Annenhver nordmann mener Johaug bør få dopingstraff

Men flertallet synes Therese Johaug kun skal utestenges i to måneder, viser en fersk spørreundersøkelse.

Therese Johaug

AVVENTER SVAR: Therese Johaug må vente til 2017 før hun får svar på sin dopingstraff.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Et knapt flertall av nordmenn mener langrennsstjernen Therese Johaug må ta en eller annen form for straff etter sin positive dopingprøve tidligere i høst.

Det kommer frem i en fersk spørreundersøkelse gjort av Norstat for NRK.

Mer presist mener 52 prosent av de spurte, eller annenhver nordmann, at Johaug bør sone en straff. Men med spørsmålet «Hvor lang straff mener du Therese Johaug bør få etter den positive dopingprøven?», varierer svarene fra to måneder til to år.

Mange mener hun bør slippe straff

Og det er den korteste straffen som dominerer i de avgitte svarene, for 28 prosent av de spurte mener Johaug kun bør ilegges to måneders karantene.

Til sammenligning mener 17 prosent at hun må tåle å stå over denne sesongen, mens sju prosent synes Johaug bør stenges ute i to år.

Videre mener 32 prosent av de spurte at 28-åringen bør slippe straff i det hele tatt. Alle tallene er basert på en spørreundersøkelse med 1000 deltagere.

Laster innhold, vennligst vent..

NRKs langrennsekspert Carl-Henning Gran er noe forundret over at så mange mener Johaug bør få en kort dom.

Carl-Henning Gran

EKSPERT: Carl-Henning Gran er noe overrasket over resultatet.

Foto: NRK

– Nå har dette fått en massiv mediedekning, og media har jo egentlig lagd en storm ut av noe som er en liten sak i den store sammenhengen. Jeg er egentlig overrasket over at ikke flere synes hun burde hatt strengere straff med tanke på hvordan media har fremstilt dette, sier Gran og fortsetter:

– Men det kan være at det har gått så langt og blitt så massivt at folk har begynt å støtte Therese i stedet for å stille henne i tvil.

Midlertidig utestengt

Det har stormet rundt Johaug etter at hun testet positivt for det forbudte stoffet clostebol tidligere i høst. Langrennsstjerna fra Dalsbygda er midlertidig utestengt fra landslaget i påvente av endelig dom i dopingsaken på nyåret.

Ett av usikkerhetsmomentene nå er hvem Johaug kan få hjelp av under suspensjonsperioden.

Det er naturlig nok også blitt heftig spekulert i hvor lang straff Johaug vil få. Tidligere doping-statistikk tyder i hvert fall på at hun vil få en eller annen form for sanksjon. For ingen tidligere utøvere som er blitt tatt for nettopp clostebol-bruk har sluppet unna utestengelse.

Carl-Henning Grans personlige mening er at den norske stjernen bør slippe unna med minst mulig straff.

– Hun bør kanskje få en liten straff for uaktsomhet, men ett år og eller mer vil jeg si er å skyte spurv med kanoner, sier langrennseksperten.

Et flertall mener Therese Johaug bør straffes etter den positive dopingprøven. Det viser en meningsmåling gjort for NRK. Det er større forskjeller i svarene på spørsmålet om hvor lang straffen bør være.

Siste nytt

 • Johaug om smittemarerittet: – Ubeskrivelig og ubehagelig

  Therese Johaug mener at lagvenninnene Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå er kommet opp i en ubeskrivelig situasjon.

  Onsdag ble det kjent begge lagvenninnene hadde testet positivt på koronaviruset, dagen før de egentlig skulle ha reist til OL i Beijing.

  Nå henger OL i en tynn tråd for begge, og spørsmålet er om de i det hele tatt kommer seg til mesterskapet.

  – Det er vanskelig å finne trøstende ord i en sånn sammenheng. Man prøver å være en god lagvenninne og støtte dem, men det er en ubeskrivelig situasjon å komme opp i, sier Therese Johaug til TV 2, VG og andre oppmøtte fra pressen i Seiser Alm denne torsdagsmorgenen.

  Johaug møtte pressen med munnbind og god avstand.

  – Vi har liksom gjort alt vi kunne. Vi har levd så skjermet og med alle forholdsregler, men vi klarer ikke å styre alt, sier Johaug.

  Therese Johaug
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Alle skiskytterne tar privatfly hjem før OL

  Hele OL-troppen i skiskyting sendes hjem fra italienske Lavazé til Oslo i privatfly for å unngå koronasmitte før avreise til Beijing, skriver TV 2.

  Fra før var det klart at Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland torsdag reiser til Norge i et privatfly fra Verona, før de senere samme dag setter seg på Olympiatoppens OL-charter til Kina.

  Nå har Norges Skiskytterforbunds partnere og utøvere gått sammen for å skaffe privatfly til resten av troppen også. De reiser hjem fra Italia mandag og deretter videre til Kina.

  – Vi får ordnet det samme til dem. Generalsekretær Morten (Aa Djupvik) har gjort en strålende jobb og virkelig stått på, sier landslagssjef Per Arne Botnan til TV 2.

  Smitteutbruddet i langrennstroppen i Seiser Alm har bidratt til smittefrykt hos skiskytterne.

  – Etter den siste hendelsen i Seiser Alm innså vi raskt at den «eneste» måten å bli syke på før start i Kina var hjemreisen via rutefly fra München til Gardermoen. Vi merket alle den ubehagelige følelsen av det som rammet langrennslandslaget, så både fra utøver- og støtteapparatsiden var det uaktuelt å ta noen som helst risiko nå, sier skiskytterstjernen Johannes Thingnes Bø til TV 2. (NTB)

  Sweden Biathlon World Cup
  Foto: Fredrik Sandberg / AP
 • Brækhus vil opp ei vektklasse

  Bokseveteranen Cecilia Brækhus (40) vil halde fram karrieren. Ho går opp ei vektklasse og håpar å vere tilbake i ringen snart.

  Det avslører Brækhus i ei pressemelding frå sponsoren. Også VG har omtalt saka.

  Den mangeårige boksedronninga blei detronisert då ho tapte to strake kampar mot Jessica McCaskill, seinast i mars i fjor. Før møta med amerikanaren hadde Brækhus vunne alle sine 36 proffkampar.

  Brækhus fortel til VG at ho forlengjer karrieren minst ut 2022. Ho skal bokse i super weltervekt, éi vektklasse opp frå den ho herja i i mange år.

  – Det er på ingen måte ei forhasta avgjerd. Eg har konkludert med at det er det beste for min vidare karriere. Det er blitt vanskelegare og vanskelegare å nå vektgrensa. Utanom kamp har eg ei vekt på omtrent 75 kilo, seier Brækhus.

  Vektgrensa i weltervekt er 66,7 kilo.

  Cecilia Brækhus under kampen mot russiske Inna Sagajdakovskaja
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal