Hopp til innhold

Åpner opp om sykdomsjokket: – Jeg hadde ingen symptomer

Da Karsten Warholm tok sitt første VM-gull, hadde kjæresten Oda Djupvik akkurat fullført en vellykket kreftbehandling. Nå, tre år senere, forteller de for første gang om beskjeden som endret livene deres.

Karsten og Oda

UNGDOMSKJÆRESTER: For Karsten Warholm og kjæresten Oda Djupvik har ikke livet bare vært rosenrødt.

Foto: Harald Thingnes / NRK

– Ej he kreft.

Slik lød tekstmeldingen som tikket inn på Karsten Warholms telefon midt under en treningsøkt på Valle i Oslo den 1. mars 2017. Hekkeløperen stirret på skjermen og beskjeden fra kjæresten Oda Djupvik, før han la mobilen fra seg. Han følte seg sjokklammet, og gjorde det eneste han klarte: å trene. Han sa ikke engang noe til trener Leif Olav Alnes.

Karsten og Oda

MELDINGEN: – Jeg er ikke stolt over at jeg ikke svarte, sier Warholm.

Foto: Harald Thingnes / NRK

– Jeg var helt ødelagt, og visste ikke hvordan jeg skulle håndtere det. Jeg ringte da jeg kom i bilen. Det er den jævligste telefonsamtalen jeg har hatt noen gang, sier Warholm til NRK.

Forteller for første gang

De hadde allerede vært sammen i to år, men Oda var fortsatt bare 18 år gammel. Hun var overhodet ikke bekymret før hun skulle til legen hjemme i Ulsteinvik for å sjekke en kul hun hadde hatt på halsen i flere år. Djupvik fikk telefonen med svaret på prøvene de hadde tatt da hun var på skolen. Lymfekreft.

– Jeg ble kjempesjokka, for jeg hadde ingen symptomer, minnes Djupvik.

Drøyt tre år senere føler de seg klare for å fortelle historien i forbindelse med dokumentarserien «Karsten og Leif».

Djupvik fikk diagnosen like før russetiden skulle begynne. 21 år gamle Warholm var midt i forberedelsene til VM i London fem måneder senere, og bodde på andre siden av landet. Friidrettsutøveren fra Ulsteinvik reiste hjem umiddelbart, der kjæresten fort gikk i gang med behandling.

– Den var tøff, men heldigvis taklet kroppen min det veldig bra, så jeg kunne leve nokså normalt, forklarer Djupvik.

Søkte normalitet

Hun var hele tiden opptatt av at Karsten skulle holde seg til planen om å bli så god han kunne før mesterskapet i august. Hun hadde familie og venner rundt seg, og når det passet – eller Djupviks form tillot det – besøkte de hverandre.

Karsten og Oda

ÅPNE: Oda Djupvik og Karsten Warholm hjemme i hekkeløperens leilighet i Oslo i sommer.

Foto: Harald Thingnes / NRK

I starten fikk Warholm dårlig samvittighet for at han ikke droppet alt for å være hos kjæresten, men hun var overbevist om at hun skulle bli frisk og at sykdommen er midlertidig. De fant en løsning begge synes funket i det som ble en vanskelig tid for dem begge.

– Jeg tror det var viktig at du klarte å gjøre det normalt når alt var så unormalt, sier Djupvik, og tørker bort en tåre.

– Jeg satte pris på at du ikke dømte meg for å drive med min greie. Jeg tror det gjorde meg til en bedre versjon av meg selv når vi snakket sammen. Folka rundt deg hjalp deg mest i dette. Jeg prøvde bare å være den jeg alltid hadde vært, svarer Warholm.

Dobbelt seier

Sammen kom de seg igjennom noen tøffe måneder. Fokuset var hele tiden det samme, at dette skulle gå bra.

Men hvor bra det faktisk skulle gå, hadde de bare drømt om.

Like før Warholms VM-debut på 400 meter hekk, fikk Djupvik gladbeskjeden om at hun var kreftfri. Hvordan det gikk med kjæresten hennes den regntunge kvelden i London, husker de fleste.

– Det er egentlig en utrolig gladhistorie. Jeg var ferdig med min siste behandling dagen jeg reiste til London. Da vi møttes etter at han vant, var det første gang vi møttes etter at jeg ble kreftfri. Begge hadde vunnet sin kamp, som vi hadde kjempet sammen, beskriver Djupvik.

– Det viktige var jo at du vant. Men det var ikke feil at jeg vant heller, svarer Warholm.

Warholm London

MØTET ETTER GULLET: Det var veldig gøy. Begge oset av glede. Det var en bra avslutning, med dobbeltseier, sier Oda Djupvik.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Holdt det skjult

Warholm har bare så vidt snakket om det før, under en impulsiv takketale da han, helt uventet for ham selv, ble tildelt prisen for «Årets forbilde» på Idrettsgallaen i fjor vinter. Det var den andre gangen Djupvik så kjæresten sin gråte. Den første gangen var etter London-gullet, forteller hun.

Oda Djupvik og Karsten Warholm

SAMMEN PÅ FEST: – Jeg synes det var en fin tale. Den var så ekte, sier Oda Djupvik om at Karsten Warholm fortalte at hun hadde hatt kreft på Idrettsgallaen 2019.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Det betydde mye for meg, og jeg har tanker om hvem jeg ønsker å være, hva jeg skal bruke posisjonen min til, og hva slags signal jeg ønsker å sende. Den prisen ble en bekreftelse på det, og da ble det emosjonelt, forklarer Warholm.

Siden har ingen av dem ønsket å snakke offentlig om sykdomsperioden. De er enige om at deres historie ikke er unik, eller verre enn andres. At de tross alt var heldige.

– Vi har jo alltid holdt det litt skjult, for å få fortelle det selv. Det er jo egentlig bare en fin historie som er verdt å fortelle. Nå er det kanskje på tide, sier Djupvik.

– For min del har det alltid vært viktig at du eier historien. Den er ikke min å fortelle. Ingen ville visst om det hvis du ikke var sammen med meg, sier Warholm og ser bort på kjæresten.

– Høres rart ut

– Før London visste heller ingen hvem jeg var, men så tok det litt av. Da hadde Oda vært igjennom mye, så hvorfor skulle hun måtte svare på spørsmål rundt dette når man ønsker at det skal være et tilbakelagt kapittel så lenge som mulig, utdyper han.

FGHGxqlb6-g

SUPERSTJERNE OVER NATTA: VM-gullet i London i 2017 betydde mye av flere grunner for Karsten Warholm.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Begge mener de har vokst av å gjennomgå noe vanskelig sammen. Djupvik har også flyttet til Oslo, hvor hun studerer og jobber. Warholm sikter stadig mot nye triumfer.

– Jeg tenker aldri tilbake på den perioden som noe trist eller kjipt liksom, for jeg har så mange erfaringer og minner – det høres rart ut – som jeg egentlig ikke ville vært foruten. Jeg lærte så mye om meg selv, det viste at jeg har så mange rundt meg, og jeg lærte å sette pris på de små tingene og hverdagen, sier 21-åringen.

Sportsnyheter

Andersen raste etter «snikfilming»: – Kan ikke holde på sånn

Espen Andersen raste over at han ble filmet på kloss hold med mobil på bommen. Lagkamerat Jens Lurås Oftebro hadde en mye bedre dag på jobben.

Siste nytt

 • Norsk 6.-plass i VM

  På VMs finaledag kunne Tyskland juble høgast då kampen om 5.-plassen skulle avgjerast. For mot Noreg blei det tyske laget for sterke, då dei til slutt vann 28–24.

  Tyskland tok føringa frå start av kampen, og Noreg var konstant jaktande bakfrå. Opp mot ein sterk tysk målvakt i form av Andreas Wolff var det lite dei norske spelarane kunne stå opp med i finalearenaen.

  Både på kontringar, gjennombrot og skot frå distanse stod den tyske målvakta i vegen, og blei etter kampen kåra til banas beste.

  Tyskarane sikra seg med det 5.-plassen, medan Noreg måtte ta til takke med å bli nummer 6 i årets meisterskap.

  Det var etter det knappe kvartfinaletapet for Spania at Noreg måtte ut i plasseringskampar i meisterskapet. Fredag slo dei Ungarn, som gjorde at dei søndag møtte Tyskland i kampen om 5.-plassen.

  Håndball-VM herrer 2023: kvartfinale Norge - Spania (34-35)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Shiffrin slått med seks hundredeler – må vente på Stenmark-rekorden

  Mikaela Shiffrin kunne ta sin 86. verdenscupseier i slalåmrennet i tsjekkiske Spindleruv Mlyn, men det kunne se ut som nervene spilte henne et puss da det hele skulle avgjøres.

  Amerikaneren kjørte på den sikre siden i finaleomgangen og mistet forspranget til Lena Dürr. I mål var hun seks hundredels sekund bak tyskeren, og dermed ble hun nummer to.

  Shiffrin passerte nylig verdens til da mestvinnende kvinnealpinist – Lindsey Vonn – og nå er hun i ferd med å overgå Stenmark også. Den svenske legenden vant 86 ganger i slalåm og storslalåm på 1970- og 80-tallet, skriver NTB.

  Shiffrin slått med seks hundredeler
  Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP
 • Djokovic vant Australian Open – tok sin tiende tittel i turneringen

  Novak Djokovic vant i strake sett mot Stefanos Tsitsipas i finalen av Australian Open. Dermed tok han sin tiende seier i turneringen.

  Djokovic vant etter nærmere tre timers spill med sifrene 6-3, 7-6 (7-4), 7-6 (7-5).

  I tillegg til seier i turneringen er 35-åringen nå tilbake som nummer én på ATP-rankingen.

  Den 35-år gamle serberen har nå vunnet 22 Grand Slam-titler i karrieren (10 Australian Open, 2 Roland Garros, 7 Wimbledon og 3 US Open). Det er like mange som Rafael Nadal, skriver NTB.

  Novak Djokovic
  Foto: PAUL CROCK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste