Hopp til innhold

Arrangørene innrømmer glipp: Løypa for kort da Grøvdal løp under verdensrekorden

Alt håp om at Karoline Bjerkeli Grøvdal skal få godkjent verdensrekorden på 5 km gateløp er ute. Løypa var nemlig ikke 5 km.

Grøvdal

VISTE FORM: Karoline Bjerkeli Grøvdal imponerte i sesongåpninga, men verdensrekord blir det ikke.

Foto: Malin Jørnholt

Grøvdal imponerte med 14.39 da hun sesongåpnet på 5 km gateløp i Sør-Odal lørdag. Det er den raskeste 5 km av en kvinne noen gang.

Verdensrekord, med andre ord.

Men ganske raskt viste det seg at løypa ikke var offisielt godkjent. Det ble umiddelbart iverksatt tiltak for å redde rekorden, men nå er alt håp ute.

Onsdag ettermiddag bekrefter arrangørene overfor NRK at løypa faktisk ikke var 5 km lang.

En kontrollmåling gjennomført av organisasjonen AIMS viser at hver runde var drøyt fire meter kortere enn den skulle være. Dermed løp Grøvdal bare 4987,5.

Dermed beholder Beatrice Chepkoech fra Kenya verdensrekorden på 14.43.

«Jeg har egentlig ikke så mye å si om det,» skriver Grøvdal i en sms til NRK.

Beklager

«På vegne av Rekordløpet og Ullensaker/Kisa Friidrett ønsker vi å beklage på det sterkeste av Karolines fantastiske prestasjon ikke kan bli godkjent som rekord. Det samme gjelder også alle dere andre som gjorde flotte prestasjoner,» skriver arrangørene i en pressemelding.

– Det positive oppi dette er at Karoline med sin fart bruker ca. 2 sekunder på disse 12,5 meterne og derfor ville vært godt innafor verdensrekord hvis traséen ikke hadde manglet disse meterne. Det er svært viktig for oss å få frem dette poenget, både for hennes selvtillit videre i en OL sesong, og slik at folket skal forstå hvilken utrolig prestasjon dette er, sier André Hjorteseth i Rekordløpet i pressemeldingen.

Neppe rekord uansett

Som NRK skrev søndag, hadde Grøvdal neppe fått godkjent verdensrekorden selv om kontrollmålingen hadde vist at løypa var nøyaktig 5000 meter. Regelverket sier nemlig klart at løypa må være målt og godkjent av en offisiell kontrollør i forkant av løpet.

Dette skjedde ikke.

«Vår konkurranseavdeling ser på om det er noe som kan bli gjort med løypeoppmåling etter løpet, men ut fra regelverket virker det usannsynlig», skrev kommunikasjonssjef Nicole Jeffery i en e-post til NRK.

«Da det var første gang vi arrangerte Rekordløp på Maarud var løypa heller ikke godkjent av AIMS på forhånd. For å hjelpe oss med oppmåling av løypa tok vi kontakt med løypemåler tilknyttet Norsk organisasjon for kondisjonsidrett (KONDIS) som vi har et godt samarbeid med. Målingen av løypa ble gjennomført 27. april. Løypa tilfredsstilte da ikke de internasjonale og nasjonale kravene for rekorder, noe også vi gjorde involverte aktører oppmerksom på,» skriver arrangøren i pressemeldingen.

Knut Jæger Hansen og Karoline Bjerkeli Grøvdal, EM terrengløp, Lisboa 2019

VISSTE: Trener Knut Jæger Hansen var klar over at løypa ikke var offisielt godkjent da Karoline Bjerkeli Grøvdal løp under verdensrekorden.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Visste at løypa ikke var godkjent

– Vi visste ikke at løypa var for kort, men vi visste den ikke var offisielt målt. Løpet ble jo flyttet, og jeg visste at det på grunn av koronarestriksjonene ikke var mulig å få inn en godkjent kontrollør, sier Grøvdals trener Knut Jæger Hansen til NRK.

Ettersom verdensrekord ikke var noe sannsynlig scenario før løpet, var imidlertid ikke det noe han diskuterte med Grøvdal.

Han er uansett glad for at Grøvdal løp.

– Det viser jo at hun er i kjempeform. To sekunder fra eller til, betyr ikke noe.

Allerede lørdag løper Grøvdal igjen. Da skal hun ta OL-kravet på 10.000 meter på Bislett.

Siste nytt

 • Viking med borteseier i serieliga-kvalik

  Viking tok en svært sterkt borteseier med 2-1 over rumenske FCSB i kvalifiseringen til serieligaen torsdag. Rogalendingene ble presset godt i kampen.

  Kevin Kabran og Sondre Bjørshol scoret målene som sikret rogalendingene et flott utgangspunkt foran hjemmekampen neste uke.

  Det startet imidlertid tøft for de norske gjestene som fikk en tidlig kalddusj.

  Rumenerne gikk opp i ledelsen etter tre minutter ved Florinel Coman, men kun ett minutt senere var lagene like langt da Kabran utlignet. Etter en drøy halvtime sendte Bjørshol Viking i ledelsen, noe som holdt til seier.

  FCSB styrte store deler av kampen og presset Viking stort. Gjestene lå dypt, ofret seg i duellene og rensket unna det som kom mot dem.

  Til slutt kunne de juble for en svært sterk og viktig seier på vei mot et eventuelt gruppespill i serieligaen.

  Hjemmelaget kjempet lenge for uavgjort og et utgangspunkt foran neste ukes retur på kunstgresset, men Viking holdt unna og kunne juble til slutt.

  Sligo Rovers - Viking (1-0)
  Foto: ©INPHO/Evan Treacy / NTB
 • Henriksen sikret bronse i EM-finalen: – Det føles utrolig deilig

  Med sitt fjerde kast på 79.45 meter sikret Eivind Henriksen sin første EM-medalje.

  – Det føles utrolig deilig. I dag var en ekstremt dårlig dag, for jeg hadde veldig vondt i knærne. Det er mye som jeg har trøblet med i mange år så er det litt nytt også. Jeg har konstant verk i scenen som fester seg til kneskåla. Det er vanskelig å få trykket til med beina når jeg skal kaste, sa 31-åringen.

  – Jeg følte etter VM at jeg hadde mulighet til å slå alle, fortsatte han.

  Henriksen har nå tatt tre mesterskapsmedaljer på ett år.

  Likevel sto han uten EM-medalje før dagens konkurranse. Fra tidligere kunne han vise til en femteplass som bestenotering fra EM i 2018.

  Med medalje i München tok Henriksen sin andre mesterskapsmedalje denne sommeren, for i juli tok han VM-bronse i Eugene.

  Dessuten er Oslo-utøveren den første norske utøveren til å ta en mesterskapsmedalje i sleggekast noensinne.

  Den jeveste medaljen i EM-finalen gikk til polske Wojciech Nowicki. Bak han kom ungarske Bence Halász.

  Halász satt ny bestenotering i finalen med lengden 80,92. Den polske vinneren kastet 82 meter blank.

 • Europa-skrell for Molde – tapte hjemme mot Wolfsberger

  Wolfsberger sjokkerte Molde da de vant 1-0 på bortebane etter scoring av Thai Baribo. Det østerrikske laget sikret seg dermed et fantastisk utgangspunkt før returoppgjøret i conferenceligaen.

  Molde har fått en marerittstart på den siste kvalifiseringsrunden til gruppespillet i conferenceligaen. Nå er de nødt til å vinne borte i Wolfsberg for å ta seg inn i turneringens gruppespill. (NTB)

  Fotball, Play off til UEFA Europa Conference League: Molde - Wolfsberger
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste