Krise for Arctic Challenge - konkurransen kan bli avlyst

En av verdens største snøbrettkonkurranser, Arctic Challenge, står i fare for å bli avlyst. Konkurransen som gjennom et tiår har vært et høydepunkt på den internasjonale kalenderen står blottet for sponsorer.

Arctic Challenge

Arctic Challenge ble grunnlagt av Terje Håkonsen og Daniel Franck i 1999. Nå spøker det for fremtiden til arrangementet. Dette bildet er fra 2009.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Ja, det er ille, bekrefter Arctic Challenge-sjef Henning Andersen overfor NRK, på spørsmål om hvor alvorlig situasjonen er.

Arrangøren mangler per i dag 2,5 millioner kroner, hvilket utgjør 1/3 av budsjettet. Det resterende er allerede finansiert gjennom arenastøtten fra Oslo kommune og samarbeidet med Freestyle-VM.

Likevel, uten en eneste norsk sponsor klar til å bidra til en ny versjon av den tradisjonsrike konkurransen, er mangelen på penger for stor til å gå videre i planleggingen.

Ingen sponsorstøtte i Norge

Mye av bakgrunnen for mangelen på midler skyldes en fraværende støtte i det norske markedet. Selv ikke under fjorårets VM opplevde man oppmerksomhet fra norske sponsorer, og Andersen forteller at internasjonale krefter alltid har vært grunnen til at endene har møttes.

– 2,5 millioner kroner er mindre enn hva vi hentet inn i sponsormarkedet i 2003, men før har vi alltid hatt store internasjonale sponsorer. De er imidlertid borte nå, sier Andersen og legger til:

– Vi har vel egentlig aldri hatt noe særlig støtte i det norske markedet. I VM var det jo heller ingen norske sponsorer.

– Bestemte kansellering

The Arctic Challenge (TAC) er i år satt opp som et av de avsluttende punktene på konkurransekalenderen, og er også halfpipefinale på årets verdenstour. Med en større rolle enn tidligere på verdenstouren, World Snowboard Tour (WST), er dermed sponsortørken ekstra kritisk for Arctic Challenge-arrangøren.

– Før jul hadde vi egentlig bestemt oss for å kansellere fordi vi ikke hatt fått en eneste sponsor. Men så kom det inn én internasjonal sponsor, men fortsatt mangler 2,5 millioner. Å ha 2/3 av budsjettet holder ikke, for vi må også betale lønninger, pengepremier og losji for utøverne, forteller Andersen.

Presses av WST

TAC har nå mottatt et skriv fra ledelsen i World Snowboard Tour, der de oppfordres til å gjøre sitt ytterste for å lande atter en utgave av den anerkjente konkurransen.

I et skriv signert av generalsjef Alexander Dörr, uttrykker man forståelse for de vanskelige sponsortidene, men understreker samtidig de negative konsekvensene en avlysning kan medføre – både for Arctic Challenge og sporten.

Arrangøren for Arctic Challenge er nå blitt gitt frist til 15. januar på å lande rammer som gir rom for å gjennomføre den planlagte konkurransen i Oslo 6.-9. mars.

Siste nytt

 • Stadfesta: Zlatan ferdig i Galaxy

  Zlatan Ibrahimovic (38) stadfestar at han er ferdig i LA Galaxy. Det melder også klubben onsdag kveld.

  – Eg kom, eg såg og eg erobra, skriv svensken på instagram. Før han kjem med eit stikk til fansen og ligaen:

  – De ville ha Zlatan, eg gav dykk Zlatan. Eventyret held fram. No kan de gå tilbake og sjå på baseball.

  Zlatan scora 52 mål og starta 53 kampar i to sesongar for Galaxy.

  Det er ikkje stadfesta kvar vegen går vidare for Zlatan.

  Laster Twitter-innhold
 • Nektar å spele landskampar

  Chilenske landslagsspelarar nektar å spele privatkampane mot Bolivia og Peru, melder fotballforbundet i landet.

  Årsaka er uroa og den politiske krisa i Chile. Spelarane tok avgjerda onsdag.

  – Det er ei vanskeleg tid for landet vårt. Av respekt for det som skjer, er det rett at vi ikkje spelar denne kampen, seier Bayer Leverkusen-spelar Charles Aránguiz.

  Chile skulle ha møtt Bolivia denne veka og Peru den neste. Kampen mot Peru skulle vore revansjeoppgjer etter at Peru vann semifinalen i Copa America i sommar.

  Det har vore uro og demonstrasjonar i Chile dei siste fire vekene, og fleire av spelarane har uttrykt støtte til misnøya mot presidenten.

  Chiles fotballandslag
  Foto: Raul Arboleda / AFP
 • Reinkind storspilte mot Porto

  Harald Reinkind bidro med totalt åtte scoringer da Kiel slo Porto 30-29 i håndballens mesterliga. Kiel topper dermed tabellen i gruppe B med 13 poeng på åtte kamper. Montpellier og Vardar Skopje har begge ni poeng på plassene bak. (NTB)

  Harald Reinkind
  Foto: Darko Bandic / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal