NRK Meny
Normal

Antidoping Norge mener Hushovd burde varslet om Armstrong-doping

Antidoping Norge mener Thor Hushovd burde varslet da han i 2011 fikk vite at Lance Armstrong dopet seg.

Anders Solheim

Lederen for Antidoping Norge, Anders Solheim mener Thor Hushovd burde kommet til dem da han fikk vite i mai 2011 at Lance Armstrong hadde dopet seg.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Thor Hushovd

Thor Hushovd slapp i dag sin selvbiografi som han har skrevet i samarbeid med Jostein Ravnåsen.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Vi synes det vil være naturlig å ta kontakt med anti-dopingorganisasjonene og fortelle det hvis du har mistanke, eller vet om noe som har foregått som har med doping å gjøre, sier leder for Antidoping Norge, Anders Solheim til NRK.

Ville ikke bli hovedvitne

I en ny bok innrømmer Thor Hushovd at han visste om Lance Armstrongs dopingbruk allerede halvannet år før den omstridte sykkelstjernen innrømmet det offentlig. Armstrong innrømmet personlig overfor nordmann om at han hadde dopet seg.

– Jeg visste at han hadde jukset og løyet, holdt en hel verden for narr, men jeg følte ikke for å gi ham full overhaling i media, skriver Hushovd i sin rykende ferske selvbiografi som ble sluppet onsdag.

Slik forklarer nordmannen hvorfor han holdt munn:

– Hva skulle jeg si? Skulle jeg svare at han fortalte meg at han dopet seg da jeg besøkte ham i Hollywood i mai 2011? Det ønsket jeg ikke. Hadde jeg gjort det, ville jeg nærmest blitt et hovedvitne i dopingsaken mot Armstrong.

– Jeg ønsket ikke å være den første som offentlig gikk ut og fortalte at han hadde innrømmet dopingbruk.

Thor Hushovd og Lance Armstrong

Lance Armstrong (t.h) innrømmet doping overfor Thor Hushovd i mai 2011. Her fra den 11. etappen i Tour de France i 2009.

Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS

Ikke klima for varsling i 2011

Anders Solheim mener at det var åpenhet som førte til at Lance Armstrong ble avslørt, og at det burde vært naturlig at Thor Hushovd fortalte hemmeligheten videre.

– Når det er sagt så var det heller ikke klima for å varsle 2011, sånn som det er i 2014. At Thor nå står fram og forteller det i 2014 er positivt i seg selv. For slik har det ikke alltid vært i sykkelsporten, sier Solheim, og fortsetter:

– Hele US-postal-saken og avsløringen av Lance Armstrong er jo i stor grad basert på at de som var tett på miljøet har fortalt det de visste. Det er jo en vesentlig grunn til at US-Postal og Lance Armstrong ble avslørt, sier Solheim.

– Hvorfor tror du at Hushovd venta med å si det?

– Det har jo vist seg at det har vært en kultur for taushet i sykkelsporten og at man ikke sier det man vet om doping. Det er en utfordring for antidopingarbeidet i sykkelsporten. Det er jo først i de senere årene at utøvere har stått fram og fortalt hva man vet. Og det førte til at man avdekket hva som skjedde i US Postals.

Thor Hushovd

Thor Hushovd får en klem av Lance Armstrong etter at nordmannen vant den grønne trøya i Tour de France i 2005.

Foto: CHRISTOPHE ENA / AP

«Thor, alle doper seg»


Det var under et besøk hos den amerikanske sykkelstjernen i Los Angeles i mai 2011 Hushovd fikk sjokkmeldingen fra Armstrong.

– Vi kom inn på beskyldningene fra Tyler Hamilton da Lance helt uoppfordret innrømmet at han hadde dopet seg., skriver Hushovd.

Dette var halvannet år før Armstrong innrømmet doping i det mye omtalte programmet hos talkshow-dronningen Oprah Winfrey.

– Mulig han merket at jeg ble overrasket og paff, for han så på meg, trakk på skuldrene og sa: «Thor, alle doper seg.», skriver Hushovd før han fortsetter:

– Jeg hadde lyst til å si at han tok feil. At det slett ikke var riktig at alle dopet seg. At jeg ikke gjorde det. Men jeg var helt satt ut. Jeg sa ingen ting. Jeg følte at det ble feil å si noe som helst, skriver Hushovd.

Siste nytt

 • Olic tilbake for Kroatia

  Tidligere stjernespiss Ivica Olic er tilbake i Kroatias landslag. Han blir assistent for den nye landslagssjefen Zlatko Dalic. – Det er en ære å være del av Kroatias landslag igjen, denne gang i en annerledes rolle, sier Olic til forbundets nettsted.

  UEFA-CUP
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Dømt for promillekjøring

  Nord-Irlands landslagssjef Michael O'Neill er fratatt førerkortet i 16 måneder og idømt en bot på 1300 pund for promillekjøring. O'Neill ble stoppet i utkanten av Edinburgh i september. Han blåste rødt, og hadde promille på tre ganger tillatt nivå.

  VM-kvalfiseringskamp i fotball, Norge - Nord-Irland (1-0).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Siste forsøk på løysing

  Leiinga i spelarforeininga møtte spelarane seint i går kveld, truleg for å gjere eit siste forsøk på å finne ei løysing i den danske spelarkonflikten, melder Danmarks Radio.

  Klokka 12 i dag går den endelege fristen ut for Danmark til å bestemme seg for om dei skal spele VM-kvalifiseringskampen for kvinner mot Sverige fredag.

  Danmark jubler
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Zenit - Rosenborg