra deres tid på laget.

Arvesen syklet for det danske profflaget fra 2004-2009, men nordmannen har hele tiden nektet for å ha visst om dopingbruk i laget.

– Ble holdt utenfor

De nye anklagene mot Bjarne Riis beskriver Arvesen som «triste».

– Du syklet for det danske profflaget i fem år fra 2004. Hvordan kan det ha seg at du ikke har sett eller hørt noe om dopingbruken?

– Det er fordi det er et innesluttet lag på en måte, der noen velger å ta det skrittet. Og de som ikke tar det skrittet, blir holdt utenfor. Det er utrolig trist å høre om alt dette etterpå. Hele saken er kjedelig, sier Arvesen.

– Snakket du aldri med Bjarne Riis om doping?

– Nei, jeg pratet aldri med Bjarne eller andre syklister i laget om det.

– Det var nok grupperinger i laget, fordi det var jo 26-29 ryttere på laget hele tiden. Det var aldri aktuelt for min «klikk» eller gjeng på laget, sier Arvesen.

– Hvem var det som var din «klikk»?

– Markus Ljungqvist, Jens Voigt. Det var ikke slik at jeg ikke pratet med de andre på laget, men da det var prat om enkelte ting, ble jeg mest sannsynlig holdt utenfor, sier Arvesen.

Benekter doping som lageier

Dag Erik Pedersen

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen tror Kurt Asle Arvesen ble holdt utenfor dopingbruken i det danske profflaget.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Bjarne Riis erkjente dopingbruk i 2007 i sin egen sykkelkarriere fra 1993-98. Dette var årene hvor han ble forvandlet fra en solid hjelperytter til blant annet å vinne Tour de France i 1996.

Saxo-Tinkoff-laglederen har derimot hardnakket benektet at han skal ha hatt kjennskap til doping på sitt lag etter at han lageier. Denne uken nektet han å svare på dopingspørsmål under Tour de France.

Nå skal altså Rasmussen ha angitt ham til danske dopingmyndigheter, og tidligere har både tyskeren Jörg Jaksche og amerikaneren Tyler Hamilton sagt at Riis kjente til dopingbruken fra deres tid på laget.

Derfor skjønner Kurt Asle Arvesen at det kan bli satt spørsmålstegn bak hans tid i det danske profflaget.

– Jeg synes det er trist, men jeg får ikke gjort noe med hva andre har gjort eller hva andre tenker, gjentar Arvesen.

Ingen grunn til å mistenke Arvesen

NRKs sykkelsekspert Dag Erik Pedersen mener det er naturlig at det dukker opp spørsmål rundt Arvesen når hans tidligere dopingtatte sjef blir anklaget for å ha organisert doping i laget.

Men Pedersen selv mener det ikke er grunn til å mistenke ham for doping.

– Jeg forstår at noen blir mistenksomme når Kurt Asle har syklet under Bjarne Riis. Men det er ingen grunn til å mistenke Kurt Asle for doping. Jeg gjør i alle fall ikke det, sier Pedersen, og legger til:

– Jeg velger å tro Arvesen når han sier han aldri har hørt eller snakket om doping i CSC. Doping på det nivået vi snakker om nå, var i første omgang rettet mot sammenlagtkanonene som var i stallen til Bjarne Riis. For eksempel Ivan Basso eller Tyler Hamilton. At CSC-rytterne sitter rundt spisebordet og diskuterer doping og sprøyter, det nekter jeg fullstendig å tro. Jeg har hundre prosent tiltro til det Kurt Asle sier.

Italienske Ivan Basso ble utestengt fra Tour de France i 2006 etter å ha blitt koblet til skandalen rundt den spanske dopinglegen Eufemiano Fuentes.

Han ble utestengt fra sykkelsporten i ett år fra 2007-08, men italieneren avla aldri positiv dopingprøve.

Bjarne Riis er på plass i Tour de France, men vil ikke kommentere at flere av hans ryttere har innrømmet doping mens de syklet på laget til Riis.

SE VIDEO: Bjarne Riis ble grillet med dopingspørsmål utenfor lagbussen til Team Saxo-Tinkoff, men han ville ikke kommentere saken så lenge det foregår undersøkelser i Danmark.

Siste nytt

 • Norsk duo til Flensburg-Handewitt

  Den norske landslagsduoen Magnus Jøndal og Gøran Søgard Johannessen bytter ut danske GOG med det tyske storlaget Flensburg-Handewitt foran neste sesong. Det bekreftet Flensburg-Handewitt på sin hjemmeside mandag. Duoen vil slutte seg til sin nye klubb sommeren 2018.

  Magnus Jøndal
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Warholm nominert til nok en pris

  Karsten Warholm ble nylig kåret til årets mannlige nykommer i europeisk friidrett. I november kan 21-åringen vinne samme pris på verdensbasis. På Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) galla i Monaco i 24. november er han nominert til prisen som «2017 Rising Star».

  VM i friidrett i London 2017
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Everton sparket Koeman

  Ronald Koeman er ferdig som Everton-manager etter en svak sesonginnledning. Everton opplyser mandag ettermiddag i en pressemelding at Koeman har forlatt klubben. Nederlenderen var manager for blåtrøyene i ett år og fire måneder.

  Ronald Koeman
  Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Odd - Lillestrøm