NRK Meny
Normal

Armstrong-jegeren i Oslo: – Vi er litt ferdig med ham

ULLEVAAL (NRK.no): Mannen som har fått æren for Lance Armstrongs dopinginnrømmelser, Travis Tygart (42), sier at eks-syklisten nylig avslo enda et tilbud om å samarbeide med det amerikanske antidopingbyåret.

Travis Tygart og Lance Armstrong

Travis Tygart har vært i Oslo og holdt foredrag for norske idrettstopper om hvordan amerikanerne jobber for å motkjempe doping.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Vi har hatt kommunikasjon frem og tilbake siden juni 2012, og han har valgt å lukke døren helt. Han ønsker tydeligvis ikke å benytte seg av muligheten til å gi oss mer informasjon om hva han vet, forteller USADA-leder Travis Tygart til NRK.no.

Tygart var onsdag i Oslo for å holde et timeslangt foredrag for norske idrettspersonligheter om hvordan det amerikanske antidopingbyrået (USADA) jobber for å bekjempe doping i idretten.

Armstrong hos Oprah

INNRØMMET DOPING: Lance Armstrong stilte opp hos talkshow-vertinnen Oprah Winfrey for å innrømme at han dopet seg.

Foto: GEORGE BURNS / Afp

Der var dopingutestengte Lance Armstrong et sentralt tema.

Armstrong takket nylig nei

Under foredraget sitt avslørte den amerikanske dopingadvokaten at den detroniserte Tour de France-kongen bare for noen uker siden fikk muligheten til å snakke ut om dopingfortiden på nytt. Armstrong takket nei.

– Han nekter å samarbeide, og mener fortsatt at vi overdriver hans posisjon i det dopingbefengte sykkelmiljøet på 2000-tallet. Vi har egentlig bare gått videre med vårt arbeid, sier Tygart til NRK.no, og virker å nærmest ha gitt opp håpet om å få Armstrong i tale.

– Vi får se. Vi har kanskje et ørlite håp, men vi ser uansett fremover. Det er ikke så mye annet vi kan gjøre. Han har takket nei til svært mange tilbud om å snakke med oss i løpet av de siste 18 månedene. Ved å ikke snakke bare utsetter han vårt arbeid med å komme til bunns i hva som foregikk i sykkelsporten, sier Tygart.

– I våre stille sinn er vi litt ferdig med ham, innrømmer Tygart.

Les også: Kjærgaard holdt foredrag om dopingfortiden

Fikk Armstrong til å kaste kortene

Den anerkjente dopingjegeren begynte jakten på å avsløre Lance Armstrongs mørke fortid i 2010. Det hele startet med at den dopingtatte Tour de France-vinneren Floyd Landis kom til USADA og påstod at Armstrong hadde dopet seg systematisk mens han vant sine sju Tour de France-titler fra 1999 til 2005.

Jakten på Armstrong endte med at sykkelkongen til slutt ga opp og innrømmet systematisk doping over lang tid under et TV-intervju med Oprah Winfrey sist vinter.

Men siden har Armstrong holdt tyst.

Vil ikke snakke

Armstrong vant Tour de France 2005

FRATATT ALLE TITLER: Lance Armstrong feiret sin sjuende Tour de France-seier i 2005. I dag er han strippet for alle seirene.

Foto: Peter Dejong / Ap

Amerikaneren har fremdeles til gode å uttale seg ytterligere om påstandene om at Armstrong ledet et av tidenes mest kompliserte dopingprogrammer under tiden som kaptein på sykkellaget US Postal.

Armstrong har nektet for alt og har ennå til gode å navngi noen av sine støttespillere eller gi noe som helst ytterligere informasjon til amerikanske antidopingmyndigheter siden innrømmelsen hos Oprah.

Kunne fått redusert straffen

Tygart er synlig frustert over amerikanerens manglende samarbeidsvilje. Armstrong er som kjent utestengt fra all konkurranseidrett på livstid, og har kun deltatt i mindre gateløp siden dopinginnrømmelsene sist vinter.

– Det er veldig synd. Han sitter trolig på masse informasjon som kunne hjulpet oss, og han lider under en rekke søksmål i USA for tiden, sier Tygart.

Det er teknisk mulig at Armstrong kunne fått en reduksjon på sin livstidsutestengelse dersom han hadde hjulpet USADAs dopingarbeid i sykkelsporten.

Siste nytt

 • Styrer mot stort underskudd

  De foreløpige regnskapstallene fra Norges Cykleforbund viser et underskudd på 17,5 millioner kroner. Egenkapitalen er borte, og sykkel-VM i Bergen får skylden, skriver NTB.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Svensk OL-gull i curlingfinalen

  De svenske curlingkvinnene slo søndag Sør-Korea i OL-finalen i curling. Sveriges sjuende gull i Pyeongchang tangerer nasjonens beste vinter-OL noensinne, skriver NTB.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Barcelona filleristet Girona

  Barcelona kom kjapt over åpningssjokket etter Cristián Portus tidlige scoring og snudde til 6-1 hjemme mot Girona i lørdagens Catalonia-oppgjør. Luis Suárez satte tre, Lionel Messi to og Philippe Coutinho ett i storseieren.

  SOCCER-SPAIN-FCB-COR/
  Foto: ALBERT GEA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang
OL-magasin spesial
Høydepunkter fra dagen
Sportsrevyen
OL-magasin spesial