NRK Meny
Normal

Annenhver nordmann mener Johaug bør få dopingstraff

Men flertallet synes Therese Johaug kun skal utestenges i to måneder, viser en fersk spørreundersøkelse.

Therese Johaug

AVVENTER SVAR: Therese Johaug må vente til 2017 før hun får svar på sin dopingstraff.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Et knapt flertall av nordmenn mener langrennsstjernen Therese Johaug må ta en eller annen form for straff etter sin positive dopingprøve tidligere i høst.

Det kommer frem i en fersk spørreundersøkelse gjort av Norstat for NRK.

Mer presist mener 52 prosent av de spurte, eller annenhver nordmann, at Johaug bør sone en straff. Men med spørsmålet «Hvor lang straff mener du Therese Johaug bør få etter den positive dopingprøven?», varierer svarene fra to måneder til to år.

Mange mener hun bør slippe straff

Og det er den korteste straffen som dominerer i de avgitte svarene, for 28 prosent av de spurte mener Johaug kun bør ilegges to måneders karantene.

Til sammenligning mener 17 prosent at hun må tåle å stå over denne sesongen, mens sju prosent synes Johaug bør stenges ute i to år.

Videre mener 32 prosent av de spurte at 28-åringen bør slippe straff i det hele tatt. Alle tallene er basert på en spørreundersøkelse med 1000 deltagere.

Laster innhold, vennligst vent..

NRKs langrennsekspert Carl-Henning Gran er noe forundret over at så mange mener Johaug bør få en kort dom.

Carl-Henning Gran

EKSPERT: Carl-Henning Gran er noe overrasket over resultatet.

Foto: NRK

– Nå har dette fått en massiv mediedekning, og media har jo egentlig lagd en storm ut av noe som er en liten sak i den store sammenhengen. Jeg er egentlig overrasket over at ikke flere synes hun burde hatt strengere straff med tanke på hvordan media har fremstilt dette, sier Gran og fortsetter:

– Men det kan være at det har gått så langt og blitt så massivt at folk har begynt å støtte Therese i stedet for å stille henne i tvil.

Midlertidig utestengt

Det har stormet rundt Johaug etter at hun testet positivt for det forbudte stoffet clostebol tidligere i høst. Langrennsstjerna fra Dalsbygda er midlertidig utestengt fra landslaget i påvente av endelig dom i dopingsaken på nyåret.

Ett av usikkerhetsmomentene nå er hvem Johaug kan få hjelp av under suspensjonsperioden.

Det er naturlig nok også blitt heftig spekulert i hvor lang straff Johaug vil få. Tidligere doping-statistikk tyder i hvert fall på at hun vil få en eller annen form for sanksjon. For ingen tidligere utøvere som er blitt tatt for nettopp clostebol-bruk har sluppet unna utestengelse.

Carl-Henning Grans personlige mening er at den norske stjernen bør slippe unna med minst mulig straff.

– Hun bør kanskje få en liten straff for uaktsomhet, men ett år og eller mer vil jeg si er å skyte spurv med kanoner, sier langrennseksperten.

Et flertall mener Therese Johaug bør straffes etter den positive dopingprøven. Det viser en meningsmåling gjort for NRK. Det er større forskjeller i svarene på spørsmålet om hvor lang straffen bør være.

Siste nytt

 • Knudtzon til Molde

  Molde har hentet Erling Knudtzon fra Lillestrøm, det melder Molde på sine nettsider. Knudtzon har fått en treårskontrakt med de blåkledde fra Romsdal. Kontrakten gjelder fra 1. januar 2019.

  Ërling Knudtzon
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • KIL henter spiller fra Brasil

  Lucas Morais (21) har signert for 1.-divisjonsklubben Kongsvinger. Han har signert en avtale over tre og et halvt år.

  Morais blir den andre brasilianeren i stallen, fra før har de tidligere Aalesund-spiller Marlinho.

  Mark Dempsey og Espen Nystuen
  Foto: Ann-Kristin Mo / NRK
 • Maradona blir styreleder

  Diego Maradona er ansatt som ny styreleder i den hviterussiske fotballklubben Dinamo Brest.

  – Jeg har gode minner om Castro, Chavez og Gaddafi. Jeg kjenner også Putin. Nå vil jeg gjerne ta et bilde med Lukasjenko, sa Maradona med henvisning til Hviterusslands president da han ble presentert mandag kveld.

  Maradona
  Foto: Sergei Gapon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 10. etappe
Tour de France: 10. etappe
Sport i dag