NRK Meny
Normal

Tror Russland utestenges fra OL: – Jeg så hvor korrupt systemet var

EINDHOVEN/OSLO (NRK): Wada-veteran Dick Pound tror ikke Den internasjonale olympiske komité (IOC) kan overse bevisene når de skal avgjøre Russlands OL-skjebne.

Dick Pound

KLAR BESKJED: Dick Pound er ikke i tvil om at det foregikk systematisk juks under Sotsji-OL.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

– Det er i hvert fall et logisk utfall av dette. De olympiske lekene ble sabotert av vertslandet. Det må man betale prisen for, sier Pound til NRK.

NRK møter canadiske Dick Pound under antidopingkonferansen «Play the game» i Eindhoven.

Pound er en av de mektigste personene i det internasjonale antidopingarbeidet. Han er tidligere visepresident i IOC og var også den første presidenten i Det internasjonale antidopingbyrået, Wada.

Han ledet også det uavhengige granskingsutvalget i Wada i dopingsaken mot Russland.

– Jeg var på en måte heldig. Jeg så hvor korrupt systemet var, sier han.

– Vanskelig å ikke tro det

Nå venter han, i likhet med store deler av resten av verden, på om IOC velger å utestenge Russland fra OL i Pyeongchang. Avgjørelsen blir offentliggjort 5. desember.

IOC har nedsatt to kommisjoner for å verifisere bevisene mot russerne i McLaren-rapporten.

Disiplinærkommisjonen ledet av Denis Oswald konkluderer med at funnene til McLaren bekrefter systematisk juks blant utøverne. Også når det gjelder Aleksandr Legkov, som er utestengt fra OL på livstid.

– De vurderte hvorvidt det han sa var sant eller ikke og kom frem til at det var det ikke, basert på bevisene. Det er ingen grunn til å åpne en prøveflaske og bytte ut urinen med mindre du vil skjule en positiv test, påpeker Pound.

En kommisjon ledet av Samuel Schmid prøver å finne ut om dopingjukset virkelig hadde statlig russisk støtte. Den rapporten kommer om få dager.

Wada-veteranen tror IOC ikke kan overse det som kommer frem i disse rapportene.

– Jeg tror det er veldig vanskelig for dem å ikke tro på det. Etter min mening burde de ha utestengt Russland fra Rio.

– Dette er et vendepunkt for IOC. Det er første gang vi har klare beviser for juks og manipulasjon og det må vi reagere på. Hvis ikke, vil IOC miste all troverdighet, kommenterer han.

– Forvirrende situasjon

Argumentet om at det ikke er funnet positive dopingprøver i saken mot Aleksandr Legkov og andre russiske utøvere, blåser Pound av.

– Om det finnes en positiv prøve eller ikke, spiller ingen rolle. Grunnen til at det ikke finnes positive tester er at de byttet ut prøvene med ren urin. Dette konkluderte McLaren med i sin rapport, og slo fast at det var hevet over all rimelig tvil, sier han.

Den tidligere Wada-lederen er også kritisk til hvordan Det internasjonale skiforbundet (FIS)har håndtert utestengelsen av de russiske løperne.

– Nå har vi den forvirrende situasjonen at noen som er utestengt av IOC, deltar i verdenscupen, påpeker han.

Siste nytt

 • Tap for Manchester City

  Manchester City tapte 0-1 mot tyske Borussia Dortmund i sin første kamp i sesongoppkjøringen. Mario Götze scoret på straffe i første omgang. Forrige sesongs seriemestere stilte uten flere av sine største stjerner, men Riyad Mahrez spilte fra start.

  FOC-SPO-SOC-MANCHESTER-CITY-V-BORUSSIA-DORTMUND---INTERNATIONAL-
  Foto: ELSA / AFP
 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale