Tror Russland utestenges fra OL: – Jeg så hvor korrupt systemet var

EINDHOVEN/OSLO (NRK): Wada-veteran Dick Pound tror ikke Den internasjonale olympiske komité (IOC) kan overse bevisene når de skal avgjøre Russlands OL-skjebne.

Dick Pound

KLAR BESKJED: Dick Pound er ikke i tvil om at det foregikk systematisk juks under Sotsji-OL.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

– Det er i hvert fall et logisk utfall av dette. De olympiske lekene ble sabotert av vertslandet. Det må man betale prisen for, sier Pound til NRK.

NRK møter canadiske Dick Pound under antidopingkonferansen «Play the game» i Eindhoven.

Pound er en av de mektigste personene i det internasjonale antidopingarbeidet. Han er tidligere visepresident i IOC og var også den første presidenten i Det internasjonale antidopingbyrået, Wada.

Han ledet også det uavhengige granskingsutvalget i Wada i dopingsaken mot Russland.

– Jeg var på en måte heldig. Jeg så hvor korrupt systemet var, sier han.

– Vanskelig å ikke tro det

Nå venter han, i likhet med store deler av resten av verden, på om IOC velger å utestenge Russland fra OL i Pyeongchang. Avgjørelsen blir offentliggjort 5. desember.

IOC har nedsatt to kommisjoner for å verifisere bevisene mot russerne i McLaren-rapporten.

Disiplinærkommisjonen ledet av Denis Oswald konkluderer med at funnene til McLaren bekrefter systematisk juks blant utøverne. Også når det gjelder Aleksandr Legkov, som er utestengt fra OL på livstid.

– De vurderte hvorvidt det han sa var sant eller ikke og kom frem til at det var det ikke, basert på bevisene. Det er ingen grunn til å åpne en prøveflaske og bytte ut urinen med mindre du vil skjule en positiv test, påpeker Pound.

En kommisjon ledet av Samuel Schmid prøver å finne ut om dopingjukset virkelig hadde statlig russisk støtte. Den rapporten kommer om få dager.

Wada-veteranen tror IOC ikke kan overse det som kommer frem i disse rapportene.

– Jeg tror det er veldig vanskelig for dem å ikke tro på det. Etter min mening burde de ha utestengt Russland fra Rio.

– Dette er et vendepunkt for IOC. Det er første gang vi har klare beviser for juks og manipulasjon og det må vi reagere på. Hvis ikke, vil IOC miste all troverdighet, kommenterer han.

– Forvirrende situasjon

Argumentet om at det ikke er funnet positive dopingprøver i saken mot Aleksandr Legkov og andre russiske utøvere, blåser Pound av.

– Om det finnes en positiv prøve eller ikke, spiller ingen rolle. Grunnen til at det ikke finnes positive tester er at de byttet ut prøvene med ren urin. Dette konkluderte McLaren med i sin rapport, og slo fast at det var hevet over all rimelig tvil, sier han.

Den tidligere Wada-lederen er også kritisk til hvordan Det internasjonale skiforbundet (FIS)har håndtert utestengelsen av de russiske løperne.

– Nå har vi den forvirrende situasjonen at noen som er utestengt av IOC, deltar i verdenscupen, påpeker han.

Siste nytt

 • Første verdenscupseier

  Vetle Sjåstad Christiansen tok sin første verdenscupseier i karrieren, under sprinten fra amerikanske Soldier Hollow. 26-åringen kjempet en innbitt kamp med Simon Desthieux, men tok franskmannen med 1,3 sekunder. Johannes Thingnes Bø fikk fire bom på den stående skytingen, men kjempet seg inn til en femteplass.

  Sjåstad Christiansen.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Opptur for Norge i lagkonkurransen

  Polen vant lagkonkurransen i tyske Willingen foran Tyskland og Slovenia. Etter å ha ligget på en sjetteplass etter den første omgangen, klatret de norske hopperne to plasser. Mye takket være unggutten Thomas Aasen Markeng, som leverte to solide hopp.

  NORDIC-SKIING/
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • 3. div-spiller til slovensk mester

  Mirza Mujcic (24) fra den norske 3. divisjon-klubben Lysekloster har meldt overgang til den slovenske dobbeltvinneren Olimpija Ljubljana. – Jeg kan ikke tenke meg at noe sånt har skjedd før, sier breddefotballekspert Jørgen Tjærnås til Aftenposten.

  NM fotball 3. runde, Brattvåg - Rosenborg.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal