Hopp til innhold

Messi etter finaledramaet: – Galskap at det skjedde på denne måten

Søndagens VM-finale går inn i historiebøkene som en av tidenes mest dramatiske. Til slutt var det Lionel Messi og Argentina som kunne juble for VM-tittelen.

R41LPDZpZt8

Argentina er VM-vinnere for første gang siden 1986. De vant finalen etter straffekonkurranse der Argentina scoret på fire av fire, mens Kingsley Coman og Aurélien Tchouaméni bommet for Frankrike.

Se høydepunktene her:

kvdCHg8ban4

VM-triumfen kom på et fullstendig ellevilt og dramatisk vis.

– Dette kommer vi alle til å huske så lenge vi lever, sa NRK-ekspert Nils Johan Semb, og har nok rett i det.

Lionel Messi og hans mannskap ledet nemlig 2-0 helt til det sto igjen ti minutter av kampen og hadde tilsynelatende full kontroll.

– Helt sykt

Men så våknet Frankrike.

Først reduserte superstjernen Kylian Mbappé til 1-2 på straffe i det 80. minutt, før han utlignet til 2-2 to minutter senere.

NRZ_Zm482F0

Kylian Mbappé var lenge usynlig i VM-finalen, men store spillere skal man aldri avskrive.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

– Det er helt sykt. Det er nesten ikke til å forstå. Frankrike skapte ikke noe som helst før straffesparket, og etterpå så har de dominert kampen fullstendig, sa NRKs VM-ekspert Åge Hareide da kampen gikk til ekstraomganger.

Og sykere skulle det bli. Etter 108 minutter scoret Messi sitt andre mål for kvelden da han pirket inn 3-2 fra kort hold.

For å gjøre dramaet komplett: Målet ble stående etter en VAR-sjekk som viste at det ikke var offside i forkant av målet – med minst mulige margin.

– De argentinske spillerne sitter og gråter på benken, sa NRK-ekspert Carl-Erik Torp etter det dramatiske målet de trodde sikret VM-gullet.

3gSV27nFDww

Her scorer Lionel Messi målet som sørget for 3-2 til Argentina.

Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Men igjen slo Frankrike og Mbappé tilbake. De fikk straffespark i det 115. minutt, og superspissen satte selv inn 3-3 og fullbyrdet hat tricket. Et mål som gjorde ham til VMs toppscorer.

Da gikk kampen til straffesparkkonkurranse, og der klarte Argentina å vippe kampen i sin favør.

– Det er galskap at det skjedde på denne måten. Jeg ønsket det så sterkt. Jeg visste at Gud ville gi meg dette. Jeg hadde en følelse av at det ville gå denne veien, nå må jeg nyte det, sier Lionel Messi ifølge Det argentinske fotballforbundet på Twitter.

– Vil bli vist frem i 100 år

VM-triumfen i Qatar er den stolte fotballnasjonens første VM-gull siden Mexico i 1986.

Og ikke minst: Lionel Messi (35) har nå vunnet troféet flere mener han har manglet for å sementeres som tidenes beste fotballspiller.

Tidligere storspiller Gary Neville fulgte kampen for ITV og ble helt lamslått av det han fikk se.

– Hvis du hadde sagt før kampen at vi ville få se et hat trick fra Mbappé, men at Messi skulle løfte troféet … Som en nøytral vil jeg si at dette er den perfekte slutten på VM. Men det vi nettopp har sett er noe utrolig spesielt når det kommer til sport og fotball. Nå får vi se et øyeblikk som kommer til å bli vist frem i 100 år, nemlig at Messi løfter VM-pokalen, kommenterer Neville.

nmWKzO18Qgo

Dette bildet er historisk. Messi fikk for første gang løfte VM-troféet, det eneste han har manglet.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

– Tidenes største

Messi er tidligere tildelt Gullballen, den kanskje mest prestisjefylte individuelle prisen i internasjonal fotball, sju ganger. Han har vunnet Mesterligaen fire ganger, La Liga ti ganger, OL og Copa America, men VM-troféet har lenge glimret med sitt fravær.

Frem til nå.

I Qatar har Messi vært i fenomenal form og tidvis båret Argentina-laget på ryggen. Og søndagens batalje ble Messis siste VM-kamp, noe han bekreftet allerede før kampstart.

I finalen scoret han to mål i løpet av kampen og satte samtidig sin straffe i straffekonkurransen.

WI9_baqEGcs

Lionel Messi kysset VM-pokalen etter triumfen.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Snakk om å runde av på eventyrlig vis.

– Det er bare én ting å si: Nå er han best gjennom alle tider. Han har vunnet flest titler og levert stor fotball langt oppe i årene. Det er bare å gratulerer ham med alt, sier NRK-ekspert Åge Hareide.

Han får støtte av tidligere landslagssjef og nåværende NRK-ekspert Nils Johan Semb.

– For meg er han også den største gjennom tidene, men det hadde ingenting med denne finalen å gjøre. Nå er det liksom ikke noe å diskutere, mener Semb.

Hvem er tidenes beste fotballspiller?

Rørt Messi

Etter kampen fanget TV-bildene opp en svært rørt argentinsk superstjerne. Særlig da han fikk besøk av sine egne barn ute på gressmatta var det lett å se at han var preget.

– Det er godt å se at Messi nå viser litt følelser. Jeg vet ikke hvor mye dataspill Semb og Hareide har spilt, men han har rundet spillet. Nå mener jeg gutten kan legge skoene på hylla. Nå er han ferdig, han trenger ikke å gjøre mer, sier NRK-ekspert Tete Lidbom.

– Jeg sitter nesten rørt selv. Det er helt nydelig å se på. For meg ville han vært den beste jeg har sett i mitt liv uansett. Det er deilig at han får krone det hele med det gullet her, sier Kristoffer Løkberg.

b8DCIkUMcHM

Lionel Messi var rørt etter å ha vunnet den ene pokalen han manglet.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

– Fotballen er ferdig for ham nå

Den svenske stjernereporteren Erik Niva følger fotballen tettere enn de fleste for Aftonbladet. Han mener Messi nå har gjort det han kan gjøre på den største scenen.

– Fotballsporten utsatte ham for omtrent alt den hadde – motstand, tilbakeslag, grusomhet. Dette var den siste testen, dette var den siste «bossen». Messi klarte det også. Fotballen er ferdig for ham nå, skriver Niva i en kommentar etter finalen.

Gary Neville mener det er rettferdig at kampen ble som den ble.

– Det føles riktig at Messi har vunnet VM. Det føles som skjebnen var der for ham, og han bidro med enormt denne turneringen. Gjennom hele karrieren hans, har han lyst opp hver kamp han har spilt. Hvis du har sett Messi spille med egne øyne, er du velsignet, mener Neville på ITV.

– Du kan føle det i hele stadion her. Denne kampen er kanskje det beste jeg har sett i hele livet mitt, legger Neville til.

Hvem fortjente VM-tittelen mest?

For Frankrike ble finalen en enorm nedtur, og de klarte ikke å forsvare VM-gullet fra 2018. Dermed har det fortsatt bare skjedd to ganger i VM-historien at et lag har klart å vinne VM to ganger på rad.

Hugo Lloris fikk en tøff kveld på jobben. Han er langt nede etter kampen:

– Det var en vond avslutning. Dette var som en boksekamp. Det var slag for slag, sa den franske lagkapteinen ifølge NTB.

VU29UV0IL30

Argentinas Emiliano Martinez ble tildelt gullhansken for VMs beste keeper og valgte å feire slik.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Søndagens kamp ble historisk på flere måter for Lionel Messi.

Først passerte han, med sin 26. VM-kamp, den tyske legenden Lothar Matthaus sin rekord for antall VM-kamper. Så scoret han sitt 12. og 13. VM-mål i karrieren, noe som gjør at han øker rekorden som tidenes mestscorende i VM for Argentina.

Og ikke minst: Han passerte den brasilianske legenden Peles 12 VM-scoringer. Den brasilianske legenden har også gratulert Argentina og Messi fra sykesenga. Pelé har slitt med sykdom den siste tiden.

– Gratulerer, Argentina! Diego smiler helt sikkert nå, skrev Pelé på Instagram.

Pelé konkluderte med at Messi fortjente å få tittelen.

– I dag fortsatte fotballen å fortelle sin historie på en fengslende måte, som den alltid gjør. Messi vant sin første VM-tittel, som karrierebanen hans fortjente, skrev 82-åringen, som selv var med på tre brasilianske VM-triumfer.

zgf3SGESDMY

Angel Di Maria ble rørt etter sin egen scoring.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Messi, som bekreftet før kamp at finalen ville være hans siste i VM noensinne, avkrefter imidlertid at han er ferdig på det argentinske landslaget.

– Nei, jeg skal ikke gi meg på landslaget. Jeg vil fortsette å spille med en Argentina-drakt som en verdensmester, sier han til Tyc Sports.

Sportsnyheter

Everton

Absurd hendelse i nedrykksdrama: – Biter han ikke, da?

Med nød og neppe unngikk Everton en krisesesong og skal også spille Premier League neste sesong. I jubeleuforien ble også en glefsesituasjon og bitespekulasjoner heftig diskutert.

Siste nytt

 • Svak avslutning sendte Hovland ut av tetstriden

  Golfprofilen Viktor Hovland kjempet i teten på den siste runden av PGA-turneringen i Fort Worth i Texas, men en svak avslutning sendte ham nedover på listene.

  Hovland spilte de seks siste hullene fem slag over par og var på delt 16.-plass da han hadde spilt ferdig, seks slag bak lederne. (NTB)

  PGA Championship Golf
  Foto: Eric Gay / AP
 • Newgarden vant dramatisk Indy 500

  Josef Newgarden passerte tittelforsvarer Marcus Ericsson på siste runde og tok sin første seier i billøpsklassikeren Indianapolis 500.

  Foran 300.000 tilskuere så svenske Ericsson ut til å vinne løpet for annen gang på rad, men med tre runder igjen kom det røde flagget ut for tredje gang på de 16 siste rundene, og dermed måtte det omstart til.

  Det banet for et kort og vilt race til mållinjen over én runde da løpet ble startet om igjen. Ericsson fikk en god start og så ut til å skulle holde unna, men så kom Newgarden som en rakett forbi ham, og svensken rakk aldri å komme tilbake. (NTB)

  IndyCar Indy 500 Auto Racing
  Foto: Michael Conroy / AP
 • Milan sikret mesterligaplassen – slo Juventus

  Milan vant 1-0 over Juventus og er sikret å bli topp fire i Serie A denne sesongen. Det betyr mesterligaspill kommende sesong.

  Olivier Giroud scoret kampens eneste mål på bortebane søndag. Med triumfen er Milan seks poeng foran femteplasserte Atalanta med én serierunde igjen.

  Dermed er det seriemester Napoli, Lazio, Inter og Milan som tok de italienske plassene i kommende sesongs puljespill i mesterligaen.

  Juventus var lenge med i kampen om mesterligaplass etter at en poengstraff ble trukket tilbake, men for en uke siden ble klubben likevel straffet med ti poengs trekk. Det gjorde at de falt utenfor topp-fire-kampen.

  Juventus er anklaget for å ha manipulert overgangssummer for å få regnskapet til å se bedre ut i perioden mellom første kvartal i 2019 og tilsvarende kvartal i 2021.

  Lazio slo nedrykksklare Cremonese 3-2 søndag etter en måldobbel av Sergej Milinkovic-Savic. Han ble dessuten matchvinner i det siste ordinære spilleminutt.

  Kristoffer Askildsen spilte fra start da Lecce sikret plassen i Serie A med 1-0-seier over Monza. Askildsen er på lån fra nedrykksklare Sampdoria.

  Seriemester Napoli spilte 2-2 borte mot Bologna. Leo Skiri Østigård satt hele kampen på benken for gjestene. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste