Hopp til innhold

Arrangøren reagerer: Politikerne vil kutte i VM-festen

Folkefesten som er planlagt i Oslo sentrum under VM i skiskyting henger i en tynn tråd etter at politikerne vil kutte i støtten. VM-sjef Per Bergerud reagerer sterkt.

Johannes Thingnes Bø

HOLMENKOLLEN: Johannes Thingnes Bø under et verdenscuprenn. Neste år er det VM på hjemmebane for de norske utøverne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Byrådet i Oslo kommune har nemlig trukket bevilgningen på fem millioner kroner, som det forrige byrådet foreslo til støtte til seremonier og aktiviteter i Oslo sentrum under VM i skiskyting.

I 2011 innstilte borgerlig side på at pengene skulle bevilges. Med det politiske skiftet i Oslo denne høsten har man fått et nytt byråd i kommunen.

Nå er det i stedet innstilt på en underskuddsgaranti. Det får VM-sjef Per Bergerud til å reagere.

– Jeg kan ikke som leder av VM styre mot et underskudd. Det er helt uansvarlig og det er heller ikke eiernes mål, sier Per Bergerud til NRK.

Norske tilskuere på tribunen i Kollen

GOD STEMNING: Norske tilskuere på tribunen i Kollen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Vedtak fra 2011

Totalrammen for VM i skiskyting er på i overkant av 100 millioner kroner. VM-arrangøren mener den ordentlige folkefesten i sentrum, som er en sentral del av mesterskapet utenom øvelsene i Holmenkollen, nå står i fare.

De har allerede satt av åtte millioner kroner til aktivitetene i sentrum. Men de fem millionene som i tillegg tidligere er bevilget fra kommunen står nå i fare.

Bystyret vil komme med et endelig vedtak i saken kommende uke.

– Vi har hele tiden fulgt opp et enstemmig bystyrevedtak fra 2011. Nå er vi satt i en vanskelig situasjon som det er vanskelig å forholde seg til. Vi har etter beste evne lagt opp et opplegg som har innfridd politiske føringer. Så rett før gjennomføring endres forutsetningene for hele opplegget, sier Bergerud.

Per Bergerud

REAGERER: Per Bergerud er leder for VM-arrangementet i skiskyting i mars. Nå reagerer han på politisk snuoperasjon før VM.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Skuffet over politikerne

Arbeidet med VM-folkefesten i sentrum ble startet opp i juni og Bergerud sier at det de allerede har inngått av avtaler der de har forpliktelser vil innfris.

Det er planlagt premieutdeling på Karl Johan med slottet i bakgrunnen som kulisse i mars. Det vil garantert bli gjennomført.

Men det vil også være større publikumsområder og barneområder i et større område rundt hovedgaten i Oslo. Disse delene av arrangementet henger nå i en tynn tråd og Bergerud sier de må lete hardt for å se på hva de må kutte ut.

– Det spøker for gjennomføringen av de aktivitetene som er lagt opp for barn og ungdom i sentrum, sier Bergerud som er skuffet over at kommunepolitikerne har snudd i saken.

Vil ikke bidra til overskudd

Frode Jacobsen, leder i Finanskomiteen i Oslo, mener en underskuddsgaranti er bra nok for å gjennomføre planene til VM-arrangøren.

– Oslo kommune har allerede bevilget 22 millioner til skiskytter-VM. Hvis det er sånn at arrangementet går med underskudd på grunn av det som skjer i sentrum, så er vi innstilt på å dekke det. Men vi er tvilende til om det er riktig å bidra til et større overskudd, sier han.

Siste nytt

 • Henrik Ingebrigtsen imponerte – slo egen bestetid

  Henrik Ingebrigtsen løp inn til personlig bestenotering på 5000 meter i belgiske Oordegem lørdag. Tiden var på 13.13,99.

  Hans tidligere personlige beste på distansen var 13:15,38.

  32-åringens prestasjon er imponerende etter en lang skadehistorikk over flere år. Ingebrigtsen løp også inn til solide 7.51,09 på 3000 meteren i Moelv forrige søndag.

  Narve Gilje Nordås imponerte også i belgiske Oordegem på 1500-meteren. 3.34,70 lød tiden.

  Pressekonferanse Bislett Games
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Aursnes og Benfica sikret seriegullet i Portugal

  Fredrik Aursnes og Benfica tok sitt 38. ligagull da de slo Santa Clara 3-0 lørdag. Tittelen var deres første siden 2019.

  Gonçalo Ramos og Rafa Silva sendte hjemmelaget i føringen før pause. I det 60. minutt fastsatte Alejandro Grimaldo sluttresultatet da han var sikker fra ellevemetersmerket.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen for Lisboa-laget. Nordmannen har notert seg for to mål og fem målgivende på 28 kamper denne sesongen og har vært en av de sentrale spillerne på veien mot seriegullet.

  Andreas Schjelderup satt også på benken for Benfica.

  Porto kunne ta igjen rødtrøyene hvis resultatene gikk deres vei lørdag. Men da Benfica vant sin kamp holdt det ikke med 3-0-seier over Vioria Guimarares og de blåkledde endte som nummer to.

  Braga har sikret seg tredjeplassen, mens Sporting endte som nummer fire.

  Pacos Ferreira og øylaget Santa Clara må belage seg på nedrykk. (NTB)

  Portugal Soccer Portuguese League
  Foto: Armando Franca / AP
 • Storspill fra Hovland

  Viktor Hovland storspilte på dag tre av PGA-turneringen i Texas. Etter en tung start på turneringen, slo han virkelig tilbake med seks birdier. Det ble også to bogeys på nordmannen, blant annet på nest siste hull, men han klatret likevel fra 29. til en delt 10.-plass da han var ferdig med nest siste runde.

  I skrivende stund er det argentinske Emiliano Grillo som leder, 10 under par. Den tredje runden er ikke ferdigspilt.

  Viktor Hovland
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste