Hopp til innhold

Arnekleiv trodde ikke hun skulle gå VM – overrasket alle i debuten

Torsdag var ikke Juni Arnekleiv (23) klar over at hun skulle gå VM-sprint. Så ble hun nest beste norske med ti treff i VM-debuten.

VM i skiskyting 2023: 7,5 km sprint for kvinner

DEN STORE OVERRASKELSEN: Juni Arnekleiv kjempet i toppen etter andre skyting og imponerte voldsomt med en 12. plass i VM-debuten.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Jeg er så imponert. Jeg har ikke ord. Det er så sykt. Jeg tror ikke folk skjønner hvor sykt det er, sier Marte Olsbu Røiseland til NRK om VM-debutanten Juni Arnekleiv.

VM-reserven fikk så sent som torsdag beskjed av NRKs reporter om at hun skulle få VM-debuten på fredagens sprint i Oberhof.

– Nå tok du meg på senga, sa Arnekleiv til NRK torsdag.

Og da 23-åringen først fikk sjansen, lot hun seg ikke be to ganger. Arnekleiv gikk ut med startnummer 89 (av totalt 96 startende), med et håp om å bli blant topp 60.

VM i skiskyting 2023: 7,5 km sprint for kvinner

DEBUTGLISET: Juni Arnekleiv kunne smile godt etter å ha imponert som VM-debutant.

Foto: Javad Parsa / NTB

Det ble hun. Og vel så det.

VM-debutanten leverte to fulle hus, sto for fredagens store overraskelse og ble Norges nest beste, bare slått av Marte Olsbu Røiseland.

– Det var helt rått. Det var kjempegøy. Jeg hadde ikke regnet med å komme så høyt opp i dag, sier Arnekleiv til NRK etter brakdebuten.

– Hva har du lært av dette?

– At det lønner seg å skyte ti treff, gå fort og ha det gøy, svarer Arnekleiv med et smil.

VM i skiskyting 2023: 7,5 km sprint for kvinner

LÅ RETT UT: Juni Arnekleiv ga alt i debuten og lå rett ut etter etter å ha passert målstreken.

Foto: Javad Parsa / NTB

Fikk gjennomgang før start

Arnekleiv vant den siste sprinten i IBU-cupen i Obertilliach og er nummer syv sammenlagt, men har ikke gått verdenscup denne sesongen.

Fredag ble debutanten Norges nest beste på sprinten med en 12. plass, ett minutt og fire sekunder bak seirende Denise Herrmann-Wick.

Hun hadde ikke engang rukket å teste løypa i Oberhof før hun overrasket og imponerte alle. Det var Ida Lien som tok henne gjennom løypa før start.

– Det ser ut som det hjalp. Hvis jeg kunne bidra litt så er jeg fornøyd, sier Lien til NRK.

NRK fulgte skiskytteren Sivert Bakken, som er Arnekleivs kjæreste, ute i sporet. Det var en engasjert Bakken som heiet frem kjæresten. Han fikk med seg alt av informasjon, sekunderinger og oppdateringer.

– Det er veldig kult. Det er bra noen leverer når jeg må stå på sidelinjen, sier Bakken til NRK.

Han møtte Arnekleiv i målområdet etterpå og ga samboeren en god klem.

– Jeg hørte mye heiing, roping og glede. Det var kjempefint. Han sa til meg at det var helt rått og at han var ekstremt imponert, forteller Arnekleiv etterpå.

TV 2s skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen beskrev Arnekleivs prestasjon som «hinsides». Også Ingrid Landmark Tandrevold lot seg imponere.

– Det er virkelig helt rått, sier Tandrevold, som også måtte se seg slått av Arnekleiv, til NRK.

– Det betyr helt utrolig masse, det er så kult at hun bare kommer inn helt på slutten der og får en så god tid, sier Ragnhild Femsteinevik til NRK.

Skjøvet ut av pallen

Mens Arnekleiv ble Norges nest beste, var det Marte Olsbu Røiseland som gjorde det best av de norske.

Men hennes ene bomskudd på første skyting kostet henne trolig en VM-medalje.

Hun var lenge på vei mot sesongens første pallplass og VM-bronse, men en sterk avslutning av svenske Linn Persson sørget for at Røiseland måtte nøye seg med den sure 4.-plassen.

Germany Biathlon World Championships

NORGES BESTE: Marte Olsbu Røiseland snuste lenge på en pallplass, men måtte nøye seg med å bli nummer fire.

Foto: Matthias Schrader / AP

32-åringen fra Froland har vært nære pallen flere ganger siden comebacket etter sykdomsplagene. Det har blitt både 4.-, 5.- og 6.-plasser, men den individuelle pallplassen har latt vente på seg.

Fredag ble det bare nesten, igjen. Uten at det gikk inn på henne:

– Jeg er klar over at jeg ikke er i den beste formen jeg kan være i. Så da må jeg spille med de korta jeg har. Denise er den sterkeste nå, så det er helt fortjent at hun tar seieren i dag, sier Røiseland til NRK.

Ekspertene lot seg imponere over Røiselands løp.

– For et comeback hun har levert, sa Andreas Stabrun Smith på NRKs radiosending.

– Et fantastisk løp av Marte Olsbu Røiseland, fulgte NRKs skiskytterekspert Ola Lunde opp.

– Dette er som et gulløp for henne etter alt hun har vært gjennom, sa TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen.

Hjemmeseier

Det var imidlertid ingen som kunne hamle opp med det store hjemmehåpet, Denise Herrmann-Wick, som sikret VM-gull for Tyskland.

– Det koker her, ropte Ola Lunde i et forsøk på å overdøve jubelen fra hjemmepublikumet som var i ekstase etter Herrmann-Wicks andre feilfrie skyting.

Tyskeren var sterkest ute i sporet og slo svenske Hanna Öberg i mål med 2.2 sekunder. Det ble både sølv og bronse til Sverige ettersom Persson slo Røiseland med fem sekunder i mål.

Det var flere norske som viste VM-form på tysk snø fredag ettermiddag. Ingrid Landmark Tandrevold hadde bestetid etter første skyting, men noterte seg for to bom på andre skyting. Dermed forsvant alle medaljemuligheter og den tunge trenden på standplass fortsetter for Tandrevold.

Her kan du se hvor det gikk galt for Tandrevold.

På onsdagens blandede stafett måtte hun ut i strafferunde. Da endte det imidlertid godt, med medalje av edleste valør. På VMs første individuelle øvelse ble det 14. plass.

Ragnhild Femsteinevik ble nummer 36, Karoline Knotten nummer 37 og Ida Lien nummer 42.

Sportsnyheter

Kane

Fikk EM-drømmen knust igjen: – Så vondt som det kan bli

Spania stakk seirende ut av en høydramatisk EM-finale og snøt England på tampen.

En radiobil med en røykboks blir fjernet fra gressmatten på Romssa Arena under midnattssolkampen.

Supporterklubb med uttalelse etter VAR-protest: – Dette ble dråpen for oss

Tennisballene fløy inn på nok en Eliteseriearena. Så fikk KFUM-spiller Momodou Lion Njie en flaske etter seg.

Henriette Jæger jubler etter å ha sett tiden på 300 meter i Trond Mohn Games

Jæger brøt drømmegrense: – Har revolusjonert distansen på kort tid

Henriette Jæger løp søndag inn til 49,85 og ny norsk rekord på 400 meter. NRKs friidrettsekspert mener det er revolusjonerende.

Siste nytt

 • Finalen i Copa America utsatt en halvtime

  Finalen mellom i Copa America ble utsatt i en halvtime grunnet supporterkaos, melder AFP.

  Det ble problemer da publikum skulle inn på stadion. Bilder derfra viser fotballsupportere som bryter sikkerhetsporter ved stadion i Florida. Flere har også fått medisinsk hjelp.

  Finalen spilles mellom Argentina og Colombia.

  Copa America 2
  Foto: Nathan Ray Seebeck / Reuters
 • Southgate overrasker i lagoppstillingen

  Startoppstillingen er klar fra spanjolene, og det er ingen store overraskelser. Dani Carvajal er tilbake i lagoppstillingen sammen med Robin Le Normand. Begge var suspendert mot Frankrike.

  Slik starter Spania mot England:

  Unai Simon – Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte, Marc Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Lamine Yamal, Dani Olmo, Nico Williams – Álvaro Morata.

  Luke Shaw starter for England for første gang siden 19. juni 2023. Forrige gang engelskmannen startet for Manchester United var 18. februar.

  Kieran Trippier må dermed finne seg en plass på benken.

  Slik starter England:

  Jordan Pickford – Kyle Walker, Marc Guéhi, John Stones, Luke Shaw – Kobbie Mainoo, Declan Rice – Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden – Harry Kane.

  Euro 2024 Soccer Netherlands England
  Foto: Andreea Alexandru / AP
 • Sandvolleyball: Anders Mol og Christian Sørum vant finalen i Wien

  Anders Mol og Christian Sørum vant finalen på verdenstouren i sandvolleyball i Wien mot polske Michal Bryl og Bartosz Losiak med settsifrene 25-23, 21-12.

  Det lover godt for et av Norges største gullhåp i sommerens OL i Paris, to uker før deres første kamp i lekene.

  – Vi drar definitivt nytte av denne seieren i Wien. Det var akkurat hva vi trengte, å finne litt selvtillit i spillet vårt. Vi har ikke hatt mange turneringer i år, så det er uvurderlig å komme hit til finalen og spille så mange kamper, sa Mol etter kampen.

  Tittelforsvarerne fra sist OL hadde aldri tapt mot deres polske motstander før og var heller aldri særlig truet på sanden i Wien.

  Det første settet var riktignok jevnt og den polske duoen forsvarte noen settballer fra nordmennene, før Mol og Sørum sikret 25-23.

  I andre sett tok den norske duoen initiativet fra start og sikret seieren med 21-12.

  Søndagens finale var den norske duoens første på verdenstouren i sandvolleyball denne sesongen. Nordmennene har ikke fått deltatt i så mange turneringer som ønsket i år, etter at Mol pådro seg brudd i foten i mars.

  I Paris-OL kan duoen bli tidenes første sandvolleyballpar på herresiden som forsvarer et OL-gull.

  I Frankrike er de imidlertid ikke like store favoritter som sist. Den unge svenske duoen Jonatan Hellvig og David Åhman har tatt sandvolleyballverden med storm de siste årene og er verdensenere.

  Svenskene deltok ikke i Wien. (NTB)

  Mol Sørum
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal