Antti-helten skapte «jordskjelv» i finalen

Finland vant VM-finalen nesten uten stjerner på laget. Til gjengjeld har de en helt ved navn Marko Anttila (33).

X00829

OVERRASKELSE: Marko Anttila jubler hemningsløst etter finalescoring med lagkamerat Veli-Matti Savinainen.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

– Dette er et jordskjelv. Finland var nederlagsdømt, men skaper kanskje den største sensasjonen siden «Miracle on ice» under OL i 1980, sier Viasat-ekspert Roy Johansen om den finske seieren.

For da et Canada tok ledelsen ved Shea Theodore midtveis i den første perioden, så det ut til at Canadas stjernelag skulle spasere inn til den forventede VM-gullet.

APTOPIX Slovakia Ice Hockey Worlds

DOBBEL: Marko Anttila scoret to i finalen.

Foto: Petr David Josek / AP

Men for tredje kamp på rad våknet i stedet kaptein Marko Anttila.

Den store og ikke særlig elegante 33-åringen scoret først en gang, og så en gang til. Dermed hadde han nærmest på egen hånd snudd kampen.

– Han har overprestert i finalespillet. Han fortjener det, og hele Finland fortjener det. For finsk hockey finnes det ikke noe bedre, roser Ole Kristian Tollefsen i Viasats studio.

Best når det gjelder

Anttila har ikke vært en voldsom poengplukker verken i sin nåværende klubb Jokerit eller i sine tidligere klubber, men han er åpenbart best når det gjelder.

I kvartfinale mot Sverige så Finland ut til å tape. Men med halvannet minutt igjen på klokka dukket veteranen opp og utliknet. I spilleforlengelsen avgjorde Finland.

I semifinalen mot storfavoritt Russland klarte de finske krigerne å hindre russerne fra å score et eneste mål. Finnene vant etter scoring av Marko Antilla – selvfølgelig.

Da VM-gullet skulle utdeles, ble han også kåret til finalens beste spiller.

– Og i tillegg er han en virkelig lagspiller, understreker Roy Johansen.

AFP_1GY50F

GLEDE: Kaptein Marko Anttila løfter pokalen. Finlands tredje VM-gull totalt, men det første på åtte år.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Fulle av lovord

Harri Pesonen scoret det siste finske målet fire minutter før slutt. På tribunen danset publikum i ekstase. Finland tok sitt tredje VM-gull – men det i et år der ingen forventet det.

– Mirakelet er et faktum, utbrøt Viasats kommentator.

– Dette er en sensasjon. Det gir meg gåsehud. De har klart å bygge et lag og tro at de er uslåelige. Ikke noe er bedre enn det, sier Tollefsen.

– Det er det største som kan skje for dem. I dag fester hele Finland, påpeker Alexander Bonsaksen, som selv spiller i Finland.

Siste nytt

 • Wolves med komfortabel siger

  Wolverhampton vann 2-0 mot Crystal Palace i kveldens oppgjer i Premier League. I sin første kamp frå start sette Rayan Ait-Nouri inn 1-0 etter 18 minuttar. Knappe ti minuttar seinare fekk Daniel Podence si første skåring for sesongen. Like før slutt fekk Crystal Palace-spelar Luka Milivojevic raudt kort etter ein stygg takling på João Moutinho.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Andrew Boyers / AP
 • Tande og Opseth vann NM

  Silje Opseth og Daniel André Tande vann NM i hopp i normalbakken i Midtstubakken. Sjølv om Maren Lundby ikkje deltok la ikkje det nokon dempar på sigersgleda.

  – Det var ingen garanti for at det skulle gå vegen for meg i dag. Det at eg står på toppen i dag smakar godt, sjølv om Maren ikkje var med, seier Opseth med eit stort glis.

  Tande sikra seg sin første kongepokal med sigeren i kveld.

  – Det er ingen Kongsberg-hoppar i historia som har tatt ein kongepokal, så det er godt å endeleg få plassert den pokalen i skihistoria på Kongsberg, seier Tande til NRK.

  Gleda over å få med seg ein kongepokal får derimot ikkje Opseth. For kvinnene får ikkje nokon kongepokal.

  – Eg synest det er litt kjedeleg, seier Opseth til NRK.

  Det er eit krav om at ein må vere over 15 deltakarar for å dele ut ein kongepokal. I årets renn for kvinnene var det 9 som stilte til start.

  – Eg veit ikkje om det er ny rekord i år, men me er vert fall mange fleire enn me har vore tidlegare, og det er positivt. Me tar med oss det, sjølv om me ikkje er mange nok til å få kongepokal, seier Opseth.

  Halvor Egner Granerud tok sylvet og Marius Lindvik tok bronse. Eirin Kvandal kom på plassen bak Opseth, og Anna Odine Strøm tok bronse.

  Arrangementet skulle eigentleg vore i mars, men blei utsett på grunn av koronapandemien.

  NM-hopp kvinner og menn
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Njåtun med ti strake NM-gull

  Ida Njåtun var nok ein gong sterkast på 1500 meter i skøyte-NM. For ho tok gullet på distansen for tiande gong på rad. Ho klokka inn på 1.58,06 i Vikingskipet i Hamar. Det er meisterskapsrekord, ifølge NM-arrangøren Asker skøyteklubb.

  Tidlegare på dagen vann Håvard Holmefjord Lorentzen gullet på 500 meter. Bergensaren gjorde årsbeste med 35,06.

  Hallgeir Engebråten kunne juble for siger på 5000 meter. Han tok sitt første seniorgull i NM, med tida 6.27,53.

  VM skøyter allround / sprint 2020 Hamar
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal