Hopp til innhold

Sportssjefen måper av Jons ekstreme triatlon-rekord: – En uhyrlig prestasjon

Jon Breivold har kun drevet med triatlon i to år, men smadret likevel løyperekorden i Norseman med nesten 30 minutter sist helg. Nå sikter han mot VM.

BREIVOLD: Er først i mål for andre året på rad. Denne gangen med ny rekord.

SMADRET LØYPEREKORDEN: I sitt andre forsøk i Norseman smadret 27 år gamle Jon Breivold rekorden.

Foto: Sebastian Torgersen

– Jeg hadde ikke sett for meg dette for noen år siden, smiler Jon Breivold.

Seks dager har gått siden 27-åringen kun trengte 9 timer og 23 minutter på å svømme 3,8 kilometer i Hardangerfjorden, sykle 18 mil over Hardangervidda og løpe maraton til toppen av Gaustatoppen.

Norseman, som første gang ble holdt i 2003, er kjent for sin ekstreme løypeprofil og regnes ofte som en av verdens hardeste triatlon-konkurranser.

For å forstå hvor sterk den nye rekorden er, er det bare å ta en titt på tallenes tale. For også underveis satte Breivold flere rekorder.

Både i syklingen og løpingen ble det nye etapperekorder. 180 kilometer sykling gjennomførte han på 4 timer og 43 minutter. Så løp han maraton (42.195 meter) på 3 timer og 35 minutter. På svømmeetappen (3,8 kilometer) brukte han 58 minutter og 56 sekunder.

GAUSTADTOPPEN: Jon Breivold i ensom majestet opp til toppen og mål. Maraton opp tok 3 timer og 35 minutter.

ENSOM MAJESTET: I ensom majestet avsluttet Jon Breivold årets Norseman. Ned til andreplassen var det 24 minutter.

Foto: Sebastian Torgersen

– Klasseforskjell

Sportssjef i Norges Triatlonforbund og tidligere landslagstrener, Arild Tveiten, lot seg imponere av Breivolds gjennomføring.

– En uhyrlig prestasjon, det er det.

– Hvis du sammenlikner med han som ble nummer to, som er en veldig habil utøver, og ikke minst de som ble nummer tre og fire, som har vunnet før, ser man jo hvor mye fortere han sykler og løper. Det er jo en klasseforskjell, fortsetter sportssjefen.

Jon Breivold

ETAPPEREKORD: Den ferske rekordholderen satt også etapperekord i både syklingen og løpingen.

Foto: Sebastian Torgersen

De grensesprengende tidene blir om mulig enda mer imponerende når hovedpersonen forteller om skadeproblematikk, som i januar, februar og mars tidvis hindret han fra å både løpe og sykle.

– Godt rustet

– Jeg har alltid tenkt på triatlon, og at jeg har lyst til å være med på Norseman. Og det var egentlig der det startet, forteller Jon Breivold, før han fortsetter:

– Jeg har hytte langs løypa, så jeg hadde sett det tidligere og sett opp til den gjengen som kom forbi. Jeg synes det så veldig kult ut.

Breivold har riktignok kun drevet med triatlon de siste to årene, men har lenge vært godt kjent på sykkelsetet.

Han har nemlig bakgrunn som syklist og rakk å få med seg flere sesonger som semiprofesjonell på norske europatour-lag. Han la satsingen på hylla allerede som 24-åringen, men likevel følte han ikke at han var helt ferdig med idretten.

Jon Breivold fra sine sykkeldager

TIDLIGERE SYKLIST: Breivold var semiprofesjonell syklist i fire år. Han syklet for kontinentallagene Frøy Bianchi og Fixit.no.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Arild Tveiten forteller at bakgrunnen fra utholdenhetsidrett, og det at Breivold er liten og lett, gir han en fordel i konkurranser som Norseman.

– Han har en kropp og fysiologiske egenskaper som gjør at han er godt rustet til den løypa. Og det er helt klart at å ha sykkelbakgrunn, det er lurt akkurat der.

Drømmer om verdensmesterskap

I tillegg til rekordtid har Breivold som mål om å kvalifisere seg til VM i Ironman.

Etter at han ikke klarte å kvalifisere seg til årets VM, kom 27-åringen fram til at det skyldes en svakhet i svømmedelen.

Tveiten sier seg enig i analysen og understreker samtidig at det er vanskelig å sammenlikne prestasjonen i Norseman med prestasjonene i de flatere løypene i triatlon-VM og OL.

Og Tveiten vet hva han snakker om. Eleven Kristian Blummenfelt, som ble olympisk mester i triatlon i Tokyo sist sommer, er både verdensmester i Ironman og har den uoffisielle verdensrekorden på øvelsen.

Sommer-OL i Rio 2016.

IMPONERT: Arild Tveiten er tidligere landslagstrener for Kristian Blummenfelt og resten av det norske laget.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det han vil oppleve der er at det er et helt annet nivå, og at han ikke får brukt sine styrker på samme måte i andre løyper. Og så vil han nok merke at svømmingen blir vanskelig for han, og at han vil komme opp av vannet ti minutter bak de andre, forteller Tveiten.

Likevel oppfordrer han absolutt Breivold til å prøve å kvalifisere seg til VM.

– Jeg tror at han kan klare å kvalifisere seg til et VM, det tror jeg. Han har jo såpass god fysisk kapasitet, så han kan nok klare det.

Sportsnyheter

Birgit Skarstein tok VM-gull etter maktdemonstrasjon

Birgit Skarstein (33) vant VM-finalen i utklassingsstil. Så gråt hun i armene til sportssjefen.

Siste nytt

 • Sterk dansk seier over Frankrike

  Danmark imponerte stort da de slo Frankrike 2-0 i Parken i den siste kampen i nasjonsligaen. Kasper Dolberg og Andreas Olsen scoret målene mot den regjerende verdensmesteren. Men seieren holdt ikke til gruppeseier i A-ligaen, fordi Kroatia slo Østerrike 3-1.

  Danmark vant også borte mot Frankrike, som bare ble nummer tre i gruppe 1.

  Danmark - Frankrike
  Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters
 • Mjelde scora i comeback-kampen

  Maren Mjelde scora sikkert på straffespark då Chelsea slo Manchester City 2–0 i storkampen i engelsk kvinnefotball søndag.

  Mjelde var med i Chelseas startoppstilling i superligaen for første gang sidan mars i fjor. Den norske landslagskapteinen har slite med skader, og vegen tilbake har vore lang.

  Søndag markerte ho comebacket i startoppstillinga på best mogelege måte. 12 minutt før full tid fekk Chelsea straffe då ballen trefte handa til ein City-spelar etter at innbytar Sophie Ingle hadde avslutta frå fin posisjon.

  Frå kritmerket fekk Mjelde sjansen, og 32-åringen svinga ballen sikkert opp i krysset bak City-keeper Ellie Roebuck.

  Scoringa var kampens andre. Tre minutt før pause var Guro Reiten tilretteleggar då Fran Kirby sende Chelsea i leiinga på enklaste vis. Gjestene var helt utspilt ved den anledninga.

  Mjelde og Reiten blei tatt av banen med høvesvis tre og fire minutt igjen å spele av ordinær tid. Julie Blakstad starta kampen på Manchester Citys benk, men blei sendt på banen fem minutt før slutt.

  Maren Mjelde
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Verdenslaget avgjorde - ingen Ruud-kamp

  Frances Tiafoe fra USA sikret seier til verdenslaget i Laver Cup, etter å ha slått Stefanos Tsitsipas i det som endte med et såkalt «super-tiebreak» - første mann til 10 poeng.

  Dermed får ikke Casper Ruud muligheten til å avgjøre i den oppsatte sistekampen for Europa-laget i London. Verdenslaget vant totalt 13-8, og tok turneringsseieren for første gang.

  Laver Cup
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste