Hopp til innhold

Arnekleiv trodde ikke hun skulle gå VM – overrasket alle i debuten

Torsdag var ikke Juni Arnekleiv (23) klar over at hun skulle gå VM-sprint. Så ble hun nest beste norske med ti treff i VM-debuten.

VM i skiskyting 2023: 7,5 km sprint for kvinner

DEN STORE OVERRASKELSEN: Juni Arnekleiv kjempet i toppen etter andre skyting og imponerte voldsomt med en 12. plass i VM-debuten.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Jeg er så imponert. Jeg har ikke ord. Det er så sykt. Jeg tror ikke folk skjønner hvor sykt det er, sier Marte Olsbu Røiseland til NRK om VM-debutanten Juni Arnekleiv.

VM-reserven fikk så sent som torsdag beskjed av NRKs reporter om at hun skulle få VM-debuten på fredagens sprint i Oberhof.

– Nå tok du meg på senga, sa Arnekleiv til NRK torsdag.

Og da 23-åringen først fikk sjansen, lot hun seg ikke be to ganger. Arnekleiv gikk ut med startnummer 89 (av totalt 96 startende), med et håp om å bli blant topp 60.

VM i skiskyting 2023: 7,5 km sprint for kvinner

DEBUTGLISET: Juni Arnekleiv kunne smile godt etter å ha imponert som VM-debutant.

Foto: Javad Parsa / NTB

Det ble hun. Og vel så det.

VM-debutanten leverte to fulle hus, sto for fredagens store overraskelse og ble Norges nest beste, bare slått av Marte Olsbu Røiseland.

– Det var helt rått. Det var kjempegøy. Jeg hadde ikke regnet med å komme så høyt opp i dag, sier Arnekleiv til NRK etter brakdebuten.

– Hva har du lært av dette?

– At det lønner seg å skyte ti treff, gå fort og ha det gøy, svarer Arnekleiv med et smil.

VM i skiskyting 2023: 7,5 km sprint for kvinner

LÅ RETT UT: Juni Arnekleiv ga alt i debuten og lå rett ut etter etter å ha passert målstreken.

Foto: Javad Parsa / NTB

Fikk gjennomgang før start

Arnekleiv vant den siste sprinten i IBU-cupen i Obertilliach og er nummer syv sammenlagt, men har ikke gått verdenscup denne sesongen.

Fredag ble debutanten Norges nest beste på sprinten med en 12. plass, ett minutt og fire sekunder bak seirende Denise Herrmann-Wick.

Hun hadde ikke engang rukket å teste løypa i Oberhof før hun overrasket og imponerte alle. Det var Ida Lien som tok henne gjennom løypa før start.

– Det ser ut som det hjalp. Hvis jeg kunne bidra litt så er jeg fornøyd, sier Lien til NRK.

NRK fulgte skiskytteren Sivert Bakken, som er Arnekleivs kjæreste, ute i sporet. Det var en engasjert Bakken som heiet frem kjæresten. Han fikk med seg alt av informasjon, sekunderinger og oppdateringer.

– Det er veldig kult. Det er bra noen leverer når jeg må stå på sidelinjen, sier Bakken til NRK.

Han møtte Arnekleiv i målområdet etterpå og ga samboeren en god klem.

– Jeg hørte mye heiing, roping og glede. Det var kjempefint. Han sa til meg at det var helt rått og at han var ekstremt imponert, forteller Arnekleiv etterpå.

TV 2s skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen beskrev Arnekleivs prestasjon som «hinsides». Også Ingrid Landmark Tandrevold lot seg imponere.

– Det er virkelig helt rått, sier Tandrevold, som også måtte se seg slått av Arnekleiv, til NRK.

– Det betyr helt utrolig masse, det er så kult at hun bare kommer inn helt på slutten der og får en så god tid, sier Ragnhild Femsteinevik til NRK.

Skjøvet ut av pallen

Mens Arnekleiv ble Norges nest beste, var det Marte Olsbu Røiseland som gjorde det best av de norske.

Men hennes ene bomskudd på første skyting kostet henne trolig en VM-medalje.

Hun var lenge på vei mot sesongens første pallplass og VM-bronse, men en sterk avslutning av svenske Linn Persson sørget for at Røiseland måtte nøye seg med den sure 4.-plassen.

Germany Biathlon World Championships

NORGES BESTE: Marte Olsbu Røiseland snuste lenge på en pallplass, men måtte nøye seg med å bli nummer fire.

Foto: Matthias Schrader / AP

32-åringen fra Froland har vært nære pallen flere ganger siden comebacket etter sykdomsplagene. Det har blitt både 4.-, 5.- og 6.-plasser, men den individuelle pallplassen har latt vente på seg.

Fredag ble det bare nesten, igjen. Uten at det gikk inn på henne:

– Jeg er klar over at jeg ikke er i den beste formen jeg kan være i. Så da må jeg spille med de korta jeg har. Denise er den sterkeste nå, så det er helt fortjent at hun tar seieren i dag, sier Røiseland til NRK.

Ekspertene lot seg imponere over Røiselands løp.

– For et comeback hun har levert, sa Andreas Stabrun Smith på NRKs radiosending.

– Et fantastisk løp av Marte Olsbu Røiseland, fulgte NRKs skiskytterekspert Ola Lunde opp.

– Dette er som et gulløp for henne etter alt hun har vært gjennom, sa TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen.

Hjemmeseier

Det var imidlertid ingen som kunne hamle opp med det store hjemmehåpet, Denise Herrmann-Wick, som sikret VM-gull for Tyskland.

– Det koker her, ropte Ola Lunde i et forsøk på å overdøve jubelen fra hjemmepublikumet som var i ekstase etter Herrmann-Wicks andre feilfrie skyting.

Tyskeren var sterkest ute i sporet og slo svenske Hanna Öberg i mål med 2.2 sekunder. Det ble både sølv og bronse til Sverige ettersom Persson slo Røiseland med fem sekunder i mål.

Det var flere norske som viste VM-form på tysk snø fredag ettermiddag. Ingrid Landmark Tandrevold hadde bestetid etter første skyting, men noterte seg for to bom på andre skyting. Dermed forsvant alle medaljemuligheter og den tunge trenden på standplass fortsetter for Tandrevold.

Her kan du se hvor det gikk galt for Tandrevold.

På onsdagens blandede stafett måtte hun ut i strafferunde. Da endte det imidlertid godt, med medalje av edleste valør. På VMs første individuelle øvelse ble det 14. plass.

Ragnhild Femsteinevik ble nummer 36, Karoline Knotten nummer 37 og Ida Lien nummer 42.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal