Armstrong utestengt på livstid – «fortjener å bli glemt»

UCI bekrefter dommen Lance Armstrong har fått av det amerikanske antidopingbyrået (USADA). Det betyr at amerikaneren definitivt blir fratatt alle sine sju Tour-titler.

UCI utestenger Armstrong

På en pressekonferanse mandag opplyste president Pat McQuaid i det internasjonale sykkelforbundet at de bekrefter dommen fra antidopingbyrået USADA.

Det opplyste presidenten i det internasjonale sykkelforbundet, irske Pat McQuaid, på en pressekonferanse i dag.

– Det er også klart at det ikke er plass for Lance Armstrong i sykkelsporten for framtiden. Han fortjener å bli glemt, sa McQuaid.

Rett etter pressekonferansen gikk USADA-lederen ut og krevde at det nå må oppnevnes en kommisjon som skal rydde opp i sykkelsporten.

– Avsløringen og straffingen av Lance Armstrong er ikke på langt nær nok til å få tilbake sykkelsporten troverdighet. Vi trenger noen som kan fullt ut frigjøre sporten fra sin mørke fortid, sie USADA-president Travis Tygart.

Beste plassering er nummer 36

På de framtidige Tour-listene vil Armstrong stå med en 36.-plass om beste sammenlagtplassering i Touren.

Armstrong-saken er beskrevet som "det mest sofistikerte, profesjonelle og suksessfulle" dopingprogrammet verden har sett.

– Jeg ble kvalm av det jeg leste i USADAs rapport . Historien om hvordan (David) Zabirskie ble overtalt og delvis tvunget til å dope seg, er ufattelig, sa McQuaid.

– Kan det tenkes at organiseringen av Armstrongs dopingsak var så omfattende at han også "kjøpte" ledere i internasjonal sykkelsport? fikk UCI-presidenten spørsmål om.

– Nei, det er helt utelukket. Slike spekulasjoner vil jeg absolutt avvise, sa McQuaid.

Armstrong nekter alt

Men amerikaneren ble aldri tatt i kontroller, og han nekter for alle beskyldninger om at han skal ha dopet seg. USADAs rapport og dommen bygger vesentlig på vitneuttalelser.

26 personer, inkludert 15 ryttere, har bevitnet at Armstrong brukte og skaffet dopingmidler, og rutinemessig brukte blodoverføringer.

Armstrong kjempet mot USADAs påstander helt til tidligere i høst. Da ga han opp. Tidligere i oktober sendte USADA sin rapport på over 1000 sider til UCI, samtidig som rapporten ble offentliggjort.

– Men sykkelsporten har en framtid. Vi har ryddet opp etter forskjellige hendelser før, og vi gjør det igjen, la han til. Han vil heller ikke trekke seg fra presidentvervet i kjølvannet av dopingskandalene i sykkelsporten. McQuaid har vært UCI-president siden 2005.

Det ble på forhånd spekulert i om UCI ville anke dommen til idrettens voldgiftsdomstol, CAS, men det gjør den ikke.

– Vi stiller oss bak det USADA har sagt, sa UCI-presidenten.

Lance Armstrong i 2004
Foto: PETER DEJONG / Ap

Det betyr i klartekst at Lance Armstrong mister alle sine sju Tour-titler han tok fra 1999 til 2005, og at han blir utestengt fra sykkelsporten på livstid.

– Forskjell på Armstrong og Riis

UCI-presidenten fikk også spørsmål fra en journalist fra Jyllands-Posten om hvilke personer det er plass til i sykkelsporten i fremtiden. Han nevnte Bjarne Riis, Tour-vinner i 1996.

– Bjarne Riis har i ettertid frivillig innrømmet å ha brukt doping. I tillegg har han gjort sykkelsporten mye godt ved å bygge et lag som har hatt suksess. Armstrong har ikke gjort noe av dette, og det er en vesentlig forskjell, sa McQuaid.

– Har ikke hatt muligheter tidligere

McQuaid fikk spørsmål om hvorfor organisasjonen ikke hadde tatt affære før, når det er sju år siden Armstrong tok sin siste Tour-tittel.

– Det har skjedd mye i dopingjakten siden da. Vi hadde ingen mulighet tidligere. Vi hadde rett og slett ikke sjanse til å avsløre Armstrong eller andre på fersk gjerning på den tid, sa han.

Men han er glad for at det er gjort nå. På fredag skal UCI sette seg ned for å finne måter å hindre at liknende hendelser skal skje igjen.

De skal også finne ut hvor stor straff Armstrong eventuelt skal få utenom å bli fratatt sine sju Tour-titler. Samtlige av hans resultater etter 1. august 1998 blir trolig strøket, inkludert bronsen fra temposykling i OL i 2000.

Tour de France-ledelsen har tidligere sagt at hvis Armstrong blir funnet skyldig, skal hans navn strykes fra alle lister . Men det vil ikke bli utnevnt nye vinnere, slik som etter at vinnerne Floyd Landis (2006) og Alberto Contador (2010) ble disket for doping.

Til det er denne skandalen for stor. I UCIs mer enn 1000 sider store rapport blir det slått fast at 20 av 21 på seierspallen sannsynligvis har vært knyttet til doping på en eller annen måte.

Siste nytt

 • Carlsen til finale etter drama

  Magnus Carlsen sikret seg finaleplass i Grand Final i sin egen sjakktour med seier over kinesiske Ding Liren i onsdagens semifinale. Oppgjøret endte i et svært dramatisk lynsjakkparti, hvor Carlsen først vant med hvitt før et stort Ding-overtak ble snudd til Carlsen-seier med svarte brikker. Nå venter Hikaru Nakamura i finalen.

  Magnus Carlsen
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • LSK-spiller ute med leddbånd skade

  LSK-spiller Cathrine Dekkerhus må ta en pause fra fotballen på flere uker. 27-åringen pådro seg en strekk i et leddbånd i det høyre kneet på trening før helgen, det bekrefter hun selv til NRK.

  Dekkerhus håper å rekke de siste kampene i Toppserien som avsluttes i november.

  Cathrine Dekkerhus blir ute med skade i flere uker
  Foto: David Catry / NTB scanpix
 • Røa med syvende strake tap

  Røa har hatt en fryktelig start på årets sesong og gikk på nytt tap mot Vålerenga.

  Det startet bra for Røa som tok ledelsen på straffespark signert Linn Huseby.

  Rikke Marie Madsen utlignet for bortelaget etter 52 minutter, før Ingibjörg Sigurdardóttir sørget for at Vålerenga tok alle tre poengene med scoring på overtid.

  Dermed står Røa med null poeng etter syv kamper, mens Vålerenga ligger på andreplass i Toppserien.

  Røa med nytt tap
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal