Hopp til innhold

Åpen Elabdellaoui om marerittkvelden - følte ansiktet etset av

Det har vært en lang vei tilbake for landslagsspiller Omar Elabdellaoui (30). Nå deler han flere detaljer fra den grufulle fyrverkeriulykken for snart to år siden.

Omar Elabdellauoi

TILBAKE: Det så ikke lyst ut for videre fotballspill da Omar Elabdellaoui ble skadet i en fyrverkeriulykke i 2020, men nå er han tilbake på landslaget. Bildet til høyre er fra en av de første dagene på sykehuset.

Foto: NTB/Privat

– Jeg hører at skriket til kona mi blir høyere og høyere. Da begynner jeg å forstå at noe er virkelig, virkelig ille. Jakka mi hadde tatt fyr, men jeg så det ikke.

Fotballprofilen var ikke umiddelbart klar over hva som hadde skjedd. Nyttårsaften 2020 hadde startet fint hjemme i den ganske nye leiligheten i Tyrkia. På grunn av koronasituasjonen var landet nedstengt, og han og kona ville gjøre noe hyggelig for barna. De bestemte seg for fyrverkeri.

Omar Elabdellaoui

MED BRILLER: Omar Elabdellaoui bruker solbriller for å beskyttet synet.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– I det jeg prøver å tenne på så eksploderer alt med en gang. Jeg kjente et kraftig slag i ansiktet, det blir svart så å si med en gang. Innen få minutter føler jeg at ansiktet etser av, at det brenner. Det er mye smerte, og et sjokk samtidig. Man klarer ikke å registrere alt på en gang, minnes Elabdellaoui hos Anne Lindmo i et intervju som vises på NRK fredag.

– Mange mørke tanker

Galatasaray-proffen ble raskt fraktet til sykehus i Istanbul. Nyheten om ulykken spredte seg fort, og skrekkbilder delt på nett. Det venstre øyet var fult av kruttslam, det høyre øyelokket svidd av, i tillegg til at hornhinnen er skadd. Situasjonen er bokstavelig talt mørk.

– Alt er helt svart for meg, og det var veldig spesielt, sier mannen som var landslagskaptein for Norge.

Omar Elabdellaoui

UTEN KLUBB: Omar Elabdellaoui fikk 17 kamper for Galatasaray fra 2020–2022. Nå leter han etter ny klubb.

Foto: JOSEP LAGO / AFP

Elabdellaoui husker at han var både usikker og redd. En følelse av å miste kontroll, og frykten for aldri å se familien sin igjen. I tillegg til tankene om han noen gang kunne spille mer fotball.

Jeg er en person som til vanlig overtenker mye, så da kan du tenker deg en person som allerede overtenker som ligger der helt i mørket. Det blir fort veldig mange mørke tanker. Det var utrolig skummelt.

Barndomskompisen og agent Mikail Adampour satt seg rett på flyet. På plass var han fast bestemt for å hjelpe med det han kunne og han ville vite mest mulig om skaden. De var begge klar over at det er langt fra sikkert at Elabdellaoui noen gang ville få et normalt syn igjen.

Omar Elabdellaoui

VENN OG AGENT: Barndomskompisen Mikail Adampour er Elabdellaouis agent.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

22 inngrep

Han fant til slutt en øyespesialist i Kentucky, USA. Ifølge Adampour tok han jobben selv om han anså det som bare 5 prosent sjanse for friskmelding.

– Legen sa vel at det var det verste han noensinne hadde sett, forteller Adampour hos Lindmo.

Selv ble Elabdellaoui skjermet for den verste informasjonen. Kompisen sa i stedet at han så bra ut.

– Han har tatt seg av alt, og skaffet den beste legen. Veldig få, om noen, hadde klart å gi meg synet tilbake, så det betyr alt, roser han.

Han fikk gradvis noe av synet tilbake, men det måtte stamceller til fra hans ene søster og totalt 22 inngrep til før han 14 måneder senere var tilbake på fotballbanen. Akkurat da følte han at alle de tøffe øyeblikkene var verdt det.

Og i september var 30-åringen også tilbake på landslagssamling. For synet er nå 100 prosent, men han bruker briller for beskyttelse. Klubbfremtiden er usikker, etter at kontrakten med den tyrkiske storklubben ble terminert tidligere i høst.

– Det kjennes utrolig deilig å være tilbake. Dette betyr utrolig mye for meg. Jeg har vært gjennom mye, sa Elabdellaoui til norsk presse før Slovenia-kampen.

 • Se Lindmo på NRK 1 fredag kl. 21.35, og i NRK TV nå.

Siste nytt

 • Ebba Andersson testet positivt for korona

  Det opplyser det svenske Skiforbundet i en pressemelding. Dermed mister den svenske langrennsstjernen verdenscuprennene på Beitostølen kommende helg.

  Andersson ble kun slått av Frida Karlsson og Tiril Udnes Weng på 20 kilometer klassisk fellesstart på Lillehammer sist søndag.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Legendarisk tennistrener gikk bort

  Den høyt anerkjente tennistreneren Nick Bollettieri, som blant andre hadde Maria Sjarapova og Andre Agassi under vingene, har gått bort. Han ble 91 år gammel.

  Det skriver tennisakademiet IMG i en uttalelse mandag. Bollettieri var selv grunnlegger av akademiet tilbake i 1978.

  – Tennissporten ville ikke vært den samme uten Nicks innflytelse. Akademiet hans, som jeg var så heldig å være en del av, har ikke bare vært en startrampe for flere storheter innen tennis. Det har også hatt viktig betydning for utviklingen av andre idretter, skriver Jimmy Arias, som i dag er tennisdirektør i IMG.

  Tidligere verdenstoer Tommy Haas har også kommet med en hyllest til den nå avdøde treneren.

  – Det er så mange minner at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne. Takk for all tid, kunnskap, ekspertise og villighet til å dele. Takk for at du har gitt meg muligheten til å følge drømmene mine, skriver tyskeren på Instagram. (NTB)

  FILE PHOTO: Tennis coach Bollettieri laughs during news conference where he was introduced as one of the five new inductees to the International Tennis Hall of Fame in New York
  Foto: Mike Segar / Reuters
 • Fifa åpner disiplinærsak mot Uruguay

  Det internasjonale fotballforbundet Fifa har åpnet en disiplinærsak mot Det uruguyanske fotballforbundet etter gruppespillskampen mot Ghana som sendte Uruguay ut av VM.

  Det opplyser Fifa i en pressemelding.

  Forbundet etterforsker Uruguay for brudd på artikkel 11, 12 og 13 i Fifas disiplinære regelverk. Det omfatter krenkende atferd og brudd på fair play-regler, krenkende behandling av spillere og kampledere og diskriminerende oppførsel.

  Uruguay fikk krass kritikk for oppførselen sin mot den tyske dommeren Daniel Siebert i kjølvannet av den tredje og siste gruppespillskampen mot Ghana.

  Til tross for at de vant kampen 2-0, ble de slått ut i gruppespillet på grunn av Sør-Koreas snuoperasjon mot Portugal. Sør-Korea tok seg videre på bekostning av Uruguay.

  Da kokte det over for flere av dem. Flere av de urugyanske spillerne stormet mot dommeren i raseri. Flere av dem, deriblant Atlético Madrids José Maria Gimenez, måtte holdes igjen mens kamplederen gikk inn spillertunnelen. Veteranen Diego Godin tok tak i drakten hans.

  Edinson Cavani veltet VAR-skjermen i sinne i etterkant. I tillegg til disiplinærsaken mot Det uruguyanske fotballforbundet, åpner Fifa en egen etterforskning mot nevnte Gimenez, Godin og Cavani, i tillegg til målvakten Fernando Muslera.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay
  Foto: ALBERT GEA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste