Hopp til innhold
Kommentar

Anyone for langrenn?

Vår nasjonalidrett beveger seg ubønnhørlig mot å bli et kostbart storbyfenomen.

Ski Runar

STORT FRAFALL: Snaut 40.000 barn mellom 6–12 år går på langrenn. Det er en nedgang på 30 prosent fra 2011.

Foto: Anne Rognerud / NRK

Den lett flåsete omskrivingen av tennis-klisjeen i overskriften til tross: Tallenes tale er klar. Nasjonalidretten vår er veldig nær å få det omdømmet som tennissporten har slitt med i en nær uendelighet, altså å være et kostbart storbyfenomen.

Det kommer bare til å bli verre.

Tallene NRK offentliggjorde denne uka viser et markant fall i antall langrennsløpere mellom 6 og 12 år i distriktene i perioden mellom 2011 og 2018. Grunnene som angis er nødvendigvis flere.

Når det gjelder klimabekymringene, så har realitetene sannsynligvis allerede blitt atskillig verre bare på det siste året.

Tilkjørt snø

Varmerekorden på 19 grader på Sunndalsøra denne uka ble legemliggjort i Dagsrevyen av reaksjoner på gata i tettstedet i Møre og Romsdal.

Blant dem var unge Andrine, som sier hun «vil gå på ski, kaste snøball, ikke ha det varmt». Andrine setter ord på det en hel nasjon føler. Den oppsiktsvekkende varme starten på året skaper problemer for alle som er interessert i ski.

Denne første helgen i 2020 avholdes den såkalte Superlørdagen, som er en hyllest til barn på ski, direktesendt på NRK.

I all nøkternhet er dette noe av det mer gledesfylte og engasjerende som er vist på tv de siste årene. I fjor måtte begivenheten avlyses, grunnet snømangel i Knyken i Orkdal. Hamar er årets arrangør. Fordi det er et sted som har vært regnet som særdeles snøsikkert. Det er det ikke lenger.

Tilkjørt snø tilkjørt snø redder det så vidt fra en ny og særdeles demotiverende avlysning.

Men klimaet er ikke den eneste menneskeskapte årsak til at nasjonalidretten vår sliter mest av alle – utenfor de store byene, vel å merke.

Graf

Langrenn har hatt en nedgang på 30 prosent i alderen 6–12 år siden toppåret 2011. I skiforbundet ellers, altså om du tar bort langrenn fra statistikken, er det en totalt nedgang på 0,5 prosent.

Sosialt på snø

Stabile snøforhold er på vei til å bli eksotisk også i Norge, uansett gode vintere de siste tre årene. Og dette skaper helt nye utfordringer.

Noen av det mest oppsiktsvekkende er kanskje de sosiale.

De stadige lengre og mer kostbare reisene for å finne snø gjennom noe som ligner en vinter, øker bare problemene ytterligere.

Den manglende umiddelbarhet til løyper og traseer gjør at tilhørigheten til skilaget lettere svekkes. Og barna, som dette dreier seg om, velger skisporten bort. Særlig i distriktene, der mindre grupper aktive også medfører større grad av sårbarhet.

Den anførte tilgang på rulleskitraseer innenfor tilsynelatende overkommelig avstand vil aldri kunne være annet enn middelmådige substitutter for det dette egentlig skal være, nemlig idrett på snø. Og kan i beste fall bare utsette frafallet.

De andre store forbundene, som fotball, håndball og turn, opplever økning i medlemsmassen. For skiforbundet er fallet utenom storbyene grensende til dramatisk.

Bygge skipark

Det er ikke mulig å se at skiforbundet har vist tilstrekkelig vilje til å ta tak i det. Breddesatsingen har ikke fått de midlene som kunne utgjort en forskjell. Det er tilløp til endring gjennom det såkalte «Skipolitisk dokument». Men det er sannsynligvis altfor lite altfor sent.

Og det er definitivt ikke bare på forbundsnivå problemene ikke adresseres.

Økonomi er et problem også på klubbnivå. Trenerutgifter, skismurning og ikke minst selve skiene er alle kostnadsdrivende faktorer, som alle krever et betydelig og økende foreldrebidrag.

Det som kalles å «bygge skipark» er ikke bare dyrt, men har en tendens til å bli satt i gang allerede før barna er utvokst. Med to forskjellige stilarter og en forventning om egne ski til kulde, nullføre og varmegrader, kan dette fort ende i åtte forskjellige skipar til unge håpefulle. Med en pris som fort overstiger 4000 kroner per par, ser man fort hvilke skiller dette kan skape. Og at de eneste som vinner på dette på sikt, er sportsutstyrsbransjen, som står for salget.

Én måte klubber har forsøkt å kompensere for dette, er ved å ha jevnlige kvelder for skibytte i tillegg til nettbaserte grupper for det samme. Enda mer effektivt er det når klubbene selv har skiutstyr til utlån for dem som ikke selv har tilgang på det. Der dette er mulig.

Skitopper helt opp på FIS-nivå har tenkt høyt om behovet for å begrense langrenn i konkurransesammenheng til én disiplin, for å sette begrensninger i behovet for skipar og smurning hele veien nedover i aldersgruppene. Og vi snakker da nødvendigvis om fristil.

Leken som forsvant

Men intet av dette kompenserer for det som mange opplever som det verste, nemlig det altfor tidlige bortfallet av lek i skisporten.

Man måles kritisk lenge før man blir 12 år i mange tilfeller. Dette sliter på barns motivasjon. Og gjør igjen veien inn i det noe mer lekbetonte og lagbaserte kort. Inn i hallene, ut på kunstgresset. Bort fra en sport som mistet sin identitet et sted i byen.

Om et par uker åpner ironisk nok landets første innendørsanlegg for ski. Selvsagt i nærheten av vår aller største by.

Og med et navn som snart vil virke enda mer eksklusivt enn nå: Snø.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal