Arrangørskandale i EM: – Noe jeg aldri har sett før

GLASGOW (NRK): Tekniske problemer med tidtakingen under svømmekonkurransene i EM lørdag ettermiddag kostet nesten Adam Peaty verdensrekorden.

EUROPEAN-CHAMPIONSHIPS/AQUATICS

FEIL TIDER: Adam Peaty beholder likevel verdensrekorden.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

I en pressemelding søndag fra Len TSC, de tekniske ansvarlige under svømme-EM, kommer det frem at de har blitt klar over et problem med tidtakingssystemet under ettermiddagskonkurransene lørdag.

Under videre undersøkelser fant de ut at startmekanismen var feil innstilt. Starten ble innstilt med en forsinkelse på 0.10 sekunder.

Briten Adam Peaty forbedret sin egen verdensrekord på 100 meter bryst til 57,00 sekunder da han sikret seg EM-gullet i Glasgow lørdag. Rekorden hans står fortsatt, men han slo dermed den tidligere rekorden med tre hundredeler i stedet for 13 hundredeler.

– Aldri sett før

Video Hetland: - Vi svømmer for ham

SVÆRT OVERRASKENDE: Alexander Hetland er overrasket over at arrangøren gjør feil med tidtakingen og sier han aldri har opplevd lignende.

Foto: Nyhetsspiller

NRKs svømmeekspert Aleksander Hetland sier dette er svært uvanlig.

– Det skjer nesten aldri. Så sånn sett er det veldig overraskende, og at de legger på et tidel på alle er noe jeg aldri har sett før. Det var også et heat der det ble satt verdensrekord, sier Hetland, som er glad for at feilen ikke fikk større konsekvenser.

– Det er bra at han fikk verdensrekorden og at det ikke ble sånn at han trodde han hadde satt verdensrekord, og så ble den tatt fra ham etterpå.

– Det skal ikke skje i et EM

Henrik Christiansen endte på en femteplass på favorittdistansen 1500 meter fri søndag. Selv om han ikke ble påvirket av arrangørens feil, synes han tabben er lei.

Henrik Christiansen.

SYKT KJIPT: Henrik Christiansen svømte inn til en femteplass søndag og synes det var kjipt å høre om gårsdagens feil.

Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix

– Det er jo sykt kjipt. På 50 og 100 meter har et tidel mye å si. Men siden alle ble påvirket er det i det minste fair. Det hadde vært verre om det bare skjedde med noen få. Ting skjer, det er ikke så mye å henge seg opp i, sier Christiansen.

Landslagstrener Petter Løvberg er glad for at feilen ble oppdaget.

– Jeg fikk akkurat høre nyheten, og har ikke fått reflektert så mye over det. Det er bra at det blir oppdaget og at tidene blir korrigert og rettet. Heldigvis fikk det ikke noen konsekvenser for verdensrekordene som ble satt, det hadde vært ille. Nå er det rettet opp, men det skal selvsagt ikke skje i et EM. Det er første gang jeg har opplevd dette, sier Løvberg til NRK.

Svenske Sophie Hansson satte personlig beste og svensk juniorrekord under semifinalen på 100 meter bryst lørdag. På grunn av feil med tidtakingen ble rekorden hennes slettet.

Disse konkurransene ble påvirket av tekniske problemer:

 • 800 m fri, kvinner
 • 100 m bryst, menn
 • 100 m butterfly, kvinner
 • Semifinaler 100 m fri, menn
 • Semifinaler 100 m bryst, kvinner
 • Semifinaler 200 m butterfly, menn

Siste nytt

 • Tiltalt for spark i ansiktet

  RBK-spiller Nicklas Bendtner er tiltalt for først å ha slått en taxisjåfør i ansiktet med knyttet neve og deretter sparket ham i ansiktet da han lå nede. Det viser tiltalen som Adresseavisen har fått innsyn i. Taxisjåføren på sin side er tiltalt for forsøk på vold. Rettssaken går 2. nov i København.

  Norway Bendtner
  Foto: Terje Pedersen / AP
 • Petter Northug friskmeldt

  Petter Northug er kvitt magesjuka og kan være tilbake i trening allerede onsdag på høydesamlinga i Val Senales. – Northug har spist igjen. Pilen peker bratt oppover, sier landslagstrener Arild Monsen til TV2 tirsdag ettermiddag.

  Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Jansrud dropper verdenscupåpninga

  Kjetil Jansrud står over verdenscupåpninga i storslalåm i Sölden kommende helg, fordi han har piroritert fartsdisiplinene på trening. – Storslalåmformen ikke er helt der den skal være, sier landslagstrener Christian Mitter til NRK.

  SKI-ALPINE-WORLD-MEN-SUPER G
  Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport og musikk: oppdateringer fra Mesterligaen i fotball