Hopp til innhold

Sportssjefen måper av Jons ekstreme triatlon-rekord: – En uhyrlig prestasjon

Jon Breivold har kun drevet med triatlon i to år, men smadret likevel løyperekorden i Norseman med nesten 30 minutter sist helg. Nå sikter han mot VM.

BREIVOLD: Er først i mål for andre året på rad. Denne gangen med ny rekord.

SMADRET LØYPEREKORDEN: I sitt andre forsøk i Norseman smadret 27 år gamle Jon Breivold rekorden.

Foto: Sebastian Torgersen

– Jeg hadde ikke sett for meg dette for noen år siden, smiler Jon Breivold.

Seks dager har gått siden 27-åringen kun trengte 9 timer og 23 minutter på å svømme 3,8 kilometer i Hardangerfjorden, sykle 18 mil over Hardangervidda og løpe maraton til toppen av Gaustatoppen.

Norseman, som første gang ble holdt i 2003, er kjent for sin ekstreme løypeprofil og regnes ofte som en av verdens hardeste triatlon-konkurranser.

For å forstå hvor sterk den nye rekorden er, er det bare å ta en titt på tallenes tale. For også underveis satte Breivold flere rekorder.

Både i syklingen og løpingen ble det nye etapperekorder. 180 kilometer sykling gjennomførte han på 4 timer og 43 minutter. Så løp han maraton (42.195 meter) på 3 timer og 35 minutter. På svømmeetappen (3,8 kilometer) brukte han 58 minutter og 56 sekunder.

GAUSTADTOPPEN: Jon Breivold i ensom majestet opp til toppen og mål. Maraton opp tok 3 timer og 35 minutter.

ENSOM MAJESTET: I ensom majestet avsluttet Jon Breivold årets Norseman. Ned til andreplassen var det 24 minutter.

Foto: Sebastian Torgersen

– Klasseforskjell

Sportssjef i Norges Triatlonforbund og tidligere landslagstrener, Arild Tveiten, lot seg imponere av Breivolds gjennomføring.

– En uhyrlig prestasjon, det er det.

– Hvis du sammenlikner med han som ble nummer to, som er en veldig habil utøver, og ikke minst de som ble nummer tre og fire, som har vunnet før, ser man jo hvor mye fortere han sykler og løper. Det er jo en klasseforskjell, fortsetter sportssjefen.

Jon Breivold

ETAPPEREKORD: Den ferske rekordholderen satt også etapperekord i både syklingen og løpingen.

Foto: Sebastian Torgersen

De grensesprengende tidene blir om mulig enda mer imponerende når hovedpersonen forteller om skadeproblematikk, som i januar, februar og mars tidvis hindret han fra å både løpe og sykle.

– Godt rustet

– Jeg har alltid tenkt på triatlon, og at jeg har lyst til å være med på Norseman. Og det var egentlig der det startet, forteller Jon Breivold, før han fortsetter:

– Jeg har hytte langs løypa, så jeg hadde sett det tidligere og sett opp til den gjengen som kom forbi. Jeg synes det så veldig kult ut.

Breivold har riktignok kun drevet med triatlon de siste to årene, men har lenge vært godt kjent på sykkelsetet.

Han har nemlig bakgrunn som syklist og rakk å få med seg flere sesonger som semiprofesjonell på norske europatour-lag. Han la satsingen på hylla allerede som 24-åringen, men likevel følte han ikke at han var helt ferdig med idretten.

Jon Breivold fra sine sykkeldager

TIDLIGERE SYKLIST: Breivold var semiprofesjonell syklist i fire år. Han syklet for kontinentallagene Frøy Bianchi og Fixit.no.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Arild Tveiten forteller at bakgrunnen fra utholdenhetsidrett, og det at Breivold er liten og lett, gir han en fordel i konkurranser som Norseman.

– Han har en kropp og fysiologiske egenskaper som gjør at han er godt rustet til den løypa. Og det er helt klart at å ha sykkelbakgrunn, det er lurt akkurat der.

Drømmer om verdensmesterskap

I tillegg til rekordtid har Breivold som mål om å kvalifisere seg til VM i Ironman.

Etter at han ikke klarte å kvalifisere seg til årets VM, kom 27-åringen fram til at det skyldes en svakhet i svømmedelen.

Tveiten sier seg enig i analysen og understreker samtidig at det er vanskelig å sammenlikne prestasjonen i Norseman med prestasjonene i de flatere løypene i triatlon-VM og OL.

Og Tveiten vet hva han snakker om. Eleven Kristian Blummenfelt, som ble olympisk mester i triatlon i Tokyo sist sommer, er både verdensmester i Ironman og har den uoffisielle verdensrekorden på øvelsen.

Sommer-OL i Rio 2016.

IMPONERT: Arild Tveiten er tidligere landslagstrener for Kristian Blummenfelt og resten av det norske laget.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det han vil oppleve der er at det er et helt annet nivå, og at han ikke får brukt sine styrker på samme måte i andre løyper. Og så vil han nok merke at svømmingen blir vanskelig for han, og at han vil komme opp av vannet ti minutter bak de andre, forteller Tveiten.

Likevel oppfordrer han absolutt Breivold til å prøve å kvalifisere seg til VM.

– Jeg tror at han kan klare å kvalifisere seg til et VM, det tror jeg. Han har jo såpass god fysisk kapasitet, så han kan nok klare det.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal