Hopp til innhold

Arrangøren reagerer: Politikerne vil kutte i VM-festen

Folkefesten som er planlagt i Oslo sentrum under VM i skiskyting henger i en tynn tråd etter at politikerne vil kutte i støtten. VM-sjef Per Bergerud reagerer sterkt.

Johannes Thingnes Bø

HOLMENKOLLEN: Johannes Thingnes Bø under et verdenscuprenn. Neste år er det VM på hjemmebane for de norske utøverne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Byrådet i Oslo kommune har nemlig trukket bevilgningen på fem millioner kroner, som det forrige byrådet foreslo til støtte til seremonier og aktiviteter i Oslo sentrum under VM i skiskyting.

I 2011 innstilte borgerlig side på at pengene skulle bevilges. Med det politiske skiftet i Oslo denne høsten har man fått et nytt byråd i kommunen.

Nå er det i stedet innstilt på en underskuddsgaranti. Det får VM-sjef Per Bergerud til å reagere.

– Jeg kan ikke som leder av VM styre mot et underskudd. Det er helt uansvarlig og det er heller ikke eiernes mål, sier Per Bergerud til NRK.

Norske tilskuere på tribunen i Kollen

GOD STEMNING: Norske tilskuere på tribunen i Kollen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Vedtak fra 2011

Totalrammen for VM i skiskyting er på i overkant av 100 millioner kroner. VM-arrangøren mener den ordentlige folkefesten i sentrum, som er en sentral del av mesterskapet utenom øvelsene i Holmenkollen, nå står i fare.

De har allerede satt av åtte millioner kroner til aktivitetene i sentrum. Men de fem millionene som i tillegg tidligere er bevilget fra kommunen står nå i fare.

Bystyret vil komme med et endelig vedtak i saken kommende uke.

– Vi har hele tiden fulgt opp et enstemmig bystyrevedtak fra 2011. Nå er vi satt i en vanskelig situasjon som det er vanskelig å forholde seg til. Vi har etter beste evne lagt opp et opplegg som har innfridd politiske føringer. Så rett før gjennomføring endres forutsetningene for hele opplegget, sier Bergerud.

Per Bergerud

REAGERER: Per Bergerud er leder for VM-arrangementet i skiskyting i mars. Nå reagerer han på politisk snuoperasjon før VM.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Skuffet over politikerne

Arbeidet med VM-folkefesten i sentrum ble startet opp i juni og Bergerud sier at det de allerede har inngått av avtaler der de har forpliktelser vil innfris.

Det er planlagt premieutdeling på Karl Johan med slottet i bakgrunnen som kulisse i mars. Det vil garantert bli gjennomført.

Men det vil også være større publikumsområder og barneområder i et større område rundt hovedgaten i Oslo. Disse delene av arrangementet henger nå i en tynn tråd og Bergerud sier de må lete hardt for å se på hva de må kutte ut.

– Det spøker for gjennomføringen av de aktivitetene som er lagt opp for barn og ungdom i sentrum, sier Bergerud som er skuffet over at kommunepolitikerne har snudd i saken.

Vil ikke bidra til overskudd

Frode Jacobsen, leder i Finanskomiteen i Oslo, mener en underskuddsgaranti er bra nok for å gjennomføre planene til VM-arrangøren.

– Oslo kommune har allerede bevilget 22 millioner til skiskytter-VM. Hvis det er sånn at arrangementet går med underskudd på grunn av det som skjer i sentrum, så er vi innstilt på å dekke det. Men vi er tvilende til om det er riktig å bidra til et større overskudd, sier han.

Siste nytt

 • Leeds stengte eget stadion etter råd fra politiet

  Den engelske fotballklubben Leeds har lukket ned hjemmebanen Elland Road etter råd fra politiet. Alle ansatte er sendt hjem.

  Premier League-klubben bekrefter selv grepet fredag.

  I en melding i klubbens kanaler i sosiale medier heter det at alle klubbens kontorer og virksomheter stenges inntil videre.

  Klubben beklager videre ulempene dette måtte medføre.

  Det opplyses ingenting om årsaken til det uvanlige grepet, annet enn at politiet har vært inne i bildet forut for beslutningen. BBC melder at årsaken skal være relatert til sikkerhet, og at en trussel fremsatt i sosiale medier skal ligge bak.

  Samtlige ansatte i Leeds er sendt hjem.

  Premier League - Leeds United v Southampton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Dårlig nytt for Rekdal og Rosenborg – skadd spiller må opereres

  Rosenborg-spiller Edvard Tagseth må under kniven etter at han pådro seg en skade denne uken.

  Tagseth skadet seg på trening, melder RBK på egne nettsider fredag.

  Undersøkelser gjort i etter kant av episoden har konkludert med at vingbacken må opereres.

  – Edvard har pådratt seg en kneskade som vil bli operert til uka. Med de nødvendige forbehold ventes han tilbake i løpet av mai, sier RBK-lege Ola Aas i en uttalelse.

  RBK-trener Kjetil Rekdal må dermed klare seg uten forsvarsspilleren i mange kamper innledningsvis i årets seong.

  Rosenborg innleder ligasesongen mot Viking hjemme på Lerkendal 10. april.

  (©NTB)

  4 runde i cupen mellom Viking og Rosenborg
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Overgangsguru: Tuchel tar over Bayern München

  Den vanligvis troverdige overgangsguruen Fabrizio Romano hevdet torsdag kveld at Bayern Münchens manager Julian Nagelsmann har fått sparken av den tyske storklubben.

  Nå melder samme mann at tidligere Dortmund-, Paris Saint-Germain- og Chelsea-trener Thomas Tuchel blir erstatteren.

  Tyskeren var altså sist i Chelsea, der han vant Mesterligaen, men fikk sparken tidligere denne sesongen etter en noe svak start på Premier League.

  Romano hevder Tuchel skriver under på en kontrakt som strekker seg til sommeren 2025 og at han leder sin første trening førstkommende mandag.

  Thomas Tuchel
  Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste