App-trøbbel skaper dopingfrustrasjon: – Mange har klaget

WADAs app for rapportering av hvor man er, har skapt hodebry for flere utøvere. Vladimir Vukicevic blir frustrert og oppgitt over verktøyet.

Vladimir Vukicevic

OPPGITT: Problemer med å melde fra om hvor de er, skaper frustrasjon for Vladimir Vukicevic.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

For å forenkle en idrettsutøvers hverdag, har WADA en app som heter ADAMS. På den appen skal utøverne legge inn hvor de er til enhver tid, sånn som dopingreglemantet plikter dem til å gjøre. Men når verktøyet byr på problemer skaper det misnøye blant utøverne.

– Jeg vet det er mange utøvere som har klaget og som har rettet frustrasjon mot det. For det er ganske vanskelig å få sagt hvor de er til enhver tid, forteller hekkeløper Vladimir Vukicevic, som for øyeblikket er i Kroatia for å løpe IAAF World Challenge-stevnet i Zagreb.

Kan få katastrofale følger

Han twitret tidligere i dag følgende tweet:

Laster Twitter-innhold

Nå har Vukicevic sett seg lei av at appen bryter sammen når de skal oppdatere hvor de er.

– Da jeg kom på hotellet i går, så hadde han jeg bor på rom med snakket med flere andre utøvere i går rundt middagsbordet. Den appen, og generelt hvor vanskelig det er å melde fra hvor man er, er et tema blant utøverne, sier Vukicevic til NRK.

Konsekvensene for å ikke rapportere inn hvor man er til enhver tid kan være katastrofale for en idrettskarriere. Om man tre ganger i løpet av en 12 måneders periode ikke får meldt fra, kan det opprettes dopingsak mot utøveren. Derfor er det viktig for Vukicevic at det bør være en enkel ting å gjøre.

– I går kom jeg frem på kvelden og prøvde å logge inn, så står det at det ikke går an. Og så er det ikke noen hotline jeg kan ringe. Det tredje alternativet er å sende en mail, men når man kommer til utlandet funker jo mail av og til veldig dårlig. Det er veldig tungvint alt sammen, sier han.

«Athlete Central»

Antidoping Norge svarte også på tweeten til Vukicevic:

Laster Twitter-innhold

Kommunikasjonsleder i antidoping Norge, Halvor H. Byfuglien, kan også fortelle at det er bedring på vei for Vukicevic og alle som har hatt trøbbel med WADAs app.

Antidoping Norge holder seminar for idrettsledere og media.

NY APP: Halvor Byfuglien forteller at WADA er i sluttfasen med en ny app, som skal gjøre det lettere for utøverne.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– WADA drifter den appen, og de er klare over at ting kan bli bedre, så derfor har de satt i gang med utviklingen av en ny app. Den skal etter planen lanseres i starten av 2019, forteller han.

ADAMs-appen, som nå er den gjeldende, er kun for å melde fra om hvor man er. Den nye appen skal omfatte mer, og være et hjelpemiddel for utøvere i dopingspørsmål.

– Den nye appen skal være med informasjon, og opplæring for utøverne i tillegg til innrapportering av hvor de befinner seg. Vi er jo veldig opptatt av at utøverne skal ha brukervennlig verktøy, og går i gang med testing av den nye appen i løpet av et par uker. Så skal vi komme med våre innspill etter det, forteller Byfuglien.

Siste nytt

 • God Ødegaard i viktig seier

  Martin Ødegaard hadde en fot med i spillet da Real Sociedad greide å bryte ned et defensivt solid Valladolid-lag og sikre 1-0-seier i La Liga.

  Nordmannen var involvert i mye, spesielt i 2. omgang.

  Målscorer var imidlertid Adnan Januzaj. Den tidligere Manchester United-spillerens nikk fra kort hold var ustoppelig for keeper Jordi Masip.

  Seieren fører Real Sociedad opp til 3.-plass før resten av helgens serierunde spilles, med like mange poeng som Atlético Madrid og Sevilla på plassene bak. Fram til Barcelona og Real Madrid er det henholdsvis 12 og 10 poeng.

  Martin Ødegaard
  Foto: Ander Gillenea / AFP
 • Kvinnenes Big Air avlyst

  Kvinnenes Big Air-renn, som skulle sendes kl 13 lørdag, er blitt avlyst på grunn av vanskelige værforhold, opplyser arrangøren. Mennenes renn kl 20 lørdag kveld skal imidlertid etter planen gå som planlagt, blir det sagt.

 • Disse hopper lagkonkurransen

  Landslagssjef Alexander Stöckl har tatt ut Daniel-André Tande, Robert Johansson, Marius Lindvik og Johann André Forfang til lørdagens lagkonkurranse i Lahti. Tande ble nummer tre i fredagens individuelle renn, kun slått av Stefan Kraft og Karl Geiger.

  Ski Jumping - FIS Ski Jumping World Cup - Lahti Ski Games 2020
  Foto: Lehtikuva / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal