Hopp til innhold

Arnekleiv trodde ikke hun skulle gå VM – overrasket alle i debuten

Torsdag var ikke Juni Arnekleiv (23) klar over at hun skulle gå VM-sprint. Så ble hun nest beste norske med ti treff i VM-debuten.

VM i skiskyting 2023: 7,5 km sprint for kvinner

DEN STORE OVERRASKELSEN: Juni Arnekleiv kjempet i toppen etter andre skyting og imponerte voldsomt med en 12. plass i VM-debuten.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Jeg er så imponert. Jeg har ikke ord. Det er så sykt. Jeg tror ikke folk skjønner hvor sykt det er, sier Marte Olsbu Røiseland til NRK om VM-debutanten Juni Arnekleiv.

VM-reserven fikk så sent som torsdag beskjed av NRKs reporter om at hun skulle få VM-debuten på fredagens sprint i Oberhof.

– Nå tok du meg på senga, sa Arnekleiv til NRK torsdag.

Og da 23-åringen først fikk sjansen, lot hun seg ikke be to ganger. Arnekleiv gikk ut med startnummer 89 (av totalt 96 startende), med et håp om å bli blant topp 60.

VM i skiskyting 2023: 7,5 km sprint for kvinner

DEBUTGLISET: Juni Arnekleiv kunne smile godt etter å ha imponert som VM-debutant.

Foto: Javad Parsa / NTB

Det ble hun. Og vel så det.

VM-debutanten leverte to fulle hus, sto for fredagens store overraskelse og ble Norges nest beste, bare slått av Marte Olsbu Røiseland.

– Det var helt rått. Det var kjempegøy. Jeg hadde ikke regnet med å komme så høyt opp i dag, sier Arnekleiv til NRK etter brakdebuten.

– Hva har du lært av dette?

– At det lønner seg å skyte ti treff, gå fort og ha det gøy, svarer Arnekleiv med et smil.

VM i skiskyting 2023: 7,5 km sprint for kvinner

LÅ RETT UT: Juni Arnekleiv ga alt i debuten og lå rett ut etter etter å ha passert målstreken.

Foto: Javad Parsa / NTB

Fikk gjennomgang før start

Arnekleiv vant den siste sprinten i IBU-cupen i Obertilliach og er nummer syv sammenlagt, men har ikke gått verdenscup denne sesongen.

Fredag ble debutanten Norges nest beste på sprinten med en 12. plass, ett minutt og fire sekunder bak seirende Denise Herrmann-Wick.

Hun hadde ikke engang rukket å teste løypa i Oberhof før hun overrasket og imponerte alle. Det var Ida Lien som tok henne gjennom løypa før start.

– Det ser ut som det hjalp. Hvis jeg kunne bidra litt så er jeg fornøyd, sier Lien til NRK.

NRK fulgte skiskytteren Sivert Bakken, som er Arnekleivs kjæreste, ute i sporet. Det var en engasjert Bakken som heiet frem kjæresten. Han fikk med seg alt av informasjon, sekunderinger og oppdateringer.

– Det er veldig kult. Det er bra noen leverer når jeg må stå på sidelinjen, sier Bakken til NRK.

Han møtte Arnekleiv i målområdet etterpå og ga samboeren en god klem.

– Jeg hørte mye heiing, roping og glede. Det var kjempefint. Han sa til meg at det var helt rått og at han var ekstremt imponert, forteller Arnekleiv etterpå.

TV 2s skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen beskrev Arnekleivs prestasjon som «hinsides». Også Ingrid Landmark Tandrevold lot seg imponere.

– Det er virkelig helt rått, sier Tandrevold, som også måtte se seg slått av Arnekleiv, til NRK.

– Det betyr helt utrolig masse, det er så kult at hun bare kommer inn helt på slutten der og får en så god tid, sier Ragnhild Femsteinevik til NRK.

Skjøvet ut av pallen

Mens Arnekleiv ble Norges nest beste, var det Marte Olsbu Røiseland som gjorde det best av de norske.

Men hennes ene bomskudd på første skyting kostet henne trolig en VM-medalje.

Hun var lenge på vei mot sesongens første pallplass og VM-bronse, men en sterk avslutning av svenske Linn Persson sørget for at Røiseland måtte nøye seg med den sure 4.-plassen.

Germany Biathlon World Championships

NORGES BESTE: Marte Olsbu Røiseland snuste lenge på en pallplass, men måtte nøye seg med å bli nummer fire.

Foto: Matthias Schrader / AP

32-åringen fra Froland har vært nære pallen flere ganger siden comebacket etter sykdomsplagene. Det har blitt både 4.-, 5.- og 6.-plasser, men den individuelle pallplassen har latt vente på seg.

Fredag ble det bare nesten, igjen. Uten at det gikk inn på henne:

– Jeg er klar over at jeg ikke er i den beste formen jeg kan være i. Så da må jeg spille med de korta jeg har. Denise er den sterkeste nå, så det er helt fortjent at hun tar seieren i dag, sier Røiseland til NRK.

Ekspertene lot seg imponere over Røiselands løp.

– For et comeback hun har levert, sa Andreas Stabrun Smith på NRKs radiosending.

– Et fantastisk løp av Marte Olsbu Røiseland, fulgte NRKs skiskytterekspert Ola Lunde opp.

– Dette er som et gulløp for henne etter alt hun har vært gjennom, sa TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen.

Hjemmeseier

Det var imidlertid ingen som kunne hamle opp med det store hjemmehåpet, Denise Herrmann-Wick, som sikret VM-gull for Tyskland.

– Det koker her, ropte Ola Lunde i et forsøk på å overdøve jubelen fra hjemmepublikumet som var i ekstase etter Herrmann-Wicks andre feilfrie skyting.

Tyskeren var sterkest ute i sporet og slo svenske Hanna Öberg i mål med 2.2 sekunder. Det ble både sølv og bronse til Sverige ettersom Persson slo Røiseland med fem sekunder i mål.

Det var flere norske som viste VM-form på tysk snø fredag ettermiddag. Ingrid Landmark Tandrevold hadde bestetid etter første skyting, men noterte seg for to bom på andre skyting. Dermed forsvant alle medaljemuligheter og den tunge trenden på standplass fortsetter for Tandrevold.

Her kan du se hvor det gikk galt for Tandrevold.

På onsdagens blandede stafett måtte hun ut i strafferunde. Da endte det imidlertid godt, med medalje av edleste valør. På VMs første individuelle øvelse ble det 14. plass.

Ragnhild Femsteinevik ble nummer 36, Karoline Knotten nummer 37 og Ida Lien nummer 42.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

  Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

  Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

  Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

  Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

  Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

  Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

  Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

  Nyland
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste