Antti-helten skapte «jordskjelv» i finalen

Finland vant VM-finalen nesten uten stjerner på laget. Til gjengjeld har de en helt ved navn Marko Anttila (33).

X00829

OVERRASKELSE: Marko Anttila jubler hemningsløst etter finalescoring med lagkamerat Veli-Matti Savinainen.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

– Dette er et jordskjelv. Finland var nederlagsdømt, men skaper kanskje den største sensasjonen siden «Miracle on ice» under OL i 1980, sier Viasat-ekspert Roy Johansen om den finske seieren.

For da et Canada tok ledelsen ved Shea Theodore midtveis i den første perioden, så det ut til at Canadas stjernelag skulle spasere inn til den forventede VM-gullet.

APTOPIX Slovakia Ice Hockey Worlds

DOBBEL: Marko Anttila scoret to i finalen.

Foto: Petr David Josek / AP

Men for tredje kamp på rad våknet i stedet kaptein Marko Anttila.

Den store og ikke særlig elegante 33-åringen scoret først en gang, og så en gang til. Dermed hadde han nærmest på egen hånd snudd kampen.

– Han har overprestert i finalespillet. Han fortjener det, og hele Finland fortjener det. For finsk hockey finnes det ikke noe bedre, roser Ole Kristian Tollefsen i Viasats studio.

Best når det gjelder

Anttila har ikke vært en voldsom poengplukker verken i sin nåværende klubb Jokerit eller i sine tidligere klubber, men han er åpenbart best når det gjelder.

I kvartfinale mot Sverige så Finland ut til å tape. Men med halvannet minutt igjen på klokka dukket veteranen opp og utliknet. I spilleforlengelsen avgjorde Finland.

I semifinalen mot storfavoritt Russland klarte de finske krigerne å hindre russerne fra å score et eneste mål. Finnene vant etter scoring av Marko Antilla – selvfølgelig.

Da VM-gullet skulle utdeles, ble han også kåret til finalens beste spiller.

– Og i tillegg er han en virkelig lagspiller, understreker Roy Johansen.

AFP_1GY50F

GLEDE: Kaptein Marko Anttila løfter pokalen. Finlands tredje VM-gull totalt, men det første på åtte år.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Fulle av lovord

Harri Pesonen scoret det siste finske målet fire minutter før slutt. På tribunen danset publikum i ekstase. Finland tok sitt tredje VM-gull – men det i et år der ingen forventet det.

– Mirakelet er et faktum, utbrøt Viasats kommentator.

– Dette er en sensasjon. Det gir meg gåsehud. De har klart å bygge et lag og tro at de er uslåelige. Ikke noe er bedre enn det, sier Tollefsen.

– Det er det største som kan skje for dem. I dag fester hele Finland, påpeker Alexander Bonsaksen, som selv spiller i Finland.

Siste nytt

 • Hovland faller på lista

  Viktor Hovland faller noen hakk på resultatlista etter fredagens runde i PGA-turneringen i golf i Las Vegas. Han er sju slag bak teten, melder NTB.

  Igjen spilte Hovland solid, men 2.-runden var ikke fullt så god som den han leverte på åpningsdagen. Da fikk han sju birdier og unngikk å spille kostbare bogeyer. Fredag gikk han i alt fire slag under par.

  GQiKqOpMAVU
  Foto: Alex Goodlett / AFP
 • Koronatrøbbel i Tottenham

  Tottenhams planer foran søndagens bortekamp mot Newcastle er blitt forstyrret av to koronatilfeller i spillerstallen, ifølge NTB. Flere britiske medier, deriblant Sky Sports, melder om Tottenhams smitteutbrudd. Det er ikke kjent hvilke to spillere det gjelder.

  London-klubben har ikke bekreftet opplysningene, men manager Nuno Espírito Santo antydet på fredagens pressekonferanse at de har trøbbel i oppladningen til Newcastle-oppgjøret.

  – Etter landslagspausen er det alltid store problemer som dukker opp. Vi har problemer, men jeg vil ikke si n

 • Gulbrandsen med superinnhopp

  Fredrik Gulbrandsen var sentral da Istanbul Basaksehir senket byrival Besiktas 3-2 i tyrkisk toppfotball, melder NTB. Som innbytter gjorde han mål og la opp til et annet. Gulbrandsen entret gressmatta med et snaut kvarter igjen på klokka, og ni minutter senere hadde han vært nest sist og deretter sist på ballen ved hjemmelagets to siste scoringer.

  Fredrik Gulbrandsen
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal