NRK Meny
Normal

Arrangørskandale i EM: – Noe jeg aldri har sett før

GLASGOW (NRK): Tekniske problemer med tidtakingen under svømmekonkurransene i EM lørdag ettermiddag kostet nesten Adam Peaty verdensrekorden.

EUROPEAN-CHAMPIONSHIPS/AQUATICS

FEIL TIDER: Adam Peaty beholder likevel verdensrekorden.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

I en pressemelding søndag fra Len TSC, de tekniske ansvarlige under svømme-EM, kommer det frem at de har blitt klar over et problem med tidtakingssystemet under ettermiddagskonkurransene lørdag.

Under videre undersøkelser fant de ut at startmekanismen var feil innstilt. Starten ble innstilt med en forsinkelse på 0.10 sekunder.

Briten Adam Peaty forbedret sin egen verdensrekord på 100 meter bryst til 57,00 sekunder da han sikret seg EM-gullet i Glasgow lørdag. Rekorden hans står fortsatt, men han slo dermed den tidligere rekorden med tre hundredeler i stedet for 13 hundredeler.

– Aldri sett før

Video Hetland: - Vi svømmer for ham

SVÆRT OVERRASKENDE: Alexander Hetland er overrasket over at arrangøren gjør feil med tidtakingen og sier han aldri har opplevd lignende.

Foto: Nyhetsspiller

NRKs svømmeekspert Aleksander Hetland sier dette er svært uvanlig.

– Det skjer nesten aldri. Så sånn sett er det veldig overraskende, og at de legger på et tidel på alle er noe jeg aldri har sett før. Det var også et heat der det ble satt verdensrekord, sier Hetland, som er glad for at feilen ikke fikk større konsekvenser.

– Det er bra at han fikk verdensrekorden og at det ikke ble sånn at han trodde han hadde satt verdensrekord, og så ble den tatt fra ham etterpå.

– Det skal ikke skje i et EM

Henrik Christiansen endte på en femteplass på favorittdistansen 1500 meter fri søndag. Selv om han ikke ble påvirket av arrangørens feil, synes han tabben er lei.

Henrik Christiansen.

SYKT KJIPT: Henrik Christiansen svømte inn til en femteplass søndag og synes det var kjipt å høre om gårsdagens feil.

Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix

– Det er jo sykt kjipt. På 50 og 100 meter har et tidel mye å si. Men siden alle ble påvirket er det i det minste fair. Det hadde vært verre om det bare skjedde med noen få. Ting skjer, det er ikke så mye å henge seg opp i, sier Christiansen.

Landslagstrener Petter Løvberg er glad for at feilen ble oppdaget.

– Jeg fikk akkurat høre nyheten, og har ikke fått reflektert så mye over det. Det er bra at det blir oppdaget og at tidene blir korrigert og rettet. Heldigvis fikk det ikke noen konsekvenser for verdensrekordene som ble satt, det hadde vært ille. Nå er det rettet opp, men det skal selvsagt ikke skje i et EM. Det er første gang jeg har opplevd dette, sier Løvberg til NRK.

Svenske Sophie Hansson satte personlig beste og svensk juniorrekord under semifinalen på 100 meter bryst lørdag. På grunn av feil med tidtakingen ble rekorden hennes slettet.

Disse konkurransene ble påvirket av tekniske problemer:

 • 800 m fri, kvinner
 • 100 m bryst, menn
 • 100 m butterfly, kvinner
 • Semifinaler 100 m fri, menn
 • Semifinaler 100 m bryst, kvinner
 • Semifinaler 200 m butterfly, menn

Siste nytt

 • Stjernen best i norgescupen

  Andreas Stjernen har valgt å trene for seg selv store deler av sommeren. Det er ingen grunn til bekymring. Sprova-hopperen vant lørdagens norgescuprenn i Granåsen. Ett poeng skilte ned til Joakim Aune. Fredrik Bjerkeengen ble nummer tre.

  Hopplandslaget
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Inter vil saksøke La Liga-sjefen

  Inter liker svært dårlig uttalelsene til La Liga-president Javier Tebas om Milano-klubbens forsøk på å kjøpe Luka Modric fra Real Madrid. – Inter bekrefter at klubben vil ta rettslige skritt mot Javier Tebas i forbindelse med uttalelsene han kom med til pressen i dag, heter det i en melding lagt ut på Inters nettsted.

  Estonia Super Cup Soccer
  Foto: Pavel Golovkin / AP
 • Bolt på plass i Australia

  Usain Bolt gir ikke opp drømmen om å bli profesjonell fotballspiller. Sprintlegenden ankom Australia lørdag for å trene med Central Coast Mariners. – Jeg har helt siden min siste friidrettssesong sagt at jeg vil spille fotball, og jeg vet hva jeg kan, sa Bolt til et stort medieoppbud på flyplassen i Sydney.

  Australia Soccer Bolt
  Foto: Rick Rycroft / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting
NM-veka: Friidrett