Hopp til innhold

Arrangørene innrømmer glipp: Løypa for kort da Grøvdal løp under verdensrekorden

Alt håp om at Karoline Bjerkeli Grøvdal skal få godkjent verdensrekorden på 5 km gateløp er ute. Løypa var nemlig ikke 5 km.

Grøvdal

VISTE FORM: Karoline Bjerkeli Grøvdal imponerte i sesongåpninga, men verdensrekord blir det ikke.

Foto: Malin Jørnholt

Grøvdal imponerte med 14.39 da hun sesongåpnet på 5 km gateløp i Sør-Odal lørdag. Det er den raskeste 5 km av en kvinne noen gang.

Verdensrekord, med andre ord.

Men ganske raskt viste det seg at løypa ikke var offisielt godkjent. Det ble umiddelbart iverksatt tiltak for å redde rekorden, men nå er alt håp ute.

Onsdag ettermiddag bekrefter arrangørene overfor NRK at løypa faktisk ikke var 5 km lang.

En kontrollmåling gjennomført av organisasjonen AIMS viser at hver runde var drøyt fire meter kortere enn den skulle være. Dermed løp Grøvdal bare 4987,5.

Dermed beholder Beatrice Chepkoech fra Kenya verdensrekorden på 14.43.

«Jeg har egentlig ikke så mye å si om det,» skriver Grøvdal i en sms til NRK.

Beklager

«På vegne av Rekordløpet og Ullensaker/Kisa Friidrett ønsker vi å beklage på det sterkeste av Karolines fantastiske prestasjon ikke kan bli godkjent som rekord. Det samme gjelder også alle dere andre som gjorde flotte prestasjoner,» skriver arrangørene i en pressemelding.

– Det positive oppi dette er at Karoline med sin fart bruker ca. 2 sekunder på disse 12,5 meterne og derfor ville vært godt innafor verdensrekord hvis traséen ikke hadde manglet disse meterne. Det er svært viktig for oss å få frem dette poenget, både for hennes selvtillit videre i en OL sesong, og slik at folket skal forstå hvilken utrolig prestasjon dette er, sier André Hjorteseth i Rekordløpet i pressemeldingen.

Neppe rekord uansett

Som NRK skrev søndag, hadde Grøvdal neppe fått godkjent verdensrekorden selv om kontrollmålingen hadde vist at løypa var nøyaktig 5000 meter. Regelverket sier nemlig klart at løypa må være målt og godkjent av en offisiell kontrollør i forkant av løpet.

Dette skjedde ikke.

«Vår konkurranseavdeling ser på om det er noe som kan bli gjort med løypeoppmåling etter løpet, men ut fra regelverket virker det usannsynlig», skrev kommunikasjonssjef Nicole Jeffery i en e-post til NRK.

«Da det var første gang vi arrangerte Rekordløp på Maarud var løypa heller ikke godkjent av AIMS på forhånd. For å hjelpe oss med oppmåling av løypa tok vi kontakt med løypemåler tilknyttet Norsk organisasjon for kondisjonsidrett (KONDIS) som vi har et godt samarbeid med. Målingen av løypa ble gjennomført 27. april. Løypa tilfredsstilte da ikke de internasjonale og nasjonale kravene for rekorder, noe også vi gjorde involverte aktører oppmerksom på,» skriver arrangøren i pressemeldingen.

Knut Jæger Hansen og Karoline Bjerkeli Grøvdal, EM terrengløp, Lisboa 2019

VISSTE: Trener Knut Jæger Hansen var klar over at løypa ikke var offisielt godkjent da Karoline Bjerkeli Grøvdal løp under verdensrekorden.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Visste at løypa ikke var godkjent

– Vi visste ikke at løypa var for kort, men vi visste den ikke var offisielt målt. Løpet ble jo flyttet, og jeg visste at det på grunn av koronarestriksjonene ikke var mulig å få inn en godkjent kontrollør, sier Grøvdals trener Knut Jæger Hansen til NRK.

Ettersom verdensrekord ikke var noe sannsynlig scenario før løpet, var imidlertid ikke det noe han diskuterte med Grøvdal.

Han er uansett glad for at Grøvdal løp.

– Det viser jo at hun er i kjempeform. To sekunder fra eller til, betyr ikke noe.

Allerede lørdag løper Grøvdal igjen. Da skal hun ta OL-kravet på 10.000 meter på Bislett.

Siste nytt

  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal