Hopp til innhold

Åpen Elabdellaoui om marerittkvelden - følte ansiktet etset av

Det har vært en lang vei tilbake for landslagsspiller Omar Elabdellaoui (30). Nå deler han flere detaljer fra den grufulle fyrverkeriulykken for snart to år siden.

Omar Elabdellauoi

TILBAKE: Det så ikke lyst ut for videre fotballspill da Omar Elabdellaoui ble skadet i en fyrverkeriulykke i 2020, men nå er han tilbake på landslaget. Bildet til høyre er fra en av de første dagene på sykehuset.

Foto: NTB/Privat

– Jeg hører at skriket til kona mi blir høyere og høyere. Da begynner jeg å forstå at noe er virkelig, virkelig ille. Jakka mi hadde tatt fyr, men jeg så det ikke.

Fotballprofilen var ikke umiddelbart klar over hva som hadde skjedd. Nyttårsaften 2020 hadde startet fint hjemme i den ganske nye leiligheten i Tyrkia. På grunn av koronasituasjonen var landet nedstengt, og han og kona ville gjøre noe hyggelig for barna. De bestemte seg for fyrverkeri.

Omar Elabdellaoui

MED BRILLER: Omar Elabdellaoui bruker solbriller for å beskyttet synet.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

– I det jeg prøver å tenne på så eksploderer alt med en gang. Jeg kjente et kraftig slag i ansiktet, det blir svart så å si med en gang. Innen få minutter føler jeg at ansiktet etser av, at det brenner. Det er mye smerte, og et sjokk samtidig. Man klarer ikke å registrere alt på en gang, minnes Elabdellaoui hos Anne Lindmo i et intervju som vises på NRK fredag.

– Mange mørke tanker

Galatasaray-proffen ble raskt fraktet til sykehus i Istanbul. Nyheten om ulykken spredte seg fort, og skrekkbilder delt på nett. Det venstre øyet var fult av kruttslam, det høyre øyelokket svidd av, i tillegg til at hornhinnen er skadd. Situasjonen er bokstavelig talt mørk.

– Alt er helt svart for meg, og det var veldig spesielt, sier mannen som var landslagskaptein for Norge.

Omar Elabdellaoui

UTEN KLUBB: Omar Elabdellaoui fikk 17 kamper for Galatasaray fra 2020–2022. Nå leter han etter ny klubb.

Foto: JOSEP LAGO / AFP

Elabdellaoui husker at han var både usikker og redd. En følelse av å miste kontroll, og frykten for aldri å se familien sin igjen. I tillegg til tankene om han noen gang kunne spille mer fotball.

Jeg er en person som til vanlig overtenker mye, så da kan du tenker deg en person som allerede overtenker som ligger der helt i mørket. Det blir fort veldig mange mørke tanker. Det var utrolig skummelt.

Barndomskompisen og agent Mikail Adampour satt seg rett på flyet. På plass var han fast bestemt for å hjelpe med det han kunne og han ville vite mest mulig om skaden. De var begge klar over at det er langt fra sikkert at Elabdellaoui noen gang ville få et normalt syn igjen.

Omar Elabdellaoui

VENN OG AGENT: Barndomskompisen Mikail Adampour er Elabdellaouis agent.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

22 inngrep

Han fant til slutt en øyespesialist i Kentucky, USA. Ifølge Adampour tok han jobben selv om han anså det som bare 5 prosent sjanse for friskmelding.

– Legen sa vel at det var det verste han noensinne hadde sett, forteller Adampour hos Lindmo.

Selv ble Elabdellaoui skjermet for den verste informasjonen. Kompisen sa i stedet at han så bra ut.

– Han har tatt seg av alt, og skaffet den beste legen. Veldig få, om noen, hadde klart å gi meg synet tilbake, så det betyr alt, roser han.

Han fikk gradvis noe av synet tilbake, men det måtte stamceller til fra hans ene søster og totalt 22 inngrep til før han 14 måneder senere var tilbake på fotballbanen. Akkurat da følte han at alle de tøffe øyeblikkene var verdt det.

Og i september var 30-åringen også tilbake på landslagssamling. For synet er nå 100 prosent, men han bruker briller for beskyttelse. Klubbfremtiden er usikker, etter at kontrakten med den tyrkiske storklubben ble terminert tidligere i høst.

– Det kjennes utrolig deilig å være tilbake. Dette betyr utrolig mye for meg. Jeg har vært gjennom mye, sa Elabdellaoui til norsk presse før Slovenia-kampen.

  • Se Lindmo på NRK 1 fredag kl. 21.35, og i NRK TV nå.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal