NRK Meny
Normal

Årets sesong helt spesiell for Northug: – Aldri levert så dårlig

Petter Northug har aldri hatt en dårligere oppkjøring før et mesterskap enn denne sesongen. NRKs langrennskommentator Jann Post vil likevel ikke utelukke langrennsikonet.

Petter Northug

SKJEBNERENN: Petter Northug deltar først i NM, før han drar til Planica.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Northug kjemper en innbitt kamp for å bli en del av den norske OL-troppen.

Etter en skuffende start på sesongen, må han bevise form under NM på Gåsbu denne uken og under verdenscupen i Planica neste helg om han skal ha håp om en OL-plass.

– Han føler nok at verden er litt imot ham akkurat for øyeblikket, sier Post.

Fra Petter Northugs første seniormesterskap i 2007 har trønderen vært en garantist for norsk gull. Unntakene er OL i Sotsji i 2014 (to bronse) og VM i Lahti i 2017 (ingen medaljer).

Årets sesong er imidlertid helt spesiell i Northugs karriere.

– Han har av og til vært veldig svak i NM før mesterskap, og han har hatt sine trøblete sesonger, sier Post.

– Men han har aldri på nåværende tidspunkt i en sesong knapt deltatt i internasjonale renn og levert så dårlig i de få rennene han har gått på lavere nivå. Det er en ny situasjon.

Jann Post

NRKs langrennskommentator Jann Post.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Ligner på VM i Lahti

NRKs langrennskommentator synes situasjonen minner om situasjonen før VM i Lahti, da Northug slet med formen etter høydeopphold.

– I forrige sesong hadde han friplass i VM som regjerende verdensmester, og var også i en situasjon der han måtte prøve å bygge form på sviktende grunnlag. Det er den sesongen som ligner mest på den har nå.

Forventningene til Northug før VM i Lahti var ikke store, men langrennsikonet greide å kjempe seg til en finale på sprinten, der han til slutt endte som nummer fem.

– Sjansen for å komme til OL er blitt mindre og mindre, men jeg tør aldri å avskrive ham. Hvis han kom til en VM-finale i sprint i fjor, hvorfor kan han ikke komme til en finale i NM nå, sier Post.

– Deretter skal han gå i Planica neste helg. Det er en løype han kan greie seg veldig bra i.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby vil ikke avskrive Northug.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Fortsatt noe med ham

Det er på sprinten at Petter Northug først og fremst kjemper om en OL-plass. Han må antagelig komme seg til finalen på sprinten i NM eller i Planica.

– Jeg antar at typer som Petter Northug, Anders Gløersen, Pål Golberg og Sondre Turvoll Fossli må vise litt til før de kan få klarsignal, sier ekspertkommentator Carl-Henning Gran.

Martin Johnsrud Sundby vil ikke utelukke at Northug står på startstreken i OL.

– Jeg tror at den eneste som vet hvordan det står til, er Petter Northug selv. Han har vært nummer 48 tidligere og vunnet mesterskap noen få uker senere, sier han.

Les også: Northug slått av Brink (43) i fiaskorenn

Siste nytt

 • Gulldén blir best betalt

  Svenske Isabelle Gulldén blir verdens best betalt kvinnelige håndballspiller når hun flytter til franske Brest. Hun får snaut 3 millioner i lønn per sesong. Det er Aftonbladet som erfarer beløpet.

  Isabelle Gulldén
  Foto: Jonas Ekströmer/tt/tt / NTB scanpix
 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag