Hopp til innhold

Arne Scheie (79) om den vanskelige tiden: – Jeg var deprimert

Kommentator-legenden snublet i en fortauskant og ble innlagt på sykehus i flere dager. Han brukte fotballen som motivasjon for å bygge seg opp igjen – lørdag gleder han seg til cupfinale.

arne schei i stua

EN ENKEL GUTT FRA SKEDSMO: Arne Scheie (79) ga stemme til en rekke idretter i løpet av sin 42 år lange sportskarriere i NRK.

Foto: Anna Stensrud / nrk

Du leser nå NRKs nye intervjuspalte «På hjemmebane». Her møter vi kjente idrettsprofiler og stiller dem en rekke spørsmål om stort og smått.

I dag: Arne Scheie.

På hjemmebane

Vi starter med fem faste og kjappe spørsmål:

– Utenom idretten, hva er det du bruker mest tid på?

– Utenom idretten er det nok å følge med på radio, lese aviser, løse kryssord, løse sudoku og prøve, i gåseøyne, å holde meg i form og gå en tur på minst én time hver eneste dag.

– Når brukte du sist 1000 kroner eller mer på en middag?

– På en middag? Det kan jeg altså ikke huske når jeg gjorde, men jeg gjorde det på en restaurant i Oslo og da snakker vi om overgangen fra nittitallet til dette århundret. Da var jeg ute og tok en regning, og den var den gangen på over 1000 kroner.

– Hva er det dummeste kjøpet du har gjort det siste året?

– Dummeste kjøpet siste året ... Nei, det vet jeg ikke. Du vet som pensjonist så føler jeg at jeg har det jeg trenger. Nei, jeg tror ikke jeg har gjort sånne dumme ting det siste året.

– Hva er det som kan gjøre deg skikkelig forbanna?

– Det er urettferdighet på alle plan i verden.

– Hva er din mest kontroversielle mening?

– Det er et veldig godt spørsmål. Er det kontroversielt å si at jeg ikke liker alkohol? Jeg er ikke avholdsmann eller noe sånt, men etter hvert har jeg kommet dit hen at jeg ikke liker alkohol noe særlig. Men det er vel ikke kontroversielt?

Arne Scheie

I FROGNERPARKEN: Kan du være heldig og støte på en kommentatorlegende.

Foto: Anna Stensrud / NRK

– Cup er cup

Lørdag er det klart for cupfinale. Scheie har selv kommentert en rekke cupfinaler i løpet av karrieren i NRK og ser frem til lørdagens kamp mellom Lillestrøm og Brann.

– Hvem tror du vinner cupfinalen?

– Cup er cup. Jeg som tipper en del, ville helgardert kampen. Det er helt åpent.

– Hva synes du om at det er cupfinale i mai?

– For meg er cupfinale på høsten, men det har jo vært noen år nå som har vært vanskelig, så all ære til Fotballforbundet for at de har avviklet nå snart to år på rappen, og er tilbake i normal linje til høsten.

– Kan du trekke frem ditt beste minne fra cupfinalene du har dekket?

– Det er mange gode minner. Det er gode minner fra alle kamper og alle cupfinalene lever sitt eget liv. Et veldig godt minne er den første cupfinalen jeg dekket i 1976, da Brann spilte mot Sogndal. Det var fantastisk. Da fikk jeg for første gang lov til å kommentere i cupen, og det var askeladden Sogndal mot etablerte Brann. Det var stort. Og så er jeg jo fra Lillestrøm, så det å kommentere Lillestrøms seirer var alltid veldig stort, selvfølgelig. Den siste jeg kampen jeg kommenterte i 2013, mellom Molde og Rosenborg, var jo også en fantastisk god kamp.

Har du noen gang lurt på hvordan scoringer i cupfinalen oppleves i boksen hos Arne Scheie? Da bør du se denne videoen.

Har du noen gang lurt på hvordan scoringer i cupfinalen oppleves i boksen hos Arne Scheie? Da bør du se denne videoen.

Fall og bekkenbrudd

Hvordan ser en vanlig dag i Arne Scheies liv ut?

– Det skal jeg gjerne fortelle deg. Nå har jeg vært så uheldig at jeg tryna da jeg var ute på turen min 23. oktober. Jeg har kommet meg og er tilbake i godt gjenge, men før 23. oktober og nå, er det slik at hver morgen står jeg opp 7.45. Jeg bor i nærheten av Frognerparken og går to runder, totalt blir det 6–7 kilometer hver dag. Det er begynnelsen. Så er det hjem og høre radio og gå gjennom nettet og aviser. Og så tar vi det derfra. Jeg er så heldig at vi har en del faste ting vi gjør med gamle kolleger og venner flere ganger i uka. Dagene går veldig fort!

Arne Scheie på tur

UT PÅ TUR: Det var på sin daglige morgentur i Frognerparken at Arne Scheie falt og pådro seg bekkenbrudd i oktober i fjor.

Foto: Anna Stensrud| / nrk

Vil du fortelle om fallet og veien tilbake?

– Jeg snublet i en kant i Frognerparken og opplevde at jeg ikke hadde brukket noe – trodde jeg. Også tenkte jeg «skal jeg gå en runde til, være ute litt til?». Så tenkte jeg som så at det er best å komme seg hjem. Jeg klarte på en merkelig måte å komme hjem de 1,5 kilometerne, men da jeg kom hjem kunne jeg ikke å gå 10 meter. Så var det til sykehus. Der var jeg i to døgn. Jeg var relativt deprimert da jeg kom hjem med gåstol. Klarte ikke å gå trapper, klarte ikke å ligge. Alt var galt. Men så var det museskritt hele veien, og i dag føler jeg meg like bra som før jeg gikk ut 23. oktober.

Her falt arne scheie

FALLET: Denne kanten var dekket av løv da Scheie snublet over den og brakk bekkenet i oktober i fjor.

Foto: Anna Stensrud / nrk

Setter du mer pris på å kunne gå tur nå?

– Ja. Jeg setter veldig pris på å være frisk. Fordi jeg var deprimert og jeg hadde jo et håp om at dette skulle bli bedre. Også var det de berømte museskrittene som gjorde at jeg ble bedre. Noen mente at det kanskje hjalp meg at jeg hadde investert i bevegelse hver dag. Hvis det er riktig, er det bare å oppfordre alle til å være i bevegelse.

Fotball som medisin

Trappen opp til andre etasje og fotballtittinga hos Arne Scheie

DEN TUNGE OPPTUREN: For å se på fotball-VM 2022 måtte Scheie komme seg opp disse bratte trappene.

Foto: Anna Stensrud / nrk

Du måtte jo opp trappene for å se fotball-VM. Hvordan gikk det?

– Det var en prøvelse. Jeg må jo være så ærlig og si at hvis det var en i gåseøyne uinteressant kamp tidlig på dagen, så sto jeg over. Men de store matchene – de måtte jeg selvfølgelig ha med meg.

Var det en ekstra motivasjon?

– Ja, det var jo også det. Når du ble sittende i stolen og nesten ikke kunne gjøre noe, var det jo fristende å bli sittende. Men når jeg visste at det var den eneste muligheten til å følge fotball-VM i Qatar, så måtte jeg opp dit.

Hjemme hos Arne Scheie

GODT HUMØR: Hjemme hos Scheie sitter latteren løst.

Foto: Anna Stensrud / NRK
arne scheie med gullruten

HEDERSPRIS: I 2005 vant Scheie, til sin store overraskelse, Gullrutens hederspris. Den er blitt «gjemt» bort sammen med et titalls andre priser på Arnes rom, hvor ellers ingen andre kommer inn.

Foto: Anna Stensrud / NRK

40 turer til hoppuka

Du jobbet i NRK i over 40 år – hva var høydepunktene?

– Høydepunktene for meg var jo å være med på de store internasjonale mesterskapene og hvis det var flott innsats av Norge med norske seiere, var det selvfølgelig toppen. Det er det ingen tvil om. Jeg var så heldig at jeg fikk være med å kommentere ti ganger fra vinter-OL. Og når nordmenn gjorde det godt var det jo fantastisk.

Veggen på Arnes Scheies rom

ARNES ROM: NRK fikk lov til å komme inn på Scheies egne private værelse hvor veggene er tapetsert med karikaturtegninger og meritter fra en lang karriere. Selv synes Scheie det er flaut å vise frem.

Foto: Anna Stensrud / NRK

Hva var det største?

– Når jeg ser tilbake, vil jeg jo si at alt med Lillehammer var svært. Kunne det skjedd nå om fem år hvis Norge hadde fått OL, at det ble så vilt med så mye mennesker?

Hva savner du fra jobben?

– Jeg savner jo idretten, begivenhetene, og å være til stede for å formidle. Så savner jeg selvfølgelig kameratskapet vi hadde i redaksjonen. Og det fine samholdet som var mellom de idrettsutøverne jeg hadde anledning til å kommentere. Det jeg ikke savner er reisene.

Arne Scheie

HOPPET I DET: Arne Scheie dekket hoppuka i mange tiår.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Du har jo fått noen amputerte høytider med 40 reiser til hoppuka.

– Det var ikke noe offer for meg å være i hoppuka. Det var en glede hvert eneste år å reise til hoppuka. For sånn i all beskjedenhet må jeg si at jeg hele livet har vært veldig opptatt av ski og fotball. Da jeg i tillegg fikk lov til å kommentere hoppuka på NRK, så var det absolutt ikke noe offer å reise ned i romjula og komme tilbake langt ut på nyåret.

Tommy Ingebrigtsen er bare 17 år når han blir verdensmester i hopp under VM på ski i ThunderBay i 1995. Med sitt fantastiske sistehopp setter han ny bakkerekord og får Arne Scheie og Jon Herwig Carlsen i ekstase.

Tommy Ingebrigtsen er bare 17 år når han blir verdensmester i hopp under VM på ski i Thunder Bay i 1995. Med sitt fantastiske sistehopp setter han ny bakkerekord og får Arne Scheie og Jon Herwig Carlsen i ekstase.

Hyller Haaland og Ødegaard

Med spillere som Haaland, Hegerberg og Ødegaard kan man tørre å påstå at norske fotballspillere aldri har vært bedre. Hvorfor kommer de nå?

– Det har jo vist seg at Norge er et idrettsland og du har nevnt noen utøvere i fotball, men du kan jo se på hva som skjer i friidrett da. Det er jo helt utrolig. Hva som skjer i skiskyting, hva som skjer i langrenn, hva som skjer i hopp. Nei, Norge er med sine vel 5 millioner innbyggere en fantastisk idrettsnasjon. Og det er klart jeg gleder meg over det som skjer i England med Haaland og Ødegaard.

– Husk, da jeg begynte å kommentere i England, var det veldig stort at vi hadde en fysioterapeut i Wolverhampton. Det var fantastisk. Og så ballet dette på seg da fikk vi Einar Aas og så Åge Hareide bort, og det var jo svære greier. Tenk i dag er to av de viktigste, beste spillerne i Premier League fra Norge. De er fantastiske ambassadører for Norge, for norsk fotball og absolutt alt, Martin Ødegaard og Braut Haaland.

Arne Scheie ser fotball

KAMPKLAR: Inne på det aller helligste rommet, Arnes egne hule, er det klart for kamptitting.

Foto: Anna Stensrud / nrk

Skulle du gjerne kommentert kampene deres?

– Ja, selvfølgelig. Å få være med å kommentere norske idrettsfolk på toppen det er jo helt eventyrlig. Heldigvis fikk jeg oppleve noe av det, men det som skjer i England med dem det er ... Jeg finner nesten ikke ord. Når jeg tenker på at vi har den mestscorende, lederen av scoringstabellen i Premier League, og kapteinen på Arsenal. Det hadde vært helt uvirkelig hadde du nevnt noe sånn da jeg begynte. På 70-tallet hadde du vel blitt satt inn. For det var så langt unna som mulig, også har du den situasjonen som vi har i dag.

Nøkkelen til Wembley hos Arne Scheie

NØKKELEN TIL WEMBLEY: Scheie har gjort seg fortjent til en nøkkel til den engelske nasjonalstadion Wembley Stadium, men den fungerte ikke sist han var på besøk.

Foto: Anna Stensrud / nrk

Hva er ditt favorittreisemål – er det noen steder du vil reise tilbake til?

– Jeg har bestandig sagt til meg selv at en gang må jeg tilbake til hoppuka. Jeg har riktignok vært i Garmisch-Partenkirchen på sommerstid etterpå, men jeg har ikke vært der på vinterstid. Og det hadde jo vært morsomt. Det ligger jo bestandig over meg det at jeg bør en tur igjen og se fotball i Manchester. Se fotball i England. Jeg hadde min første fotballtur til England i jula 1964, kanskje det blir et jubileum 60 år etter. Kanskje det blir England allerede nå i 2023.

Arne Scheie i stua si

VANEDYR: Den pensjonerte kommentatoren liker rutine.

Foto: Anna Stensrud / nrk

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal