Hetses etter Bråthen-saken – nå vurderer Skiforbundet politianmeldelse

Flere i Norges Skiforbund har mottatt grov hets i forbindelse med Clas Brede Bråthen-konflikten. Meldingene har tidvis vært så drøye at Skiforbundet har vurdert å gå til politianmeldelse.

Ingvild Bretten Berg

MOTTAR HETS: Ingvild Bretten Berg, generalsekretær i Skiforbundet, forteller at både hun og andre tilknyttet Skiforbundet har mottatt hets og sjikane i forbindelse med Bråthen-saken.

Foto: NTB Scanpix

– Det er trakassering, meldinger, mobbing, direkte tilrop og trusler. Jeg opplever dette som et potensielt demokratisk problem – spesielt når det går utover de tillitsvalgte i organisasjonen, sier Ingvild Bretten Berg, generalsekretær i Skiforbundet, til NRK.

Mange har sterke meninger og synspunkter rundt den langvarige konflikten mellom Clas Brede Bråthen og Skiforbundet, og i sosiale medier er det særlig forbundet som får gjennomgå.

Men enkelte personer går mye lenger enn andre.

Vurderer politianmeldelse

Bretten Berg forteller at hun og andre personer tilknyttet Skiforbundet har mottatt et hundretalls hetsende meldinger på SMS og e-post etter at Bråthen-nyheten sprakk i august.

Noen skriver med fullt navn. Andre er anonyme.

– Nå er ikke min person noe viktig midt oppi dette. Jeg er her som generalsekretær og arbeidsgiver, men jeg mottar også flere meldinger om dagen. De kommer gjerne sent på kvelden og på nattetid, sier generalsekretæren.

NRK møter Bretten Berg på Skiforbundets kontorer på Ullevaal. Der bekrefter hun at enkelte meldinger har vært så grove at Skiforbundet har vurdert å gå til politiet.

– Jeg vil ikke kommentere mengden vi har vurdert å politianmelde, men vi har gjort en vurdering av politianmeldelse, sier hun.

Advokaten har aldri opplevd lignende

Det samme gjelder Skiforbundets advokat, Nina Gundersen Sandnes i advokatfirmaet Kluge. Advokaten forteller at hun ikke har opplevd lignende hets i noen av sakene hun har jobbet med tidligere.

Nina Sandnes

IKKE OPPLEVD LIGNENDE: Skiforbundets advokat, Nina Gundersen Sandnes i advokatfirmaet Kluge.

Foto: Privat

– Jeg tror mange hadde gått til politianmeldelse allerede fra første melding kom – med det innholdet den hadde – men jeg har valgt å holde fokus på saken. Etter hvert så må jeg si at med den eskaleringen disse meldingene har tatt så diskuterer vi på firmanivå hva vi gjør med det. En anmeldelse er også aktuell ja, sier Sandnes.

NRK har sett flere av meldingene både Sandnes og de ansatte i Skiforbundet har fått. Dette er to eksempler fra to forskjellige avsendere, sendt til henholdsvis Bretten Berg og Sandnes:

A:Du er latterlig. Ta med deg personlighets forstyrrelsen din og trekk deg. Apekatt
N:[...] helt tragisk at sånne kvinnfolk som deg i det hele tatt får møte en idrettspersonlighet som Clas Brede Bråthen. Du er en skam for advokatstanden. Måtte du brenne i helvete!
N:Begynner å brenne litt nå eller..?

– Får høre at jeg ikke fortjener å leve

I løpet av intervjuet påpeker Bretten Berg flere ganger at hun ønsker minst mulig oppmerksomhet rundt hennes egne opplevelser. Generalsekretæren er mest bekymret for at Skiforbundets tillitsvalgte utsettes for sjikane.

–Jeg er mer opptatt av styremedlem – et veldig ungt styremedlem eksempelvis – har mottatt direkte trusler. Dette er noe vi har sett i politikken før, men det er første gang, meg bekjent, at vi ser noe slik i idretten. Dette kan vi ikke være bekjent av. Det må vi sette på dagsordenen, sier hun

Sigrid Snuggerud

NY I SKISTYRET: Sigrid Snuggerud ble valgt inn i skistyret i juni. Kort tid etter begynte hetsen.

Foto: Åsmund Grini / NRK

Den tillitsvalgte Bretten Berg sikter til er 23 år gamle Sigrid Johanna Snuggerud. Hun ble valgt inn i skistyret så sent som i juni i år.

Snuggerud hevder at hun på det meste har fått opp mot 30–40 e-poster og SMS-er hver dag.

– De som tar kontakt mener jo at vi ødelegger skiidretten, men de går også på oss som personer, sier Snuggerud til NRK.

– Hvordan vurderer du alvorlighetsgraden her?

– Jeg synes det er ganske alvorlig når jeg er på en idrettsarena i privatsammenheng og får høre at jeg ikke fortjener å leve. Da tråkker man over noen grenser over hva som er greit, svarer Snuggerud.

– Hvordan påvirker dette deg?

– Det er jo en krevende sak fra før og det blir jo ikke mindre krevende av at vi som enkeltpersoner opplever denne hetsen. Vi har i saker som denne alle et felles ansvar for å holde debatten konstruktiv og saklig. Ulike syn på saken og konstruktiv tilbakemelding ønsker vi selvfølgelig, men hets og trusler mot involverte personer er helt uakseptabelt.

Bråthen tar sterkt avstand

På den andre siden av konflikten står Clas Brede Bråthen. Han har fått mye støtte i sosiale medier, og det er blant annet opprettet en støttegruppe for sportssjefen med nærmere 49.000 medlemmer.

Han synes ingenting om at personer tilknyttet Skiforbundet mottar hets og sjikane.

– Jeg tar sterkt avstand til enhver form for hets og vil samtidig oppfordre alle til å holde seg til en saklig og løsningsorientert tone, skriver Bråthen i en SMS.

Sportsnyheter

«Nepo» forbløffet av Carlsens trekk: – En grov tabbe av Magnus

Et vanvittig sjakkdrama utspilte seg i Dubai lørdag: Magnus Carlsen hadde et solid overtak mot Jan Nepomnjasjtsjij, men to tabbetrekk endret alt. Utrolig nok klarte nordmannen å redde remis.

Nesten-blemme fra Lægreid: – Slapp heldigvis å «ta en Heidi Weng»

Han holdt på å gå feil på oppløpet, men fjorårets store komet, Sturla Holm Lægreid, viste at han han har store planer om å følge opp suksessen. Tarjei Bø sikret norsk dobbeltseier.

Siste nytt

 • Nedtur for Kilde i comebacket

  Etter et 316 dager langt skadeavbrekk var Aleksander Aamodt Kilde tilbake i verdenscupsirkuset. Han var best på trening, men da det virkelig gjaldt holdt det ikke helt inn for nordmannen.

  – Det er uvant å være tilbake på start igjen. Den kjente jeg på i dag og var egentlig klar over at skulle komme, sa Kilde til Viasport etter rennet.

  Kilde hang godt med fra start, men etter henget var han halvsekundet bak. Derfra og ut tapte han tid og i mål var han 1,01 sekund bak ledende Matthias Mayer. Rennet pågår fortsatt og Kilde ligger foreløpig på niendeplass, mens Mayer leder.

  Heller ikke for Kjetil Jansrud gikk det veien i Canada. 36-åringen havnet litt for langt bak i den øverste delen av traseen og fortsatte å tape nedover løypa. Nordmannen ligger foreløpig på 18.-plass.

  Henrik Røa ligger foreløpig helt på sisteplass. Adrian Smiseth Sejersted leverte bra i øverste del av løypa, men tapte en del tid nedover. Han endte til slutt på 27.-plass.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup
  Foto: Sergei Belski / Reuters
 • Bayern kjempa seg tilbake på topp

  Bayern München er igjen på topp av Bundesliga, etter at Borussia Dortmund fekk låne tabnelltoppen i nokre timar.

  Men det heldt hardt for den bayerske storklubben. Det blei med 1-0 over botnlaget Armenia Bielefeld heime på Olympiastadion, etter at Leroy Sané scora etter 71 minutt.

  Bayern er eitt poeng framfor Dormund, som med Erling Btraut Haaland tilbake på scoringslista slo Wolfsburg 3-1 tidlegare på dagen.

  Dei to topplaga skal møtest i Dortmund komande helg.

  Leroy Sane
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Meir trøbbel for Juventus

  Juventus gjekk på sitt tredje heimetap for sesongen med 0-1 for Atalanta laurdag. Duvan Zapata scora etter 28 minutt, og heimelaget greidde aldri å svare.

  Juventus er dermed nummer 8 i Serie A, 11 poeng bak serieleiar Napoli. Atalanta er nummer fire.

   Norge - Sør-Korea
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal