Hopp til innhold

Sportssjefen måper av Jons ekstreme triatlon-rekord: – En uhyrlig prestasjon

Jon Breivold har kun drevet med triatlon i to år, men smadret likevel løyperekorden i Norseman med nesten 30 minutter sist helg. Nå sikter han mot VM.

BREIVOLD: Er først i mål for andre året på rad. Denne gangen med ny rekord.

SMADRET LØYPEREKORDEN: I sitt andre forsøk i Norseman smadret 27 år gamle Jon Breivold rekorden.

Foto: Sebastian Torgersen

– Jeg hadde ikke sett for meg dette for noen år siden, smiler Jon Breivold.

Seks dager har gått siden 27-åringen kun trengte 9 timer og 23 minutter på å svømme 3,8 kilometer i Hardangerfjorden, sykle 18 mil over Hardangervidda og løpe maraton til toppen av Gaustatoppen.

Norseman, som første gang ble holdt i 2003, er kjent for sin ekstreme løypeprofil og regnes ofte som en av verdens hardeste triatlon-konkurranser.

For å forstå hvor sterk den nye rekorden er, er det bare å ta en titt på tallenes tale. For også underveis satte Breivold flere rekorder.

Både i syklingen og løpingen ble det nye etapperekorder. 180 kilometer sykling gjennomførte han på 4 timer og 43 minutter. Så løp han maraton (42.195 meter) på 3 timer og 35 minutter. På svømmeetappen (3,8 kilometer) brukte han 58 minutter og 56 sekunder.

GAUSTADTOPPEN: Jon Breivold i ensom majestet opp til toppen og mål. Maraton opp tok 3 timer og 35 minutter.

ENSOM MAJESTET: I ensom majestet avsluttet Jon Breivold årets Norseman. Ned til andreplassen var det 24 minutter.

Foto: Sebastian Torgersen

– Klasseforskjell

Sportssjef i Norges Triatlonforbund og tidligere landslagstrener, Arild Tveiten, lot seg imponere av Breivolds gjennomføring.

– En uhyrlig prestasjon, det er det.

– Hvis du sammenlikner med han som ble nummer to, som er en veldig habil utøver, og ikke minst de som ble nummer tre og fire, som har vunnet før, ser man jo hvor mye fortere han sykler og løper. Det er jo en klasseforskjell, fortsetter sportssjefen.

Jon Breivold

ETAPPEREKORD: Den ferske rekordholderen satt også etapperekord i både syklingen og løpingen.

Foto: Sebastian Torgersen

De grensesprengende tidene blir om mulig enda mer imponerende når hovedpersonen forteller om skadeproblematikk, som i januar, februar og mars tidvis hindret han fra å både løpe og sykle.

– Godt rustet

– Jeg har alltid tenkt på triatlon, og at jeg har lyst til å være med på Norseman. Og det var egentlig der det startet, forteller Jon Breivold, før han fortsetter:

– Jeg har hytte langs løypa, så jeg hadde sett det tidligere og sett opp til den gjengen som kom forbi. Jeg synes det så veldig kult ut.

Breivold har riktignok kun drevet med triatlon de siste to årene, men har lenge vært godt kjent på sykkelsetet.

Han har nemlig bakgrunn som syklist og rakk å få med seg flere sesonger som semiprofesjonell på norske europatour-lag. Han la satsingen på hylla allerede som 24-åringen, men likevel følte han ikke at han var helt ferdig med idretten.

Jon Breivold fra sine sykkeldager

TIDLIGERE SYKLIST: Breivold var semiprofesjonell syklist i fire år. Han syklet for kontinentallagene Frøy Bianchi og Fixit.no.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Arild Tveiten forteller at bakgrunnen fra utholdenhetsidrett, og det at Breivold er liten og lett, gir han en fordel i konkurranser som Norseman.

– Han har en kropp og fysiologiske egenskaper som gjør at han er godt rustet til den løypa. Og det er helt klart at å ha sykkelbakgrunn, det er lurt akkurat der.

Drømmer om verdensmesterskap

I tillegg til rekordtid har Breivold som mål om å kvalifisere seg til VM i Ironman.

Etter at han ikke klarte å kvalifisere seg til årets VM, kom 27-åringen fram til at det skyldes en svakhet i svømmedelen.

Tveiten sier seg enig i analysen og understreker samtidig at det er vanskelig å sammenlikne prestasjonen i Norseman med prestasjonene i de flatere løypene i triatlon-VM og OL.

Og Tveiten vet hva han snakker om. Eleven Kristian Blummenfelt, som ble olympisk mester i triatlon i Tokyo sist sommer, er både verdensmester i Ironman og har den uoffisielle verdensrekorden på øvelsen.

Sommer-OL i Rio 2016.

IMPONERT: Arild Tveiten er tidligere landslagstrener for Kristian Blummenfelt og resten av det norske laget.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det han vil oppleve der er at det er et helt annet nivå, og at han ikke får brukt sine styrker på samme måte i andre løyper. Og så vil han nok merke at svømmingen blir vanskelig for han, og at han vil komme opp av vannet ti minutter bak de andre, forteller Tveiten.

Likevel oppfordrer han absolutt Breivold til å prøve å kvalifisere seg til VM.

– Jeg tror at han kan klare å kvalifisere seg til et VM, det tror jeg. Han har jo såpass god fysisk kapasitet, så han kan nok klare det.

Siste nytt

  • Ber om at Alves løslates fra fengsel

    Den tidligere brasilianske fotballspilleren Dani Alves ba i et rettsmøte tirsdag om å bli løslatt fra fengsel i påvente av ankesak.

    41-åringen ble i slutten av februar dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha voldtatt en kvinne. I tillegg må han betale 150.000 euro i erstatning til offeret, dersom dommen blir stående. Det tilsvarer 1,7 millioner kroner.

    Alves har anket dommen.

    I påvente av ankesaken ba Alves' advokat, Inés Guardiola, om at brasilianeren blir løslatt i tirsdagens rettsmøte. Advokaten forsøkte å forhandle fram løslatelsen ved å gi fra seg den tidligere Barcelona-spillerens pass.

    Alves lovet også å holde seg i Barcelona, og benektet at han ønsker å forlate landet.

    – Jeg skal ikke rømme, jeg tror på rettferdighet, sa han ifølge Sport.

    Det er foreløpig ikke kjent når utfallet av rettsmøtet vil foreligge, men ifølge spanske medier vil det skje i løpet av de kommende dagene.

    Alves har snart sonet en fjerdedel av dommen, noe som gir han mulighet til å søke om prøveløslatelse.

    Spain Soccer Dani Alves Sexual Assault Trial
    Foto: D.Zorrakino / AP
  • To nigerianere på prøvespill i Rosenborg

    Chidiebere Nwobobo og Peter John Musa har fått innpass på Lerkendal for å trene med Rosenborg den kommende perioden.

    Det skriver klubben på sine nettsider.

    Begge de to nigerianerne er 20 år og født i 2003. De spiller til daglig i Enugu Rangers i den nasjonale ligaen i hjemlandet. Nwobobo er kantspiller, mens Musa spiller spiss.

    – Det er to interessante spillere som vi har fått muligheten til å se litt nærmere på. De skal trene med oss de kommende ukene, før vi gjør opp status for veien videre, sier sportslig leder Mikael Dorsin (bildet).

    Rosenborg serieåpner hjemme mot Sandefjord 1. april. (NTB)

    Mikael Dorsin
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal