Hopp til innhold

Arrangøren taus om mulig Carlsen-straff: – Det er svært beklagelig

En rekke eksperter mener Magnus Carlsen kan bli straffet etter å ha tapt med vilje mot Hans Niemann i Champions Chess Tour. Turneringslederen vil ikke svare på om de kommer til å kaste ut nordmannen.

Magnus Carlsen med ny turnering

AVVENTER: Det er fortsatt usikkert om Carlsen kommer til å bli eller kan bli straffet for å trekke seg fra nok et sjakkparti.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er svært beklagelig. Vi vil jo at spillerne skal yte sitt beste, skriver turneringsleder for Champion Chess Tour, Arne Horvei, i en melding til NRK.

Han har akkurat fått med seg at Magnus Carlsen trakk seg etter kun ett trekk mot jukseanklagede Hans Niemann.

– Hvordan reagerte du da han ga seg?

Dette kom som en stor overraskelse, utdyper han senere.

Horvei er for øvrig ansatt i Magnus Carlsens selskap Play Magnus.

Niemann og Carlsen

BETENT: Sagaen mellom Niemann og Carlsen vil ingen ende ta.

Foto: NRK/AFP

For tidlig å mene noe

Det var knyttet enorme forventninger til partiet mellom Carlsen og Niemann. De to møttes igjen under turneringen Champions Chess Tour mandag – etter to uker med spekulasjonsstorm knyttet til nordmannens exit, som mange tolket som jukseanklager.

Flere eksperter mener at dette burde få konsekvenser for Carlsen, som nå har trukket seg fra to partier mot den unge amerikaneren.

Horvei vil ikke si noe om dette kan få konsekvenser for sjakkesset i turneringen, som Carlsen har innledet med tre seirer og én remis søndag.

Konsekvensbilde får vi komme tilbake til, sier Horvei.

– Kan han bli kastet ut?

Nå står vi midt opp i det, så det må vi komme tilbake til. Det er for tidlig å mene noe om hva som kan bli konsekvensene.

Har dere diskutert det?

Nei.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Carlsen via hans manager og pappa Henrik Carlsen, men har foreløpig ikke lyktes.

Les også: Carlsen tapte mot Niemann med vilje: – Fullstendig uakseptabel oppførsel

Kan straffes

Sjakkekspert for TV 2, Jon-Ludvig Hammer, som tidligere har vært sekundant for Carlsen, mener oppførselen kan få store konsekvenser.

Jon Ludvig Hammer

JOBBET TETT: Jon-Ludvig Hammer og Magnus Carlsen har jobbet tett sammen opp gjennom årene.

Foto: Erlend Aas / NTB

– Det vil være en oppførsel som kan sanksjoneres på nivå med å anklage en motstander med juks, sa Hammer.

Han utdypet videre:

– Verdenssjakkforbundet har et etisk regelverk. Mange trodde at grunnen til at Magnus ikke ville utdype sine anklager, var at Magnus risikerte å bli sanksjonert dersom han kom med anklager uten bevis. Det kan ha vært en del av grunnen til at han ikke tydeliggjorde hva han mente, men når han nå taper med vilje i et parti, kan det være en oppførsel som kan sanksjoneres på lik linje med å anklage en motstander for juks.

Champion Chess Tour spilles over nettet, og Carlsen satt etter alt å dømme hjemme i Oslo. NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener også at nordmannen kan risikere en form for straff.

– Det er mulig hvis noen klager det inn dette, så kan det være et tema. Det kunne det også vært etter St. Louis og Sinquefield Cup, sier Bae.

Sportsnyheter

Treneren lo av nytt Haaland-show: – Født med det instinktet

Det var spilt under sju minutter av mesterligakampen mot FC København da Erling Braut Haaland scoret sitt første av to mål. Manageren både lo og ristet på hodet på sidelinjen, men tok nordmannen av banen i pausen.

Siste nytt

 • Niemann vann: – Sjakken snakkar for seg sjølv

  Hans Niemann vann sitt første parti i den amerikanske sjakkmeisterskapen onsdag overbevisande. Deretter snakka han for første gong om dei nye avsløringane om juks.

  – Dette partiet er ein beskjed til alle. Heile denne saka starta med at eg sa at «sjakken snakkar for seg sjølv», og dette partiet gjorde det. Det viste kva spelar eg er, sa 19-åringen.

  Ei etterforsking utført av Chess.com avslørte tidlegare i veka viser at Niemann truleg har mottatt ulovleg assistanse i fleire enn 100 onlineparti, også så nyleg som i 2020. Blant disse er fleire arrangement med premiepengar.

  Onsdag slo 19-åringen sin fire år yngre motstandar Christopher Yoo. Han deltar eit knapt døgn etter sjokkavsløringa.

  – Det viste også at eg ikkje kjem til å gi meg og bukke under for presset. Eg skal spele min beste sjakk her. Det er alt eg har å seie, sa Niemann.

  Hans Niemann
  Foto: NRK
 • Første Chelsea-seier

  Chelsea hadde få problemer hjemme mot AC Milan i Mesterligaen, og vant til slutt 3-0. London-klubbens første seier i årets gruppespill. De står da med fire poeng i gruppe E, og er foran italienerne på bedre målforskjell. Det er RedBull Salzburg som leder gruppa, etter at de slo Dinamo Zagreb 1-0 onsdag kveld.

  Chelsea
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters
 • Okafor senket Dinamo Zagreb

  Noah Okafor (22) scoret sitt tredje mål på like mange mesterligakamper da han var sikker fra elleve meter i 1–0-seieren over Dinamo Zagreb.

  Sveitseren er i målform og står med seks nettkjenninger på sine åtte siste kamper.

  Dinamo Zagrebs Sadegh Moharrami var for hardhendt og laget straffespark med 20 minutter igjen av kampen. Der sto Okafor fram. Iskaldt sendte han vertene i føringen.

  Okafor har med det scoret samtlige av Salzburgs mål i gruppespillet etter de to innledende 1–1-kampene mot Milan og Chelsea.

  Salzburg leder mesterligaens gruppe E før Chelsea og Milan har spilt sin kamp. (NTB)

  Okafor
  Foto: KRUGFOTO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste