Hopp til innhold

Sportssjefen måper av Jons ekstreme triatlon-rekord: – En uhyrlig prestasjon

Jon Breivold har kun drevet med triatlon i to år, men smadret likevel løyperekorden i Norseman med nesten 30 minutter sist helg. Nå sikter han mot VM.

BREIVOLD: Er først i mål for andre året på rad. Denne gangen med ny rekord.

SMADRET LØYPEREKORDEN: I sitt andre forsøk i Norseman smadret 27 år gamle Jon Breivold rekorden.

Foto: Sebastian Torgersen

– Jeg hadde ikke sett for meg dette for noen år siden, smiler Jon Breivold.

Seks dager har gått siden 27-åringen kun trengte 9 timer og 23 minutter på å svømme 3,8 kilometer i Hardangerfjorden, sykle 18 mil over Hardangervidda og løpe maraton til toppen av Gaustatoppen.

Norseman, som første gang ble holdt i 2003, er kjent for sin ekstreme løypeprofil og regnes ofte som en av verdens hardeste triatlon-konkurranser.

For å forstå hvor sterk den nye rekorden er, er det bare å ta en titt på tallenes tale. For også underveis satte Breivold flere rekorder.

Både i syklingen og løpingen ble det nye etapperekorder. 180 kilometer sykling gjennomførte han på 4 timer og 43 minutter. Så løp han maraton (42.195 meter) på 3 timer og 35 minutter. På svømmeetappen (3,8 kilometer) brukte han 58 minutter og 56 sekunder.

GAUSTADTOPPEN: Jon Breivold i ensom majestet opp til toppen og mål. Maraton opp tok 3 timer og 35 minutter.

ENSOM MAJESTET: I ensom majestet avsluttet Jon Breivold årets Norseman. Ned til andreplassen var det 24 minutter.

Foto: Sebastian Torgersen

– Klasseforskjell

Sportssjef i Norges Triatlonforbund og tidligere landslagstrener, Arild Tveiten, lot seg imponere av Breivolds gjennomføring.

– En uhyrlig prestasjon, det er det.

– Hvis du sammenlikner med han som ble nummer to, som er en veldig habil utøver, og ikke minst de som ble nummer tre og fire, som har vunnet før, ser man jo hvor mye fortere han sykler og løper. Det er jo en klasseforskjell, fortsetter sportssjefen.

Jon Breivold

ETAPPEREKORD: Den ferske rekordholderen satt også etapperekord i både syklingen og løpingen.

Foto: Sebastian Torgersen

De grensesprengende tidene blir om mulig enda mer imponerende når hovedpersonen forteller om skadeproblematikk, som i januar, februar og mars tidvis hindret han fra å både løpe og sykle.

– Godt rustet

– Jeg har alltid tenkt på triatlon, og at jeg har lyst til å være med på Norseman. Og det var egentlig der det startet, forteller Jon Breivold, før han fortsetter:

– Jeg har hytte langs løypa, så jeg hadde sett det tidligere og sett opp til den gjengen som kom forbi. Jeg synes det så veldig kult ut.

Breivold har riktignok kun drevet med triatlon de siste to årene, men har lenge vært godt kjent på sykkelsetet.

Han har nemlig bakgrunn som syklist og rakk å få med seg flere sesonger som semiprofesjonell på norske europatour-lag. Han la satsingen på hylla allerede som 24-åringen, men likevel følte han ikke at han var helt ferdig med idretten.

Jon Breivold fra sine sykkeldager

TIDLIGERE SYKLIST: Breivold var semiprofesjonell syklist i fire år. Han syklet for kontinentallagene Frøy Bianchi og Fixit.no.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Arild Tveiten forteller at bakgrunnen fra utholdenhetsidrett, og det at Breivold er liten og lett, gir han en fordel i konkurranser som Norseman.

– Han har en kropp og fysiologiske egenskaper som gjør at han er godt rustet til den løypa. Og det er helt klart at å ha sykkelbakgrunn, det er lurt akkurat der.

Drømmer om verdensmesterskap

I tillegg til rekordtid har Breivold som mål om å kvalifisere seg til VM i Ironman.

Etter at han ikke klarte å kvalifisere seg til årets VM, kom 27-åringen fram til at det skyldes en svakhet i svømmedelen.

Tveiten sier seg enig i analysen og understreker samtidig at det er vanskelig å sammenlikne prestasjonen i Norseman med prestasjonene i de flatere løypene i triatlon-VM og OL.

Og Tveiten vet hva han snakker om. Eleven Kristian Blummenfelt, som ble olympisk mester i triatlon i Tokyo sist sommer, er både verdensmester i Ironman og har den uoffisielle verdensrekorden på øvelsen.

Sommer-OL i Rio 2016.

IMPONERT: Arild Tveiten er tidligere landslagstrener for Kristian Blummenfelt og resten av det norske laget.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det han vil oppleve der er at det er et helt annet nivå, og at han ikke får brukt sine styrker på samme måte i andre løyper. Og så vil han nok merke at svømmingen blir vanskelig for han, og at han vil komme opp av vannet ti minutter bak de andre, forteller Tveiten.

Likevel oppfordrer han absolutt Breivold til å prøve å kvalifisere seg til VM.

– Jeg tror at han kan klare å kvalifisere seg til et VM, det tror jeg. Han har jo såpass god fysisk kapasitet, så han kan nok klare det.

Siste nytt

  • Hovland med stadig overtak i Ryder Cup – USA må ha et mirakel

    Viktor Hovland leder kontrollert mot Collin Morikawa i singlekampen i Ryder Cup søndag. Europa-laget har fortsatt grepet om turneringsseieren.

    Hovland og co. ledet 10,5-5,5 før den siste dagen, og Europa-laget trenger 14,5 poeng totalt for å hente hjem seieren i den prestisjetunge turneringen.

    Status i de tolv pågående kampene er fem ganger Europa-ledelse og amerikansk ledelse i like mange kamper. I de to resterende singleduellene er det ingenting som skiller.

    Den 26 år gamle nordmannen storspiller i duell mot Collin Morikawa, og allerede på det tredje hullet knep nordmannen første stikk. Ledelsen ble doblet på det neste hullet.

    Søndag er alle de 24 spillerne i aksjon i tolv enkeltkamper. Det ligger dermed totalt tolv poeng til fordeling. USA trenger et lite mirakel for å hente hjem turneringsseieren.

    The 2023 Ryder Cup
    Foto: CARL RECINE / Reuters
  • Råsterkt Ruud-comeback i Beijing – møter Alcaraz i kvartfinalen

    Casper Ruud ble rundspilt av Tomas Martin Etcheverry fra start, men slo tilbake og avanserte i ATP500-turneringen i Beijing.

    Nordmannen vant 2-1 i sett på hardcourt-underlaget i Beijing. Han møter verdenstoppen Carlos Alcaraz i kvartfinalen.

    Ruud tapte førstesettet hele 1-6. Det var ferdigspilt på cirka en halvtime.

    Ruud brøt Etcheverrys serve direkte i andre sett. Nordmannen ga så etter hvert fra seg et ganske klart grep om settet, men han rodde det inn med 7-5.

    Oppgjøret ble avgjort i et tiebreak etter at Ruud utlignet til 6-6 i sin serve. Ruud havnet under med 0-4, men fightet seg tilbake og vant med sifrene 9-7.

    Ruud må fikse solide resultater tiden som kommer for å gi seg selv en mulighet til å bli kvalifisert til ATP-sluttspillet senere i høst.

    Laver Cup Tennis
    Foto: DARRYL DYCK / AP
  • Kibrab tangerte Ingebrigtsen-rekord: – Megabra

    Awet Kibrab tok en sterk 8. plass på femkilometeren i VM i gateløp søndag. Med tiden 13.28 tangerte han Jakob Ingebrigtsens norske rekord på distansen fra 2020.

    Den norske langløpslegenden Ingrid Kristiansen er på plass under VM i Riga. Hun er mektig imponert.

    – Det synes jeg er veldig bra. Det forteller bare at vi har mange, mange flotte løpere på lange løp nå. Det er megabra, sier hun til NRK.

    Det ble en etiopisk kamp om seieren, hvor Hagos Gebrhiwet viste seg som den sterkeste på slutten og vant med tiden 12.59, tre sekunder foran Yomif Kejelcha.

    Bak ham var Awet Kibrab blant løperne som fulgte tettest da farten ble skrudd opp underveis. Nordmannen var helt oppe på en femteplass etter tre kilometer, bare tre sekunder bak teten, men fikk det tyngre mot slutten og kom i mål til en åttendeplass.

    – Han er ingen redd løper. Jeg liker sånne offensive løpere. Jeg var sånn selv. Han er på god vei, sier Kristiansen om Kibrab.

    Magnus Tuv Myhre ble nummer elleve med tiden 13.33.

    Friidrett: Boysen memorial 2022
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste