NRK Meny
Normal

Arrangerer to mixed stafetter samme dag

Fredag får du se den splitter nye skiskytterøvelsen singel mixed-stafett for første gang i verdenscupen - bare to timer før den tradisjonelle mixed stafetten.

Mixed stafett, Tiril Eckhoff, Lars Helge Birkeland, Synnøve Solemdal og Vetle Sjåstad Christiansen

VERDENSCUPSEIER: Norge ble nummer to på den eneste mixed stafetten som er arrangert hittil denne sesongen. På laget som gikk i Østersund i slutten av november, var (f.v.) Tiril Eckhoff, Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Christiansen og Synnøve Solemdal.

Foto: Robert Henriksson / NTB scanpix

Anders Besseberg

IBU-PRESIDENTEN: Anders Besseberg tror singel mixed stafett vil bli arrangert på to forskjellige dager i fremtiden.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det er nok mange som skulle ønske at de var fordelt på to dager, men i år har vi en spesiell terminliste, sier Anders Besseberg, president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), til NRK.

Fredag reiser han til tsjekkiske Nove Mesto for å overvære tidenes første singel mixed-stafett i skiskyting der en kvinnelig og en mannlig skiskytter går sammen - som i showrenn.

Se den nye konkurransen her fra kl 15.05 (artikkelen fortsetter under videoen):

Komm.: Andreas Stabrun Smith, Ola Lunde og Liv Grete Skjelbreid.

– Vi har hatt konkurransen på tegnebrettet i noen år og har hele tiden utviklet den. Nå mener vi den er klar, sier Besseberg.

Men bare snaut to timer etter målgang på den historiske stafetten skal den tradisjonelle mixed-stafetten gå av stabelen samme sted.

  • Se faktaboks til høyre/under saken: Dette er singel mixed-stafett

Frykter ikke B-preg

Det er en like stor prestasjon å ta VM-gull på mixed stafett som vanlig stafett.

Per Arne Botnan

I teorien kan de samme løperne gå begge stafettene, men det skjer trolig ikke. I hvert fall ikke for Norges del, som stiller Marte Olsbu og Henrik L'Abée-Lund på singel mixed-stafetten.

Fredag setter Norge sine antatt beste løpere på mixed stafett-laget bestående av brødrene Bø, Tiril Eckhoff og Fanny Welle-Strand Horn.

Norge har foreløpig ikke bestemt hvem som går hvilken konkurranse til fredag.

– Tror du de største nasjonene kommer til å bruke sine nest beste løpere på den nye øvelsen, Botnan?

– Nei. Det var samme frykt da mixed stafetten kom i sin tid, men nå mener jeg det er en like stor prestasjon å ta VM-gull på en mixed stafett som vanlig stafett siden det er større konkurranse der (flere nasjoner som kan kjempe om seieren, journ.anm.).

Vetle Sjåstad Christiansen

Vetle Sjåstad Christiansen var blant dem som testet den nye singel mixed-stafetten da den var prøveøvelse under verdenscupen i Holmenkollen sist vinter. Her er han i asjon under konkurransen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Vil ha de samme dag

I motsetning til Besseberg ønsker Botnan at de to mixed stafettene blir arrangert samme dag - også i fremtiden.

– Jeg forstår at det er en fordel å spre de med tanke på at man får mer oppmerksomhet, blant annet på tv, men sportslig sett er det best å slippe og spre konkurransene utover flere dager, sier Botnan.

Singel mixed-stafett ble verdenscup-konkurranse etter at IBU-kongressen godkjente den i september. Men siden terminlista ble fastsatt allerede i mai ble det ikke satt av en egen dag til singel mixed-stafetten i Nove Mesto.

Besseberg mener det er uheldig.

– I fremtiden er det mer naturlig at singel mixed-stafetten går torsdag og mixed stafetten fredag, sier han.

Se video: Slik er showrennet som ligner på singel mixed-stafett

Slik ser det ut når skiskytterne går showrenn med en kvinnelig og en mannlig skiskytter på hvert lag. Her fra showrennet i Gelsenkirchen i romjula i 2013. Den nye singel mixed-konkurransen ligner på et slikt showrenn.

SE VIDEO: Slik ser det ut når skiskytterne går showrenn med en kvinnelig og en mannlig skiskytter på hvert lag. Her fra showrennet i Gelsenkirchen i romjula i 2013. Den nye singel mixed-konkurransen ligner på et slikt showrenn.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Tromsø - Odd
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
Cupen: Semifinale, Molde - Lillestrøm
Semifinale i cupen, menn
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
Etter Kamp
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm
4-4-2 NM fotball: Semifinale Molde - Lillestrøm