NRK Meny
Normal

Her blir russerne satt på plass av doping-etterforskerne

Verdens antidopingbyrå (WADA) har suspendert Det russiske antidopingbyrået onsdag for å ha brutt organisasjonens regler.

Tidligere sjef i WADA og mannen bak WADA-rapporten, setter russerne og den russiske vise-sportsministeren på plass.

VIDEO: Dick Pound, som har ledet arbeidet med WADAs dopingrapport, gir tydelig beskjed til den russiske vise-sportsministeren om at de må slutte med "bullshit" i mediene.

Suspensjonen trer i kraft med umiddelbart virkning, opplyser kulturminister og styremedlem i WADA, sier Thorhild Widvey til NTB.

Da WADAs sjokkrapport ble lagt frem tidligere i november valgstedet internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) å utestenge Russland fra all friidrett i 2016. Nå suspenderes organisasjonen som skal jobbe mot dopingen i russisk idrett.

Et enstemmig flertall stemte for å suspendere Russland. Landet kan så lenge sanksjonen gjelder ikke være til stede på WADA-møter.

– Det som har skjedd er at Russland er erklært «non-compliance». De får ikke anledning til å møte på WADA-møter, sier Widvey til NTB.

Thorhild Widvey

SATTE KRAV: Thorhild Widvey skal ha satt krav på vegne Europa i styremøte onsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er uakseptabelt

Antidopingbyrået tok avgjørelsen på et styremøte onsdag. Widvey skal ha gått foran å krevd, på vegne av Europa, at man mister møteretten med en gang det er mistanke om lovbrudd i fremtiden.

Les også: – Russland klarer ikkje å rydde opp før OL

– Jeg er glad på vegne av Europa at vi fikk det igjennom. Nasjoner som jukser skal være fullstendig klar over at det er uakseptabelt. Det skal slås hardt ned på systematisk juks, sier Widvey.

WADA-rapporten grunnen til suspensjonen

Bakgrunnen for utestengelsen er WADA-rapporten om dopingbruken blant russiske friidrettsutøvere. Den skal ha vært svært utstrakt i flere år, og personer skal ha blitt betalt for å dekt over.

Det russiske friidrettsforbundet skal være villig til å rydde opp etter at de ble avslørt.

– Den russiske representanten var til stede på møtet, og han tok det til etterretning. De vil samarbeide og rydde opp. Det er vi glad for, sier Widvey.

Selv om kulturministeren synes det er positivt at russerne viser samarbeidsvillig, håper hun WADA vil fortsette den tøffe linjen.

– Det er viktig å vise overfor Russland og andre nasjoner at dette er uakseptabelt. Jeg mener vi må være tøffere, sa Widvey.

– Det vil ikke overraske meg om det finnes mer av dette

Allerede før møtet hadde det russiske antidopinglaboratoriet i Moskva blitt utestengt i seks måneder på grunn av WADA-rapporten. Widvey tror det kan komme flere avsløringer i fremtiden.

– Det vil ikke overraske meg om det finnes mer av dette, så det er viktig at WADA tar dette videre. Jeg håper det settes ned uavhengige kommisjoner for å utdype videre, sier Widvey.

Også laboratoriene til Andorra, Israel, Argentina, Bolivia og Ukraina ble fratatt akkrediteringen under møtet. Belgia, Brasil, Frankrike, Hellas, Mexico og Spania risikerer suspensjon om de ikke lever opp til WADA-reglementet innen 18. mars neste år.

Siste nytt

 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold
 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG

Sendeplan

Kl. Program Kanal