Hopp til innhold

Åpenhjertig Jacobsen: Jaktet fysisk smerte for å lindre sorgen etter broren

Da Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet broren sin, brukte hun hard fysisk trening for å kjenne på en annen smerte enn sorg. Først etter et halvt år klarte hun å fungere som normalt igjen.

Etter 13 år som en av Norges beste langrennsløpere bestemte Astrid Uhrenholdt Jacobsen seg for å legge opp forrige uke. Midt under koronakrisen innså medisinstudenten at hun ville avslutte langrennskarrieren og fokusere på legeyrket i en tid der hennes kompetanse er mer etterspurt enn noen gang.

Men da Jacobsen fikk sitt store gjennombrudd i 2007 med VM-gull på sprint, hadde hun aldri sett for seg at hun skulle holde på i så mange år.

– Det er nok motgangen som har gjort at jeg holdt på så lenge. Det har vært gøy å jobbe seg tilbake fra det umulige, forteller Jacobsen i NRK-talkshowet Lindmo som vises fredag kveld.

4p0_sLRAQJU

IMPONERTE I SIN SISTE SESONG: Astrid Uhrenholdt Jacobsen klemmes av Therese Johaug, etter at hun gikk inn til en sterk tredjeplass under verdenscupåpningen i Finland i november i fjor.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

– Tryggere

For motgang har hun hatt, både i og utenfor langrennsløypene. Aller tøffest var det da broren og bestevennen, Sten Anders, tok sitt eget liv.

Jacobsen fikk beskjeden da hun var i OL i Sotsji i 2014. Likevel valgte hun å bli i Russland og gå renn som planlagt.

– Der og da føltes det riktig. Når jeg ser tilbake, var det nok flere grunner. Blant annet er det at det var en OL-landsby skjermet fra omverden og fra media. Det var tryggere å være der, og det sier mye om hva slags familie idretten kan være for en. Jeg visste jo også at det ikke var snakk om noe sykeleie. Det var ingenting jeg kunne gjøre hjemme, forteller 33-åringen.

Jacobsen, Falla, Østberg

FIKK STOR STØTTE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen imponerte lagvenninnene Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg stort, da hun ble nummer fire på OL-sprinten i Sotsji.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Skikkelig smell

Da Jacobsen omsider kom hjem til Norge der mesterskapsbobla ble til hverdag, prøvde hun å døyve den psykiske smerten og bearbeide tapet med fysisk hard trening.

– Jeg brukte de verktøyene jeg hadde i min sekk. Ett av dem var fysisk trening. Den smerten jeg fikk ved å trene fysisk, var kjent og lettere å håndtere enn sorg og psykisk smerte.

Hun forklarer hvordan hun trente beinhardt, hardere enn normalt, og uten en god plan bak treningen.

– Jeg har nok misbrukt det på et vis. For dem som har stått på utsiden og fulgt dette, var det nok ikke noen kjempeoverraskelse at jeg gikk på en skikkelig smell. Men for meg som stod midt oppe i det var det ikke så lett å se at dette kom, sier hun.

Men hun reiste seg da også. Med stor kraft. For i Falun-VM 2015, var Uhrenholdt Jacobsen på pallen – igjen. Som gullvinner på stafett og med individuelt sølv på 15 kilometer med skibytte.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug.

IMPONERTE: Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen synger den norske nasjonalsangen under medaljeseremonien i Falun-VM.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix

Leste mellom prolog og heat

Det var i VM i Sapporo for 13 år siden at hun slo gjennom. Den daværende 20-åringen kom som ei kule på oppløpet og tok gull på sprinten. Da hadde hun fortsatt ikke tenkt på seg selv som toppidrettsutøver.

Først det året forstod hun at hun kunne leve og bruke all tid på å satse på idretten hundre prosen, forteller hun. For henne var idrett i utgangspunktet «skole-aktivitet». At det skulle være noe mer enn det traff tankene hennes sent.

ZgdUkYagxY8

GJENNOMBRUDDET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen vant sprinten i Sapporo i 2007 foran Petra Majdic og Virpi Kuitunen.

Foto: Koji Sasahara / AP

Jacobsen røper én morsom historie for å illustrere hvordan hun tenkte på idrett og skole. I pausen mellom kvalifiseringen og utslagsdelen av konkurransen satt hun og leste klassisk engelsk litteratur.

– Det var litt sært. Jeg tror kanskje jeg er den første og den siste som har gjort det.

– Var du overrasket over seieren?

– Jeg hadde jo ikke tenkt at jeg skulle vinne. Så sånn sett var jeg jo overrasket. Men på den andre side hadde jeg jo ikke begrep om konkurrentene og hvem som var gode. Jeg var på en måte åpen for det meste, så man kan nok si at jeg ikke den mest sjokkerte.

81BRd4j4rIQ

KOMETEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen sammen med Marit Bjørgen på en pressekonferanse under VM i Sapporo i 2007.

Foto: Erlend Aas

Mett

I årene som fulgte ble Uhrenholdt Jacobsen en av Norges Skiforbunds aller største profiler. Preget av stor motgang, kjent for sin utrolige evne til å slå tilbake og for sitt engasjement for viktige idrettspolitiske diskusjoner og debatt.

– Nå har du satt strek. Kjenner du at du har fått gjort alt det du skulle, og kan sette en sløyfe på det og si at det ble fint og akkurat som det skulle være?

– Nå har jeg bare kjent på at jeg er litt mett av det. Den andre drømmen jeg har hatt, har plutselig vokst seg større. Å gi den muligheten til å vokse fritt, gjorde at den avgjørelsen til slutt ble ganske enkel, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Siste nytt

 • Henrik Ingebrigtsen imponerte – slo egen bestetid

  Henrik Ingebrigtsen løp inn til personlig bestenotering på 5000 meter i belgiske Oordegem lørdag. Tiden var på 13.13,99.

  Hans tidligere personlige beste på distansen var 13:15,38.

  32-åringens prestasjon er imponerende etter en lang skadehistorikk over flere år. Ingebrigtsen løp også inn til solide 7.51,09 på 3000 meteren i Moelv forrige søndag.

  Narve Gilje Nordås imponerte også i belgiske Oordegem på 1500-meteren. 3.34,70 lød tiden.

  Pressekonferanse Bislett Games
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Aursnes og Benfica sikret seriegullet i Portugal

  Fredrik Aursnes og Benfica tok sitt 38. ligagull da de slo Santa Clara 3-0 lørdag. Tittelen var deres første siden 2019.

  Gonçalo Ramos og Rafa Silva sendte hjemmelaget i føringen før pause. I det 60. minutt fastsatte Alejandro Grimaldo sluttresultatet da han var sikker fra ellevemetersmerket.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen for Lisboa-laget. Nordmannen har notert seg for to mål og fem målgivende på 28 kamper denne sesongen og har vært en av de sentrale spillerne på veien mot seriegullet.

  Andreas Schjelderup satt også på benken for Benfica.

  Porto kunne ta igjen rødtrøyene hvis resultatene gikk deres vei lørdag. Men da Benfica vant sin kamp holdt det ikke med 3-0-seier over Vioria Guimarares og de blåkledde endte som nummer to.

  Braga har sikret seg tredjeplassen, mens Sporting endte som nummer fire.

  Pacos Ferreira og øylaget Santa Clara må belage seg på nedrykk. (NTB)

  Portugal Soccer Portuguese League
  Foto: Armando Franca / AP
 • Storspill fra Hovland

  Viktor Hovland storspilte på dag tre av PGA-turneringen i Texas. Etter en tung start på turneringen, slo han virkelig tilbake med seks birdier. Det ble også to bogeys på nordmannen, blant annet på nest siste hull, men han klatret likevel fra 29. til en delt 10.-plass da han var ferdig med nest siste runde.

  I skrivende stund er det argentinske Emiliano Grillo som leder, 10 under par. Den tredje runden er ikke ferdigspilt.

  Viktor Hovland
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste