Antti-helten skapte «jordskjelv» i finalen

Finland vant VM-finalen nesten uten stjerner på laget. Til gjengjeld har de en helt ved navn Marko Anttila (33).

X00829

OVERRASKELSE: Marko Anttila jubler hemningsløst etter finalescoring med lagkamerat Veli-Matti Savinainen.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

– Dette er et jordskjelv. Finland var nederlagsdømt, men skaper kanskje den største sensasjonen siden «Miracle on ice» under OL i 1980, sier Viasat-ekspert Roy Johansen om den finske seieren.

For da et Canada tok ledelsen ved Shea Theodore midtveis i den første perioden, så det ut til at Canadas stjernelag skulle spasere inn til den forventede VM-gullet.

APTOPIX Slovakia Ice Hockey Worlds

DOBBEL: Marko Anttila scoret to i finalen.

Foto: Petr David Josek / AP

Men for tredje kamp på rad våknet i stedet kaptein Marko Anttila.

Den store og ikke særlig elegante 33-åringen scoret først en gang, og så en gang til. Dermed hadde han nærmest på egen hånd snudd kampen.

– Han har overprestert i finalespillet. Han fortjener det, og hele Finland fortjener det. For finsk hockey finnes det ikke noe bedre, roser Ole Kristian Tollefsen i Viasats studio.

Best når det gjelder

Anttila har ikke vært en voldsom poengplukker verken i sin nåværende klubb Jokerit eller i sine tidligere klubber, men han er åpenbart best når det gjelder.

I kvartfinale mot Sverige så Finland ut til å tape. Men med halvannet minutt igjen på klokka dukket veteranen opp og utliknet. I spilleforlengelsen avgjorde Finland.

I semifinalen mot storfavoritt Russland klarte de finske krigerne å hindre russerne fra å score et eneste mål. Finnene vant etter scoring av Marko Antilla – selvfølgelig.

Da VM-gullet skulle utdeles, ble han også kåret til finalens beste spiller.

– Og i tillegg er han en virkelig lagspiller, understreker Roy Johansen.

AFP_1GY50F

GLEDE: Kaptein Marko Anttila løfter pokalen. Finlands tredje VM-gull totalt, men det første på åtte år.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Fulle av lovord

Harri Pesonen scoret det siste finske målet fire minutter før slutt. På tribunen danset publikum i ekstase. Finland tok sitt tredje VM-gull – men det i et år der ingen forventet det.

– Mirakelet er et faktum, utbrøt Viasats kommentator.

– Dette er en sensasjon. Det gir meg gåsehud. De har klart å bygge et lag og tro at de er uslåelige. Ikke noe er bedre enn det, sier Tollefsen.

– Det er det største som kan skje for dem. I dag fester hele Finland, påpeker Alexander Bonsaksen, som selv spiller i Finland.

Siste nytt

 • Landslaget ga seerrekord

  667 000 seere i snitt så Norge avansere til kvartfinalen i VM lørdag kveld. På det meste var det 895 000 seere som fikk med seg dramaet mot Australia, det er ny rekord. Ingen fotballkamp på norsk TV har gitt høyere seertall i år.

  Fotball VM-kvinner 2019, åttenedelsfinale Norge-Australia 1-1, 5-2 etter straffespark.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • G19-troppen til EM i Armenia

  Landslagstrener Gunnar Halle presenterte mandag troppen til sommerens G19-EM i fotball. Der er blant andre, Colin Rösler og Edvard Sandvik Tagseth. EM arrangeres i perioden 14. til 27. juli. Norge er i gruppe med Tsjekkia, Irland og Frankrike.

  Gunnar Halle
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Real: - Vi selger ikke Ødegaard nå

  Real Madrid skal ha gitt Bayer Leverkusen beskjed om at klubben ikke har noe ønske om å selge Martin Ødegaard i sommer.

  Dermed er en utlånsavtale det mest sannsynlige. Det bekrefter den tyske storklubbens sportsdirektør Simon Rolfes overfor storavisen Bild.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal