Hopp til innhold

Supertalentet Bonnevie-Svendsen forsvant fra skiskytingen: – Jeg endte med å bryte meg selv helt ned

ÖSTERSUND/OSLO (NRK): Det har gått åtte år siden skiskyttertalentet Julie Bonnevie-Svendsen (31) plutselig forsvant fra toppidretten. Ikke før nå har hun kunnet prate om hva som egentlig skjedde.

FORTELLER SIN HISTORIE: Tidligere skiskytter Julie Bonnevie-Svendsen.

Bonnvie-Svendsen var et av Norges, og verdens, aller største skiskyttertalenter.

17 år gammel gikk hun inn til to gull under ungdoms-OL i Monthey. Av samtlige løp hun gikk i norgescupen, vant hun. Året senere tok hun steget inn i verdenscupsirkuset, hvor hun stadig nærmet seg de beste.

Men fra hennes debut i verdenscupen i 2005 gikk det bare seks år før hun ga seg. Bonnevie-Svendsen, som representerte Norge og kjempet om pallplasser, hadde nemlig nok med å kjempe sin egen kamp.

Bonnevie-Svendsen

STORTALENT: Her er Julie Bonnevie-Svendsen i aksjon under Östersund-VM i 2008.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NRK har møtt Bonnevie-Svendsen flere ganger de siste ukene. Da hun lørdag gjestet VM-studioet i Östersund og fortalte sin historie, er det gått åtte år siden hun har vært til stede på en skiskytterarena.

Sakte, men sikkert hadde Bonnevie-Svendsen utviklet fysiske og psykiske problemer.

– Brutal avslutning

– Det var en gradvis utvikling fra junior til senior hvor jeg ikke tålte den fysiske og psykiske belastningen, totalt sett. Jeg endte med å bryte meg selv helt ned til at jeg ikke klarte å fortsette, forteller Bonnevie-Svendsen.

Det var i den nest siste sesongen på landslaget at Bonnevie-Svendsen nådde bunnpunktet, forteller hun, men skiskytteren ble likevel værende i idretten i ytterligere ti måneder.

Vancouver-OL i Canada i 2010 stod for tur, men Bonnevie-Svendsen kom aldri til startstreken.

På dette tidspunktet hadde hun utviklet utmattelsessymptomer med blant annet sterk tretthetsfølelse, kroppslige spenninger, ekstremt søvnbehov og lyssensitivitet.

– Det endte med en brutal avslutning på min karriere. Når skiskytingsboblen sprakk, ble det ganske mørkt. Det var tunge tanker og en kropp og en psyke som ikke var klar for noen ting. Det var noen år jeg endte med depresjon og isolasjon, og jeg så ingen vei videre, sier 31-åringen i dag.

Hun forteller at hun opplevde en indre konflikt, hvor det indre og ytre presset stod mot hverandre.

I forbindelse med OL-sesongen ble presset for stort, noe som gjorde at hun ikke klarte å ta ordentlig grep om situasjonen.

– Jeg satte strengere krav til meg selv enn omgivelsene, og etter hvert som jeg kjente at jeg ikke klarte å leve opp til mine egne mål, kjente jeg mer på kravene og forventningspresset fra folk rundt.

– Jeg holdt det mye for meg selv. Det ble litt kamuflert med det talentet jeg hadde. Da jeg selv følte jeg underpresterte, var det fortsatt på et relativt bra nivå internasjonalt. Jeg var også blant de beste nasjonalt. Og da tror jeg det var litt vanskelig for de rundt å forstå hvorfor jeg ikke var fornøyd når jeg presterte såpass bra i den alderen.

Utviklet angst

31-åringen forteller at hun hadde en høy totalbelastning i junioralder med både trening, samlinger, reising og konkurranser ved siden av skolegang.

I ettertid ser hun at det for mye for henne. Det bikket første gangen over med kyssesyken som 18-19-åring, i samme periode som hun kom inn på landslaget. Hun trente og konkurrerte med kyssesyken i en halv sesong.

31-åringen forteller at det derfra ble en nedadgående spiral, hvor kroppen var i en ubalanse hun synes er vanskelig å beskrive.

De siste fem årene som aktiv hadde Bonnevie-Svendsen fire forskjellige trenere. Hun tror bedre kontinuitet på trener- og støtteapparatsiden kanskje ville gjort det enklere for henne å være mer ærlig med de rundt seg om hvordan hun hadde det.

Bonnevie-Svendsen fikk også en utfordring med å opprettholde kroppsmassen. Periodevis opplevde at hun trengte større mengder mat enn de andre jentene for å fungere. Fokuset gikk fra å nyte maten til å få ned alt hun trengte.

Dette kom ble særlig et problem de siste månedene som aktiv. Hun forteller at hun lette litt i blinde og kjempet mot kroppen, for å finne ut hva som egentlig var galt. En opplevelse av stress over tid samt utmattelse, gjorde at hun utviklet angstsymptomer med blant annet spenninger i mage, bryst, nakke og kjeve.

– Det påvirket fordøyelsen og puste- og svelgemekanismen. Det ble vanskelig å få ned de mengdene jeg trengte og fikk da heller ikke dekket energibehovet ernæringsmessig. Det forsterket bare nedbrytningen mot slutten, sier Bonnevie-Svendsen.

– Tørre å gå inn i negative tanker

NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid blir tydelig preget når hun hører historien til 31-åringen.

– Det er veldig vondt. Det er ikke sånn idrett skal være. Det sier noe om hvor viktig det er å ha gode relasjoner og jobbe, sier Skjelbred og avbryter setningen.

– Jeg kjenner at det er tøft å høre på. Jeg er veldig imponert over den veien du har hatt tilbake igjen.

I dag jobber Bonnevie-Svendsen som ortopediingeniør.

– Jeg har det relativt bra. Det har vært en lang vei tilbake til normal funksjon med tanke på at jeg har hatt en kronisk utmattelse og slitt med angst også i etterkant av karrieren, som har påvirket meg, sier hun.

Den tidligere skiskytteren synes det er viktig at også de med dårlige erfaringer fra toppidretten forteller sin historie.

– Det er flere av oss enn de som Liv Grete som når opp på det nivået. Toppidretten er ganske hard og brutal, og det er så lite som skal til før det går feil vei, sier Bonnevie-Svendsen.

– Hva vil du si til unge talenter i dag?

– Det er viktig å bli godt kjent med seg selv, både fysisk og psykisk. Tørre å gå inn i det som kan være negative tanker og følelser, og forstå hvor det kommer fra. Ikke bare legge lokk på det og være positiv og offensiv. Det er litt av idealet i toppidretten at du skal ha den «gutsen» og råskapen, og ha en positiv innstilling. Så kan det være litt vanskelig å dele det jeg følte var negativt. Fordi det er forventet at du skal ha en viss innstilling.

Siste nytt

  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal