Årets sesong helt spesiell for Northug: – Aldri levert så dårlig

Petter Northug har aldri hatt en dårligere oppkjøring før et mesterskap enn denne sesongen. NRKs langrennskommentator Jann Post vil likevel ikke utelukke langrennsikonet.

Petter Northug

SKJEBNERENN: Petter Northug deltar først i NM, før han drar til Planica.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Northug kjemper en innbitt kamp for å bli en del av den norske OL-troppen.

Etter en skuffende start på sesongen, må han bevise form under NM på Gåsbu denne uken og under verdenscupen i Planica neste helg om han skal ha håp om en OL-plass.

– Han føler nok at verden er litt imot ham akkurat for øyeblikket, sier Post.

Fra Petter Northugs første seniormesterskap i 2007 har trønderen vært en garantist for norsk gull. Unntakene er OL i Sotsji i 2014 (to bronse) og VM i Lahti i 2017 (ingen medaljer).

Årets sesong er imidlertid helt spesiell i Northugs karriere.

– Han har av og til vært veldig svak i NM før mesterskap, og han har hatt sine trøblete sesonger, sier Post.

– Men han har aldri på nåværende tidspunkt i en sesong knapt deltatt i internasjonale renn og levert så dårlig i de få rennene han har gått på lavere nivå. Det er en ny situasjon.

Jann Post

NRKs langrennskommentator Jann Post.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Ligner på VM i Lahti

NRKs langrennskommentator synes situasjonen minner om situasjonen før VM i Lahti, da Northug slet med formen etter høydeopphold.

– I forrige sesong hadde han friplass i VM som regjerende verdensmester, og var også i en situasjon der han måtte prøve å bygge form på sviktende grunnlag. Det er den sesongen som ligner mest på den har nå.

Forventningene til Northug før VM i Lahti var ikke store, men langrennsikonet greide å kjempe seg til en finale på sprinten, der han til slutt endte som nummer fem.

– Sjansen for å komme til OL er blitt mindre og mindre, men jeg tør aldri å avskrive ham. Hvis han kom til en VM-finale i sprint i fjor, hvorfor kan han ikke komme til en finale i NM nå, sier Post.

– Deretter skal han gå i Planica neste helg. Det er en løype han kan greie seg veldig bra i.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby vil ikke avskrive Northug.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Fortsatt noe med ham

Det er på sprinten at Petter Northug først og fremst kjemper om en OL-plass. Han må antagelig komme seg til finalen på sprinten i NM eller i Planica.

– Jeg antar at typer som Petter Northug, Anders Gløersen, Pål Golberg og Sondre Turvoll Fossli må vise litt til før de kan få klarsignal, sier ekspertkommentator Carl-Henning Gran.

Martin Johnsrud Sundby vil ikke utelukke at Northug står på startstreken i OL.

– Jeg tror at den eneste som vet hvordan det står til, er Petter Northug selv. Han har vært nummer 48 tidligere og vunnet mesterskap noen få uker senere, sier han.

Les også: Northug slått av Brink (43) i fiaskorenn

Siste nytt

 • Vipers-siger etter ekstraomgangar

  Vipers tok første stikk i sluttspelfinalen mot Storhamar. Men det måtte ekstraomgangar til i den dramatiske kampen som til slutt enda 42–40 til Vipers. Dermed har laget sikra seg eit godt utgangspunkt før returoppgjeret på Hamar tysdag.

  Sluttspillet Eliteserien Kvinner.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • City overlegne – vart historiske

  Manchester City vart som venta eit nummer for store og utklassa Watford 6–0 i finalen i FA-cupen. Laget tok dermed sin tredje tittel denne sesongen, og er det første laget i England som har klart dette på ein sesong. Raheem Sterling stod for tre av måla. Braksigeren er tangering av finalerekorden frå 1903, då Bury slo Derby.

  FA Cup Final - Manchester City v Watford
  Foto: John Sibley / Reuters
 • Norge berga plassen med storsiger

  Norge er definitivt med i ishockey-VM også i 2020. Det er klart etter solide 7-1 over Italia laurdag.

  Det stod berre 1-0 til Norge etter to periodar, men i den siste losna det for alvor. Sju ulike spelarar scora for Norge, som no har 6 poeng og ikkje lenger kan rykke ned.

  Norsk hockeyjubel
  Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal